MAE se ține de cuvânt: alocă fonduri pentru școli românești în Bulgaria

Ion Longin Popescu
Un comunicat recent din partea Ministerului Aface­rilor Externe anunță că o sumă modestă, dar binevenită, de circa 24.000 de lei, a fost alocată redeschiderii învă­ță­mântului în limba română, în zona Timocului bulgăresc.

Departamentul de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, organism al MAE, este sărac în resurse, întregul său buget fiind de numai 10 milioane de lei noi. Cu toate acestea, proiectul intitulat "Școli românești pilot", organizate acasă la cei mai sufletiști dintre românii din nordul Bulgariei, a ieșit câștigător. Pe lângă fondurile alocate Uniunii Et­nicilor Români (AVE) pentru școli, DPRRP a alocat ceva bani și pentru Centrul românesc de informare și logistică al AVE, cât și pentru Festivalul Internațional Folcloric al cântecului și dansului român-vlah. Este remarcabilă noua poziție a MAE și a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, care încep să-și țină promisiunile făcute în campania electorală. Trebuie știut că în regiunea dintre Timoc și Vidin sunt localizate 31 de sate cu populație compact românească, iar de la Lom către Silistra, în regiunile Montana, Vrata, Pleven, Lovech, Veliko Târnovo, Ruse și Silistra se află aproape 70 de sate locuite de populație de origine română, în proporții diferite (de la 10% la 80%). Potrivit agenției Romanian Global News (RGN), autoritățile bulgare fac numeroase presiuni pentru a-i descuraja pe români să-și asume iden­titatea românească. Anchete abuzive și campanii de presă împotriva românilor și liderilor lor sunt două dintre metodele utilizate de autoritățile de la Sofia, scrie RGN. În această țară, nu există învățământ primar și secundar și nici emisiuni tv sau radio în limba română.

Polițaiul Anghel Dobrinov, dușmanul de serviciu al românilor din Vidin

O dovadă recentă a atitudinii statului bulgar față de etnicii români sunt anchetele poliției economice din Vi­din. În ultimul timp, șeful acestei instituții, Anghel Dobrinov, continuă ancheta împotriva Casei de Cultură a românilor, "Sfânta Teofana Basarab". Sărmanul domn "Dobrin" știe că nu este decât un pion al politicii de tip bolșevic a statului bulgar față de minoritatea română, dar nu-l deranjează să-și dea mai multă importanță decât are. El procedează așa cum a fost instruit de superiorii din noua securitate: face anchete în public, pe stradă, oprin­du-i pe liderii comunității românești și chestionându-i ca moș Teacă, cu voce tare. Are pasiunea colii albe de hârtie, pe care colecționează semnături de la liderii români, în în­cer­carea de a demonstra că lista originală de semnături, depusă la tribunal, cu ocazia înscrierii casei de cultură în registrele oficiale, conține semnături contrafăcute. Spre exemplu, săptămâna trecută, veninosul polițai a fost în Pocraina, la primărie, și l-a obligat pe românul Victor Mi­șu Socrate, să semneze de 30 de ori pe o coală de hârtie! Nu o dată, nu de zece ori, ci exact de treizeci de ori! Și ro­mânca Albena Borisova a fost deranjată la biroul său, fi­ind obligată să semneze, tot de 30 de ori, pentru veri­fi­carea autenticității semnăturii. Și doctorul Ivo Gheor­ghiev, președintele consiliului Casei de Cultură "Sfânta Teo­fana Basarab", a fost abordat în fața colegilor de ser­vi­ciu, pentru semnătura multiplicată de 30 de ori. Așadar, dacă ești român, semnezi de 30 de ori, ca să-și dea moș Teacă seama că este semnătura ta. Vă puteți imagina umi­lință mai mare, aplicată cetățenilor săi, de un stat membru al UE?! În timp ce comunitatea bulgară din România primește sume importante de la bugetul de stat, prin "Uniunea Bulgară din Banat - România", fiind decretată de Guvern asociație de utilitate publică, asociațiile ro­mâ­nilor din Bulgaria sunt vânate, intimidate, persecutate și lăsate fără nicio leva subvenție. Îmi este greu să înțeleg ce fel de europeni sunt domnii de la Sofia!?