Christian Dreyer, ofițer de poliție german - "Totul e viu la voi și asta îmi place. E altceva!"

Cristian Curte
Europa descoperă România

Îl rog să închidă ochii. Se supune cu­min­te. Apoi îl întreb ce-i tre­ce prin minte, dacă eu spun "Ro­mâ­nia". Răs­pun­sul vine imediat. "Oa­meni cu inimă bună, foarte iubitori și ospi­talieri. Oameni pe care aș vrea să-i revăd".
Dacă aș fi auzit așa ceva de la un artist sau scriitor nu m-ar fi șocat. În fond, ei lu­crează tot timpul cu inimile ce­lor­lalți și se pot a­propia ușor de un po­por străin. Dar cel cu care vorbesc este un ofițer de po­liție german, acum la pensie, un om sobru și foar­te cum­pătat. Nu e genul de la care te-ai aștepta la efu­ziuni sentimen­tale. E calm, tăcut și distins. Dar, din dosul ochela­rilor cu ramă subțire, mă privesc doi ochi al­baștri, în­drăgostiți de România. Da, de Ro­mâ­nia. Un om care vine din țara autostrăzilor per­fecte și a tro­tua­relor care se spală mai des decât ne udăm noi gră­dinile, din țara care acum a ajuns să dea direcții în­tregii Uniuni Europene. Și totuși... Deși totul merge perfect în Germania, sau aproape perfect, deși acolo sunt orașe, străzi, muzee, castele și o natură de vis, Chris­tian Dreyer a vrut mult să vină și să vadă Ro­mânia. Țara pe care unii dintre noi o credem urâtă și săracă și nedorită de nimeni, cu atât mai puțin de nemți. Ei bine, ne înșelăm!
Totul a început cu doi tineri români, soț și soție, care se mutaseră în Germania, în apropiere de Wies­baden. Cele două neveste, care lucrau în învăță­mânt, s-au împrietenit. Și așa a ajuns Christian să-l cu­noas­că pe Claudiu. Ce și-au spus nu știu, nu pot de­cât să bănuiesc. "Despre România, germanii află doar când se întâmplă ceva rău sau când un român co­mi­te in­fracțiuni în Germania. Și mai există câte o știre când un diplomat de-al vostru întâlnește unul de-al nostru. Atât. Despre viața voastră de zi cu zi, despre România așa cum e ea, noi germanii, nu avem habar. Dar eu știu că știrile rele se vând mai bine ca cele bune și de aceea ultimele nu apar în ziare. Iată de ce am vrut să cunosc România. La ea acasă". Așa că a venit. La Bra­șov, cu prietenul său român, Claudiu.

Kronstadt, orașul sașilor din inima României

"Schön! Spitze! - Frumos! Super!" Urcăm dru­mu­rile abrupte ale străvechiului Kronstadt, urbea sașilor transilvăneni, pe care acum, noi, românii, o știm cu toții drept Brașov. Ne încolăcim pe lângă casele bătrâ­ne, râdem la cerul albastru care se ivește deasupra Tâmpei. Totul e așa cum trebuie să fie. Cu­rat, limpede, acasă. Sunt bucuros că sunt într-un oraș românesc frumos și îngrijit și mă rog în gând să nu vedem ceva nelalocul lui. Să pot să arăt unui străin România, așa cum e ea. Frumoasă. Așa cum mi-aș dori să arate și în ziarele germane sau la televiziunile italiene. O țară așa cum e ea în realitate. Țara mea.
Christian surâde la fiecare pas. Îi plac drumurile îngrijite, casele restaurate exemplar. Ne apropiem de vechiul Bastion al Țesătorilor și zidurile vechii cetăți apar masive pe verdele întunecat al pădurii. Aici, fiecare colț respiră istorie. Și totuși, pentru Christian, Brașovul e mai mult decât un vechi oraș românesc cu origini germane. "Avem și noi acasă orașe care seamănă cu Brașovul - Dinkelsburg sau Rotenburg. Sunt orașe minunate, perfect restaurate, ca și al vos­tru, de altfel. Doar că sunt moarte, orașe-muzeu destinate turiștilor. Brașovul e însă un oraș vechi, care pulsează de viață. Nu e un muzeu - în centru aveți adminis­tra­ția, băncile, firmele, un furnicar de oameni care lu­crează acolo. Totul e viu. Și asta îmi place, mi se pare frumos, deosebit. E altceva. Alt­ceva".
Christian e tăcut. Vorbește rar și, atunci când o face, nu spune banalități. Pălăvrăgeala îi e străină, poate parte a firii sale germane, austere, poate parte a disciplinei de ofițer de poliție. Tocmai de aceea sunt impresionat de dragostea cu care privește România.
Ajungem în fața cimitirului militarilor germani din Brașov. Plăcile din piatră sunt aliniate perfect, iarba e tunsă "la milimetru", de parcă disciplina care a or­ga­nizat armata Kaiser-ului austro-ungar iese prin fiecare firicel. Sunt înmormântați aici soldați veniți să-și ape­re imperiul în Primul Război Mondial sau care au tre­cut Prutul alături de noi, în cel de-al Doilea. Noi și Germania. Când dușmani, când aliați, mereu legați. Poate că nu întâmplător de la ei a venit și primul nostru rege, Carol I.
Christian privește tăcut mormintele și-mi arată pe plăcile de piatră crucile Wehrmacht-ului - negre, oțelite. Nemți care dorm la umbra zidurilor ridicate de teutoni, în urmă cu sute de ani. Alături, peste drum, se află cimitirul ortodox din Prundul Brașovului. Ose­min­te înfrățite de orașul cu două inimi.

