Spune-mi cum te cheamă, ca să-ți spun dacă ești norocos sau nu

Andrei Cheran
Prenumele pe care îl avem ne influențează viața

Există un anume cuvânt care, pentru fie­care dintre noi, trezește niște rezonanțe foar­te profunde. Dotat cu o puternică în­cărcătură afectivă, el ne rămâne gravat în minte, aidoma unei amprente ce nu poate fi ștearsă. Cei mai sensibili la acest cuvânt sunt copiii, încă de la vârs­ta de 4-5 ani. Conform unor studii recente, prin priviri tandre, prin zâmbete și prin multă aten­ție, ei reacționează la el mai bine decât la orice alt sunet familiar. Chiar și per­soa­nele aflate în comă au o anumită reacție - apariția undelor cerebrale "P300" - când este rostit acest cu­vânt magic, el trezindu-le o formă de conștiință mi­nimală. Acest cuvânt conține originea noastră, identitatea noastră, ne însoțește în fiecare clipă. Pe de o parte, ne poate apăra, iar pe de alta, se poate dovedi a fi un călcâi al lui Ahile, cu puteri negative nebănuite. Ei bine, e vorba despre prenumele fie­căruia dintre noi.
Sunt unele prenume care, imediat ce le auzim, sună ca o viitoare prietenie. Pe de altă parte, există al­tele pe care le purtăm toată viața ca pe o povară. Une­le ne aduc noroc, altele suferință. De curând, neu­rologii și psiho­logii au început să studieze aceas­tă realitate neglijată de prea mult timp.

Jim sau Eleodor?

În prezent, foarte mulți dintre părinți aleg prenu­mele scurte, preferința mergând spre acelea care conțin două silabe: Alex, Luca, Ana, Dana... Totuși, eu­ropenii sunt un pic în urma americanilor, care op­tează pentru prenumele dintr-o sin­gură silabă: Tim, Kim, Jim, Kay, Tom. O "scurtătură" ce se acor­dă cu epo­ca grăbită în ca­­re tră­im, unde schimburile, mij­­loacele de trans­port și de co­municare se accelerează. Sub­­con­ști­entul reac­țio­nează la provo­ca­re pe loc.
Ei bine, această generație de copii cu prenume scurte și percutante are, fără în­do­ială, noroc. Conform unui studiu întreprins de niște psihologi americani încă din 1946, cu cât un pre­nume este mai scurt și mai ușor de pronunțat, cu atât este mai apreciat de cel care îl poartă. În 1991, psihologul german Karl Schminke a aprofundat aceste cercetări, descoperind faptul că persoanele care își iubesc prenumele se respectă mai mult și simt mai frecvent emoții plăcute decât celelalte, că­rora nu le place cum au fost botezați. Eleodor, de pil­dă. Sau Sevasta. Nume vechi, demodate, care su­nă comic în ziua de azi.

"Datul pe fereastră"

Da. Există mulți oameni care își poartă pre­numele ca pe o cruce. Dintre cei care nu își iubesc prenumele, 80% sunt femei botezate cu prenume percepute ca mas­culine. Un studiu întreprins recent re­levă că ti­nerele fete ce au prenume precum Pe­tro­nela sau Eu­sebia regretă amarnic că nu le cheamă Oa­na sau Va­nessa. Dar, în mod paradoxal, aceste fete sunt mai puțin anxioase și dependente de pre­siu­nea familiei lor, sunt mai aplecate către sine și doresc să se afir­me, fiind mai dotate pentru a lucra în echipă și mai autoritare decât cele cu prenume foarte femini­ne.
Un caz remarcabil al acestor prenume care "viri­lizează" o femeie, în sensul bun al termenului, este Hillary Clinton, botezată astfel în omagiul lui Sir Ed­mund Hillary, primul alpinist care a cucerit Everestul. Parcursul profesional al doamnei Clinton seamănă foarte mult cu ascensiunea spectaculoasă a celui al cărui nume l-a moștenit.
În mod mai delicat, prenumele noastre sunt uneori ecoul invizibil al unei suferințe, dacă le dăm crezare psihologilor, mai ales psihogenealogiștilor, cei care caută în studiul prenumelor urmele unor traume familiale. Așa se în­tâmplă în cazul copiilor de "înlo­cuire", care trebuie să șteargă durerea unui doliu și sunt botezați cu numele fraților dispăruți.
Un exemplu frapant este acela al pictorului Sal­vador Dali, care a primit prenumele fratelui său mai mare, mort la numai nouă luni. Părinții săi l-au îm­brăcat cu hainele celui decedat și i-au dat jucăriile sale. Băiețelul, comparat fără încetare cu fra­tele său, a început să defecheze în în­călțări sau în sertare, să urineze în pat, avea crize de plâns sau de tăcere prelun­gită, jucându-se de multe ori, când era singur, "de-a săritul în gol". O atitudine de agresi­vi­tate ce nu l-a părăsit niciodată și pe care Dali a ex­plicat-o prin prenumele său: "Vreau să de­monstrez că nu sunt fratele mort, ci acela viu!". Pe de altă parte, această sufe­rință și această re­voltă permanentă au stat cu sigu­ranță la baza talentului său. Și în România, "datul pe fereastră" al copiilor bolnavi, însoțit de schimbarea prenumelui, era un procedeu des folosit pentru schimbarea desti­nului.

