IRON MAIDEN - "Nu îmi vine să cred câți tineri vin la concertele noastre"

Dana Ene
În frunte, la 50 de ani

Pe 24 iulie a.c., legendara trupă britanică Iron Maiden revine în România, pentru un concert de excepție, ce va avea loc în Piața Constituției din București. Veteranii heavy metal-ului au în țara noastră o mulțime de fani, ale căror rânduri par să se îngroașe de la an la an

Prima dată au cântat la noi în 1995, la Sala Polivalentă, unde au venit cu Blaze Bailey ca solist, după ce Bruce Dickinson părăsise pentru o vreme trupa. Apoi au revenit în 2008, când au cântat pe Stadionul Cotroceni, în fața a 22.000 de spec­tatori, de data aceasta cu Bruce în spatele microfonului. Însă recordul de public în țara noastră l-au obținut acum trei ani, când au cântat în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, în fața a peste 30.000 de oameni, veniți din toate colțurile țării, ba chiar și din străinătate.
"Nu îmi vine să cred câți tineri vin la concertele noastre. Am văzut cu uimire la ultimele noastre spec­tacole din Scandinavia copii de 12 -15 ani în primele rânduri, în timp ce, mai în spate, stăteau fanii de-o vârstă cu noi. Este incredibil și extrem de măgulitor. Ce grozav că muzica noastră prinde în vraja ei și tinerii! Lucrul acesta ne ține și pe noi în formă, ne menține tineri, în loc să ne lase să ne plafonăm și să îmbătrânim. Eu, unul, mă străduiesc să dau tot ce e mai bun din mine pe scenă atunci când văd fețe tinere, avide de a extrage ce e mai bun din muzica noastră", declara chitaristul Janick Gers (56 de ani), într-un interviu acordat în luna februarie a.c.
Iron Maiden ("Fecioara de fier") a luat naștere în anul 1975, în estul Londrei, iar tată și naș de botez i-a fost basistul și compozitorul Steve Harris. După multe peripeții, urcușuri și coborâșuri, trupa a început să cunoască faima mondială pe la începutul anilor '80. Astăzi este una dintre cele mai importante formații de heavy metal (rock dur) din lume, cu 15 albume de studio, 11 albume live și 7 albume-compilație.
Au vândut peste 85 de milioane de discuri, fără prea mare ajutor din partea posturilor de radio sau tele­viziune. În lunga lor carieră, au acu­mu­lat și un număr impresionant de premii - 22, printre care un Gram­my, un Brit Award și șapte premii Metal Hammer, ba au chiar și pro­pria stea pe Hollywood Rock Walk, de pe Sunset Boulevard din Los Angeles, obținută după turneul din 2005. De la debut și până în pre­zent, au susținut peste 2000 de concer­te live în 58 de țări, fiind celebri pentru turneele lor, transformate în adevărate spectacole. "Un turneu lung te pune la grea încercare. Cum să rămâi la înălțime seară de seară? Fiecare spectacol este extrem de important pentru oamenii care au plătit un bilet ca să te vadă. Nu ajungi în același loc doi ani la rând, de aceea eu cred că este foarte im­portant să dai ce ai mai bun din tine, de fiecare dată. Nu contează dacă la concert sunt câțiva spectatori, 10.000 sau 100.000. Încercăm de fiecare dată să le oferim fanilor noștri cel mai bun show cu putință", spunea Janick Gers în același interviu.
Trecerea în noul mileniu a fost de bun augur pentru "Fecioara de fier". În timp ce alte trupe care cu­noscu­seră gloria în aceeași perioadă cu ei au de­venit de mult istorie, Iron Maiden a reușit să revină pe linia de plutire de mai multe ori, în ciuda nume­roaselor schimbări survenite în componență, în cei 38 de ani de existență. Doar Dave Murray (56 de ani - chitară) și Steve Harris (57 de ani, chitară bas și voce, cel care a și înființat Iron Maiden) pot fi auziți pe toate albumele formației. Ceilalți componenți s-au perindat prin trupă, au venit și au plecat, iar une­ori au revenit. Astăzi, pe lângă cei doi veterani, mai fac parte din trupă: Adrian Smith - 56 de ani (chitară, voce - care a mai cântat în formație între anii 1980-1990 și s-a reîntors în 1999), Bruce Dickin­son - 54 de ani (solistul principal al trupei, între anii 1981-1993, apoi din 1999 până în prezent), Nicko McBrain - 61 de ani (tobe și percuție, membru din 1982 până în prezent) și Janick Gers - 56 de ani (chitarist la Iron Maiden din 1990).
În ultimii 10 ani, Iron Maiden a lansat trei albume noi, cel mai recent în 2010, intitulat "The Final Fron­tier" (Ultima frontieră), care este cel mai de succes album al lor de până acum, clasat pe locul 1 în peste 28 de țări. Discul le-a dat palpitații fanilor care s-au temut că marchează finalul de drum al formației lor favorite. Ei bine, nu este așa. Anul acesta, Bruce Dickinson a anunțat într-un interviu acordat revistei suedeze "Ta­larfo­rum", că trupa pregătește un nou album, care va fi lansat în 2014. "Du­pă ultimul turneu, am venit cu un album nou. Când vom termina tur­neul acesta, în august, o să luăm o mică pauză, apoi iar o să punem cap la cap niște melodii noi", afirma el în in­terviu.

"Maiden England"

Pentru că în România există o co­munitate importantă de fani Iron Mai­den, britanicii vor reedita anul acesta pentru ei spectacolul de scenă al le­gendarului lor turneu din 1988, "Se­venth Son", "Suntem încântați să rea­ducem acest spectacol și în România. Mulțumită tehnologiei moderne, am fost în măsură să actualizăm și să îmbunătățim producția originală din 1988 și vom aduce un impresionant și nou spectacol de lumini și aranjamente de scenă", afirmă Bruce Dickinson, solistul lui Iron Maiden.
În Piața Constituției din București vor răsuna piese celebre, mult așteptate de iubitorii rock-ului din Ro­mânia: "Știm cât de cunoscută este istoria turneelor Iron Maiden în rândul fanilor de toate vârstele și cât de repede se duce vestea unui spectacol reușit. De aceea, vom aduce producția completă pe care am folosit-o în turneul de anul trecut, din America de Nord. Ne-am distrat de minune și am cântat piese pe care nu le mai interpretaserăm de foarte multă vreme, cum ar fi: «Seventh Son», «The Prisoner» și «Afraid To Shoot Stran­gers», precum și favoritele fanilor: «The Trooper», «Aces High», «The Clairvoyant», «The Number Of The Beast», «Wasted Years» sau «Run To The Hills», com­pletează Steve Harrison.
Britanicii de la Iron Maiden se întorc la București alături de invitați speciali, precum Anthrax și Voodoo Six. Iar dacă Voodoo Six este o formație britanică rela­tiv tânără, care din 2003 și până în prezent a lansat 5 albume cu muzică hard rock, Anthrax este una dintre tru­pele-simbol ale trash metal-ului anilor '80. Ame­ri­canii de la Anthrax fac parte din "The Big Four" (Cei patru giganți), alături de Megadeth, Slayer și Metallica. Chiar dacă de data aceasta cântă doar în deschiderea unei trupe colosale, trupa de peste Ocean are și ea o carieră impresionantă, de peste 30 de ani, în care a lansat nu mai puțin de 20 de materiale discografice.
(Pentru concertul pe care Iron Maiden îl va susține la București, biletele sunt disponibile în rețeaua Even­tim și au prețuri cuprinse între 170,40 și 255,60 lei.)