DIETA ALCALINĂ - Regimul alimentar care salvează vieți

Ilie Tudor
- Trăim într-o lume în care ploile acide sunt ceva obișnuit, la fel ca băuturile acidulate din magazine ori ca omniprezentul acid citric din alimentele procesate industrial. Ceea ce mâncăm, ceea ce bem și chiar cuvintele pe care le rostim sunt de foarte multe ori prea acide. Mulți cercetători și-au pus problema dacă nu cumva această lume... acidă care ne înconjoară conduce la bolile și tulburările cu care ne confruntăm tot mai des. Iar studiile au arătat că, într-adevăr, excesul de aciditate din organism provoacă majoritatea îmbolnăvirilor, în timp ce curele de alcalinizare conduc la vindecare. Soluția se află la antipod: dieta alcalină, despre care vom vorbi în continuare -

Indicele care măsoară cât de acidă sau de bazică este o substanță se numește pH, și cu cât acesta are o valoare mai mare, cu atât acea substanță este mai alcalină. Ideea alcalinizării organismului pen­tru vindecare este mai veche de un secol și a fost pentru prima oară emisă de către un eminent biolog francez: Claude Bernard. El a hrănit cu carne animale care aveau o dietă vegetariană și a observat după câteva zile că pH-ul urinei lor devenea tot mai acid, din cauza dietei carnivore. Tot el a observat, însă, și că un pH acid al urinei favorizează apariția infecțiilor renale și uri­nare, formarea pietrelor, precum și alte tulburări la acest ni­vel. Pornind de la aceste observații, el a dedus că o ali­men­tație care declanșează o reacție de tip alcalin este be­ne­fică pentru sănătatea sistemului urinar, în timp ce acidifierea este dăunătoare. Ideea lui Claude Bernard a fost dezvoltată mai departe, de alți oameni de știință, care au observat că un pH acid al salivei predispune la carii dentare și infecții gingivale. Apoi, în multe cazuri de boli tumorale sau cardiovasculare grave, s-a con­sta­tat că pH-ul sângelui, dar și al multor țesuturi afec­tate este foarte acid. Toate acestea au fost cuprinse într-o teorie (re)lansată de medicul american Robert Young, care a scris mai multe cărți pe această temă, care au devenit rapid best-seller-uri. Astfel, Young consideră că, practic, orice aliment acid este periculos pentru să­nă­tate, în timp ce alimentele bazice sunt un adevărat panaceu. Teoriile sale nu sunt unanim acceptate, mulți medici considerând că scoaterea din dietă a marii majo­rități a fructelor proaspete (care sunt acide), precum și a tomatelor, ciupercilor sau cerealelor este o exagerare fără temei medical. Ca atare, în prezent, dieta alcalină a fost adaptată în diverse moduri, încât să cuprindă cât mai multe alimente sănătoase. Ea a fost deja urmată de milioane de oameni din întreaga lume și mulți dintre ei au obținut rezultate mai mult decât încurajatoare în vin­decarea bolilor, inclusiv a celor grave. Iată în ce con­stă această cură:

Ce este dieta alcalină

Este un regim alimentar destul de strict, în care 75% dintre alimente sunt puternic alcalinizante, restul de 25% făcând parte din așa-numita categorie a alimen­telor tolerate. Atenție, însă, hrana din dieta alcalină nu are neapărat un pH alcalin, ceea ce contează este ca o dată ajunsă în organism și digerată, ea să producă o reac­­ție alcalină. Alimentele care determină alcaliniza­rea sângelui, urinei, salivei ș.a.m.d. sunt cele foarte bo­gate în clorofilă, adică legumele verzi și zarzavaturile. Astfel, clorofila este substanța-cheie în tot acest proces de vindecare prin echilibrarea pH-ului organismului, ea fiind nu doar un alcalinizant, ci și un detoxifiant și anti­oxidant foarte puternic. Din categoria hranei tolerate, dar nu neapărat recomandate, fac parte fructele de toa­te felurile, tomatele, cerealele integrale, lactatele inte­grale, ciupercile. Iar o a treia categorie este cea a ali­mentelor strict interzise, din care fac parte, la loc de "cin­ste", carnea și toate preparatele din car­ne, băutu­rile acidulate, zahărul alb și toate ali­mentele boga­te în amidon. Să aflăm, în continuare, mai detaliat, ce conține fiecare categorie de ali­men­te din dieta alcalină:

