Festivaluri în Capitală și haihui

Dana Ene
Muzici de vară

* E vară, soarele își face de cap, după săptămâni inundate de ploi, iar vacanța este după colț. Așa cum v-ați obișnuit deja, România întreagă este în această perioadă în plin festival. Iubitorii de muzică și drumeții pot să-și planifice concediul de așa natură, încât să răspundă ambelor chemări, iar cei care nu au încă vacanță găsesc distracții chiar pe lângă casă. Iată câteva idei de festivaluri care vă vor stârni cu siguranță interesul *

Jazz in the Park în Cluj-Napoca - festival verde, pe malul Someșului

Timp de trei zile, între 21-23 iunie, în Parcul Cen­tral din Cluj-Napoca are loc prima ediție a festivalu­lui Jazz in the Park.
De dimineața până seara, în acest week-end, la Cluj, pu­teți să ascultați live artiști români și in­ter­naționali de prim rang, puteți bea un vin bun, citi o carte într-un colț tihnit, sau vă puteți în­tâl­ni chiar cu artiștii la o cafea și la vreo se­siune de impro­vi­zație. Și nu oricum, ci în umbra și răcoarea superbului parc de pe malul Someșului. Nu uitați să mergeți la ateliere de dans, de per­cuție sau la recitaluri de muzică clasică. În parc vor mai exista un târg de carte, unul de artizanat și unul de vechituri și antichități, de unde puteți face rost de câte un flecușteț de prins la pălărie, de pus în piept sau pe noptieră.
Pentru că este un festival verde, organizatorii vă invită să vă întin­deți pă­tura pe iarbă sau hamacul între copaci ori să vă plimbați fie cu bici­cleta adusă de acasă, fie cu cea îm­prumutată de la ei. În tot acest timp, muzica va răzbate printre ra­mu­rile copacilor. Îi veți putea as­culta pe: Bogdan Vaida, Răzvan Suma, Bigg Dimm A'Band, Alex Mușat & White Blues, Byron, Vița de Vie, Maria Răducanu, Otros Aires, Waldeck și pe mulți alții.
(La Jazz in the Park sunt aș­teptați peste 20.000 de participanți, iar intrarea este liberă.)

B'ESTFEST Summer Camp - șapte ani de-acasă

Pentru al șaptelea an la rând, bucureștenii, și nu numai ei, sunt așteptați în perioa­da 5-7 iulie la B'ESTFEST Park din Tunari, unde se pregă­tește o ediție aniversară a festivalului care împli­nește "cei șapte ani de-aca­­să". Și anul acesta, în programul B'ESTFEST și-au găsit locul atât rock-ul, cât și muzica alternativă, metal, reggae, drum'n'bass, dubstep sau electro, adică muzică pe toate gusturile. Organizatorii au pregătit chiar și alte surprize și distracții, cum ar fi: jocuri, spații de relaxare, terase, ateliere de creație, prezentări de modă, târguri culinare ori sporturi mai mult sau mai puțin extreme.
În cadrul zilelor festivalului bucu­reștean, îi puteți as­culta pe: Partizan, Toulouse Lautrec, ZOB, Les Elephants Bizarres, Omul cu Șobolani, Vița de Vie, Vama și multe alte trupe de la noi, dar și The Heavy (Marea Britanie), Biohazard (SUA), Texas (Marea Britanie), Nas (SUA), Nneka (Germa­nia), Joker (Marea Britanie), Tiamat (Sue­dia), NOISIA (Olanda) etc.
Bilete pentru B'ESTFEST găsiți pe myticket.ro, iar prețul unui abonament valabil pentru toate zilele de festival este de 150 lei, în timp ce un voucher de camping costă 20 de lei. Prețul unui bilet de o zi este de 70 de lei.)

Rock the City

Tot în Capitală, la finalul lunii iulie, în zilele de 27-28 iulie, va avea loc la Complexul Romexpo festivalul Rock the City. Este un festival dedicat în special iubitorilor de rock, care anul acesta îi are ca invitați de seamă pe nemții de la Rammstein și pe galezii de la Bullet For My Valentine. Tot pe scena Rock the City vor mai cânta și cei de la: Trivium, En­slaved și Spine­shank.
(Bilete găsiți în rețeaua Eventim, cu prețuri cuprinse între 144 și 213 lei.)

Padina Fest - muzică în Bucegi

Aflat la cea de-a patra ediție, fes­tivalul Padina Fest, de pe Platoul Pa­dina din Munții Bu­cegi, se va des­fă­șura în­tre 31 iu­lie și 4 au­gust. Aici sunt combi­na­te trei zile de mu­zică, cu activități mon­tane, work­shop-uri și în­treceri sportive. Orga­ni­­zatorii le-au pregă­tit celor dornici de aven­tură bi­ciclete, tiroliene, adven­ture park, ac­ti­vități de al­pinism, pa­nou de că­ță­rare, dar și posi­bili­tăți de rela­xare. De exemplu, puteți dan­sa pe săturate în fața sce­nei Pa­dina Fest, unde vor cânta: bosniacii Dubioza Kolek­tiv, formația de rock alternativ din Chișinău Alterno­sfera, Al Ja­wa­la - câști­gători ai "Creole World Music Awards", clu­jenii de la Urma, dar și Ad Hoc, An Theos, Lights Out, Get Be­get, Domino, Rehab Na­tion, Perfect Zero for Infi­nity și mulți alții.
Pentru iubitorii ci­clis­mului, se organizează a treia ediție a Marato­nului Buce­gilor, o întrecere tipi­că de MTB cross country, într-un cadru specta­culos, la o altitu­dine de până la 2000 de metri. Nu au fost uitați nici amatorii de alergare mon­tană, care se pot în­scrie la cea de-a doua ediție a con­cur­­sului Di­rec­­ția Omu, în care par­tici­panții trebuie să atingă Vâr­ful Omu, cel mai înalt punct din masi­vul Bu­cegi.
În premieră, anul acesta, pe scena Pa­dina Fest, la 1500 m altitudine, se va juca o piesă de teatru a com­paniei "D'aya", în regia lui Chris Simion. Nu rămâne decât să vă pregătiți bocancii, ruc­sacul și cortul și să vă în­drep­tați spre Pa­dina. Prețul unui abo­na­ment este de 39 de lei și îl puteți procura de pe myticket.ro, iar pentru înscrieri la activitățile sportive, consultați pagi­na fetivalului padinafest.ro