Duminică, 16 iunie, principala organizație europeană de patrimoniu, Europa Nostra, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) au anunțat "Cele 7 Monumente și Situri din Europa aflate în cel mai mare pericol" (7 Most Endangered). Acestea sunt: Amfiteatrul roman de la Durres (Albania); zona-tampon din centrul orașului Nicosia, Cipru; fortificațiile Vauban din Briancon (Franța); mânăstirea renascentistă din San Benedetto Po (Italia); mânăstirea de secol XV din Setubal (Portugalia); situl istoric minier de la Roșia Montană (România) și biserica armenească Sf. Gheorghe din Mardin (Turcia). Cele 7 Monumente și Situri aflate în cel mai mare pericol au fost nominalizate din 14 situri candidate, selecționate de un Comitet Consultativ compus din experți internaționali.
Anunțul siturilor câștigătoare a fost făcut la Atena, cu ocazia Congresului care marchează cea de-a 50-a aniversare de la înființarea prestigioasei organizații Europa Nostra. Știrea a fost anunțată și la București, într-o conferință de presă ținută la librăria "Cărturești", de principalii autori și susținători ai proiectului câștigător: organizațiile ARA (Arhitectură.Restaurare.Arheologie), Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, Alburnus Maior și Parohia Unitariană Roșia Montană. Comentând includerea Roșiei Montane pe lista "7 Most Endangered", vicepreședintele fundației Pro Patrimonio, arhitectul Șerban Sturdza, a spus: "E o cotitură în societatea românească, legată de un sit cu valoare universală". Abandonată de autoritățile române centrale, județene și locale, Roșia Montană este, în sfârșit, luată în grijă de Europa. Deși miniștrii succesivi ai Culturii, Kelemen Hunor, Puiu Hașotti și Daniel Barbu, au refuzat înscrierea sitului din Apuseni în Lista Tentativă a UNESCO, dovedind lipsă de curaj și de responsabilitate, iată că vine o celebră entitate europeană și, analizând cu obiectivitate faptele, valoarea inestimabilă și importanța istorică, trage concluzia că patrimoniul abandonat de România are valoare universală și trebuie salvat.
Comentând programul "7 Most Endangered" al Europa Nostra, organizație pe care o conduce, celebrul tenor Placido Domingo a spus: "Aceste monumente și situri au fost selecționate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenței la o familie europeană, dar și pentru faptul că sunt foarte prețioase pentru comunitățile locale, profund angajate în salvarea lor. Salvarea acestor situri va acționa și ca un catalizator pentru revitalizarea economică și socială a localităților și zonelor învecinate. De aceea, Europa Nostra adresează un apel unui mare număr de parteneri publici și privați, la nivel local, regional, național și european, pentru a-și uni forțele și a asigura un viitor pe măsura siturilor selecționate".
"Investiția în salvarea patrimoniului contribuie la creștere economică și crearea de locuri de muncă"
La rândul său, directorul general al Băncii Europene de Investiții și Decan al Institutului BEI, Rémy Jacob, partener generos și hotărât al Europa Nostra, a spus: "Investiția în salvarea patrimoniului contribuie la dezvoltare durabilă și, în cele din urmă, la creștere economică și locuri de muncă. Grație impactului său pozitiv asupra economiei locale și regionale, sprijinul acordat salvării și punerii în valoare a patrimoniului se înscrie în scopurile Băncii Europene de Investiții (BEI). Institutul BEI, împreună cu Europa Nostra și partenerii asociați, va întreprinde eforturile necesare pentru a evalua siturile selecționate și a contribui la elaborarea unor planuri de acțiune realiste, în strânsă colaborare cu autoritățile și organizațiile naționale și locale, publice și private".
De menționat că Europa Nostra și Institutul BEI, partener fondator al Programului "7 Monumente și Situri aflate în cel mai mare pericol", vor efectua misiuni de salvare la aceste situri de patrimoniu, după sfârșitul verii. Mai precis, experți angajați de Banca Europeană de Investiții (BIE) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), vor oferi analize și consiliere asupra modalităților de finanțare, ca, de pildă, prin fonduri ale Uniunii Europene sau, după caz, prin împrumuturi.
La Mulți Ani, Europa Nostra!
Președintele executiv al Europa Nostra, diplomatul Denis de Kergorlay, Cavaler al Legiunii de Onoare (vezi Formula AS nr. 1062), a adresat, de asemenea, un mesaj pentru presă.
"Timp de 50 ani, Europa Nostra s-a preocupat activ de salvarea patrimoniului, pretutindeni în Europa, de la anticul sit din Delphi, Grecia, la începutul anilor '80, și până la orașul istoric L'Aquila, în 2010. Suntem mândri că anul acesta, pentru prima dată, am inaugurat un program operațional și de sprijin, în partenariat cu o instituție de un asemenea prestigiu ca Banca Europeană de Investiții. Alianța noastră demonstrează recunoșterea, de către instituțiile Uniunii Europene, a responsabilității acesteia, față de salvarea patrimoniului cultural al Europei, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona (articolul 3.3). Ne așteptăm ca "Programul 7 Monumente și Situri aflate în cel mai mare pericol" să încurajeze și alte instituții și organizații să sprijine eforturile noastre de a salva și promova patrimoniul unic al Europei".
