SECRETUL PIELII FRUMOASE

Rodica Demian
Oamenii pot rămâne atrăgători până la adânci bătrâneți. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru ca pielea dvs. să-și păstreze aspectul tineresc. O lecție în întrebări și răspunsuri.

O propoziție pe cât de scurtă, pe-atât de crudă, pe care - vrem nu vrem - o s-o auzim cu toții. Un "compliment" rostit cu zâmbetul pe buze și fără pic de rea intenție: "Ce bine arătați pentru vârsta dvs.!". În acel moment, sentimentul "îna­ri­pant" că încă mai arătăm bine, că încă mai suntem atrăgători, aparține trecutului.
Unii au neșansa să audă această laudă dulce-amară încă de la 35 de ani, alții, abia după apariția primelor fire albe și a primelor riduri mai adânci. Dar indiferent când se produce, despărțirea de tinerețe este foarte dureroasă.
Suntem dominați - unii mai mult, alții mai puțin - de acel instinct primar, care este nevoia de a arăta bine, de a fi frumoși. Cele mai vechi instrumente de înfru­musețare descoperite de arheologi datează de acum 7000 de ani. Egiptenii și romanii utilizau chiar alifii otrăvitoare, pe bază de plumb, pentru a "obține" acea pa­loare a feței, considerată nobilă, distinsă. Astăzi, industria cosmetică și medicina estetică investesc mi­liar­de peste miliarde de euro în produsele de îngrijire a pielii și în frumusețe. Iar pe viitor, sumele acestea vor fi tot mai mari, pentru că tot mai mulți oameni sunt activi până la o vârstă înaintată și vor să-și păstreze aspectul atrăgător.
Metodele folosite de dermatologi pentru tratarea problemelor pielii au devenit mai puțin invazive, dar incredibil de variate - de la moleculele regeneratoare, până la acizii corozivi, la laserul care "șterge" fără urme negii, alunițele sau tatuajele, la injecțiile cu acid hia­luronic ori colagen și până la lifting.
Mai multe despre piele, cel mai mare organ al nos­tru, aflați din întrebările și răspunsurile care urmează.


1. Soare
Când e soarele folositor și când este dăunător pentru piele?


Orice arsură produsă de soare este pericu­loasă. Când ating pielea, razele activează meca­nismele de pro­tecție și de adaptare: se for­mea­ză pigmenți, stratul cornos se îngroașă, vita­mi­nele existente în piele intră în defensivă. Până și transpirația dezvoltă o anumită autopro­tec­ție. Cantitatea de soare suportată de piele depin­de de tipul acesteia - tipul "celtic", de pildă, adică per­soanele cu părul blond-roșcat prezintă cel mai ridi­cat risc de arsură solară.
În ceea ce privește pielea însăși, ea ar putea renunța total la razele ultraviolete, dar acestea susțin numeroase procese cu efecte benefice pentru organism: producerea vitaminei D, regularizarea tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar.
În cazul unei arsuri, indiferent de intensitatea ei - po­­sibilele neajunsuri depășesc, în orice situație, foloa­sele. Conform unui studiu recent, medicii dermatologi se pronunță tot mai vehement, ajungând uneori până în instanță, împotriva bronzării la solar, pentru că, la per­soanele tinere, care se expun la aceste iradieri supli­men­tare cu UV, riscul de a face cancer de piele se du­blea­ză.

2. Bronz
Cum ne putem bronza, fără să riscăm?


Vremurile când ahtiații după soare credeau că aplicarea repetată a cremelor pe piele i-ar putea feri de acțiunea noci­vă a ultra­violetelor a trecut. Studiile efec­tuate în ultimul timp arată că tocmai per­soanele care folosesc creme sau lo­țiuni antisolare sunt mai expuse la can­cer. Și asta pentru că nu se mai feresc să stea, ore în șir, pe pla­jă și pentru că fo­losesc o cantitate prea mică de produse. Dac-ar fi să respectăm întru totul recoman­dările medi­cilor, ar trebui să golim câte un tub de cremă în fiecare zi de expunere la soare.
Dermatologii insistă asupra faptului că vara, per­soanele cu piele deschisă ar trebui să evite soarele între orele 11-15, că peste zi ar trebui să-și acopere capul, să poarte ochelari de soare și îmbrăcăminte lejeră. Și fiindcă la umbră puterea ultravioletelor nu este decât cu 50% mai redusă, pielea se bronzează și sub umbrelă.
Copiii trebuie protejați în mod deosebit, pentru că melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se află în strânsă legătură cu numărul arsurilor de soare suferite în copilărie.

