"Ambiția mea este să fac din Sanatoriul Mangalia o unitate de prim rang pentru turismul balnear din România!"
Suntem în plin sezon estival, iar tot mai mulți români se îndreaptă spre Litoralul Mării Negre. Pe lângă beneficiile climatului marin și al razelor de soare, n-ar trebui să ignorați și celelalte resurse naturale din stațiunile de recuperare situate pe malul mării, care vă pot scăpa de boli chinuitoare. O veste bună: unele dintre acestea au fost renovate și vă așteaptă cu oferte de nerefuzat! Este și cazul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, pe care vi-l prezentăm astăzi.
- D-nă dr. Laura Condur, bogăția de resurse terapeutice naturale i-a adus Mangaliei, din timpuri străvechi, faimă și recunoaștere ca stațiune balneoclimaterică de prim rang. Și-a păstrat intact renumele până acum?
- Mangalia a fost și va rămâne o importantă stațiune balneoclimaterică, favorizată de faptul că în același loc se găsesc mulți factori terapeutici naturali, care împreună îi dau unicitate, iar oamenii pot să-și găsească aici liniștea și să-și recupereze sănătatea. Mangalia se află pe aceeași latitudine cu stațiunile Nisa și Monaco, recunoscute pentru climatul blând, de cruțare, benefic sănătății. Combinația de factori naturali - ape minerale mezotermale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol, apa de mare și bioclimatul marin, bogat în aerosoli salini - are un efect terapeutic cumulat și permite realizarea unei cure de tratament balnear special la Mangalia, cu rezultate foarte bune în multiple afecțiuni.
- Ce afecțiuni pot fi tratate în sanatoriul pe care-l conduceți?
- La Mangalia, se obțin rezultate foarte bune ale curei balneoclimaterice în afecțiunile reumatismale (reumatism cronic, degenerativ și inflamator); afecțiuni ortopedico-traumatice (fracturi, entorse, luxații, osteosinteze metabolice) și sechelele acestor boli; tulburări de circulație periferică; recuperarea după boli neurologice centrale și periferice. Datorită faptului că dispunem de factori terapeutici naturali speciali, aici putem trata cu succes și afecțiuni respiratorii (rinite, bronșite cronice, astm bronșic), afecțiuni dermatologice cu componente autoimune (psoriazis, alergodermii cronice), afecțiuni ginecologice (infertilitate secundară, anexite cronice, metroanexite), boli metabolice (obezitate, diabet, gută), afecțiuni renale (litiaze și infecții urinare), afecțiuni gastro-intestinale (diskinezii biliare, gastrite cronice hipoacide, colopatii cronice).
Afecțiuni reumatice
- Ce terapii folosiți pentru tratarea afecțiunilor reumatice?
- Pentru tratarea bolilor reumatismale utilizăm proceduri de electroterapie clasice (diapuls - terapia cu curenți de înaltă frecvență, cu efecte de vindecare rapidă asupra membrelor protezate metalic, terapia cu curenți de frecvență joasă și medie, terapia cu câmpuri magnetice și hidro-ozonoterapia), pe care le combinăm cu ședințe de fototerapie (laserterapie, terapii cu raze ultraviolete și infraroșii), care au efecte foarte bune în aceste afecțiuni. În plus, deoarece procedurile amintite se pot face și în alte baze de recuperare, utilizăm terapii specifice Sanatoriului Mangalia: hidrotermoterapia (împachetări cu nămol, băi calde cu apă de mare și cu nămol, băi de plante, băi cu apă sulfuroasă, afuziuni alternative, dușuri subacvale, saună). De asemenea, facem kinetoterapie în apă sulfuroasă sau apă de mare și masaje speciale cu nămol, cu talc sau cu unguente terapeutice care ajută la mobilizarea articulațiilor anchilozate. Tratamentele se fac numai cu recomandare medicală, sub îndrumarea personalului specializat: kinetoterapeuți foarte buni, dedicați pacienților.
- Cât durează tratamentul pentru aceste afecțiuni? Se știe că bolile cronice se tratează mai greu, nu se vindecă după o singură cură...
- Într-adevăr, nu putem spune că bolile reumatismale se vindecă total în urma unui tratament de specialitate la Mangalia! Important este faptul că se ameliorează simțitor și asigură un confort sporit pacienților, iar simptomele neplăcute se diminuează treptat, pe măsură ce cura este repetată periodic. Este indicată câte o cură la fiecare 6 luni sau măcar o dată pe an. O cură de tratament durează între 10 și 14 zile, iar perioada de internare variază între 12 și 18 zile (durata optimă pentru eficiența tratamentului), aici fiind incluse și weekend-urile, când nu se face tratament.
