Leacuri cu florile verii: BUJORUL, MARGARETA și MACUL

Natasa Galche
BUJORUL - vraciul zeilor

Legenda spune că, în urmă cu mii de ani, în cetatea Epidaurus s-a născut un zeu hărăzit să guverneze tai­nele medicinii. Îl chema Esculap, era fiul lui Apollo, zeul luminii, și a fost înzestrat cu puterea magică de tămăduire. Im­pre­sio­nat de soarta oamenilor care mureau la voia întâm­plă­rii, se­cerați de boli, zeul își puse toa­tă știința și pute­rile în slujba lor. Și astfel, cetatea Epidaurus de­veni "ce­tatea vin­decărilor", căci numai aici Esculap împărțea oa­me­nilor harul divin al tămă­dui­rii. For­țele sale erau atât de mari, în­cât zeul pu­tea lecui fiece sufe­rință și chiar ridica morții din mor­mânt. Și, în bună­ta­tea sa, zeul a hotărât nu doar să tămă­du­iască tru­pu­­rile be­tegite ale oame­nilor, ci și să le împăr­tă­șească din tai­nele medi­cinii. În ju­rul său s-au strâns sute de dis­cipoli care se stră­duiau din răs­puteri să în­vețe această știință ma­gică a tratării boli­lor, a ocro­tirii și re­sta­bilirii să­nătății. Dintre toți, Pa­eon, un muritor de rând, s-a dovedit atât de des­toi­nic, încât, în scurt timp, ajunse să își depășească maestrul. Faima lui devenise atât de mare, încât oamenii nu mai apelau la Esculap, ci la învățăcelul acestuia. Și, într-o bună zi, însuși Hades și Ares, zei ai Olimpului, răniți în luptă, s-au îndreptat către Paeon, cerându-i să le oblojească trupurile schilodite. Paeon a smuls din grădina sa câte­va fire de bujor și a preparat din frumoasa plantă or­namentală un leac tămăduitor cu care le-a spălat ră­ni­le, vin­decându-i. Aflând toate acestea, Esculap, ros de invi­die, s-a mâniat cumplit și a hotărât că tre­buie să îl omoare, otrăvindu-l. Însă Zeus, stăpânul suprem al oa­menilor și al celorlalți zei, a aflat de pla­nurile za­vist­ni­cului Esculap și a intervenit. Dar sin­gura cale de a-l salva a fost să îl transforme într-o floa­re. Aceeași floa­re cu care Paeon îi tămăduise pe cei doi zei: bu­jorul.
Aceasta este legenda bujorului și a denumirii sale științifice - Paeonia. Dincolo de mituri și povestiri, bu­jorul este recunoscut peste tot în lume ca fiind o plantă cu efecte terapeutice alese.

Compoziție și proprietăți

În componența chimică a plantei intră tani­nuri, alcaloizi, substanțe minerale și oligoele­mente (fier, mangan, cupru, magneziu, calciu), acizi organici, flavonoide și vitamina C. Datorită compoziției bogate, preparatele din bujor au pro­prietăți terapeutice foarte variate: normalizează meta­bolismul, înlătură insomniile, elimină stresul și stările anxioase, ajută la creșterea producției de endorfine, îmbunătățind starea de spirit, au efecte antiinfla­ma­toare și antiseptice, combat tusea și bolile căilor res­piratorii, sunt benefice în tratarea afecțiunilor res­piratorii, calmează tusea și sunt un remediu eficient în bolile femeiești.

Boli de piele

Ceaiurile din bujor com­bat dermatitele, acneea, in­fla­mațiile pielii, escarele, tu­ber­culoza pielii.
1. La un litru de apă în clocot, se adaugă o lingură de petale mărunțite de bu­jor. Se stinge focul, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Se bea pe în­delete, pe par­cursul întregii zile. Schema de tratament nu trebuie urmată mai mult de 10 zile, o dată la trei luni. Acest ceai com­bate derma­titele, acneea și infla­mațiile pielii.
2. Peste o lingură de rădăcină mărunțită de bujor se toarnă 200 ml de apă clocotită. Re­cipientul se pune la fiert pe baie de abur, timp de 15 minute. Se trage deo­parte și se lasă timp de alte 45 de minute. Folosind com­prese ste­rile, se tam­ponează ră­nile sau zo­nele afectate, de trei-patru ori pe zi, până când se văd semne de ame­liorare.

Boli gastro-intestinale

Decoctul din rădăcină de bujor este folosit îm­potriva gastritei și a ulcerului gastric, tratează fisurile anale și ameliorează durerile de stomac. Având pro­prietăți bactericide, este utilizat în tratamentul di­zen­teriei.
1. Se pun la fiert 400 ml de apă. Când apa începe să fiarbă, se adaugă o linguriță de rădăcină de bujor mărunțită. Se fierbe timp de cinci minute la foc po­trivit, se trage deoparte, se acoperă și se lasă să se răcească complet. Se strecoară și se beau, la tempe­ratura camerei, câte 100 ml de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de două săptămâni.
2. Ingrediente: câte o lingură de petale de bujor, trandafir și dalie, toate de culoare roșie. Peste acest amestec, se toarnă o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se bea cu 30 de minute înainte de mesele principale, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. După o pauză de trei zile, tratamentul se reia.

