Visele care vindecă

Gilda Fildan
Secvențele care ne vin din subconștient sunt deseori codificate și dificil de interpretat. Cercetătoarea și terapeuta norvegiană Ortrud Grön identifică în ele ceea ce împovărează sufletul unui om. Și ce ar trebui el să schimbe în viața sa, pentru a fi sănătos.

- Visele par adesea haotice, încâlcite și greu de înțeles.

- Privind visele cu mai multă atenție, ne vom da seama că nu sunt deloc atât de confuze cum ne apar la prima vedere. Dimpotrivă, au o structură extraordinar de frumoasă și clară. În general, ele ne indică tipul de probleme cu care se confruntă în momentul respectiv cel ce visează, contradicția care îi întreține tensiunea lăuntrică, precum și primul pas către soluționarea ei.

- Cum recunoaștem această structură, în haraba­bura de scene și imagini vagi?

- Făcându-ne obiceiul să ne notăm visele, obser­vându-le efectul asupra psihicului nostru, raportându-le la viața noastră și încercând mereu să înțelegem ce anume au ele să ne comunice. Personajele care ne popu­lează visele sunt părți din noi înșine și ne pot arăta calea spre însănătoșire.

- În ce măsură poate activa un vis capacitatea de autovindecare a organismului?

- Visele ne cheamă să recunoaștem și să rezolvăm contradicțiile nesoluționate din sufletul nostru și să părăsim căile pe care în mod eronat am ales să mergem și care ne dăunează. Ele ne dezvăluie dorințele noastre cele mai intime și felul cum am vrea să ne modelăm viața.

- Cum puteți fi atât de sigură de acest lucru?

- Am consemnat și analizat visele multor pacienți, m-am străduit să interpretez imaginile care le compun și am ajuns la concluzia că orice vis reprezintă în esen­ță o invitație mai mult sau mai puțin directă de a ne aduce armonie în viața noastră, a ne elibera și a deveni creativi. Visele ne ajută să înțelegem unde avem deze­chi­libre și ce anume trăim într-un mod care dăunează sănătății noastre psihice și fizice. Căci, prin afecțiunile organice, corpul nu face altceva decât să ne anunțe că există ceva care nu e în regulă. Inima ne comunică altceva decât stomacul, iar intestinul altceva decât fica­tul. Fiecare organ și fiecare din membrele corpului are rolul de termen al unei parabole. Visul funcționează în planul mental.

- Cum ne apar bolile în vis, explicit sau mai de­gra­bă codificat?

- Visele sunt întotdeauna codificate. Ne invită să lucrăm cu ele, nu ni se oferă de-a gata. Și nici nu putem răsfoi un lexicon, pentru a le afla semnificația. Limba­jul lor simbolic ne obligă să ne ocupăm de ele mai atent și în detaliu.
În consecință, vreând-nevrând, noi reflectăm mult mai intens la imaginile din vis, iar efortul nostru e răs­plătit. Eu am lucrat cu foarte mulți oameni care sufe­riseră operații pe inimă. Cu ajutorul viselor, ei au înțe­les, în final, ce anume trebuiau să schimbe pentru a se însănătoși.

- Ați putea să ne relatați un caz?

- Un pacient care avusese de curând un infarct a visat că avea de parcurs un drum până la inima lui, care pulsa. Străbătea o pădure, însă nu de unul singur, ci împreună cu alți doi bărbați și o doamnă în vârstă. Când mai aveau doar puțin până să ajungă la destinație, doamna s-a despărțit de ei și a luat-o la stânga, pe o pantă mai lină. Bărbații au rămas pe cărarea din dreap­ta, care urca mult mai abrupt. Femeia a sosit cea dintâi la inimă, pe partea stângă, acolo unde bătăile ei se aud cel mai distinct. Cei trei bărbați s-au plasat pe partea dreaptă. Atunci, cineva le-a spus: "Cel puțin, ați reușit să ajungeți la inimă. Dar hotărâtoare e partea stângă, cea care pulsează". Pacientului i-a fost clar că visul îl îndemna să-și ia în serios partea stângă a corpului, sediul sentimentelor, și să nu se mai lase hăituit și stresat. Există o legătură între hipertensiunea arterială și poverile care ne strivesc sufletul. Visele ne pot ajuta să ne dăm seama ce ne apasă în mod deosebit. În psiho­terapie, ele ne pun la dispoziție materialul necesar pen­tru a descoperi acele situații pe care pacienții le percep ca pe niște amenințări în sine.

- Ce este cu coșmarurile, din care ne trezim lac de transpirație? Și în ele se ascunde ceva benefic?

- Orice vis ne oferă indicii prețioase. De exemplu, dacă visez că mă aflu la volanul unei mașini și provoc un accident care o transformă într-un morman de fiare, bune doar de dat la casat, voi ști că am o problemă cu autocontrolul. Mașina îmi servește ca să mă îndrept în direcția dorită, acesta este rostul ei. Faptul că n-o mai pot stăpâni arată că mi-am pierdut puterea de autocon­trol. Dacă visez că o conduc cu viteză prea mare și derapez sau alunec pe marginea unei râpe, gata să mă rostogolesc în ea, și izbutesc să mă salvez la limită, aceasta înseamnă că sunt prea grăbită și nerăbdătoare. Visul îmi spune: "Înaintează mai încet, mai prudent, așa vei ajunge la țelul tău și te vei duce într-acolo unde îți dorești cu adevărat". Coșmarurile pot fi primele avertizări care ne cer să punem capăt unui comporta­ment greșit.

- Visele conțin întotdeauna o referire concretă la viața noastră de fiecare zi?

- După experiența mea, scenele din vis se rapor­tează mereu la ceea ce este important pentru noi în momentul respectiv din viața noastră. De aceea, cheia pentru descifrarea lor se află în posesia celui care vi­sează. Numai el poate ști ce îl poartă pe căi ocolite și ce îi îmbogățește viața.

- Cum trebuie interpretate visele plăcute, din care ne trezim fericiți?

- Acestea sunt vise de con­firmare. Când reușim să rezol­văm un conflict care mocnește de mult timp, când pornim pe o cale bună, spre o viață mai liberă și negrevată de proble­me, primim cadou în vis cele mai frumoase imagini.
În legătură cu visele, pe mine mă fascinează fantezia ine­puizabilă cu care ele ne îndeamnă, printr-o diver­si­tate de imagini, să ne autoanalizăm și să cercetăm dacă suntem sau nu mulțumiți. Visele ne învață însemnă­ta­tea răbdării. Câteodată, avem ani la rând același vis, până când în cele din urmă îl înțelegem și acceptăm că trebuie să acționăm altfel.
Am citit undeva o vorbă care mi se pare cu adevărat înțeleaptă: "Dacă faci mereu ceea ce ai făcut întot­dea­una, atunci vei primi mereu ceea ce ai primit întot­dea­una". Visele ne dau impulsuri, îndemnându-ne să ne schimbăm comportamentul.