Urinarea deasă și pierderile de urină - tratate prin exerciții!

Florentin Popa
Dr. ANDREI VALENTIN MANU-MARIN - medic primar urolog, specialist în neuro-urologie - "Antrenamentul mușchilor perineali și-a dovedit utilitatea în tratamentul tuturor tulburărilor urinare"

"Este considerat normal un număr de opt urinări pe zi și una pe noapte"

- Atât bărbații, cât și femeile, se plâng, mai ales după 50 de ani, de faptul că urinează des și necontro­lat. Este cazul să se gândească că suferă de o boală urologică?

- Atunci când se întâmplă să urinăm mai des decât în mod normal, nu este vorba neapărat despre o boală. Mai corect, am putea-o numi tulburare. Urinatul des poate fi determinat de consumul de lichide, simțitor mai mare în perioada de vară, deoarece prin transpi­rație pierdem mai multe li­chide, care trebuie înlocuite mereu. Este considerat nor­mal un număr de opt urinări pe zi și una pe noapte. Când cineva urinează mai des, doar persoana în cauză poate decide dacă acest lucru este supărător și consideră că tre­buie să consulte un spe­cia­list. Patologică este doar pre­zența senzației intense de a urina, care face ca persoana în cauză să alerge de fiecare dată la toaletă, cu teama că va pierde urina dacă nu ajunge la timp. Aceasta se nu­mește imperiozitate și poate fi tratată astfel încât pa­cientul să scape de preocuparea de a avea mereu o toa­letă prin preajmă.

- Apariția pierderilor de urină nu poate fi deter­minată și de alte afecțiuni?

- O serie de tulburări urinare pot apărea pur și simplu, fără să existe neapărat boli asociate, dar de obi­cei sunt mai frecvente pe fondul unor afecțiuni neu­ro­logice (accident vascular cerebral, boala Parkin­son, scleroză multiplă, hernie de disc intervertebral, neuro­patie diabetică). De asemenea, pierderile de urină la eforturi fizice sunt mai frecvente la femeile care au năs­cut copii cu o greutate mai mare sau cu ajutorul for­cepsului.

- Urinatul des pe timpul nopții poate avea alte cauze?

- Urinarea pe timpul nopții este egală ca frecvență la femei și bărbați, dar se intensifică odată cu înaintarea în vârstă. Contrar unei idei false, răspândite în rândul populației, în cazul bărbaților, urinarea nu are loc ca urmare a măririi în volum a prostatei și nici nu este determinată de alte afecțiuni ale prostatei. De fapt, este o problemă de circulație sanguină, cu consecințe mai grave la persoanele care prezintă edeme ale picioarelor. Poate fi însă și o problemă a vezicii urinare, când volumul de urină eliminată la fiecare micțiune este mai mic de 150 ml.

- Există diferențe în tratamentul recomandat, în funcție de volumul de urină eliminat?

- Întotdeauna ne orientăm tratamentul în funcție de volumul eliminat la fiecare urinare. În acest sens, pa­cienții trebuie să-și monitorizeze continuu, timp de o săptămână, volumul de urină și să ne comunice rezul­tatele. Când un pacient urinează mai puțin de 150 ml la o micțiune, putem folosi medicamente de calmare a vezicii urinare, care fac ca senzația de urinare să apară la volume mai mari și să fie de intensitate mai redusă. Medicamentele se pot utiliza atât pentru urinarea deasă de peste zi, cât și pentru cea nocturnă.

- Folosiți, în paralel, anumite metode de "antre­nare" a mușchilor perineali. Cum se fac aceste exer­ciții și ce beneficii aduc pacienților?

- Antrenamentul mușchilor perineali și-a dovedit utilitatea în tratamentul tuturor tulburărilor urinare: atât în caz de urinat des, cât și în cazul pierderilor urinare. Pierderea de urină, numită în termeni medicali incontinență urinară, reprezintă orice pierdere invo­lun­tară de urină. Un perineu tonificat, cu mușchi peri­neali antrenați, are rol de sfincter și va reține mai efi­cient urina, inhibând în același timp dorința de urinare. Tonificarea perineului poate fi realizată cu ușurință, dar pentru aceasta este bine să fie consultat un specialist. Pacienții sunt învățați să conștientizeze care sunt muș­chii perineali și cum să-i contracte corect. Practic, contracția trebuie să pună în tensiune doar perineul, nu și mușchii fesieri! Este important ca în timpul tonifierii perineului să nu fie contractați și mușchii abdominali; aceștia sunt mai puternici decât perineul și o contracție simultană nu face altceva decât să creeze o presiune mai mare în vezica urina­ră și să determine ori o dorință intensă de micțiu­ne, ori o pierdere de urină. În concluzie, exact invers decât ceea ce dorim! Din acest motiv, este impor­tant ca pacienții să fie ur­măriți în primele săptă­mâni de un specialist, care prin tușeu rectal sau va­gi­nal să verifice dacă exer­cițiile sunt efectuate co­rect și să corecteze la timp eventualele greșeli.