Micul Paris

Ne bucurase Brașovul, iar eu răsuflasem ușurat. Transilvania se ridicase la înălțime. Christian a văzut și Branul, și Peleșul, și munții. I-au plăcut mult. Într-un fel, era acasă, pentru că, în mijlocul României, sașii au închis o fărâmă din felul lor de a fi. Și fărâma aceas­ta e încă vie, chiar dacă ei au plecat de mai bine de do­uăzeci de ani. Îmi era teamă că Bucureștiul, mare și zgo­motos, îi va înghiți lui Christian entuziasmul, nă­pă­dindu-l de praf și de căldură. Și totuși, urbea lui Bucur a fost, de fapt, salvarea. Mărturia originalității noastre, a diversității României, o diversitate pe care noi nu numai că nu o vedem, dar nici nu știm să le-o arătăm celorlalți.
"Bucureștiul mi se pare un mic Paris". Remarca lui Christian mă năucește. Pentru că vine de demult și pentru că o credeam apusă. Da, odinioară, pe străzile colindate la pas de Caragiale și Eminescu, atunci când doamnele ieșeau la șosea în calești luxoase, iar domnii umblau la frac și joben, atunci când Calea Victoriei era îmbrăcată după ultima modă pariziană, atunci Bucureștiul era, încă, o copie orientală a strălu­ci­toa­rei metropole franceze. Dar acum, năucită de buldozerele comuniste, exas­pe­rată de praful de pe șantierele care nu se închid ni­ciodată, acum, ca­pi­ta­la noastră pare obosită și îm­bătrânită înainte de vre­me. "Eu văd multe lucruri pe care le iubesc și la Paris. Bulevardele voastre largi pline de verdeață, Arcul de Triumf, parcurile mari. E un oraș frumos".
Încet, cu ajutorul lui Christian, mi se deschid și mie ochii. Și, într-adevăr, în pragul verii, Kiselefful este parizian, plesnind verde în fața mașinilor care trec prin el în viteză. Și, în spatele platanilor uriași, se ghicește silueta masivă și elegantă a vilelor care au supraviețuit furiei roșii. Obtuzitatea dictatorului s-a oprit aici, de parcă eleganța interbelică era un argument suprem. Ne plimbăm pe străzile din apro­piere, cu nume de capitale europene și nu numai. Paris, Washington... Stâlpii delicați de lemn ai vilelor în stil neo-românesc, vrejurile lor săpate în piatră, toate acestea sunt pentru ochiul lui Christian un spectacol aparte. Unul care-l fascinează.
"Eu cred că nu ar trebui să încercați să ne co­pi­ați. Aveți drumul vostru. Ar trebui să mergeți pe el. Și să aveți încredere în el. Și în voi. România este o țară foarte frumoasă. Nu aveți autostrăzi, dar nici noi nu ni le-am făcut în 20 de ani. Aveți însă drumuri foarte bune. Și orașe frumoase și or­do­nate. La noi, în Wiesbaden, nu sunt atâția po­li­țiști pe stradă ca la voi, și mi-ar plăcea să fie. Eu, unul, ca turist, m-am simțit bine cu ei. În sigu­ranță".
Îl întreb cum i s-a părut Casa Poporului. "Ma­re...". "Mare și...?" "Mare și... atât".

Un colț de veșnicie

Seara, înainte să plecăm, îl întreb ce i-a mai ră­mas în minte din drumul său prin România. "Al­bi­nele tatălui lui Claudiu și felul în care el își îngrijea grădina". Tatăl lui Claudiu nu folosește nimic chi­mic la legumele sale. Apa pentru stropit are în ea ur­zici macerate, un insecticid bio. "Foarte inge­nios".
Și acolo, în satul Târlungeni de lângă Brașov, cred că a găsit Christian România. Nu atât pe străzile burgului medieval al Brașovului, nici pe marile bulevarde înverzite ale Bucureștiului sau în pridvoarele neo-românești ale vilelor interbelice. România era la ea acasă la țară. În Muzeul Satului a petrecut ore în șir, fotografiind, contemplând cer­dacul caselor noastre. Aici, mai mult decât oriun­de, ne-a găsit "originali. Altfel". I-au plăcut lo­cuințele țăranilor noștri pentru că erau "specific românești. Ceva ce nu vezi în altă parte".
Și poate că asta ar trebui și noi să facem cu noi înșine. Să înțelegem că avem ceva specific, ceva ce nu se găsește oriunde. Și să respectăm acel spe­cific și, de ce nu, să-l iubim. Pe mine, unul, ochii de ger­man ai lui Christian, ochi atenți și grijulii cu deta­liile și cu oamenii, m-au învățat ceva. Că Ro­mânia mea, cea despre care auzim numai rele la jurnalele de știri din străinătate, e chiar o țară frumoasă. Și e așa de când lumea, doar că noi, prea obosiți, am uitat să o privim. La final, l-am întrebat pe Christian dacă a fost ceva care să nu-i fi plăcut la România. Mi-a răspuns sincer. "Un singur lucru nu-mi place - că o părăsesc. Dar voi reveni".