Cu vocea lui aspră și gestica de scenă a unei păpuși pe sfori, la cei 69 de ani ai săi, Joe Cocker este considerat o adevărată emblemă a bues-rock-ului și un demn urmaș al lui Ray Charles. Din repertoriul marelui Ray a preluat cu succes melodii ca: "I Can Stand a Little Rain", "You Are So Beautiful" sau "The Moon's A Harsh Mistress", peste care și-a pus propria amprentă. De altfel, artistul britanic este o adevărată fabrică de hituri. Are cel puțin unul pentru fiecare deceniu din carieră. Cine nu a ascultat "You Can Leave Your Hat On", "A Little Help (From My Friends)", "Up Where We Belong" sau "Unchain My Heart"?! Sunt melodii care au făcut istorie și au marcat generații întregi.
Astăzi, după ce au dansat și s-au îndrăgostit măcar o dată pe melodiile romantice ale lui Joe Cocker, prea puțini își mai amintesc de începuturile sălbatice ale tânărului englez din Sheffield. Joe a debutat în 1960, în Cavaliers, trupă formată din câțiva prieteni de-ai lui. A urmat mai apoi perioada Vance Arnold and the Avengers ('61-'66), pe vremea când își luase numele de scenă Vance Arnold. Nu în ultimul rând, a fost rolul pe care l-a jucat în The Grease Band (1966-1969), trupă alături de care a cântat la faimosul festival de la Woodstock. Au urmat apoi anii '70, perioadă de risipire în alcool și droguri. "L-am dus pe tata la un concert cu Bill Haley și a fost de-a dreptul îngrozit. Nu a înțeles niciodată muzica rock și nici moda vestimentară pe care o abordasem și eu, ca să mă integrez în acest curent nou, care mă fascina. Abia când am ajuns în topurile cu muzică pop s-a împăcat și el cu ideea că are un băiat artist și a început să se mândrească cu mine", spunea Joe într-un interviu din 2010.
În 1976 avea datorii de peste 800 mii de dolari la casa de discuri A&M și era o epavă, din cauza obiceiurilor lui "neortodoxe". Salvarea i-a venit de la producătorul Michael Lang, singura persoană care s-a oferit să-l ajute, dacă se lasă de droguri și alcool. Dar, abia în anii '80, Joe și-a găsit, fără să vrea, cea mai bună cale de urmat în cariera artistică. Duetul cu Jennifer Warnes "Up Where We Belong", cuprins pe coloana sonoră a filmului "An Officer and a Gentleman" avea să-l facă celebru în lumea întreagă. Melodia i-a adus în 1983 un premiu Grammy și l-a ajutat să ajungă pe locul 97, în topul 100 al "Celor mai buni cântăreți din lume", clasament alcătuit de faimoasa revistă "Rolling Stone". "Up Where We Belong" a primit chiar și un Oscar pentru cea mai bună melodie originală. "Stewart Levine, producătorul melodiei, m-a sunat și mi-a zis: «Joe, te aud cântând-o». Nu am fost deloc încântat, dar m-am lăsat convins să ascult un demo pe care mi l-a trimis. Nu mi-a plăcut deloc și i-am spus că eu nu pot să cânt așa ceva, că nu este pe stilul meu. Dar a insitat, m-a bătut la cap, zicându-mi că poate să fie un mare succes. Într-un final am cedat, iar după ce-am înregistrat melodia, parcă, parcă mi se potrivea. Și multă lume nu știe că filmul a fost creat în jurul acestui cântec. Nu a apărut mai întâi ideea pentru film, cum se întâmplă azi, ca mai apoi cineva să zică: «Hai să ne apucăm și de coloana sonoră»", povestea artistul într-un interviu.
În 1986, o altă melodie de-a lui a fost inclusă pe coloana sonoră a unui film de succes. Este vorba de "You Can Leave Your Hat On" din filmul "9 săptămâni și jumătate". De aici încolo, succesul l-a urmat peste tot. Căsătoria cu Pam Baker, directoare a unei tabere de vară și mare fană a lui, i-a adus un plus de echilibru, din 1987 încoace. Cei doi sunt împreună și astăzi și locuiesc la ferma Mad Dog, în Crawford, Colorado, Statele Unite.
Azi, Mr. Cocker și-a spălat toate păcatele tinereții. Nu se mai droghează. Nu bea. Este invitat să cânte pentru capete încoronate și șefi de stat. A cântat la Buckingham Palace și la Casa Albă. În 2007, Regina Angliei i-a acordat premiul OBE și l-a ridicat la rangul de cavaler pentru contribuția lui muzicală.
Nici acum, la 69 de ani, după mai bine de 50 de ani de carieră, nu este dispus să renunțe la muzică, deși sănătatea i s-a șubrezit. "Sufăr de tinitus. Iau somnifere ca să dorm noaptea. Asta înseamnă nopți la rând fără vise. Nu este grozav, dar asta e. Am 69 de ani și zeci de ani de muzică rock până la refuz, deci tinitusul nu e chiar ceva nemaiîntâlnit într-o carieră ca a mea".
Concertul de la București face parte din turneul "Fire It Up Summer Tour'' și promovează cel mai nou album al lui Joe Cocker: "Fire It Up''. Spectacolul trebuia să se desfășoare, inițial, în aer liber, în parcarea Romexpo, dar a fost mutat la Sala Palatului, ca nu cumva condițiile meteo să-l compromită, conform spuselor organizatorilor (Project Events în colaborare cu Marshall Arts).
Prețul biletelor pentru concertul Joe Cocker nu s-a schimbat. În funcție de categorie, biletele costă între 135 lei și 750 lei (VIP).
Biletele achiziționate din timp de fanii cei mai harnici ai artistului trebuie schimbate, pentru că sectoarele inițiale de la Romexpo nu corespund în totalitate celor de la Sala Palatului. Schimbarea biletelor se poate face la sediul Project Events din București și, pentru asistență privind schimbarea lor, puteți folosi și adresele de e-mail: florin@projectevents.ro, iulian@ projectevents.ro sau puteți suna la numerele de telefon 0735/86.98.31, 0735/86.98.29.