Afecțiuni respiratorii
- Aerosolii salini sunt renumiți pentru efectele lor terapeutice. În ce boli respiratorii au cele mai bune rezultate?
- Într-adevăr, tratamentul balneoclimateric la Mangalia este foarte bun în pneumoterapie. Pentru ameliorarea acestor afecțiuni, folosim aerosoli individuali, cu apă de mare sau cu apă sulfuroasă, la care putem adăuga și medicamente, dacă este cazul. Apa de mare prezintă o mineralizare specială (15,5 g pe litru) și are efecte terapeutice deosebit de eficiente. Apa mezotermală sulfuroasă, care izvorăște la o temperatură de 25-27°C, are și ea un important rol terapeutic în afecțiunile respiratorii.
Afecțiuni ginecologice
- Aș dori să vorbim puțin despre izvoarele mezotermale. N-am știut că la Mangalia există izvoare termale cu apă sulfuroasă! Pentru ce afecțiuni sunt folosite?
- Avem cinci izvoare termale cu apă sulfuroasă în patrimoniul propriu, pentru care dispunem de instalații speciale de transport. Apa sulfuroasă e captată direct din izvoare, iar în baza de tratament o folosim în bazinele de kinetoterapie și în căzile speciale, pentru băi individuale, fiind utilă atât în tratamentul bolilor reumatice, cât și al celor ginecologice, în special pentru afecțiunile inflamatorii din zona genitală. Avem un cabinet ginecologic modern, în care se fac infiltrații și spălături vaginale cu apă sulfuroasă, dar și aplicații de tampoane cu nămol de Techirghiol, al căror efect cumulat are rezultate extraordinare în patologia ginecologică.
De asemenea, apa sulfuroasă poate fi utilizată și în crenoterapie, pentru cura internă, având o importantă eficiență terapeutică în gută, diabet, obezitate, litiază renală, infecții urinare, litiaze biliare, gastrite sau tulburări intestinale.
Băile cu plante
- Folosiți în tratamente o procedură mai puțin întâlnită în alte unități de recuperare: băile cu plante. Efectul terapeutic al plantelor medicinale este atât de important încât să le acordați o asemenea atenție?
- Bineînțeles! Băile cu plante au efecte deosebite în toate afecțiunile pe care le tratăm la Mangalia. De altfel, ar fi păcat să nu includem în tratamentele noastre bogata experiență populară românească în fitoterapie! Colaborăm de mai mulți ani cu Laboratoarele Plantavorel din Piatra Neamț - de-acolo aducem plante medicinale curate și diversificate. Inițial, am comandat doar plante cu efect de relaxare și de biostimulare a organismului, apoi am introdus în cure și plante cu efect terapeutic specific, pe care le utilizăm separat în terapii, pentru anumite grupe de boli. Lucrăm cu un fitoterapeut foarte bun din Suceava, care ne face diverse combinații de plante, pentru curele individuale. Vă spun sincer că pacienții noștri care au urmat aceste cure pe durata internării s-au declarat încântați de rezultate.
Tratamente de top
- Tratamentele sunt indicate de medicii sanatoriului, sau se fac conform recomandărilor medicale cu care pacienții vin de acasă?
- Fiecare pacient este urmărit permanent de o echipă medicală - de la intrarea în sanatoriu, până la plecare. Nicio procedură, niciun act medical nu se face în cadrul instituției noastre fără avizul medicului curant. Când vine în sanatoriu, chiar și în sistem ambulatoriu, orice pacient este examinat! Acest aspect este important, deoarece pe lângă afecțiunile știute, pacientul poate să aibă și alte probleme de sănătate, uneori mai importante decât bolile pentru care vine să facă tratament. De exemplu, o afecțiune cardiovasculară sau una neurologică este mai importantă ca patologie decât o artroză, o spondiloză sau o discopatie lombară! Avem o cameră de gardă cu medic de gardă, deci pacienții sunt permanent supravegheați medical, avem și un sistem de telemedicină pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, în cazul în care apare o problemă medicală deosebită, pentru care noi nu avem dotările necesare: prin serviciul de telemedicină poate fi contactat în orice moment un specialist care ne îndrumă.
