Răspuns pentru CAMELIA FAGE - loc. Seini, Maramureș, F. AS nr. 1065 - "Am ciroză hepatică și nu vreau să ajung la transplant"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu știu în ce măsură, în cazul dvs., stadiul de fi­brozare hepatică impune efectuarea transplantului, care este, în general, luat în discuție, numai când boala a avansat până la un punct dincolo de care ficatul nu mai poate funcționa. Altfel spus, transplan­tul hepatic devine o opțiune atunci când, din punct de vedere fizio­logic, ficatul nu mai poate asigura unele sau chiar toate funcțiile sale vitale pen­tru orga­nism, de sintetizare a bilei, de metabo­lism, de detoxifiere a sângelui, de coagulare etc.
Mai mult decât atât, caracterul progresiv și irever­sibil al acestei patologii, tradus prin generalizarea de­ge­­nerării fibroase la nivelul întregului parenchim hepatic, face ca procesul de regenerare hepatocitară (susținut de lobulii hepatici) să înce­teze, fenomen ce determină conse­cințe patologice de ordin vascular și toxic (hipertensiune portală, ascită, varice esofagiene, pe­ri­tonită bacteria­nă spontană, ence­fa­lopatie hepatică etc.). De altfel, insta­larea unor com­plicații severe, precum cele mențio­nate anterior, reprezintă o regulă, în cazul cirozei hepatice, indi­ferent da­că vorbim de ciroza al­coolică, ciroza post hepatită virală (cazul dvs.), ciro­ză biliară secundară sau ciroză prin hemocromatoză (de­punere excesivă de fier sanguin în celulele hepatice).
Din păcate, nu există un tratament specific curativ pentru ciroza hepa­tică (care să se adreseze direct cau­zei), ci doar unul care vizează preve­ni­rea și tra­tarea complicațiilor, asociat cu unele măsuri de auto­îngri­jire, care pot ajuta la scăderea afectării ulteri­oare a ficatului. Având în vedere că, pentru orice bol­nav de ci­roză hepatică, conduita terapeutică repre­zintă apana­jul medicului (echipei de medici) care îl are sub supra­veghere, iar transplantul hepatic nu este o opțiune pe placul dvs., mă voi referi doar la prezen­tarea posi­bilităților terapeutice bazate pe remedii naturiste, care pot duce la stoparea evoluției bolii.
Printre cele mai des folosite plante, în cazul hepa­titelor virale (B, C, D), care pot determina fibrozarea hepatică, se regăsesc, fără îndoială, Armurariul, Astra­galus, Agaricus blazei, ganoderma, Schisandra, Spi­rulina, Lemnul-dulce, Rostopasca și Anghinarea. Toa­te aceste remedii au proprietăți hepatoprotectoare, antihepatotoxice, hepatoregenera­toare, antivirale și stimulează sinteza internă de inter­feron-proteină, cu rol important în apărarea organis­mului, atât împotriva infecțiilor (virale, bacteriene), cât și a bolilor neo­plazice, hepatitelor cu virus B, C și D sau a leucemiei. Alături de acestea, Șofranul de India (curcuma), ciu­percile Cordyceps și Coriolus s-au dovedit a fi arme de luptă redutabile în combaterea hepatitelor virale și în stoparea procesului de fibrozare hepatică, conse­cutiv acestora.
Clorofila este un alt remediu important (suc din frun­ze de pătrunjel, suc din frunze de urzică, leurdă, suc de iarbă de grâu) în managementul patologiilor he­patice severe, prin capacitatea de a inhiba replicarea virală, împiedicarea procesului de fibrozare hepatică, re­generarea hepatocitelor și detoxifierea țesutului hepa­tic.
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, produsele api­cole (miere, polen, lăptișor de matcă, propolis, venin de albine) acționează direct la nivelul microzomilor hepatici, activând și susținând procesele enzimatice de detoxifiere, proprietăți care le recomandă în trata­men­tul hepatitelor epidemice, al hepatitelor toxice, al ciro­zelor hepatice și al steatozei hepatice.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Cum scap de dependența de somnifere?"
