Soluții eficiente pentru tumorile craniene: GAMMA KNIFE

Florentin Popa
Dr. FERY STOICA - medic primar neurochirurg, șeful Laboratorului Gamma Knife al Spitalului Bagdasar-Arseni din București -

- Utilizarea energiilor înalte, de tip gamma, a re­vo­luționat radioterapia. Ce rol are aparatura Gamma Knife, pe care o utilizați în tratamente?

- Aparatul Gamma Knife asigură tratamente radio-chirurgicale complexe și foarte exacte pentru pacienții cu leziuni cerebrale. Radiochirurgia este o variantă de tratament cu radiații ionizante, în care terapia se face într-o singură ședință, iar iradierea este focalizată într-un singur punct-țintă, respectiv, spre leziunea cerebra­lă. Gamma Knife concentrează toate cele 201 raze gamma emise de aparat - care în mod individual sunt foarte slabe, ca să nu facă rău pacientului - asupra aceluiași punct, stabilit prin programe computerizate, după stu­dierea investigațiilor de specialitate (RMN, CT, angio­grafie). Razele produse de sursele de cobalt radioactiv sunt dispuse pe o emisferă, în interiorul că­reia este fixat craniul pacientului, astfel încât să nu existe posibili­tatea de mișcare, pentru că nu este per­misă nici cea mai mică abatere de la țintă. Doza de ira­diere pe punctul asupra căruia dorim să intervenim este extrem de mare și, în felul acesta, reușim să ne atingem scopul, fără să afectăm țesuturile sănătoase din jur.

- Prin radiochirurgie se pot trata și tumorile cra­niene inoperabile?

- De fapt, pentru astfel de intervenții a și fost inven­tată metoda Gamma Knife! Cu ajutorul radiochirurgiei se pot trata leziunile cerebrale profunde, unde interven­ția chirurgicală clasică, de cele mai multe ori, face mai mult rău decât bine. Gândiți-vă că medicul neurochi­rurg trebuie să secționeze anumite porțiuni din creier, ca să ajungă prin incizie în profunzimea acestuia! Iar atunci când tai în creier, întotdeauna se strică ceva! Este imposibil ca, după o astfel de operație, pacientul să nu rămână cu sechele, uneori mai grave decât cele cauzate de problema tratată!

- Terapia cu Gamma Knife distruge în totalitate o formațiune tumorală craniană?

- Depinde foarte mult de natura leziunii pe care vrem să o tratăm. De exemplu, la metastazele cere­brale, acționăm astfel încât să distrugem în totalitate tumorile apărute la nivelul creierului. În cazul tumo­rilor cerebrale benigne, încercăm să le oprim evoluția și, mai mult de atât, să le micșorăm dimensiunea, pentru ca ulterior să nu apară alte probleme cauzate de compresia acestora asupra creierului. La pacienții cu malformații arterio-venoase urmărim sclerozarea vase­lor de sânge, deci închiderea malformației din interior, pentru eliminarea riscului de sângerare. În cazul bolilor funcționale, prin radiochirurgie putem ameliora, de exemplu, nevralgiile de trigemen sau alte probleme pe care le acuză pacientul.

- Este de ajuns o singură ședință terapeutică pen­tru tratarea unei leziuni cerebrale?

- De regulă, facem o singură ședință, pentru a feri pacientul de eventualele complicații care ar putea să apa­ră din cauza iradierilor repetate. Tratamentul este strict individualizat și poate să dureze de la câteva minute până la 1-2 ore, în funcție de o multitudine de parametri care sunt luați în calcul. Evident, volumul țintei are o importanță foarte mare. Nu putem să tra­tăm, de exemplu, tumori mai mari de 9 cm cubi! Sunt numeroase criterii de care trebuie să ținem cont în tra­tament. În general, ședința de radiochirurgie durează între 30 de minute și o oră, fiind complet nedureroasă pen­tru pacient. Pacientul este treaz și răspunde la in­dicațiile primite de la medic, conform planului de trata­ment. Procedura este certificată ISO și toate manevrele care se fac de la intrarea pacientului în serviciu și până la terminarea tratamentului sunt ur­mă­rite prin buletine medicale avi­zate de personalul medical abilitat, fără de care nu se poate trece la pa­sul următor. Pro­cedura este, așadar, foarte bine veri­ficată în cursul des­fășurării ei, astfel încât să nu fie pro­bleme. Îmbucurător este faptul că nu a apărut nicăieri în lume niciun in­cident până acum!

