- Utilizarea energiilor înalte, de tip gamma, a revoluționat radioterapia. Ce rol are aparatura Gamma Knife, pe care o utilizați în tratamente?
- Aparatul Gamma Knife asigură tratamente radio-chirurgicale complexe și foarte exacte pentru pacienții cu leziuni cerebrale. Radiochirurgia este o variantă de tratament cu radiații ionizante, în care terapia se face într-o singură ședință, iar iradierea este focalizată într-un singur punct-țintă, respectiv, spre leziunea cerebrală. Gamma Knife concentrează toate cele 201 raze gamma emise de aparat - care în mod individual sunt foarte slabe, ca să nu facă rău pacientului - asupra aceluiași punct, stabilit prin programe computerizate, după studierea investigațiilor de specialitate (RMN, CT, angiografie). Razele produse de sursele de cobalt radioactiv sunt dispuse pe o emisferă, în interiorul căreia este fixat craniul pacientului, astfel încât să nu existe posibilitatea de mișcare, pentru că nu este permisă nici cea mai mică abatere de la țintă. Doza de iradiere pe punctul asupra căruia dorim să intervenim este extrem de mare și, în felul acesta, reușim să ne atingem scopul, fără să afectăm țesuturile sănătoase din jur.
- Prin radiochirurgie se pot trata și tumorile craniene inoperabile?
- De fapt, pentru astfel de intervenții a și fost inventată metoda Gamma Knife! Cu ajutorul radiochirurgiei se pot trata leziunile cerebrale profunde, unde intervenția chirurgicală clasică, de cele mai multe ori, face mai mult rău decât bine. Gândiți-vă că medicul neurochirurg trebuie să secționeze anumite porțiuni din creier, ca să ajungă prin incizie în profunzimea acestuia! Iar atunci când tai în creier, întotdeauna se strică ceva! Este imposibil ca, după o astfel de operație, pacientul să nu rămână cu sechele, uneori mai grave decât cele cauzate de problema tratată!
- Terapia cu Gamma Knife distruge în totalitate o formațiune tumorală craniană?
- Depinde foarte mult de natura leziunii pe care vrem să o tratăm. De exemplu, la metastazele cerebrale, acționăm astfel încât să distrugem în totalitate tumorile apărute la nivelul creierului. În cazul tumorilor cerebrale benigne, încercăm să le oprim evoluția și, mai mult de atât, să le micșorăm dimensiunea, pentru ca ulterior să nu apară alte probleme cauzate de compresia acestora asupra creierului. La pacienții cu malformații arterio-venoase urmărim sclerozarea vaselor de sânge, deci închiderea malformației din interior, pentru eliminarea riscului de sângerare. În cazul bolilor funcționale, prin radiochirurgie putem ameliora, de exemplu, nevralgiile de trigemen sau alte probleme pe care le acuză pacientul.
- Este de ajuns o singură ședință terapeutică pentru tratarea unei leziuni cerebrale?
- De regulă, facem o singură ședință, pentru a feri pacientul de eventualele complicații care ar putea să apară din cauza iradierilor repetate. Tratamentul este strict individualizat și poate să dureze de la câteva minute până la 1-2 ore, în funcție de o multitudine de parametri care sunt luați în calcul. Evident, volumul țintei are o importanță foarte mare. Nu putem să tratăm, de exemplu, tumori mai mari de 9 cm cubi! Sunt numeroase criterii de care trebuie să ținem cont în tratament. În general, ședința de radiochirurgie durează între 30 de minute și o oră, fiind complet nedureroasă pentru pacient. Pacientul este treaz și răspunde la indicațiile primite de la medic, conform planului de tratament. Procedura este certificată ISO și toate manevrele care se fac de la intrarea pacientului în serviciu și până la terminarea tratamentului sunt urmărite prin buletine medicale avizate de personalul medical abilitat, fără de care nu se poate trece la pasul următor. Procedura este, așadar, foarte bine verificată în cursul desfășurării ei, astfel încât să nu fie probleme. Îmbucurător este faptul că nu a apărut nicăieri în lume niciun incident până acum!
- În ce domeniu al terapiei se obțin cele mai sigure rezultate?
- Rezultatele terapiei depind de afecțiune și de natura leziunii cerebrale. La tumorile benigne, rezultatele sunt excelente: avem o rată de succes de 96-97%! La tumorile maligne, contează mult anatomia patologică a formațiunii. Există tumori cerebrale care răspund foarte bine la radiațiile ionizante, de exemplu metastazele de cancer pulmonar, care sunt radiosensibile, unde avem o rată de succes de 90-95%! Dar există și tumori radiorezistente, de exemplu metastazele de melanom malign, unde rata de succes este de cel mult 50%. Oricum, în condițiile în care nu există niciun alt tratament care să aibă efecte benefice, putem considera procentul acceptabil, pentru că altfel pacienții nu ar avea șanse de supraviețuire, dacă nu pot fi operați pe creier pentru îndepărtarea metastazelor. Însă dacă tumorile sunt operabile, este de preferat să fie îndepărtate chirurgical.