(Răspuns pentru GHIȚĂ - Pucioasa, F. AS 1038)


Stimată doamnă/stimate domn,
Din experiența mea, mulți dintre cei pe care i-am tratat pentru "de­pendență de somnifere" nu au de­pen­dență de somnifere, ci doar pro­bleme în a dormi suficient, ceea ce îi face să apeleze la ele. Ca atare, definiția dependenței de somnifere include căutarea și fo­lo­sirea acestor medicamente, chiar cu prețul negli­jării altor lucruri im­portante sau le folosește, în mod constant, în doze mai mari decât cele prescrise. Conform unor statis­tici, oamenii de rasă albă sunt mai predispuși acestui disconfort, iar femeile mai mult decât bărbații (în proporție de 2:1). Proporția de oameni afectați variază, în funcție de populație, însă poate ajunge între 25-33% pe plan internațional. Re­nunțarea bruscă la substanțele de care este depen­dent omul respectiv trebuie făcută cu grijă, deoarece poate duce la efecte secundare, in­clusiv con­vulsii și moarte. Astfel, adevărata depen­dență de som­­nifere are nevoie de resurse mai ample decât numai "produsele na­turiste" pe care le doriți.
Abordarea naturală a "nevoii" de som­nifere, pentru a nu spune "de­pen­dență", include următoarele:
* Identificarea mobilului ne­voii de somnifere - Solicitați opinia unui psi­holog competent sau a unui medic cu "urechi bune", care să vă asculte și să vă ajute să punctați motivele pentru care aveți nevoie de aceste medicamente. (Unii pacienți se confruntă cu somnul redus, pen­tru că au un program de lucru care nu le per­mite un somn bun, alții, deoarece își fac griji exce­sive.)
* Acceptați că noaptea, în pat, nu aveți cum să rezolvați nicio problemă pe care o aveți. Este mai bine să încercați să o scoateți din cap, pentru a dormi, astfel având claritatea minții necesară pentru a o rezolva în următoarea zi/ perioadă.
* Mișcarea fizică duce la mișcarea energiilor corpului, ceea ce îmbunătățește somnul. În cazul dum­neavoastră, ați putea avea nevoie de un specialist care să vă indice exerciții, în funcție de complicațiile legate de fracturile dumneavoastră.
* Stilul de viață ar putea avea nevoie de mo­dificări. Va trebui să evitați abuzurile de somnifere (care se folosesc adesea pentru anxietate), să vă feriți de oamenii și locurile care vă împing să le folosiți.
* Foarte importantă este găsirea de grupuri de sprijin, fie din cadrul familiei, fie din cercul prietenilor ori grupuri anonime de suport, unde omul cu depen­dențe poate beneficia de schimburi de opinii cu alții aflați în aceeași situație, dar care doresc să se schimbe.
* Plante medicinale care pot ajuta la problemele legate de somn includ, printre altele, Menta, Teiul, Passiflora, Valeriana.
* Medicamente homeopate. Printre ele, Nux vo­mica pentru dependență, Aconitum și Ignatia pentru an­xietate, Coffea crudă, Kola sau Opium pentru in­som­nie. Totuși, trebuie căutat motivul profund al lipsei somnului, prin urmare, un medicament homeopat con­stituțional, realizat anume pentru dvs. de un specialist, este ideal.
* Acupunctura este foarte bună. În acest sens, anxietățile ar putea veni fie din slăbirea energiei rini­chiului (care găzduiește voința și calmează mintea), fie dintr-o tulburare a energiei plămânului. Punctele de fixare a acelor vor viza meridianele Rinichi, Plă­mân, Cord, eventual Ficat și altele, după caz.
* Mulți oameni abuzează de somnifere, pentru că suferă de anxietăți și temeri. Un răspuns corect la în­trebările "Cine sunt eu?", "De ce exist?" și "Ce tre­buie să fac ca să rea­lizez scopul existenței mele" ofe­ră o claritate asupra vieții, iar prin ea, o si­guranță care alungă orice teamă. Tea­ma este doar rezultatul necu­noaș­terii, iar necunoașterea slăbește spiritul uman, pe când cunoașterea adevărată îl face puter­nic, căci astfel, omul poate să își îm­plinească potențialul uman. Pentru aceasta este nevoie de credință în DUM­NE­ZEU, iar Voia Sa să devină mo­bi­lul existenței uma­ne. Acest lucru nu este "religie", ci doar viață practică. Nu poate nimeni să fie sănătos, fără această cunoaștere de bază.
Vă urez succes!