Mai cu seamă cei ai puterii, care trudesc din greu, de ceva vreme, la proiectul noii Constituții. Când, surpriză de proporții! În tot acest climat de preocupată suficiență a celor care rescriu viitoarea Lege fundamentală a statului, ba, mai mult, în plină coabitare Victor Ponta - Traian Băsescu, președintele are o ieșire absolut surprinzătoare. Izolat la Cotroceni de majoritatea zdrobitoare obținută în decembrie 2012 de USL și aflat în conflict cu foștii săi parteneri politici din PDL, președintele părea să nu mai aibă nici un as în mânecă. Și totuși, Traian Băsescu a găsit în referendumul ignorat din 2009 arma perfectă împotriva unui Parlament ostil.
Argumentele îi vin de minune - tema, atât de populară, a restrângerii numărului de parlamentari! Iar momentul ales pentru începerea procedurilor pentru un nou referendum privind un Legislativ unicameral, cu doar 300 de aleși este, la fel, foarte bine țintit, în plină dezordine euforică a Comisiei Antonescu pentru modificarea Constituției. În vreme ce harnicii parlamentari se încurcă în tot felul de amendamente ridicole sau inutile, președintele vine și atrage atenția că o problemă majoră, precum restrângerea Parlamentului, asupra căreia cetățenii s-au exprimat deja printr-un referendum validat de Curtea Constituțională, este ignorată complet de noii aleși.
Constituția are nevoie, în mod categoric, de o revizuire. Dar ea ar fi trebuit pornită de la teme esențiale: cele asupra cărora electoratul s-a exprimat cât se poate de clar sau cele care au făcut, în ultimii ani, obiectul unor nesfârșite dezbateri, încheiate doar cu arbitrajul Curții Constituționale. Prima mare victorie a președintelui tocmai aceasta e: scoate în evidență, prin ieșirea sa, derizoriul, vizibil deja de zile bune, al Comisiei pentru modificarea Constituției și, in extenso, derizoriul unui Parlament care se face că muncește, sfidând problemele fundamentale de interes public și promovând, în schimb, interese și agende mai mult decât obscure.
Fără discuție, o mutare cu substrat politic, ieșirea lui Traian Băsescu are marele merit de a provoca o dezbatere reală, legată de ignorarea opțiunii populare manifestate, cum a fost cazul în 2009, prin Referendum. Parlamentarii USL păreau foarte siguri pe ei, considerând că Referendumul era unul consultativ. În realitate, o decizie din 2012 a Curții Constituționale consacră faptul că Parlamentul nu poate emite acte împotriva voinței publice. Informația nu a fost încă vehiculată, dar va ieși cu siguranță la iveală, în zilele viitoare. Mai mult, Comisia de la Veneția recomandă ca în cazurile în care poporul se exprimă în probleme care îi pot afecta direct pe aleșii săi (cum e cazul aici, cu reducerea numărului de parlamentari), ca aceștia din urmă să dea întâietate voinței populare, indiferent dacă e vorba de un referendum consultativ. Acum, că viitorul președinte va fi, după cum se profilează în noul proiect de Constituție, unul decorativ, tot ce-ar mai lipsi - iar ignorarea Referendumului din 2009 cam asta vrea să spună - ar fi ca și poporul să fie unul decorativ. Știu parlamentarii ce e mai bine pentru el!