Este extraordinar să vezi cum oamenii, străzile, chiar casele și parcurile capătă o altă strălucire și frumusețe, atunci când sunt proiectate pe un decor artistic. Sibiul s-a transformat, timp de zece zile, nu doar în locul celui de-al treilea festival de teatru - ca mărime - din lume, ci într-un spațiu în care poți trăi și simți cum emoția spectacolului transfigurează tot ceea ce atinge. Tema din acest an a Festivalului de Teatru de la Sibiu a fost Dialogul. A fost un succes pentru că a reușit să demonstreze că există cu adevărat dialog între istoria celui mai frumos oraș din Transilvania și lumea de astăzi, între cetatea veche din Cisnădioara și teatrul japonez, între bunicii și copiii așezați pe caldarâm și un actor ambulant din Anglia sau între trupurile sublime ale unor dansatori și tramvaiul ce merge la Rășinari. Cortina festivalului a coborât, însă emoțiile și bucuria acestor zile vor rămâne ca o lumină magică peste casele, zidurile și străduțele Sibiului.
Spectacole excepționale, invitați speciali
Doar simpla enumerare a evenimentelor, în cele zece zile de festival, ar umple câteva pagini de revistă. În plus, Sibiul a fost o poveste în sine, iar publicul, cu trăirile și participarea lui, un alt spectacol. Și totuși, câteva lucruri trebuie punctate, în toată această strălucire. În primul rând, aniversarea a 20 de ani de festival a avut un invitat de onoare: Franța. În premieră în România au ajuns instituții emblematice, ca Théâtre de l'Europe Odéon, Théâtre du Soleil, compania de dans "Alain Buffard", U Teatrinu de Corse, dar și numeroase surprize, precum piese de Richard Demarcy cu "Naïf"-ul său, teatru după La Farce de Maître Pathelin, spectacolele Companiei Les Goulus, Divine Quincaillerie, Kabaret de Poche sau de U Teatrinu, "Musicomicale" de la S.N.O.B., fără a uita "Ubu Roi", după Alfred Jarry, pus în scenă de Declan Donnellan. Aceste remarcabile spectacole, împreună cu regizorii lor și artiștii, au venit la întâlnirea cu publicul, pentru a ilustra vitalitatea teatrului francez. A fost o panoramă a diversității artistice a Franței, dar și o demonstrație a tradiției sale în dramaturgie. Ca pentru un dialog est-vest, un alt invitat important a fost Rusia, prezentă în festival cu unii dintre cei mai buni regizori ai săi și cu spectacole excepționale. Dramaturgul și regizorul rus Ivan Vâripaev a venit la Sibiu pentru a-și prezenta piesa "Iluzii", jucată de actorii Teatrului Praktika. În semn de recunoaștere pentru opera sa, în cadrul festivalului a avut loc și un spectacol-lectură a piesei sale, "Dansul Delhi", în traducerea Mașei Dinescu. Compania Nebolshoi din St. Petersburg a jucat "Trei surori", în regia lui Lev Erenburg, pentru a repune în discuție ce este fericirea. Și, în cele din urmă, o adaptare modernă a "Nunții" lui Cehov, în regia lui Vladimir Pankov (considerat fondatorul genului teatral sound-drama), reunind în același spectacol pe cei mai premiați actori ruși, bineînțeles, alături de o orchestră care a cântat live. Nu în ultimul rând, trebuie menționată prezența nemțoaicei Sasha Waltz, una dintre cele mai de succes femei din lumea dansului contemporan. Spectacolul său, "Continu", a fost o îmbinare extraordinară între dans, teatru și muzică, între imaginar și dramă.