Bronșită și tuse

Ingrediente: o lingură cu petale de bujor mărunțite, o lingură de măghiran mărunțit, o lingură cu zmeură, o lingură de miere. Peste acest amestec se toarnă două căni de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de două ore. Se bea o jumătate de cană de preparat încălzit, de trei ori pe zi, până la vindecarea completă.

Creșterea imunității, reglarea metabolismului

La un litru de apă clocotită, se adaugă 20 de grame de rădăcină mărunțită de bujor. Se lasă să dea într-un clocot, se trage deoparte, se acoperă și se lasă să se răcească. Se bea de cel puțin trei ori pe zi (nu mai mult de cinci ori), câte o jumătate de pahar, după masă. Pen­tru rezultate eficiente, acest decoct se adminis­trează timp de o lună de zile. După trei săptămâni de pauză, schema de tratament poate fi reluată.
Atenție! Supradozajul poate crea reacții adverse: diaree, greață, vărsături, amețeli și slăbiciune generală a organismului. La astfel de semne, întrerupeți ime­diat tratamentul și adresați-vă medicului generalist.

Boli nervoase

Acest preparat este recomandat în afecțiunile sis­temului nervos, isterie, convulsii, insomnii, dar este benefic și împotriva impotenței primare și a diabetului zaharat.
Rețetă: peste 10 grame de rădăcină și tulpină de bujor, tocate mărunt, se toarnă 100 de grame de votcă sau alcool de 40 de grade. Recipientul din sticlă de culoare închisă se închide ermetic și preparatul se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc răco­ros. Se strecoară și se administrează câte 30-40 de picături, de trei ori pe zi, după mesele principale. Se păstrează la frigider. Durata tratamentului: între 25-30 de zile.

Neurastenie și epilepsie

Peste trei linguri de pe­tale mărunțite de bujor se toar­nă o jumătate de litru de votcă. Se lasă la ma­cerat timp de 20-30 de zile, agi­tând pe­riodic recipien­tul. Se administrează câte o lin­guriță de preparat, de două-trei ori pe zi, îna­inte de masă. Trata­mentul nu tre­buie să fie urmat mai mult de o lună de zile.
Atenție! Pre­pa­ratele din bujor nu se adminis­trea­ză copiilor!

MARGARETA - leacul războinicilor

Margareta era denumită și "bellis perennis", cuvânt latin ce poate deriva atât din "bellus" - frumos, cât și din "bellum" - război. Fiind atât de răspândite pe câmpuri, acolo unde, în urmă cu secole, se purtau bătălii sângeroase, margaretele, gingașe și foarte frumoase, au început să fie întrebuințate de că­tre vraci pentru a opri sângerările și a închide plăgile deschise ale războinicilor. Secole mai târziu, oamenii de știință au confirmat că margaretele au, într-adevăr, proprietăți antiseptice, coagulante, anal­­­gezice și anti­inflamatoare. De ase­menea, aceste flori deosebit de delicate sunt un remediu excelent împo­triva răcelilor, bolilor de ochi, hemo­roizilor și viermilor in­testinali.

Boli de piele, răni, escare

Un buchețel cu flori de margarete, proas­păt culese (în luna iunie sau iulie), se mărunțește și apoi se freacă cu o lingură de lemn, într-un recipient (de preferat tot din lemn), până ce se obține o pastă. Se adaugă cinci-șase linguri de ulei de măsline și se continuă opera­țiunea până la omo­genizarea com­pletă. Compoziția se introduce la fri­gider. După câte­va ore, când pasta a devenit consis­tentă, se ung zonele afectate și se lasă să se usuce, timp de trei-patru cea­suri.
Împotriva arsurilor, rănilor și pen­tru ameliorarea pruritului se pot folosi frunze proaspete de margarete, aplicate direct pe zona afectată.

Împotriva colicilor și a viermilor intestinali

În 200 ml de apă în clocot se adaugă două lingurițe de plantă mărun­țită (frunze și flori). Se lasă la infuzat timp de patru ore și apoi se stre­coară. Se admi­nistrează câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, înainte de masă, timp de două săptămâni.

Rețete de frumusețe

Loțiune tonică, antirid

Ingrediente: se ia câte o linguriță din petale de margarete, trandafiri, iasomie, crini albi, flori de tei și mentă. Peste acest amestec mă­run­țit, se toarnă o jumătate de litru de apă clo­cotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumă­tate de oră. Se strecoară, se adaugă o linguriță de vin roșu și se amestecă bine. Cu ajutorul unui tampon de­­ma­chiant, se șterge fața, de trei ori pe zi, timp de zece zile. După o pauză de alte zece zile, schema se poate repeta. Loțiunea se păstrează în frigider, într-un reci­pient închis ermetic.

Baie de întinerire

Peste amestecul de flori din rețeta anterioară, se adaugă o jumătate de litru de vin roșu, se amestecă bine și se toarnă în cada de baie. Primeniți-vă în această apă timp de 30 de minute. După baie, corpul nu se șterge, ci se lasă să se usuce treptat.