Moșteniri de familie

Copiii cărora li s-a dat prenumele unei foste iubiri din tinerețe, indiferent că e vorba de femei sau bărbați, pare că sunt predispuși la insatisfacții sentimentale. Iar fe­meile pe care le cheamă Maria se mărită mai rar decât celelalte. Oare de ce? Pentru că prenumele lor este cel al neprihănitei Fecioare. Acest frumos prenume apasă pe umerii lor ca singu­rătatea unei mame, a unei mătuși sau a unei bunici. Și mai cu­rios încă, psiho­terapeuta Paola del Castello spune că, după studii pe eșan­tioane foar­te mari, a constatat că aceia pe care îi cheamă "Filip" (care înseamnă, etimologic, "cel căruia îi pla­ce ca­lul") au în as­cendența lor mai multe acci­dente de mașină de­cât ceilalți. Odată, la cabinetul ei a venit o femeie, pe nume Mariella, căreia îi era teamă de înălțimi. Cercetân­du-i arborele genealogic, psi­ho­­tera­peu­ta a descoperit o altă Ma­rie­lla, o mătușă de care nu știuse ni­ciodată că existase. Ea se aruncase pe fereastră și familia nu pomenise niciodată de acest suicid. Ceea ce rămăsese din el era vertijul greu de suportat al celeilalte Mariella. Dar cum poți fi sigur că nu îi dai un prenume "apă­sător" copilului tău? Ten­dința actuală este să li se dea pre­nume din afara familiei, ceea ce este bine, după părerea psi­hologilor: dacă ești primul din familie care poartă acel nume, poți să te afirmi după cum vrei tu.

Evitați prenumele prea speciale

Și căutarea unui prenume foarte rar comportă, se pare, un risc: un studiu efectuat pe sute de mii de dosare de spitalizare i-a vizat pe bolnavii care poartă nume speciale, ce nu apar decât o singură dată sau foarte rar în fișe. Ei bine, marea majoritate a aces­tora, de sex bărbătesc, nu avuseseră o simplă apen­dicită, ci suferi­se­ră de tulburări psihice. Oare de ce bărbații par a fi tul­burați pe plan psihologic de un prenume in­so­lit, și femeile nu? Pentru că ei au, în general, prenume mai conven­ționale, obiectivul părinților, în mod con­ști­ent sau nu, fiind acela de a le favoriza ascensiunea socială prin nume obișnuite. Cei cu prenume rare sunt dezavantajați dacă nu își asumă singularitatea, ori își for­mează un destin de excepție. Ast­fel, pre­numele nostru poate fi un noroc sau o sufe­rință.
Există civilizații care au o altă percepție, mai visătoare și poate mai respectuoasă a legăturii dintre prenume și individualitatea fiecă­ruia.