Ce este recomandat să mâncăm în dieta alcalină

Alimentele bazice se consumă mai ales în sta­re crudă sau, eventual, gătite prin fierbere de scur­tă durată sau la abur. Sunt recomandate majoritatea legumelor, mai ales cele verzi, și toate zarzava­tu­rile. Dintre legume se recomandă în mod special: varza albă, varza creață, varza roșie, broccoli, cono­pida, cea­pa ver­de, usturoiul verde, prazul, dovleceii, castra­veții, țelina, sfecla, anghinarea, spa­ranghelul. Apoi, nu tre­buie să lip­sească din alimentație sa­latele foarte bogate în clorofilă, cum ar fi cele ob­ținute din frun­zele de spanac, de sa­lată, de salată creață, de unti­șor, de urzici, de rucola sau de andive. Se mai recomandă în mod spe­cial zar­za­vaturile proas­­pete, adi­că țe­lina și pă­trun­jelul ver­de, mă­rarul, leuș­tea­nul, năstu­relul. Dintre fructe, cele mai bu­ne sunt: merele, avo­cado, lămâile, lă­mâile verzi, grep­frutul, gu­tuile, cireșele, pe­pe­nele galben și cel roșu.

Alimente tolerate

Sunt un fel de alimente "neu­tre", care nu influen­țea­ză nici pozitiv și nici negativ or­ga­nismul. Din această cate­gorie fac par­te tofu, hrișca, le­gumele și cerealele germinate, uleiu­rile extra­virgine, peștele, nuca de cocos, floa­rea-soa­relui, usturoiul și ceapa ajunse la maturitate, ghim­birul, mază­rea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci și semințe, laptele de nuci și se­mințe, laptele de nucă de cocos, rădăcinile de le­gume (pătrunjel, morcov, păs­­târnac). Tot alimente tole­rate sunt și caisele, zmeura, pier­sicile, perele, smochi­nele proas­pete, dar și unele lactate foarte simple, cum ar fi laptele ne­fiert, iaur­tul, chefirul, brânza de vaci, soiurile de brânză ne­fer­men­tată în general.

Alimente strict contraindicate

Sunt cele care produc un pH acid în organism și care vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, ouăle, făina albă, ciupercile, oțetul, zahă­rul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fruc­tele dulci, produsele fermentate, alunele, brânzeturile fermentate sau maturate, acidul citric (lămâile proas­pete sunt bu­ne!), fructele uscate sau confiate, roșcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poa­te fi consumată puțină și doar dacă este făcută fără drojdie și nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cupto­rul cu microunde sau îndelung preparate termic.
Hidratarea
În dieta alcalină, hidratarea este foarte importantă, ea făcându-se în proporție de peste 70% cu apă simplă sau apă cu lămâie. În rest, pot fi consumate sucurile al­ca­line, obținute din legume, dar și ceaiurile de plante, cum ar fi busuiocul, menta, roinița, mușețelul, cim­bri­șorul, socul sau măghiranul.
Apa trebuie să aibă neapărat un pH mai mare decât 7 (deci cât mai alcalin), de aceea este recomandat să luați ape minerale care au inscrip­țio­nate pe etichetă pH-ul. Dintre apele noas­tre minerale sunt recomandate doar cele plate (cele carbogazoase vor fi excluse din start), cum ar fi: Dorna, Her­culane, Borsec, Izvorul Alb, Keia, Bucovina, Devin - toate au pH-ul peste 7. Pentru tra­tarea apei de la robinet exis­tă în comerț și aparate care rețin impuritățile (clor, mâl, nitriți, nitrați) și mă­resc pH-ul apei.