MACUL - tămăduitorul nesomnului

Vara, când macii înfloresc, câmpurile se trans­formă într-o mare de foc ale cărei valuri se mlădiază sub adierea vântului. Întocmai era și în vremea Egiptului antic, când picioarele preafrumoasei regine Nefertiti erau scăldate de apele mărețului fluviu Nil, iar macii gingași, roșii ca sângele, îi slu­jeau drept covor grațioasei "zeițe", care pășea peste el. În acea perioadă, macul nu era admirat doar pentru fru­musețea sa uimitoare; mai întâi, medicii i-au va­lo­rificat proprietățile, utilizându-l în tratarea diverselor afecțiuni, apoi preoții, datorită calităților sale sopo­rifice, l-au introdus în ritualurile magice.
Puterea magică a florilor de mac era recunoscută și de greci. În mitologia elină, aceas­tă floare aparținea zeului somnului, Hyp­nos, fiul măreței zeițe a nopții, Nyx, și al zeului întunericului, Erebus. Hypnos, pur­tând pe cap o coroană de maci, plu­tea dea­su­pra Pă­mântu­lui, picu­rând din cupa sa stropi din esență de mac, ofe­rindu-le muri­to­rilor somnul odihnitor. Iar atunci când picurii de mac nu izbuteau să alunge sta­rea de veghe, zeul cobora pe Pă­mânt și, cu un fir de floare, atingea tâm­plele și ochii celui chinuit, izgo­nindu-i gândurile rele și liniștindu-i sufletul.
La noi, la români, macul este denumit sugestiv și som­nișor, pentru efectele sale sedative și calmante. Din timpuri vechi, macul a fost folosit ca leac împo­triva mul­tor afecțiuni, precum astmul bronșic, angina pec­torală, migrenele, bolile ficatului.

Recoltare și conservare

În scopuri curative, de la mac se utilizează semin­țele, petalele și frunzele. Petalele și frunzele se colec­tează în lunile mai-iunie, iar semințele în august-sep­tembrie. Petalele se usucă obligatoriu într-un loc ferit de lumina soarelui.

Împotriva osteoporozei

Datorită compoziției sale bogate în fosfor, element ce ajută la o mai bună absorbție a calciului în orga­nism, macul este un excelent remediu împotriva os­teoporo­zei, boala oaselor, considerată până acum un secol o stare normală a persoanelor vârstnice. Această calitate a macului, de combatere a atrofiei masei osoa­se, s-a des­coperit, absolut întâmplător, la trans­mutarea osemintelor unui cimitir vechi dintr-un cătun uitat din Slovacia. Cercetătorii au remarcat că oasele celor decedați nu prezentau deloc semne de osteoporoză. Se cunoștea faptul că locuitorii regiunii erau culti­vatori de mac, astfel că s-a emis ipoteza că tocmai această plantă combate boala oaselor. Pornind de la această supozi­ție, s-a rea­lizat un studiu pe două grupuri de femei care sufereau de osteo­poroză. Timp de un an de zile, pacientelor din primul grup li s-au administrat medi­ca­mente clasice împo­triva bo­lii, iar celor­lalte paciente - dife­rite preparate din mac. După 12 luni, femeile care urmaseră trata­mentul cu preparate din mac nu mai prezentau niciun simptom al bolii, pe când celelalte încă sufereau de această afecțiune.
Rețetă: peste 10 grame de semințe uscate de mac se toarnă o cană cu apă clocotită și o lingură de miere de albine. Se acoperă și se lasă să se răcească, după care, se strecoară. Se administrează câte o lingură, de două-trei ori pe zi, după me­sele principale. Tratamen­tul trebuie urmat nu mai mult de două săptămâni.

Împotriva insomniilor și a durerilor de cap

1. Peste 3 grame de petale uscate de mac se toarnă o ca­nă cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, după care se strecoa­ră. Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi, înain­tea meselor principale, și obli­gatoriu seara, cu o jumă­tate de oră înainte de culcare.
2. O cană de apă și două lingurițe de miere se pun la fiert. După ce lichidul a dat în clocot, se adaugă două lingurițe de pulbere de petale de mac și se lasă la fiert, la foc mic, timp de 10 minute. Se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi, până la dispariția insomniilor.
3. Peste 10 grame de petale de mac, se toarnă 500 ml de alcool. Se lasă la macerat timp de două săptă­mâni, într-un loc întunecos și răcoros. Recipientul se agită periodic. Se administrează câte 15 picături, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele prin­cipale. Tinctura poate fi administrată timp de două săptămâni.

Împotriva tusei

Într-un sfert de cană cu lapte călduț, se adaugă o linguriță de semințe de mac. Se bea pe loc, de preferat în a doua jumătate a zilei. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de cinci zile. Băutura ameliorează dure­rile în piept și calmează tusea.

Uz extern

Sucul proaspăt de mac ajută la vindecarea înțe­păturilor de albine, viespi și alte insecte. Iar frunzele proaspăt culese sunt un bun remediu împotriva dure­rilor articulare, tumorilor, vânătăilor, leziunilor cuta­nate.