- În ce domeniu al terapiei se obțin cele mai sigure rezultate?

- Rezultatele terapiei depind de afecțiune și de natura leziunii cere­brale. La tumorile benigne, rezulta­tele sunt excelente: avem o rată de succes de 96-97%! La tumorile ma­ligne, con­tează mult anatomia pato­lo­gică a for­mațiunii. Există tumori cerebrale care răspund foarte bine la radiațiile ioni­zan­te, de exemplu me­tastazele de cancer pulmonar, care sunt radiosensibile, unde avem o rată de succes de 90-95%! Dar există și tumori radiorezis­tente, de exem­plu metastazele de melanom malign, unde rata de suc­ces este de cel mult 50%. Oricum, în condițiile în care nu există niciun alt tratament care să aibă efecte bene­fice, putem considera procentul accep­tabil, pentru că altfel pacienții nu ar avea șanse de supraviețuire, dacă nu pot fi operați pe creier pentru îndepărtarea meta­stazelor. Însă dacă tumorile sunt operabile, este de preferat să fie îndepărtate chirurgical.
Din punct de vedere medical, dacă avem de tratat o tumoră benignă, calitatea terapiei primează. În trata­mentul unui pacient cu tumoră benignă (care, în mod normal, ar trebui să supraviețuiască zeci de ani ulte­rior), calitatea vieții acestuia trebuie să fie foarte bună. Dacă avem de tratat o tumoră malignă, atunci avem ca obiectiv supraviețuirea pacientului. Și asta deoarece un pacient cu metastaze cerebrale are șanse de supra­vie­țui­re de doar câteva luni, nu mai mult de jumătate de an! Oricât de cinic pare, tratamentul trebuie să-i sal­veze viața, nu să-i asigure o supraviețuire de lungă du­rată și de bună calitate. Pentru că alternativa este de­cesul rapid al acestuia, în chinuri și dureri (știu că nu sună deloc bine, dar acesta este adevărul!). De aceea, în astfel de condiții, chiar și anumite sechele post­ope­ratorii - atunci când localizarea tumorii permite inter­venția chirurgicală - devin "accep­ta­bile"... Prac­tic, luptăm doar să-i salvăm viața pacien­tului. Chiar și așa, dacă urmează terapia Gamma Knife, calitatea vieții pacienților este deosebit de bună. În general, bolnavii de cancer mor din cauza me­tastazelor din alte organe, nu din cauza metasta­zelor cerebrale, pentru că tratamentul nostru este eficient și avem o rată de succes foarte bună.

- Totuși, nu există contraindicații sau efecte secundare ale metodei, ținând cont de faptul că în terapie este utilizat cobaltul radioactiv, chiar dacă dozele sunt mici?

- Bineînțeles că există anumite riscuri, dar aces­tea sunt cunoscute, cuantificate și urmărite cu mare atenție de personalul medical implicat în tratament. Există proceduri foarte clare referitoare la radio-protecția pacienților, publicate în Ghidurile de Prac­tică europene, pe care le aplicăm și noi, întoc­mai. Trebuie să se știe, însă, că un astfel de tratament este „un rău necesar", pentru că, în raportul dintre riscu­rile și beneficiile metodei, balanța se înclină clar în­spre beneficii! Deosebirea majoră față de radiotera­pia convențională (în care se administrează doze terapeutice fracționate, în mai multe etape, pe o su­pra­față mai mare) este aceea că Gamma Knife con­centrează razele într-un singur punct, cu o toleranță de maximum 0,2 mm, care asigură protecția țesutu­rilor învecinate.