"Peisajul minier de la Roșia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa"
În expunerea de motive, specialiștii și membrii juriului Europa Nostra își justifică, așa cum se procedează de obicei, alegerea făcută.
"Peisajul de la Roșia Montană a suferit transformări profunde, ca urmare a activităților de minerit, timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran constă într-o vastă rețea de galerii (aproximativ 150 km, dintre care 7 km datează din timpurile dacice și romane), precum și echipamente și alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii și drumuri, ca și zone medievale și moderne) demonstrează o interacțiune multiseculară intensă dintre om și mediu. Peisajul minier de la Roșia Montană, unul dintre cele mai reprezentative din Europa, este, în prezent, serios amenințat de un uriaș proiect minier în carieră deschisă. Organizațiile neguvernamentale locale, sprijinite de organizații de patrimoniu naționale, europene și internaționale, militează împotriva acestui proiect de mulți ani. Ele cer găsirea unei soluții alternative durabile, a unui plan de dezvoltare pe termen lung, bazat pe conservarea și valorificarea patrimoniului fără egal al Roșiei Montane".
"După ce ai distrus peste 140 de case, poți convinge numai oameni neinformați că ai restaurat 20!"
Președintele organizației ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie), Monica Mărgineanu Cârstoiu, este o personalitate cunoscută pentru pozițiile incisive ale domniei sale față de amenințările ce plutesc asupra întregului patrimoniu construit din România.
"Nominalizarea Roșiei Montane printre cele 7 situri europene aflate în pericol, de către un organism internațional de anvergura Europa Nostra, oferă o șansă concretă, solidă, pentru salvarea unui patrimoniu de valoare universală, de care toți românii ar trebui să fie mândri, dacă l-ar cunoaște și înțelege. Dacă statul român va ști să valorifice această excepțională oportunitate rămâne de văzut. E de sperat că va înțelege, în cele din urmă, că aneantizarea memoriei istorice înscrise în patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană ar aduce atingere intereselor naționale și viitorului european al României. E de sperat ca, prin canalele media, să se poată manifesta o campanie corectă de informare a populației. Un minim efort de informare ar clarifica opinia publică, deoarece în spatele gesticulației abundente a unei companii care își exaltă în presă și la televiziuni așa-zisele restaurări de la Roșia Montană nu se află decât o propagandă găunoasă, bazată pe «receptivitatea» celor care nu știu. Este o ipocrizie de neiertat să pretinzi că vei salva Roșia Montană, transformând-o într-un deșert. Tipul de turism pe care-l propune Gold Corporation este expulzat de orice minte sănătoasă, pentru că este un turism printr-un cadavru. După ce ai distrus peste 140 de case, poți convinge numai oameni neinformați că ai restaurat 20!"
"Așteptăm ca statul român să răspundă onorabil acestui apel european"
Arhitectul Ștefan Bâlici, împreună cu colegul său Virgil Apostol, vicepreședinți ai Asociației ARA, sunt autorii proiectului înaintat la Bruxelles. Comentând consecințele implicării băncilor europene, alături de prestigioasa organizație Europa Nostra, Ștefan Bâlici a spus: "Dosarul de includere a Roșiei Montane în lista Celor 7 cuprinde un plan de acțiune structurat pe 10 direcții distincte cărora le corespund proiecte concrete. Planul urmărește să contribuie eficient la păstrarea patrimoniului cultural al sitului prin cercetare și documentare, prin conservare directă și punere în valoare. Planul va contribui la menținerea și creșterea veniturilor comunității, protejând în același timp biodiversitatea și valoarea habitatelor recunoscute internațional. Așteptăm ca statul român să iasă din izolarea în care s-a poziționat față de problema patrimoniului Roșiei Montane și să răspundă onorabil acestui apel european".
Consiliul Europei: "Cultura contează"
Maria Berza, președintele fundației "Pro Patrimonio" și membru al juriului Europa Nostra, este convinsă că nu domnia sa a determinat selectarea Roșiei Montane printre cele 7 situri câștigătoare, ci valoarea excepțională a acestui sit atât de complex.
"Includerea monumentelor de la Roșia într-un program de protecție european atestă faptul că în Europa se introduce o nouă politică, și anume asocierea patrimoniului cultural și natural, cu programe de dezvoltare durabilă. De altfel, Consiliul Europei a și întreprins studiul «Cultura contează». Roșia Montană va fi vizitată de experți, în septembrie, atât pentru evaluarea monumentelor aflate în pericol (galeriile miniere antice), cât și pentru a evalua deznădejdea în care se află situl minier. Din acest moment, sper că va înceta declarația potrivit căreia numai mineritul este salvarea zonei și sursa de locuri de muncă. Europa Nostra spune clar: soluția nu este aceasta, ci dezvoltarea armonioasă prin valorificarea atuurilor culturale și naturale pe care le are Roșia Montană".