La negri și indieni e mai simplu

În Rwanda, bebelușii sunt numiți, pur și simplu, "băiețel" sau "fetiță", și părinții așteaptă câtva timp, pen­tru a vedea ce prenume se va potrivi mai bine cu personalitatea lor. În Coreea, copilașii primesc la început un prenume "de lapte". La 6 ani, părinții le dau un nou nume, "de viață școlară". În sfârșit, prenumele li se schimbă pentru a treia oară, când devin adulți, și de data aceasta îl aleg ei înșiși, în general, atunci când se căsă­toresc.
Indienii din America sunt liberi să își schimbe prenumele pe tot parcursul vieții, uneori în func­ție de evenimente: astfel, multe din­­­tre femei se numesc A­becqua, "Cea care rămâne acasă", atunci când se mă­ri­tă. Dar ei au posi­bi­lități infinite să-și aleagă un pre­nume, multe făcând re­ferință la na­tură: Foc, Nor, Vultur, Clar de Lu­nă, Val sau Iarbă. Pot, de asemenea, ale­ge să se numească Ewahi, "Cea care râde", sau Wapi, "Fericita" , când totul merge bine.

Cum puteți să vă descoperiți personalitatea

Fiecare literă conținută în numele și pre­numele dvs. vă permite să vă descoperiți personalitatea. După for­ma sa, după locul pe care îl ocupă în alfabet, ca și după vibrația pe care o emite când o pronunțați. Literele alfabetului ocupă un loc specific în ceea ce numim "expresia personalității" și sunt clasate în patru cate­gorii.

1. Litere cerebrale: A, H, J, N, P, G, L

2. Litere fizice: E, W, D, M

3. Litere emoționale: O, R, I, Z, B, S, T, X

4. Litere intuitive: K, F, Q, U, Y, C, V
Să le cercetăm pe rând.

Literele cerebrale - A, H, J, N, P, G, L

În astrologie, literele cerebrale sunt asociate cu zodiile de aer (Ge­meni, Balanță, Vărsător). Prezența lor în componența numelui și pre­nu­melui dă un simț al analizei, rea­lism, luciditate, percepție corectă a rea­lității. Purtătorii lor știu să în­frunte problemele cu echi­libru, echidistanță și un simț deosebit al măsurii. Aveți o mare încredere în in­teligența dvs. și toate calitățile unui excelent con­ducător. Vă apărați ideile cu vervă și subtilitate și nu ezitați să vă implicați pe plan social. Per­soanele din ale căror nume și prenume lipsesc lite­rele ce­re­bra­le fac cu greu față problemelor dificile ale rea­li­tă­ții.

Literele fizice - E, W, D, M

Literele fizice sunt asociate în astrologie cu zodiile de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn). Cei ca­re le poartă în nume și prenume au un deosebit simț practic, o putere colosală de muncă, nu suportă dezordinea, dând dovadă de o ex­ce­sivă pedanterie. Sunt prevăzători, nu le place ne­cunoscutul, au cultul prieteniei, fiind în permanență un sprijin pentru cei loviți de soartă. Lipsa acestor litere din nume și din prenume indică o lipsă de rezistență și o voință slabă.

Literele intuitive - K, F, Q, U, Y, C, V

Literele intuitive sunt asociate cu zodiile de foc (Berbec, Leu, Să­ge­tător). Prezența lor indică o ima­gi­nație deosebită și o intuiție ieșită din comun. Purtătorii lor sunt oameni cu fler și presentimentele lor se con­cre­tizează. Sensibilitatea și receptivi­tatea îi ajută în luarea deciziilor. Ira­ționalul primează întotdeauna asu­pra ra­ționalului. Un sfat se impune: nu vă lăsați prea mult pra­dă imaginației, căci întoarcerea la rea­li­tate este dificilă. O absență a literelor intuitive ca­racterizează un spirit prea rațional, lipsit de fan­te­zie.

Literele emoționale - O, R, I, Z, B, S, T, X

Literele emoționale sunt asociate în astrologie cu apa (Scorpion, Pești, Rac). Cei ale căror nume și pre­nume le conțin se apropie foarte subiectiv de realitate. Au o emotivitate și o sensibilitate de artiști. Sunt insta­bili umoral, au o dispoziție foarte schim­bătoare, senti­mentul primează asupra rațiunii. În schimb, potențialul creator este foarte puternic. Absența literelor emo­țio­nale trădează o lipsă de an­gajare, o teamă de a nu su­feri.
Iată cum putem afla cărui tip de litere le aparțin numele și prenumele noastre. Exemplu: Ana Popa. În prenume, toate literele sunt cerebrale (doi de A și un N). În nume, există 3 litere cerebrale (de două ori P și A) și o literă emoțională (O). E limpede că purtătoarea aces­tor nume și prenume este o persoa­nă cerebrală.