În funcție de rezultatele evaluării medicale, pacientului i se recomandă anumite proceduri. În pachetul de bază, media este de 3-4 proceduri, dar dacă pacientul dorește să facă și altele, în măsura în care are indicație medicală și nu prezintă riscuri, poate să urmeze până la 6-7 proceduri zilnic. Chiar și procedurile spa-welness se fac tot cu aviz medical!
Se poate și mai bine!
- N-am putut să nu observ "schimbarea la față" a bazei de tratament, un exemplu demn de urmat și de alți manageri ai centrelor de recuperare din țară - majoritatea lăsate în paragină, din păcate. Când ați început transformarea vechiului sanatoriu și cu ce bani?
- Acum 10 ani am început - cu pași mici, ce-i drept, din cauza lipsei de fonduri - renovarea bazelor de tratament, pentru că erau "la pământ": degradate de vreme și cu dotări din anii comunismului. De-a lungul acestor ani am tot făcut îmbunătățiri "cu picătura": mai mult am cârpit, decât să renovăm... Abia în ultimii trei ani am reușit să schimbăm radical aspectul sanatoriului, prin modernizarea spațiilor de cazare și îmbunătățirea condițiilor din bazele de tratament. În prezent, putem spune că circa 85% din sanatoriu arată la standarde europene. A fost un proces lung și anevoios, pentru că a trebuit să facem totul singuri, prin autofinanțare. Norocul nostru că avem un statut "amestecat": suntem în subordinea Ministerului Sănătății, dar funcționăm și în regim privat, ceea ce ne permite să dispunem de venituri proprii. În afara contractelor cu Casa de Pensii și cu Casa de Asigurări de Sănătate, avem posibilitatea să vindem mai multe pachete de tratament și să obținem fonduri suplimentare, care reprezintă 50% din veniturile totale. Fără acești bani, nu ne-am fi putut dezvolta deloc! Dar încă nu am terminat! Ambiția mea este să fac din Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia o unitate de prim rang pentru turismul balnear din România!
Spa-Wellness la Mangalia
- Pe lângă terapiile balneare, ați introdus în cadrul sanatoriului și un centru Spa-Wellness. V-ați gândit că acest concept modern vă va aduce noi clienți și fonduri suplimentare în buget?
- Am dezvoltat centrul de Spa-Wellness din necesitate, nu ca un moft. Acum doi ani, Sanatoriul Mangalia a trecut printr-o etapă extrem de urâtă: se punea problema să fim desființați ca structură juridică și să fim alipiți la o altă unitate sanitară din județ. Atunci am încercat să argumentăm cu toată forța că este un sanatoriu cu tradiție, care a avut foarte multe rezultate, că este situat într-un municipiu și nu ne putem alipi la o localitate mult mai mică. Plus că fiecare sanatoriu are particularitatea lui, deci trebuie să rămână aici. În toate demersurile mele, argumentele erau că avem o tradiție de 50 de ani. Am trecut cu bine de acest hop, dar apoi m-am gândit: bun, avem o tradiție de 50 de ani, dar ce vom face în următorii 50 de ani? Atunci, mi-am propus să dezvoltăm activitatea medicală profesionistă și în alt domeniu, de impact și de viitor. Știind că spa-wellness-ul făcut profesionist, sub control medical, are efecte benefice asupra sănătății, mai ales în prevenție, am reamenajat câteva spații care nu erau folosite, le-am regândit într-o formulă modernă, iar astăzi ne mândrim cu ele. În paralel, am instruit și personalul sanitar în acest scop: am specializat 20 de asistenți în diverse tipuri de masaj, iar câțiva medici au făcut cursurile de nutriționism girate de ANATECOR. Din fonduri proprii ne-am pregătit tot personalul, iar în felul acesta am putut demara activitatea la un nivel profesionist, toată activitatea fiind făcută sub control medical.
- Ce servicii oferiți clienților dvs. în cadrul centrului Spa-Wellness?
- Combinăm o serie de terapii pe care le folosim și în balneologie, pentru că au efecte și în terapia anti-aging, ajută totodată la biostimularea organismului, la oxigenarea pielii și în curele de slăbire... Așadar, îmbinăm câteva elemente de balneologie, pentru efectul pe care-l au din punct de vedere medical, dar punem accent și pe partea de relaxare. Astfel, punem la dispoziția clienților piscina cu apă de mare pentru agrement, sauna, sala de fitness. Avem medici specializați în acupunctură, facem și cure anti-aging cu Gerovital.