Din punct de vedere medical, dacă avem de tratat o tumoră benignă, calitatea terapiei primează. În tratamentul unui pacient cu tumoră benignă (care, în mod normal, ar trebui să supraviețuiască zeci de ani ulterior), calitatea vieții acestuia trebuie să fie foarte bună. Dacă avem de tratat o tumoră malignă, atunci avem ca obiectiv supraviețuirea pacientului. Și asta deoarece un pacient cu metastaze cerebrale are șanse de supraviețuire de doar câteva luni, nu mai mult de jumătate de an! Oricât de cinic pare, tratamentul trebuie să-i salveze viața, nu să-i asigure o supraviețuire de lungă durată și de bună calitate. Pentru că alternativa este decesul rapid al acestuia, în chinuri și dureri (știu că nu sună deloc bine, dar acesta este adevărul!). De aceea, în astfel de condiții, chiar și anumite sechele postoperatorii - atunci când localizarea tumorii permite intervenția chirurgicală - devin "acceptabile"... Practic, luptăm doar să-i salvăm viața pacientului. Chiar și așa, dacă urmează terapia Gamma Knife, calitatea vieții pacienților este deosebit de bună. În general, bolnavii de cancer mor din cauza metastazelor din alte organe, nu din cauza metastazelor cerebrale, pentru că tratamentul nostru este eficient și avem o rată de succes foarte bună.
- Totuși, nu există contraindicații sau efecte secundare ale metodei, ținând cont de faptul că în terapie este utilizat cobaltul radioactiv, chiar dacă dozele sunt mici?
- Bineînțeles că există anumite riscuri, dar acestea sunt cunoscute, cuantificate și urmărite cu mare atenție de personalul medical implicat în tratament. Există proceduri foarte clare referitoare la radio-protecția pacienților, publicate în Ghidurile de Practică europene, pe care le aplicăm și noi, întocmai. Trebuie să se știe, însă, că un astfel de tratament este „un rău necesar", pentru că, în raportul dintre riscurile și beneficiile metodei, balanța se înclină clar înspre beneficii! Deosebirea majoră față de radioterapia convențională (în care se administrează doze terapeutice fracționate, în mai multe etape, pe o suprafață mai mare) este aceea că Gamma Knife concentrează razele într-un singur punct, cu o toleranță de maximum 0,2 mm, care asigură protecția țesuturilor învecinate.
- Această tehnologie medicală nu poate fi utilizată și pentru tratarea formațiunilor tumorale cu alte localizări?
- În prezent sunt în cercetare și dezvoltare noi metode terapeutice, care folosesc acceleratori liniari capabili să ajungă și în alte zone din organism. Însă problema este reprezentată tocmai de principiul metodei: focalizarea radiațiilor ionizate. Razele trebuie să fie focalizate în punctul țintă cu mare precizie. Dacă radiația (extrem de intensă) ajunge în altă parte, nu numai că nu-și face treaba, dar distruge și țesuturi sănătoase. Noi suntem privilegiați că lucrăm pe un punct fix din interiorul cutiei craniene (o structură închisă și rigidă), pe coordonate exacte X, Y și Z. Trimitem aceste raze spre leziunea cerebrală, cu o precizie submilimetrică! În schimb, dacă formațiunea tumorală este situată în torace, nu se poate interveni fără riscuri! Este extrem de greu, pentru că organismul este în continuă mișcare. Respirația, bătăile inimii și mișcarea peristaltică a intestinelor în abdomen nu pot fi reglate în mod conștient...
- Ce pacienți pot beneficia de această terapie?
- Întotdeauna, recomandarea pentru terapia cu Gamma Knife trebuie să fie făcută de un medic specialist. Nu pacientul hotărăște ce terapie îi trebuie... Spun asta, deoarece multe afecțiuni cerebrale au o cu totul altă indicație de tratament. Din păcate, mulți pacienți ajung la noi înainte de a consulta un medic specialist neurolog, neurochirurg, oncolog sau radioterapeut. Evident că nu ne putem supăra pe acești oameni, care au o problemă și încearcă să și-o rezolve! Dar suntem nevoiți să-i trimitem la medicul specialist, pentru consult și stabilirea unui diagnostic. Numai medicul hotărăște unde trebuie să fie tratați.
- Lucrați cu singurul aparat de acest fel din București și bănuiesc că sunteți destul de solicitați. Bolnavii cu recomandare pentru terapia Gamma Knife au nevoie de programări?
- Toți pacienții care prezintă indicație de tratament cu Gamma Knife sunt programați în limita locurilor disponibile. De regulă, procedurile se programează cu 2-3 săptămâni înainte. Însă permanent ținem câteva locuri disponibile pentru bolnavii cu metastaze cerebrale, în cazul în care primim pacienți cu tumori apropiate de limita superioară de volum, pe care le putem trata.
- Cât costă o astfel de procedură complexă?
- Pentru pacienții români cu asigurare CAS, procedura se face gratuit, deoarece este inclusă în cadrul unui program național curativ, dar numai la recomandarea medicului de specialitate. Într-adevăr, este o terapie specială, care se rambursează separat, pentru că are un cost imens, fiind cotată la 19.000 lei!
- Bolnavii trebuie să vină cu recomandare de la un medic specialist sau pot face investigațiile și în cadrul laboratorului Gamma Knife?
- Pacienții pot să vină și direct; de fapt, acest lucru se și întâmplă. După fiecare interviu pe care l-am dat în mass-media, în următoarele câteva săptămâni am avut o mulțime de oameni veniți din proprie inițiativă, cu unele afecțiuni de care vă spun sincer că nu auzisem, dar care nici nu aveau indicație de tratament radiochirurgical. Dacă este cazul, bolnavii pot face analize complexe în secțiile Spitalului Bagdasar-Arseni, iar ulterior, un medic specialist decide dacă se impune sau nu terapia Gamma Knife. Este logic că nu refuzăm pe nimeni din cei care au indicația să facă acest tratament!
D-l dr. FERY STOICA poate fi contactat la Laboratorul Gamma Knife al Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București, Șos. Berceni nr. 12, sector 4, tel. 021/334.30.25