Din rețetele domnului farmacist BOBARU: Lumânărica, medicul plămânilor (Verbascum phlomoides)

Ana Dobrescu
Tratează numeroase boli, de la bronșită cronică și astm, până la afecțiunile aparatului digestiv. E o plantă înaltă, cu flori colorate în galben, care luminează de la distanță, luându-se la întrecere cu soarele. Putem beneficia din plin de forța ei tămăduitoare, urmând sfaturile și respectând rețetele domnului farmacist Ion Bobaru

Scurtă prezentare

Își merită pe deplin denumirea populară, pentru că, zărită de la distanță, seamănă cu o flăcăruie. În legendele populare este considerată nevasta soarelui, pentru că este prezentă în toate locurile însorite. Cu ținuta ei dreaptă ca lumânarea, se ridică peste toate plantele dimpre­jur, chiar și în zonele uscate și pie­troase, unde prezența ei omagiază regal lu­mina soarelui. Puterea ei vindecătoare a fost descoperită în Antichitate, când Hipocrate o re­comanda ca leac contra rănilor. Aris­totel scrie, și el, despre se­min­țele de lumânărică, care, presă­rate pe apă, fac pescuitul ușor. Primul care i-a descoperit puterea contra tusei cronice a fost Dioscoride. O cunoș­teau și preoții strămoșilor daci, care o numeau Diesema. Ca­litățile acestei plante de leac au fost recunos­cute de știința moder­nă, care a confirmat faptul că, prin com­poziția chimică și efectele binefăcătoare, lumânărica este un adevărat medicament natu­ral. Astfel, s-a demonstrat că florile con­țin mucilagii, tanin, ulei vola­til, saponozide, lipide și o sume­denie de substanțe minerale.

Virtuți terapeutice

În popor, planta cu flori gal­bene poartă mai multe denumiri: lumânarea-domnului, decel gal­ben, coada-lupului, coada-mielu­lui, corcobățică sau cucuruz gal­ben. Dar indiferent de numele pe care-l poartă, lumânărica este cunos­cută ca medi­ca­ment pentru durerile de piept și afec­țiu­nile plămâ­nilor.

Culegere și păstrare

Planta cu flori aurii se recoltează dimineața, după ce se ridică roua. Este recomandat să purtăm mănuși de cauciuc, deoarece perii care apără tulpina pot pro­voca inflamații ale pielii. Se culeg frunzele și peta­lele, pe care trebuie să ne grăbim să le întindem pe coli albe, în încăperi umbroase și aerisite, pentru că se ofilesc repede și își pierd din principiile active. După deshidratare, se mărunțesc și se depozitează în recipiente de sticlă sau în săculețe din tifon. Mucilagiile și alte sub­stanțe binefăcătoare din lumânărică pot fi absorbite de pungile din hârtie și din acest motiv trebuie să evităm folosirea lor.
Sfatul d-lui Bobaru: "De la lumânărică tre­buie să alegem doar petalele de culoare galben aprins, aflate încă pe tulpină. Este o recoltare destul de mi­găloasă și necesită foarte multă răb­dare. Nu au valoare terapeutică peta­lele deja căzute, aflate pe sol, în jurul plantei, deoarece conținutul de prin­­cipii active este foarte scă­zut".

Preparate pentru farmacia casei

Cunoscător de elită al reme­diilor naturale, domnul farmacist Ion Bobaru ne oferă, cu profesio­nalism, riguro­zitate și exactitate farmaceu­tică formulele principale­lor preparate medicinale din lumâ­nărică.

Macerat la rece

Este cel mai valoros medica­ment care poate fi preparat din frunze și petale, pentru că sub­stanțele binefăcătoare din plantă se dizolvă foarte ușor în contact cu apa și nu își pierd virtuțile tera­peutice.
Adevărat elixir pentru bo­lile aparatului respirator, ameliorea­ză răgușeala, da­to­rită substan­țelor emo­lien­te, și este un au­tentic adjuvant în tra­ta­men­tul celor care suferă de tu­se, bronșite, infecții re­na­le, ulcer gastric sau enterită (in­fecție a intestinului subțire, cauzată de intoxicații sau alergii). Acest medi­ca­ment natural se prepară simplu, fără efort. Iată de ce avem nevoie:
Ingrediente: 15 g (o lingură) lumână­rică și 250 ml (o cană) de apă rece.
Mod de preparare și administrare: Apa se toarnă peste planta tocată mărunt și ames­tecul se lasă, acoperit, vreme de 12 ore, eventual de dimi­neața până seara. După această perioadă, se strecoară și se adaugă 5 g (un vârf de cu­țit) de bi­carbonat ali­mentar, pentru a preveni irita­țiile gas­trice. Poțiunea se păstrează în frigider. Indi­cat este să se consume fracționat, câte două sau trei linguri, înainte de fie­care masă.
Precizare: Se pot folosi petalele și frunzele, dar are același efect terapeutic și planta întreagă, împre­ună cu tulpina, uscată și mărunțită.