- Această tehnologie medicală nu poate fi utilizată și pentru tratarea formațiunilor tumorale cu alte lo­calizări?

- În prezent sunt în cercetare și dezvoltare noi metode terapeutice, care folosesc acceleratori liniari capa­bili să ajungă și în alte zone din orga­nism. Însă problema este reprezentată tocmai de principiul metodei: focali­zarea radiațiilor ionizate. Razele tre­buie să fie focalizate în punctul țintă cu mare pre­cizie. Dacă radiația (ex­trem de in­tensă) ajunge în altă parte, nu numai că nu-și face treaba, dar dis­truge și țesu­turi sănătoase. Noi sun­tem privilegiați că lucrăm pe un punct fix din interiorul cutiei craniene (o struc­tură închisă și rigidă), pe coor­do­nate exacte X, Y și Z. Trimitem aceste raze spre leziunea cerebrală, cu o pre­cizie submili­me­tri­că! În schimb, dacă formațiunea tumo­rală este situată în torace, nu se poate interveni fără riscuri! Este extrem de greu, pentru că organismul este în continuă mișcare. Respirația, bătăile inimii și mișcarea peristaltică a in­testinelor în abdomen nu pot fi reglate în mod con­știent...

- Ce pacienți pot beneficia de această te­ra­pie?

- Întotdeauna, recomandarea pentru terapia cu Gamma Knife trebuie să fie făcută de un medic spe­cia­list. Nu pacientul hotărăște ce terapie îi trebuie... Spun asta, deoarece multe afecțiuni cerebrale au o cu to­tul altă indicație de tratament. Din păcate, mulți pa­cienți ajung la noi înainte de a consulta un medic spe­cialist neurolog, neurochirurg, oncolog sau radiote­ra­peut. Evident că nu ne putem supăra pe acești oameni, care au o problemă și încearcă să și-o rezolve! Dar suntem nevoiți să-i trimitem la medicul specialist, pentru consult și stabilirea unui diagnostic. Numai medicul hotărăște unde trebuie să fie tratați.

- Lucrați cu singurul aparat de acest fel din Bu­curești și bănuiesc că sunteți destul de solicitați. Bol­navii cu recomandare pentru terapia Gamma Knife au nevoie de programări?

- Toți pacienții care prezintă indicație de tratament cu Gamma Knife sunt programați în limita locurilor disponibile. De regulă, procedurile se programează cu 2-3 săptămâni înainte. Însă permanent ținem câteva lo­curi disponibile pentru bolnavii cu metastaze cere­bra­le, în cazul în care primim pacienți cu tumori apro­piate de limita superioară de volum, pe care le putem trata.

- Cât costă o astfel de procedură complexă?

- Pentru pacienții români cu asigurare CAS, proce­dura se face gratuit, deoarece este inclusă în cadrul unui program național curativ, dar numai la recoman­darea medicului de specialitate. Într-adevăr, este o tera­pie specială, care se rambursează separat, pentru că are un cost imens, fiind cotată la 19.000 lei!

- Bolnavii trebuie să vină cu recomandare de la un medic specialist sau pot face investigațiile și în cadrul laboratorului Gamma Knife?

- Pacienții pot să vină și direct; de fapt, acest lucru se și întâmplă. După fiecare interviu pe care l-am dat în mass-media, în următoarele câteva săptămâni am avut o mulțime de oameni veniți din proprie inițiativă, cu une­le afecțiuni de care vă spun sincer că nu auzisem, dar care nici nu aveau indicație de tratament radiochi­rur­gical. Dacă este cazul, bolnavii pot face analize com­ple­xe în secțiile Spitalului Bagdasar-Arseni, iar ulte­rior, un medic specialist decide dacă se impune sau nu terapia Gamma Knife. Este logic că nu refuzăm pe ni­­meni din cei care au indicația să facă acest trata­ment!

D-l dr. FERY STOICA poate fi contactat la Laboratorul Gamma Knife al Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București, Șos. Berceni nr. 12, sector 4, tel. 021/334.30.25