3. Duș cu soare
Autobronzantul este mai sănătos decât bronzul solar?


În așa-numitul "duș cu soare", corpul e stropit în câteva secunde cu un autobronzant, care se întinde apoi pe piele, cu mâna. Re­zul­tatul durează maximum o săptă­mâ­nă. Conform recla­mei, el a fost "inventat la Hollywood". Specialiștii apre­ciază aceste dușuri cu spray-ul, "drept sigure și suportabile". Din punct de vedere dermatologic, sunt de preferat solarului, care folo­sește ultraviolete.

4. Cicatrice
Cum se poate scăpa de urmele inestetice?


Masând puternic, de câteva ori pe zi, țesu­tul de deasupra rănii vindecate. Cu geluri, ali­fii sau creme speciale cicatrizante, dar nu mai devreme decât la 2 săptămâni după vin­decarea completă a pielii, spun specialiștii. Dacă cicatricele ies în evidență doar prin culoarea lor roșie, decolorarea se poate face cu ajutorul laserului vascular. Dacă țesutul este însă protuberant, pentru înlăturarea lui se recomandă razele laser sau abraziunea.
Mai nou, în țesutul cica­tricelor se injectează sub­stanțe active folosite în trata­mentul anti-cancer, dar me­toda nu a fost încă verificată în cadrul unor studii.
Procedurile neadecvate sau prea agresive ar putea înrăutăți vizibil aspectul țesutului, avertizează medicii dermatologi, care subliniază că e mai ușor să evităm cicatricele, decât să le tratăm ulterior.

5. Păr
Cum scăpăm de părul de pe corp?


Metodele sunt numeroase, una dintre cel mai des folosite fiind epilarea (smulgerea firelor de păr) cu ceară. Cine nu suportă această procedură destul de du­reroasă poate opta pentru o metodă cu rezultate dura­bile, dar mult mai scumpă. Specialiștii pot înde­părta firele de păr cu ajutorul laserului, metodă care nu pro­duce durere, ci doar o sim­plă furnicătură la nivelul pie­lii. Cu cât e mai des­chisă pielea și mai închisă culoarea părului, cu-atât mai bine funcțio­nează pro­ce­dura. Părul blond sau cărunt este mai greu de îndepărtat, deoa­rece nu conține melanină, o sub­stanță colorantă care ab­soarbe lumina.
Din păcate, nu pot fi tratați foliculii firelor de păr aflate în faza de creș­tere. Or, 60-70% din părul nostru se află în diferite stadii de creștere, astfel că pentru a obține un rezultat bun, sunt necesare mai multe ședințe, într-un in­terval de 6-10 săptămâni. Din foliculii obliterați, pă­rul nu mai crește o peri­oadă lungă de timp. Pentru zo­nele mai sensibile ale corpului, de exem­plu pentru față, dermatologii re­co­mandă și creme medicinale care pot stopa chimic creș­terea părului.

6. Pigmentare
Cum se pot "șterge" petele maronii, care apar pe piele?


Orice pată trebuie examinată mai întâi de un dermatolog și abia apoi tratată, spun experții. Petele suspecte de melanom sau alunițele ar trebui în­lăturate complet și ulterior ana­li­zate, pentru a putea exclude can­cerul.
În schimb, petele de bătrâ­nețe sau cele inofensive, produse de soare, pot fi îndepărtate ele­gant, cu ajutorul cremelor sau al laserului. Adeseori, pentru deco­lorarea petelor de pigment, pa­cienții folosesc produse cosme­tice din comerț, deși acțiunea acestora este confirmată în cazuri foarte rare de studiile efectuate.
Preparatele cu substanțe active puternice, reco­man­date de medici, pot ameliora, efectiv, aspectul unei piei acoperite de pistrui. Și chiar dacă tratamentul cu laser produce, temporar, bășici și cruste pe zonele afectate, petele dispar definitiv, după doar câteva zile.