Ceai din lumânărică

Dacă este pregătită corect, infuzia acționează asu­pra întreg aparatului respirator, datorită mucila­giilor prezente în petale și frunze. Ceaiul fluidifică secrețiile bronșice, contribuind eficient la calmarea tusei convulsive, ameliorează simptomele bronșitei și rărește frecvența crizelor de astm bronșic.
Ingrediente și mod de preparare: Infuzia se obți­ne amestecând într-un vas emailat 10 g (2 lingurițe) de plantă uscată și 250 ml apă (o cană). După ce ames­tecul a dat în clocot, vasul se acoperă și prepa­ratul se lasă la infuzat 10 minute. La final, se stre­coară și poate fi băut. Important este să nu îndulcim ceaiul cu zahăr. Dacă, totuși, gustul ni se pare ne­plă­cut, putem folosi în acest scop mierea de albine sau zahărul brun.
Doza recomandată: Două căni pe zi, dimineața pe stomacul gol și seara înainte de culcare. O cură de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra între­gului organism, acțiunea sa fiind vizibilă și la nivelul pielii, mai ales asupra tenului iritat sau atacat de cu­peroză.

Decoct din lumânărică

Ingrediente: 30 g (două lin­guri) de flori și frunze de lumână­rică mărunțite și 250 ml apă cloco­tită (o cană).
Mod de preparare și dozaj: Plantele sunt așezate într-un vas, apoi se adaugă apa. Se fierb timp de 15 minute, comple­tându-se treptat lichidul care se eva­poră. Licoarea este consumată călduță, într-o doză de 3 cești (o ceașcă de cafea are 50 ml) pe zi. Reco­mandat este ca poțiunea să fie băută pe stomacul gol, înainte de fiecare masă.
Alte efecte terapeutice: Con­centratul le este indi­cat mai ales celor care suferă de bron­șită, dureri de piept , dureri de stomac, afec­țiuni ale vezicii urinare sau digestie dificilă.

Tinctură

S-a dovedit a fi mai puternică decât celelalte preparate, iar efec­tele pot fi simțite mai rapid. Ame­liorează durerile abdominale cronice și recidivante (chiar și pe cele cauzate de boala Crohn - inflamația colonului) dar este și un bun tratament adjuvant în afecțiunile pulmonare.
Ingrediente: 20 g (o lingură cu vârf) de lumâ­nă­rică uscată și 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și dozaj: Plantele se pun într-un borcan cu filet și deasupra se adaugă al­coolul. Recipientul se închide ermetic, iar amestecul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare.
Doza recomandată: 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Indicații terapeutice: Datorită proprietăților antispastice și sedative, diluția de tinctură este o armă de folos în lupta împotriva tusei convulsive. În plus, prin efectul antiinflamator și antibacterian al principiilor active prezente în delicata lumânărică, combate diareea și este de mare ajutor celor care suferă de gastrită. De asemenea, tinctura poate fi un analgezic de succes pentru infecțiile dentare.
Maestru în prepararea rețetelor vechilor spițeri, domnul farmacist Ion Bobaru amestecă în creu­zetele laboratorului său extract de lumânărică, iederă și nalbă. Alături de alte ingrediente, domnia sa obține astfel un eficient sirop, care combate afecțiunile bronho-pulmonare, ține departe cele mai neplăcute simptome ale bronșitei cronice și vindecă traheita și laringita.

Vin medicinal

Ingrediente: Remediul se obține din întreaga plantă, fiind necesare 100 g lumânărică la un litru de vin.
Mod de preparare și dozaj: Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozi­tează în locuri întunecoase. Sunt recomandate 2 lin­guri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săptă­mâni. Este un eficient tratament alternativ pentru alopecie (cădere temporară a părului, în urma unei boli de piele sau a unei boli infecțioase), inflamații articulare și reumatism.
Sfatul farmacistului: "Este indicat să folosim vinul alb, care pune mai bine în valoare calitățile terapeutice ale plantei".

