Răspuns pentru MIHAI IFTIME, F. AS nr. 1071 - "Cum pot evita episoadele de fibrilație paroxistică?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În general, aritmiile cardiace se pot produce fără nici un motiv sau pot fi cauzate de ceva care stimu­lează inima, precum stresul, tutunul, al­coolul, suplimentele care inhibă apetitul sau medicamentele pentru răceală și tuse, care conțin cafeină sau alți stimu­latori. Dacă cineva are o inimă sănă­toasă, așa cum aveți dvs., palpitațiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare, deoarece, în asemenea situații, odată cu cauza declanșării lor, dispare și efectul (aritmia). Dar, deși inima dvs. este normală, trebuie, totuși, știut că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul cordului (nodul sinusal), care poate deveni manifest după mai mulți ani. Mai mult, cu vârsta, se produce o slăbire naturală a inimii, fapt care poate conduce, de ase­menea, la apariția aritmiilor.
În concluzie, atunci când rata bătăilor inimii (cadența sinusală) cunoaște abateri, mai mult sau mai puțin importante, de la nor­mal, se poate vorbi despre tul­burări de ritm cardiac, altfel spus, despre aritmii.
Este cunoscut faptul că, deși arareori aritmiile cardiace deter­mină apariția complicațiilor, unele pot fi grave, mai ales dacă nu sunt tratate. Spre exemplu, o inimă care bate foarte repede pentru o pe­rioadă lungă de timp poate deveni slăbită, fapt ce poate con­duce la apariția insuficienței cardiace congestive.
Totodată, anumite aritmii, precum fibrilația atrială, pot deter­mina formarea unor cheaguri sanguine de dimensiuni reduse, la nivelul came­relor cardiace (atrii, ven­tricule), iar dacă unul sau mai multe cheaguri devin libere și sunt trans­portate de către fluxul sanguin la nivel cere­bral, pot cauza un acci­dent vascular. Bineîn­țe­les, riscul de a face ac­cident vascular cerebral depinde de vârsta persoanei în cauză, de tipul de arit­mie și de existența altor factori de risc cardiovascular, cum ar fi, de exemplu, hipertensiunea arterială.
Referidu-mă, concret, la specificitatea cazului dvs. (fibrilație paroxistică), consider că nu aveți prea multe motive de îngrijorare. Spun asta, deoarece acest tip de aritmie, caracterizată prin apariție spontană, finalizare bruscă și viteză sporită a pulsului ce se menține constantă pe întreg parcursul episodului, nu ascunde, de obicei, o patologie cardiacă severă, chiar dacă este o manifestare foarte neplăcută. Cu siguranță, însă, medicația profilactică și curativă care v-a fost reco­mandată trebuie păstrată în continuare (Rytmonorm, Sintrom), cu precizarea că aceasta ar trebui să includă și Adenozina sau alte tipuri de medicamente din clasa digitalicelor. Adenozina încetinește conducerea la nive­lul nodului atrio-ventricular și este utilizată pentru a stopa tahicardiile atriale paroxistice.
În completarea tratamentului alopat, este bine­venită și o abordare naturistă a aritmiilor cardiace, abordare care trebuie să includă suplimente al căror efect terapeutic benefic este dovedit din punct de vedere clinic. Acestea sunt, fără îndoială, Păducelul, Talpa-gâștii, Valeriana și Degețelul roșu (extracte, capsule, gemoderivate etc.) sau unele produse com­plexe, cum ar fi Calmocard, Ritmo-Stabil sau Ome­gasel. Cu nimic mai prejos, din punct de vedere terapeutic, se prezintă extractul de mlădițe de Vâsc sau Gheara-diavolului (efect cronotrop negativ) în aso­ciere cu Magneziul, element indispensabil în manage­mentul aritmiilor cardiace.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail:
chukwudi.nwabudike@live.com


"Nepoțelul meu are dermatită de contact"
(Răspuns pentru ECATERINA MUSTAȚĂ, F. AS 1038)


Stimată doamnă,
Din păcate, nu vă pot dă un răspuns amănunțit legat de întrebarea dumneavoastră, fiindcă nu cred că diag­nosticul este precis. Dacă, așa cum susțineți, nepotul dumneavoastră, în vârstă de 2 de ani, are "palmele și tălpile într-o continuă descuamare", adică o erupție palmoplantară din naștere, probabilitatea este să nu fie o dermatită de contact. Mai degrabă ar trebui să ne gândim la alte cauze pentru keratozele palmoplantare (adică descuamările la palme și tălpi). Prin urmare, are nevoie de consultul unui medic specialist.
Între timp, ar putea beneficia de keratolitice ușoare, cum ar fi creme cu uree 5-10%, în funcție de grosimea scuamelor, iar acestea au avantajul de a fi și hidratante. Trebuie cercetat în familia părinților săi (a copilului dumneavoastră și a partenerului său de viață) pentru a vedea dacă cineva sau mai multe persoane nu suferă (sau au suferit) de asemenea afecțiuni. Sper ca sfatul meu să vă fie un ajutor util pentru în­ceput!
Întrebarea lansată de dvs. oferă o bună ocazie de a discuta o problemă care afectează o proporție mare din popu­­lație. Dermatita de contact se refe­ră la o con­diție caracterizată de iritarea pielii, din cauza unor sub­stanțe la care este expusă. Poate fi împărțită în forme alergice și iri­tante. Dermatita de contact afectează, în unele țări, până la 20% din populație.