7. Stres
Psihoterapia împotriva problemelor pielii?


Se spune că pielea este oglinda sufletului, pentru că sentimentele se reflectă în reacțiile acestui organ care comunică cu creierul nostru prin nenumărate legături nervoase.
La unele persoane, dar nu la toate, anumite boli de piele, precum neurodermita sau psoriazisul, se pot agra­va din cauza stresului. În cazul unor pacienți cu neuro­dermită, medicii au putut constata o înmulțire a celu­lelor inflamate din sânge, la doar 10 minute după pro­ducerea unei încărcături psihice importante. Psihote­rapia poate ajuta la ameliorarea stării bolnavului.
Concluzia inversă, că o piele bolnavă este semnul unui suflet bolnav este inacceptabilă, influențele psi­hice neputând fi constatate decât la o parte din bolile de piele (30-60%).

8. Cuperoză
De ce se înroșesc obrajii și nasul și cum putem combate roșeața?


Vasele de sânge dilatate fac ca nasul și obrajii să pară mai roșii. Experții numesc acest fenomen cupe­roză. La una din patru persoane trecute de 30 de ani, pielea reacționează deosebit de sensibil la stimuli pre­cum căldura, condimentele iuți sau medicamentele. Și stresul emoțional poate produce o dilatare a vaselor.
În faza incipientă a bolii, roșeața dispare repede, dar mai târziu, ea poate să dureze câteva zile, ba chiar săptămâni, spun dermatologii. La unii pa­cienți apar, în plus, pustule sau papile, care au as­pec­tul de acnee la vârsta adultă.
În stadiile de început, afecțiunea poate fi amelio­rată cu creme care conțin substanțe antiinflamatorii sau cu antibiotice în doze mici. Mai târziu, trata­mentul include și tablete.
Vinișoarele care devin vizibile prin piele pot fi "de­co­lorate" treptat-treptat cu laserul vascular, al cărui im­puls luminos încălzește hemoglobina (ro­șie) și provoa­că, astfel, obturația vasului de sânge.

9. Acnee
Ce terapie ajută pe termen lung?


Dermatologii le recomandă acneicilor să se spele cu produse fără săpun, care să curețe pielea de grăsime, murdărie și bacterii. Dar acneea nu are le­gătură cu lipsa igienei, ci este efectul unei supra­producții de sebum, cu cauză hormonală. Problema trebuie eradicată din rădăcină, cu substanța numită isotretinoină care reduce activitatea în exces a glan­delor sebacee. O cură de o jumătate de an cu iso­tre­ti­noină produce la două treimi dintre pacienții cu acnee o îmbunătățire sau chiar o vindecare a bolii, care du­rea­ză 10 ani. Efectele secundare sunt însă grave: pe lângă o piele uscată, în caz de sar­cină, substanța poate să producă ano­malii la formarea fătului.

10. Gomaj
Poate peeling-ul să atace pielea?


Peeling-urile cu substanțe chimice provoacă desprin­derea straturilor supe­rioare ale pielii, cu scopul obținerii unei piei noi, mai netede. Dar "prețul" este, prac­tic, distrugerea chimică a straturilor de piele existente. În cazul peeling-urilor recomandate de cos­meticiene sau derma­tologi, importantă este substanța activă folosită. Există un procedeu mai blând, cel cu acid de fructe, care me­na­jează pielea, "cojind" doar stra­turile cele mai de sus și fiind, în plus, nedureros. Efetul lui antirid este vizibil, ce-i drept, dar într-o măsură mai mică. Peeling-uri mult mai agresive sunt cel cu acid acetic triclorurat sau cel cu fenol. Ambele chimicale pătrund mai adânc în piele, netezind ridurile profunde. Tratamentul cu fenol produce pe față o rană de dimensiuni mari, care ar trebui să se vindece în două săp­tămâni, interval de timp în care pericolul de infec­tare nu este exclus. În cel mai rău caz, pe anumite por­țiuni ale pielii pot să apară semne ca de arsură.