Pe stradă
Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, festivalul de la Sibiu a umplut străzile și piețele orașului cu spectacol. De la reprezentații de circ rafinate, la show-uri memorabile cu flăcări sau ființe gigantice pe picioroange (chiar un marș al picioroangelor venit din Belgia și Italia), orașul a fost cuprins de o bucurie a teatrului, în toate formele sale și pentru orice fel de public. Mai mult ca în edițiile precedente, au participat fanfare, cimpoieri scoțieni, toboșari sud-americani sau dansatori exotici, fanfare vesele sau majorete poloneze, cupidoni și călăreți. Pentru copii, au fost piese hazlii și fanteziste (în vârf fiind spectacolul "Forțosu'", al unei companii ambulante engleze, jucat în cheia filmelor mute), pentru adolescenți - concerte de muzică (Loredana, Vunk). Pentru toată lumea, îngeri au zburat deasupra Pieței Mari, presărând peste mulțime praf de stele, în acorduri de Ave Maria, într-un spectacol grandios. O explozie de energie în orice colț al Sibiului, aducând teatrul mai aproape de oameni, chiar dacă se aflau pe o terasă cu prietenii sau într-o plimbare prin centrul vechi.
Festivalul în cifre
Pentru a vorbi despre cifrele Festivalului de Teatru de la Sibiu, despre cantitatea spectacolelor, trebuie mai întâi amintită calitatea lor. Festivalul este unul de excelență, adică tot ce se joacă la Sibiu pe stradă, în săli sau în spații neconvenționale a fost ales cu grijă de organizatori, sunt numai spectacole deja premiate și de o calitate recunoscută. Din tot ce se joacă pe marile scene ale lumii, nu doar ale Europei, au fost selecționate și aduse doar cele mai bune reprezentații! Asta face ca cifrele să fie cu atât mai impresionante. Pentru a reuși acest veritabil tur al scenelor lumii, la Sibiu au venit peste 2500 de invitați din peste 70 de țări. Sibiul devine astfel nu doar o uriașă scenă de teatru, dar și un extraordinar loc de întâlnire, unic în lume prin diversitatea ideilor puse în dezbatere, precum și prin energia culturii specifice fiecărei țări invitate. Un asemenea tur de forță s-a făcut în peste 300 de evenimente. Imposibil să vezi totul, dar fiecare spectator, de la copii la cei mai acizi critici de teatru, și-a putut găsi ceea ce îi place. Asta, și pentru că în acest maraton al dramaturgiei, au fost 150 de premiere, cele mai noi creații mondiale, aduse pentru prima oară în România. Pentru a avea loc într-un singur oraș atâtea spectacole, Sibiul s-a transformat și a creat peste 60 de spații pentru actorii veniți: s-a jucat nu doar în clasicele săli de spectacol, dar și în biserici, situri istorice sau cafenele, piețe și străzi. Timp de 10 zile, Sibiul însuși s-a transformat, practic, într-o uriașă scenă pentru teatrul lumii, primind cu bucurie cei peste 600.000 de spectatori.
Constantin Chiriac, directorul FITS
"Am gândit pentru acest moment să punem ca temă specială Dialogul, ca pe un simbol a ceea ce înseamnă lupta noastră, a tuturor celor ce suntem parte a acestei echipe, cu ce se întâmplă în această țară și în această lume. Au trecut 20 de ani de când am pornit cu trei țări și opt spectacole invitate, la prima ediție a festivalului. Astăzi, suntem pe poziția onorantă a locului trei în lume ca festival, după Edinburgh și Avignon. Din acest an, am început să acordăm și stele pe Aleea Celebrităților. Vor fi șapte stele în fiecare an. Aceste celebrități vor rămâne pe aleea dintre zidurile cetății Sibiului, care leagă primul teatru construit pe teritoriul României, la 1788, cu spațiul viitorului teatru. O cetate care nu a fost cucerită niciodată, dar care iată, este cucerită acum... de artiști. În acest moment aniversar, avem bucuria de a putea împărtăși faptul că am împlinit lucruri importante, dar că avem în față de făcut alte lucruri importante. Ceea ce s-a întâmplat anul acesta la Sibiu nu a fost doar festiv și sărbătoresc, ci este un semn al construcției".
Foto prin amabilitatea FITS