Efortul fizic

Alături de consumul ali­men­telor și al apei alcaline sunt reco­mandate și exercițiile fizice, la o intensitate destul de mare, așa încât să producă transpirație. De ce? Pentru că transpirația din tim­pul efor­tului ajută la elimi­narea rezi­duurilor de meta­bo­lism acide, reducând totodată stresul oxi­da­tiv și crescând pH-ul sân­ge­lui. Exer­cițiile fi­zice (alerga­rea, mersul în pas rapid, fit­nessul, aerobicul, gim­nasti­ca la domiciliu) vor fi fă­cute în haine de bumbac, sim­ple, care să absoarbă foar­te bine trans­pirația și apoi să poată fi spă­late la tem­peraturi înalte, fără a fi deteriorate. Efortul fizic trebuie să fie intens, siste­ma­tic, dar nu dus la extrem. La sportivii de per­formanță, care fac eforturi foarte intense sau înde­lungate, s-a ob­ser­vat că sân­­gele și țesuturile capătă un pH foarte acid. Mai mult, organis­mul chinuit de supra-efort con­sumă canti­tăți uriașe de vitamine și de alți anti-oxi­danți, lăsând organismul fără protecție în fața proce­selor oxi­dative. Așadar, rețineți: efort sis­te­matic, intens, dar cu măsură, pentru că orice exces se do­vedește a fi dăunător.

Efectele curei alcaline asupra sănătății

Regimul alcalin este printre cele mai eficiente tera­pii contra unui număr impresionant de boli. Mărturisesc faptul că, personal, nu am avut foarte multă încredere în acest regim la început, dar nu am putut să nu îi con­stat eficiența în cazuri grele, cum ar fi cele ale bolna­vilor de cancer, ale celor cu hepatită virală de tip B sau C, ale femeilor cu fibroame, adenofibroa­me sau cu ova­re polichistice. Merită menționat și faptul că acest re­gim este un adevărat miracol în cazurile infec­țiilor reci­divante sau rezistente la tratament, cum ar fi can­di­do­zele, cistitele, virozele de tot felul, infec­țiile res­pira­torii bacteriene. Toate indiciile arată că acest regim este un puternic stimulent și reglator al imuni­tății, reedu­când or­ganismul să se apere singur în fața agenților microbieni.

Dieta alcalină și cancerul

Cele mai bune rezultate în terapia cancerului au fost obținute în centrele de sănătate deschise de către doc­torul Robert Young și profilate pe studiul și trata­mentul afecțiunilor tumorale, inclusiv cele în stadiile avansate (până la stadiul 3, inclusiv). Terapia alcalină standard în cancer este o cură destul de dură, cu o du­rată de mini­mum 12 săptămâni, timp în care se con­sumă ex­clusiv alimente alcalinizante și, în proporție de peste 70%, nepreparate termic. În afara acestor alimen­te, se admi­nistrează sucuri alcalinizante (de păpădie, de cicoare, de varză, broccoli, de urzică) și suplimente alimentare în capsule, cum ar fi sucul de orz și grâu verde des­hi­dra­tat, magneziul și calciul natural, ex­trac­tele de alge de apă dulce. Amelio­rările sunt în majo­ritatea cazurilor foarte evidente, iar în unele dintre ele de-a dreptul mira­culoase: durerile sunt reduse sau dis­par, reapare apetitul ali­mentar și pofta de viață, tumo­rile își opresc creșterea sau chiar intră în re­mi­sie. Cum sunt posibile aceste fenomene excep­țio­nale? În primul rând, prin efectele detoxifiante și anti­tumorale ale clo­ro­filei. Apoi, foarte multe din alimen­tele alcalinizante în stare proaspătă, ne­preparată termic, conțin veritabile citostatice, cum ar fi sulforafanii din varză și broccoli, apigenina din pătrunjel și țelină sau fitosterolii din urzică.