Am terminat de curând amenajarea unui cabinet de masaj foarte frumos, unde se pot face masaje cu pietre vulcanice sau cu uleiuri aromatice, în paralel cu ședințe de meloterapie. Acum, testăm terapia cu ventuze și cristaloterapia. Avem o încăpere foarte frumoasă, cu o ambianță deosebită, în care există o atmosferă mirifică, unde se realizează o eficientă terapie de relaxare ambientală - oricine vrea să se odihnească, să se relaxeze, are totul la îndemână. În plus, locația Sanatoriului este una foarte bună, fiind situat la numai 50 de metri de malul mării, iar cine dorește se poate duce la plajă, între orele recomandate.
Am demarat și un program de aqua-aging, pentru doamnele care vor să slăbească: fac gimnastică în apă de mare, sub îndrumarea unor profesori specializați. Avem în plan și introducerea unui program de terapie "mama și copilul", unde nou-născuții vor învăța să înoate alături de părinți.
Alte proiecte ambițioase
- Am văzut în holul Sanatoriului Balnear din Mangalia foarte mulți copii. Pentru ce au venit aici?
- Pe partea de profilaxie, desfășurăm un program în parteneriat cu una din școlile generale din Mangalia, pentru prevenirea tulburărilor de statică posturală (ținuta incorectă a corpului) la copii. Am constatat în practica medicală că tulburările de statică posturală sunt foarte frecvent întâlnite în ultimii ani. Fiind depistate târziu, aceste afecțiuni sunt mai greu de remediat. Copilul nu-și mai poate recupera deviația de coloană, cifoza sau scolioza, ceea ce ulterior înseamnă costuri mari pentru părinți, dar și traume psihice pentru copil. De aceea am și demarat acest program. Copiii vin la Sanatoriu cu învățătorul sau dirigintele, sunt programați la un consult medical cu consimțământul scris al părinților, apoi sunt examinați. Cei care nu au probleme duc un pliant părinților, în care aceștia sunt învățați ce să facă astfel încât copiii lor să-și mențină coloana sănătoasă. Cei la care se constată tulburări de statică posturală sunt chemați cu un părinte și cu bilet de la medicul de familie, ca să vedem exact istoricul medical al copilului, iar de comun acord cu părintele i se fac următoarele etape de investigații. Toți acești copii urmează un program de recuperare de 10 zile, în care învață anumite exerciții de kinetoterapie, care se fac gratuit în cadrul sanatoriului. Am fost uimită să văd că la ideea mea au răspuns foarte bine atât medicii, cât și kinetoterapeuții, care s-au mobilizat în organizarea acestui program pilot.
În paralel, lucrăm la un alt proiect, pentru prevenția bolilor și profilaxia diverșilor factori de risc (pe care pacientul poate să-i aibă, dar nu-i cunoaște). Avem în vedere programe de educație terapeutică, educație nutrițională și educație funcțională pentru pacienții noștri. Toate proiectele sunt ambițioase, frumoase și viabile! Când vor fi integrate în oferta Sanatoriului, vom avea un valoros pachet de servicii pentru turismul de sănătate, care va atrage mai mulți clienți.
Informații utile
- Cum pot ajunge cei interesați la Sanatoriul Balnear din Mangalia?
- Pacienții asigurați pot ajunge la noi prin contractul pe care îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza unei recomandări medicale și a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. La prețul de pachet beneficiază de 4 proceduri pe zi, plus consultațiile medicale de la sosire și plecare sau ori de câte ori este nevoie.
Avem contract și cu Casa de Pensii, de unde pensionarii pot obține un bilet de tratament. De regulă, pentru pensionari, noi asigurăm 18 zile de sejur și 14 zile de tratament, în care beneficiază de procedurile pentru care au indicație medicală.
Orice persoană poate să vină la Sanatoriul din Mangalia și prin agențiile de turism: avem oferte atât pentru agențiile de turism din țară, cât și pentru cele din străinătate. De asemenea, orice turist poate să vină la noi și pe cont propriu, dacă se programează din timp.
Pe site-ul nostru (www.balnear.net) sunt publicate toate documentele necesare pentru internare și tarifele pentru cazare și tratament, în diferite perioade.
Detalii despre curele de tratament, tarife și rezervări puteți obține la Sanatoriul Balnear și de Recuperare din Mangalia, Str. Mircea cel Bătrân nr. 2, tel. 0241/75.13.37, 0241/75.12.15, e-mail: office@balnear.net, www.balnear.net