11. Chirurgie
Este de durată rezultatul liftingului facial?


Liftingul facial este considerat standardul suprem al tuturor tratamentelor de îndepărtare a ridurilor. Este o operație scumpă, care durează 5-6 ore, timp în care se repoziționează musculatura feței și a gâtului (în mod normal, fruntea nu este inclusă în intervenție). În timpul procesului de îmbătrânire, structurile pielii cedează, musculatura și ligamentele se întind, iar țesutul adipos se distruge. Operația constă în desprinderea pielii de pe mușchi și îndepărtarea țesutului excedentar. Pielea este așezată pe noile structuri și apoi netezită. În niciun caz nu trebuie întinsă, spun chirurgii, pentru a nu lăsa impresia optică - neplăcută - că ar fi strânsă cu șuru­buri. De regulă, liftingul facial se efectuează la vârsta de 50-60 de ani, pentru că mai devreme ar fi lipsit de sens și întinerește, în funcție de dorința fiecăruia, cu până la 10 ani. Această impresie ar trebui să se mențină și în procesul de îmbătrânire ulterior. Astăzi, liftingul facial este considerat o operație de rutină. Complicațiile sunt rare, dar pentru că se operează sub anestezie gene­rală, anestezia însăși ar putea reprezenta un risc.
Îndreptățiți să opereze sunt doar chirurgii specia­lizați în lifting facial, pentru că scopul operației este ca nimeni să nu-și dea seama că ridurile au fost înde­părtate cu ajutorul bisturiului. În cazul ideal rămân doar niște cicatrice mici: o linie roșie, fină, în fața urechii, în spatele acesteia și sub păr. Procesul de vindecare com­pletă durează trei luni (inclusiv dispariția tuturor um­flăturilor).

12. Șanse de succes
Piele întinsă - dar pe ce durată?


Efectele de întinerire obținute prin lifting, prin tra­tamente cu laser sau prin injecții (cu colagen, acid hia­luronic etc.) pot fi măsurate. În cadrul unui studiu, par­ticipanții (nespecialiști) au avut de apreciat, după foto­grafii, vârsta a 71 de pacienți, supuși unor tratamente de întinerire. Rezultatul a fost următorul:
- cei cu lifting păreau - în medie - cu 6 ani mai tineri.
- cei tratați cu laser - cu 2,5 ani mai tineri.
- cei cu corectări de frunte sau pleoape - cu 2 ani mai tineri.
Metodele minim invazive, precum injecțiile cu bo­tox, nu fac decât să amâne, pentru o durată scurtă, pro­cesele de îmbătrânire. Pentru ca pielea să rămână în­tinsă, trebuie repetate după câteva luni.

13. Piele uscată
Hidratare - din interior sau din exterior?


Lipsa apei din piele duce la un ten uscat și ridat. Când oamenii muncesc în birouri cu aer condiționat sau iarna, când stau în spații încălzite, pielea se usucă. Atunci sunt de ajutor cremele hidratante, de pildă cu hialuron sau glicerină, care apără epiderma și îi redau tonusul sănătos. De folos sunt și spray-urile cu apă termală, care se pot lua la birou. La spălat, temperatura apei trebuie să fie între călâie și caldă. De asemenea, trebuie să bem multă apă, cel puțin doi litri pe zi.

14. Needling
Înțepăturile care produc colagen


La această metodă, medicul folosește un roler cu 300 de ace, pe care le mișcă peste zonele cu probleme. Astfel se for­mează înțepături care declanșează un proces de vindecare. Urmarea este produ­cerea de nou colagen, o componentă a epidermei, astfel încât pielea devine mai proaspătă și mai întinsă. Tratamentul se face sub anestezie locală. Vindecarea durează o săptămână.

15. Creme
Ce e mai bun - ieftin sau scump?


Întrebarea care dintre cremele antirid este cu ade­vărat eficientă este viu discutată. Dermatologii ameri­cani au făcut un studiu în care au comparat cremele foarte scumpe cu cele mai ieftine. "Nu e vorba de preț, ci de substanțele pe care le conțin", au spus ei. Există două grupe de substanțe cu o eficiență dovedită știin­țific: grupa antioxidanților, care conțin vitamina C și flavonoide. Ele se găsesc, deopotrivă, în cremele scum­pe și ieftine care se pot cumpăra din drogherii, farmacii sau magazine cu produse cosmetice. Din a doua grupă fac parte peptidele, care determină creșterea colage­nului în celule. Și în cazul lor, efectul cremelor scumpe și al celor ieftine este același, deși cele mai scumpe sunt mai parfumate și fine.