Sirop din lumânărică și miere

Întărește musculatura și este indicat mai ales copiilor anemici, dar și celor care suferă de bronșită cronică sau astm. Se prepară amestecând 500 ml de­coct cu 500 g zahăr sau miere. Mixtura se încălzește până când componentele se dizolvă și lichidul devi­ne omogen. După răcire, se toarnă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza uzuală este de 5 ml (o lin­guriță), de trei ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți.

Preparate pentru uz extern

Cataplasme emoliente

Au un rol calmant, dar și cicatrizant, ajutând la retragerea formațiunilor furunculoase, la ameliorarea eczemelor și combaterea varicelor.
Ingrediente: 30 g de plantă uscată (două linguri) și 500 ml lapte dulce.
Mod de preparare și utilizare: Într-un vas emai­lat, care poate fi pus pe flacăra aragazului, se pun plantele măcinate, apoi se toarnă laptele. Amestecul se fierbe 10 minute, timp suficient ca principiile acti­ve ale plantei să se dizolve în lapte. După fier­bere, poțiunea se strecoară și se amestecă cu argilă, până se obține o pastă omogenizată care se întinde pe o fâșie de tifon. Zona afectată se bandajează, fără a strânge foarte tare, și se acoperă cu o folie de nailon. Pentru efecte optime este ne­cesar să ținem cataplasma minimum 30 de minute.

Băi terapeutice

Îmbăierea cu lumânărică este binefă­cătoare pentru cei care suferă de eczeme, psoriazis sau au pielea afectată de arsuri solare. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obținută prin fierberea a 200 g lumânărică uscată în doi litri de apă. Tra­tamentul durează două săptămâni, cu o pau­ză de o zi între băi, și este reco­mandat de 4-5 ori pe an. În cazul băilor de șezut, pentru hemoroizi externi, este in­dicat un decoct preparat prin fierberea a 50 g plantă mă­runțită la un litru de apă.

Unguent din lumânărică și mușețel

Tratează hemoroizii, fu­runculele, rănile și arsurile. Se obține încorporând, prin încălzire, extractul fluid moale de lumâ­nărică într-o bază grasă (unt, grăsime de porc sau de pasăre, ulei solid de palmier).
Extractul fluid moale se prepară pe baie de aburi, lăsând tinctura să fiarbă, până scade la o cincime. De exemplu, din 100 ml de tinctură se obțin 20 ml de extract fluid moale. Dacă nu respectăm această con­diție, esența de lumânărică nu se va di­zolva în gră­sime. Ingredientele se amestecă pe foc mic, până când preparatul ajunge la punctul de fier­bere, apoi se îndepărtează de pe flacără. Înainte de solidificare, alifia se toarnă în recipiente de sticlă. După răcirea completă, se păstrează în frigider.

Atenționări și contraindicații

În perioada de sarcină sau de alăptare se interzice consumul de ceai sau alte preparate din lumânărică. Pe partea din spate a petalelor florilor se găsesc peri care pot provoca mâncărimi pe mâini. Așadar, este re­comandat ca, după ce ați pus mâna pe petalele acestei plante, să nu vă atingeți fața sau mai ales zona ochilor.

Rețete de frumusețe

Mască din lumânărică și argilă

Ingrediente: 15 g (o lingură) decoct din pe­tale și frunze de lumânărică și 5 g (o linguriță) de argilă.
Mod de preparare: Argila și decoctul se ames­tecă până la omogenizare, iar mixtura se apli­că pe față. Pentru efecte optime este indicat să se țină vreme de 15 minute, pentru îndepăr­tare fiind recomandată clătirea cu ceai călduț de mu­șețel.

Mască pentru ten sensibil

Ingrediente: 30 g lumânărică uscată (se folo­sește întreaga plantă, inclusiv rădăcina), 15 g mie­re polifloră.
Mod de preparare: Lumânărica uscată se dă prin râșnița de cafea până ajunge la densitatea unei pulberi. Se pune într-un vas și deasupra se toarnă mierea, dizolvată în 30 ml (două linguri) de apă călduță. Cele două componente se ames­tecă până la omogenizare, apoi mixtura se apli­că pe față. Indicat este ca loțiunea să fie ținută timp de 30 de minute, efectul fiind de catifelare și împrospătare a tenului.


Domnul farmacist Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galați numărul 29, Brăila, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.