Dieta alcalină și hepatita virală

În această afecțiune, tratamentul cu alimente alca­linizante are efectul cel mai spectaculos, declanșând o reac­ție foarte puternică a sistemului imunitar, stopând pro­cesele distructive la nivelul ficatului și stimulând func­ționarea normală a acestuia. Ca element specific în ali­mentație sunt sucurile proaspete, obținute în mixerul electric, din zarzavaturi și frunze proaspete, cum ar fi cele de păpădie, de cicoare, de pătrunjel, de țelină, de leuștean, de frunze de morcov. Metoda de obținere a acestor sucuri este simplă: 50 g de frunze proas­­pete, bine spălate și curățate de impurități, se pun în mixer cu 250 ml de apă alcalină și se mixează vreme de 60-120 de secunde, după ca­re se filtrează și se consumă ime­diat. Se beau minimum 750 ml de suc proaspăt în fie­care zi, iar efectele sunt cu adevărat remarcabile. După doar 6 săptămâni de cură alcalină și de consum al aces­tor su­curi, se observă, în peste 90% din cazuri, o scă­dere spec­taculoasă a valori­lor viremiei și ale transami­nazelor, procesele de fibrozare la nivelul ficatului sunt dimi­nuate sau stopate, pielea tinde să își recapete cu­loarea sănătoasă, iar tonusul fizic și psihic cresc expo­nențial. Neașteptat, la o cură atât de drastică, capaci­tatea de efort crește și ea, pacientul sim­țindu-se tot mai sănătos. Această cură împiedică evo­lu­ția spre ciroză și cancer hepatic și poate fi asociată cu orice alt tratament, na­tu­ral sau de sinteză.

Dieta alcalină și diabetul

Unii cercetători afirmă că doar patru săptă­mâni de dietă 100% alcalină sunt su­ficiente pen­tru a vindeca dia­­betul de tip II, și șase săptămâni de cură sunt sufi­ciente pen­tru a ameliora foar­te mult diabetul de tip I. Aceste afirmații ex­trem de în­drăznețe devin credibile dacă avem în vedere cinci calități excep­ționale ale aces­tei cure:
1. Reduce direct glicemia, multe dintre ali­mentele al­caline de bază, cum ar fi salata, cea­pa, prazul, andi­vele, anghi­narea sau pă­pă­dia, conținând sub­stanțe cu un efect hipo­gli­ce­miant mai puternic decât multe me­di­ca­mente de sin­teză antidia­betice.
2. Stimulează direct se­creția endocrină a pancrea­sului, aju­tând, gradat, la re­ducerea dozelor de insulină și la re­nun­țarea la medicația spe­ci­fică.
3. Este foarte săracă în za­haruri cu asimilare rapidă, pre­zente în alimentația obiș­nuită și care dau adevărate șocuri hiperglicemice. Ali­mente cum ar fi zahărul, făina albă, cartofii, orezul de­cor­ticat, porumbul sunt total contraindicate în această cu­ră, care în schimb este foarte bo­gată în fibre alimentare, care au un rol extrem de be­nefic, așa cum vom vedea.
4. Fibrele alimentare pre­zente în alimentele alcali­ni­zante rețin glucidele rele în stomac și intestin, făcând ca zaharurile să fie eliberate gra­dat, foarte lent, prote­jând ast­fel organismul de creșterea rapidă a glicemiei. Mai mult, fibrele alimentare, împreună cu efortul fizic reco­man­dat în această cură, reduc rezistența la insulină a orga­nis­mului.
5. Conține foarte mulți antioxidanți care, practic, inactivează procesele distructive care au făcut ca dia­betul să fie atât de temut. Alimentele crude protejea­ză vasele de sânge de la nivelul retinei, previn arterita, previn depunerile de aterom la nivelul arterelor coro­nare și, implicit, infarctul.

Dieta alcalină și obezitatea

Fiind o cură destul de restrictivă, cu puține calorii, dar care poate fi totuși ținută mult mai ușor decât regi­mu­rile de înfometare, rezultatele sale sunt cu totul re­mar­cabile pentru scăderea în greutate. Aportul masiv de fibre alimentare din vegetalele verzi ajută la pierderi rapide în greu­tate, de circa 3 kg pe săptămână, în pri­mele 30-40 de zile ale curei. Apoi, ritmul de scădere în greutate va înce­tini, în mod firesc, în schimb, corpul va arăta mult întinerit, țesuturile își vor menține elas­ticitatea, pielea va deveni mai luminoasă și fără tulbu­rări de pigmentație. Așadar, dieta alcalină este printre cele mai eficiente și mai sănătoase cure de slăbire, care ajută la reducerea greutății, fără a crea dezechilibre organice sau emo­ționale. Mai mult decât atât, fiind o cură în care efortul fizic este indispensabil, dieta alca­lină este un excelent mijloc de modelare a corpului, în sensul tonifierii țesu­turilor și al reducerii adipozităților. Având un efect antiinflamator puternic, este și un ex­celent tratament intern anti-celulită.