Cauzele includ substanțele iritative (dermatita de contact iritativă) din me­diul înconjurător, cum ar fi deter­genții și săpunurile, vopselele, uleiurile, petro­lul, cimentul și chiar unele plante. Pot fi și dermatite alergene (dermatita de con­tact alergi­că), provocată de nasturi, cu­rele, bijuterii care conțin nichel sau crom. Dermatita de contact iri­tativă constituie circa 80% din cazurile de der­matită de con­tact. Este, însă, foarte posibil, ca cineva să su­fere de ambele tipuri de der­ma­tită de contact în același timp.
Un tip aparte de dermatită de contact îl constituie urtica­ria de contact alergică, unde reac­ția imunologică diferă față de der­matita de contact alergică obișnuită, producând erupțiile urticariene de la contactul cu o substanță la care individul este deja sensibilizat.
Printre factorii care predispun sunt spălarea foarte des a mâinilor cu săpun, expunerea la iritanți în mediul de lucru (ciment, petrol etc.) și tendința către alergie, cum ar fi dermatita atopică. Este un fapt cu­noscut că mulți au puseele de dermatită de contact în perioadele de stres psihic accentuat. Simptomele includ prurit, piele uscată, roșie, fisurată, vezicule, cruste. Erupțiile pot fi localizate, de pildă, pe mâinile celor cu meserii care presupun manipularea de substanțe iritative sau alergice. Descoperirea substanței în cauză poate fi foar­te dificilă însă, deoarece aceasta poate fi inhalată sau înghițită, ducând la o dermatită de contact genera­lizată, prin absorbție sistemică.
Riscul de infecții bacteriene și fungice, care pot fi une­ori grave, impune necesitatea unui consult la spe­cialist.
Este important ca, printr-o anamneză amănunțită, să se poată găsi substanța în cauză. Substanța ar putea fi orice din mediul individului, inclusiv parfumuri, săpunuri, unele plante din grădină etc. Oricine se con­fruntă cu o dermatită de contact cronică este important să efectueze ceea ce se numește un "patch test", care ar putea ajuta la identificarea substanței în cauză.
Alte posibile tulburări cu manifestări asemănătoare includ psoriazisul, parapsoriazisul, dermatita sebo­reică, dermatita atopică.
Abordările naturiste includ:
* Eliminarea cauzei. Iritanții din mediul încon­ju­rător pot provoca imediat sau după expunere repetată dermatita de contact, în funcție de potențialul iritativ al substanței. De asemenea, reducerea contac­tului cu sub­stanța alergică este importantă.
* Eliminați toate parfumurile, săpunurile parfu­mate etc. din colecția proprie, eliminând astfel sursele de iritanți și alergeni. Înlocuitorii de săpun ar putea fi utili.
* Nu vă spălați foarte des mâinile. La spălare, folo­siți înlocuitori naturali de săpun.
* Emolienții, deci cremele hidratante, sunt un prim pas esențial. Ele ajută la reîntregirea barierei cutanate, reduc simptomele de mâncărimi, reduc fisurile și pier­derea de umezeală. Cremele hidratante trebuie folosite cât de des cu putință, dar cele cu parfumuri și multe alte substanțe adăugate trebuie evitate. Există creme care conțin ceramide, unele dintre principalele lipide ale pielii, care pot fi folosite pentru tratament.
* Mănușile protectoare sunt importante pentru cei care au dermatită de contact la nivelul mâinilor. Mănu­șile pot fi din cauciuc sau alt material care va rezista la substanțele "incul­pate". Este important de ținut cont de faptul că mănușile protectoare au ter­menele lor de garanție, diferite în funcție de iritanți, căci unele substanțe pot trece prin mă­nuși. Totuși, este bine ca sub mănușile de cauciuc să se poarte mănuși din bum­bac, care să prevină iritarea din contac­tul prelungit piele - mănuși protectoare.
* Îmbrăcămintea din materiale na­turale netede (există și unele mătăsuri cu o textură care nu provoacă iritații) poate fi de mare ajutor, în special la copii.
* Tăierea regulată a unghiilor la copii și chiar pur­tatul de mănuși sunt menite să reducă riscul de autoră­niri ce rezultă din dorința irezistibilă de a se scărpina. Această scărpinare poate sfârși în infecții, ulcerații și cicatrice urâte.
* Plantele medicinale incluse în creme cu aloe vera, mușețel au un efect calmant și antiinflamator asu­pra pielii. De asemenea, unele amestecuri cu pul­bere de ovăz ar putea ajuta în stadiile acute, la calma­rea pruritului.
* Loțiuni (pentru dermatitele umede) și creme (pen­tru cele deja uscate) ce conțin calamine (ingre­dientul principal fiind oxidul de zinc sau carbonatul de zinc) ajută la reducerea pruritului.
* Homeopatia este excelentă în tratamentul der­ma­­titei de contact, mai ales al celei alergice (în special când alergenul este necunoscut). Din experiența mea, am observat că homeopatia permite reexpunerea, fără reacții adverse, la alergenul cunoscut, în multe cazuri. Unele remedii, cum ar fi Arsenicum album, Bryonia, Calcarea carbonica, Graphites, Petroleum, Psorinum, Sulphur ar putea fi utile. Totuși, aici, cele mai bune re­zultate se obțin prin folosirea unui remediu indivi­dualizat, preparat de medic.
* Acupunctura este și ea foarte bună în eliminarea vântului și a căldurii care stau la baza pruritului și a eritemului (roșeață). Meridianele utile includ Vasul Gu­vernator, Plămânul, Intestinul Gros, Cordul și cele legate de punctele locale. Vă urez succes!