A murit ultimul mare duhovnic trecut prin temnițele comuniste - Părintele IUSTIN PÂRVU

Claudiu Tarziu
Duminică, 16 iunie, la orele 22.40, părintele Iustin Pârvu, starețul Mânăstirii Petru Vodă (Neamț), a tre­cut la cele veșnice, după o lungă și grea suferință, pri­ci­­nuită de cancer.

A fost în­mor­mântat joi, 20 iunie, de un sobor de pre­oți, în frunte cu ÎPS Teofan, mi­tropolitul Moldovei și Bucovinei.
Născut la 10 februarie 1919 în satul Pe­tru Vodă, co­mu­na Poiana Largului, ju­dețul Neamț, a primit numele de bo­tez Iosif. A urmat școala primară și încă doi ani de școală complementară, iar din 1936, a devenit frate la Mânăstirea Du­rău. Tuns în monahism în 1940, a fost hi­rotonit preot în 1941. În perioada 1943-1944, a fost preot misionar pe Frontul de Est. Du­pă instaurarea comunismului, în 1948, a fost condamnat la 12 ani de în­chi­­­soare, pentru apar­tenența la Mișcarea Legionară, fără să i se fi putut imputa vreo faptă ilegală. A supraviețuit în­chi­sorilor comuniste de exterminare de la Aiud, Baia Sprie, Gherla și Peri­pra­va. În 1960, după is­pă­și­rea pe­depsei, pen­tru că nu s-a lepădat de credință, a pri­mit o prelungire ad­ministrativă a con­dam­nării, fără o de­cizie a Justiției, de pa­tru ani, la Aiud. A fost eliberat în 1964, prin decretul de am­nistie generală a de­ținuților politic. A locuit în casa pă­rin­tească și a lucrat ca muncitor forestier, până în 1966, când a devenit viețuitor la Mânăstirea Secu. A fost preot monah acolo până în 1974, când s-a mutat la Mânăstirea Bistrița, unde a rămas până în 1989. Dumnezeu l-a ajutat ca în 1976 să facă mult visatul - încă din copilărie - pe­lerinaj la Sfân­tul Munte Athos. Această călătorie l-a marcat profund. În 1989 a revenit ca preot monah la Secu, până în 1991, an în care a primit binecuvântare să ridice o mânăstire în satul natal, Petru Vodă. La câțiva kilometri de ultima casă a așe­zării, în miezul unei păduri seculare, a pus piatra de temelie, alături de alți doi monahi.
În acei ani de început ai mânăstirii, l-am cunoscut și eu pe părintele Iustin. Și tot atunci, am avut o experiență care mi-a arătat cum lucrează puterea lui Dumnezeu în el. Într-o seară, am intrat să mă spovedesc părintelui și să-i cer sfat. Și cum eram mai la începutul credinței, mă fră­mân­tam ce și cum să-i spun. Când am pășit în chilia sfinției sale, m-a poftit să iau loc și mi-a spus el pentru ce am venit și care este soluția la problema mea sufletească, înainte să apuc să deschid gura. Apoi am îngenuncheat și mi-a făcut rugă­ciu­nea de dezlegare, la finalul căreia mi-a strâns tare creștetul în palme. Când m-am ridicat în picioare, chilia părea cu­prinsă de o lu­mi­nă stranie, care izvora din Părintele Iustin. I-am sărutat mâna și am ieșit năucit. Am ră­mas pentru tot­dea­una cu o mare evla­vie la Sfinția sa. Spo­ve­dea câte 17 ore, rân­dul de penitenți de la ușa chiliei sale ne­sfâr­șindu-se niciodată. Efortul său uriaș a fost po­sibil, fără îndoială, numai cu ajutorul lui Dum­ne­zeu.
În 2000, Părintele Iustin a început cons­tru­irea schitului de maici de la Paltin, la puțină distanță de Petru Vodă. Acolo a clădit un azil de bătrâne, un centru de plasament pen­tru copii și un spital. În ultimul deceniu, a mai ctitorit alte multe așezăminte mo­na­hale în toată țara, din­tre care poate cele mai importante sunt Schi­tul Aiud, de la Râpa Robilor (groapa co­mu­nă a celor morți în penitenciar pe timpul comu­niștilor) și Mâ­năs­tirea Poarta Albă (aflată în construcție), ambele închi­nate mucenicilor și sfinților din închisorile comuniste. Un alt mare mărtu­ri­si­tor, Părintele Gheorghe Cal­ciu, scria, în 2005, despre pă­rintele Iustin Pârvu: "Cu­vântul părintelui este tare, în sens spiritual, dar mai mare decât cuvântul ca­re iese din gura lui este du­hul din el, care ți se co­mu­nică din­colo de cuvânt, cu o forță irezistibilă, fără a-ți viola gân­dul și sensibili­ta­tea, în mod mângâios, cuprin­zându-te din toate părțile, ca o apă binecuvântată". Acum, trupul prea chinuit al Pă­rintelui Iustin se va odihni, umăr la umăr, așa cum a și luptat în viața pământească, alături de cel al Părintelui Gheorghe Calciu, în cimitirul de la Petru Vodă.
Dumnezeu să-l socotească în ceata Sfinților!