Dieta alcalină, pietrele la rinichi și infecțiile urinare

La origini, dieta alcalină a fost un mijloc de pre­venire și de combatere a litiazei renale și a cistitelor, creș­terea pH-ului organismului fiind de natură să ajute sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor care produc bolile infecțioase reno-urinare. Mai mult, dieta alcalină are un puternic efect antiinflamator renal, creând la nivelul rinichilor condiții care nu mai permit precipitarea sărurilor și formarea pietrelor. Tratamentul cu antibiotice de sinteză al cistitei, pielitelor și pie­lonefritelor este mult mai eficient atunci când pH-ul urinei este alcalin. Majoritatea antibioticelor, pur și simplu, acționează eficient doar în mediu alcalin, fiind inactivate în mare măsură de un mediu foarte acid. Apoi, principalele plante medicinale folosite în trata­mentul infecțiilor reno-urinare, cum ar fi stru­gurii ursu­lui (Arctostaphyllos uva-ursi) sau merișorul (Vac­cinium vitis-idaea), sunt efici­ente doar în urina cu un pH alca­lin. În acest mediu alcalin, arbu­tina, o substanță con­ți­nută în frunzele acestor plante, se des­compune în sub­stanțe antibiotice care atacă foarte eficient bacteriile care produc cistita: E.coli, stafilo­cocul auriu etc.

Contraindicații la dieta alcalină

Fiind un regim blând, care nu pre­su­pune înfo­metare exce­sivă sau re­nun­țarea la sub­stanțe esențiale sănă­tății, dieta alca­lină este practic lip­sită de contra­indicații. Totuși, per­soa­­nele cu gas­trită acută, co­lită de fer­men­­tație sau rec­to­colită ulce­ro-he­mo­ragică vor aborda cu pru­dență acest re­gim, intro­ducând crudi­tățile și ali­men­tele bo­gate în fibre, gra­dat.
Curele alcaline foarte lungi (de ordinul lunilor și al anilor) sau ținute de către co­pii sau ado­lescenți în creș­tere, trebuie completate din când în când cu alimente bogate în ami­­noacizi esențiali, cum ar fi: gălbenușul de ou, polenul de albine, miezul de nucă.

TESTUL VITAMINELOR

Există un test simplu care vă ajută să depistați dacă organismul suferă de insuficiență de vitamine și mine­rale ce se găsesc în cantități mari în verdețurile și legu­mele de la începutul verii.
1. Întindeți brațele înainte, cu palmele în sus și îndoiți cele patru degete de la ambele mâini. Prima falangă de lângă palmă nu se îndoaie. Dacă nu reușiți să atingeți palmele cu vârfurile degetelor simultan este semn de insuficiență de vitamine din grupul B, în special B6.
2. Dacă ați observat că vânătăile de pe corp nu trec mult timp, chiar după o lovitură slabă, este un semn de lipsă de vitamina C.
3. Dacă vă deranjează permanent țiuitul în urechi și aveți vertijuri, înseamnă că organismul are nevoie acută de vitaminele B3 și E, dar și de microelementele potasiu și mangan.
4. Albul ochilor de culoare roșiatică, incapacitatea de a ne adapta la întuneric sunt semne, în paralel cu alte probleme, de lipsă de vitamine A și B2.
5. Mătreața apare în cantități mari din cauza in­suficienței vitaminelor PP, B12, B6 și microelementului seleniu.
6. Dacă părul se rupe ușor și devine mat, cu aspect nesănătos, este un semn de lipsă de vitamine C, H și B9.