- De regulă, aceste exerciții sunt suficiente pentru a scăpa definitiv de pierderile involuntare de urină?

- În cazul în care contracția este prea slabă sau rezultatele nu sunt semnificative, mușchii perineali pot fi stimulați electric, iar astfel progresul devine mult mai însemnat. Stimularea electrică a perineului nu este dureroasă și se efectuează în ședințe de 20-30 de mi­nute, de două ori pe săptămână. În general, 4-8 săptă­mâni de tratament duc la o îmbunătățire semnificativă, astfel încât pacientul să urmeze la domiciliu antre­namentul învățat.
Trebuie să se știe că incontinența de efort (care apare de obicei la tuse, strănut, efort fizic), dar și inconti­nența cu imperiozitate (care este însoțită de senzația intensă de a urina și apare în drum spre toaletă) au solu­ții de ameliorare nechirurgicale. Spun asta, pentru că, de obicei, pacienților li se propune ca primă opțiune inter­venția chirurgicală! Dar este mai bine ca, în prima etapă, toate formele de incontinență să beneficieze de me­tode de tratament comportamental, de reeducare a mic­țiunii și de antre­nare a mușchilor perineali. Această etapă poate să du­reze 1, 3 sau 6 luni, timp în care progresele pacienților sunt urmărite de medici și corec­tate, dacă este cazul. În vestul Europei, de exemplu (unde s-au făcut studii privind eficacitatea metodei), 50% dintre pacienți au ajuns să-și controleze pierderile de urină doar prin exercițiile de tonificare a muscu­laturii perineale, fără să mai fie necesare alte metode de tratament.

- Unde pot fi efectuate aceste proceduri?

- Antrenamentul musculaturii perineului și sti­mulările electrice pot fi efectuate în centrele "Pelvic Care Center", care în traducere înseamnă Centru de Antrenament Perineal. În perioada 24-30 iunie este organizată Săptămâna Mondială a Continenței, sub egida Societății Internaționale de Continență, apoi vor fi organizate întâlniri cu pacienții care au tulburări urinare sau pierderi de urină la cabinetele medicilor de familie ori în alte locații. Toți cei interesați pot afla unde au loc aceste întâlniri, la telefonul 0735/50.85.81. Totodată, pe site-ul www.incontinenta-urinara.com.ro se pot găsi mai multe amănunte referitoare la progra­mul acestor acțiuni.

- Clinica EVOMED, unde vă desfășurați acti­vitatea, dispune de o aparatură de investigații la nivel occidental. Ce analize sunt necesare pentru depis­tarea cauzelor tulburărilor urinare?

- De multe ori, pentru a pune un diagnostic și a iniția un tratament sunt necesare doar analize de urină, eventual și o glicemie, un calendar al urinărilor și un examen fizic al perineului. Bolile asociate, mai ales cele neurologice și cele ale perineului (hemoroizi, con­stipație, fisuri anale, prolaps), dar și istoricul medical al pacientului sunt importante pentru a decide cum și cu ce se începe tratamentul. În cazurile complexe, cu operații în zona perineului sau cu vezică cu tulburări datorate afecțiunilor neurologice, sunt necesare și pro­be urodinamice. Acestea constau în măsurarea presiu­nii din vezică și a fluxului urinar în timpul umplerii acesteia cu apă sterilă, care dă organismului aceleași senzații la umplere și la golire ca și propria urină. Printr-un cateter subțire și flexibil introdus pe uretră (care nu deranjează pacienții) se măsoară presiunea din vezică, aceasta fiind vizualizată pe ecranul unui com­puter. Fluxul urinar este și el măsurat de un aparat special, care determină volumul de urină expulzat și timpul micțiunii, iar computerul realizează o curbă care va fi interpretată de medic. Măsurarea fluxului urinar poate fi realizată și fără un cateter introdus în vezică. Tehnica este foarte frecvent folosită în urmărirea evoluției pacienților, fiind o metodă neinvazivă. Toate aceste investigații ne relevă cauza tulburării urinare, făcând diferențierea dintre posibile cauze obstructive (stricturi de uretră, adenom de prostată, micțiune dis­funcțională, contractură de perineu etc.) și afecțiuni ale vezicii urinare (vezică hiperactivă, vezică cu capacitate redusă, vezică dureroasă). Un alt obiectiv al investi­gațiilor noastre este acela de a stabili dacă un bărbat cu adenom de prostată și tulburări urinare (de la jet slab la retenție cronică, până la urinare deasă, inclusiv nocturnă) trebuie să se opereze de prostată sau să facă o recuperare a vezicii și tratamente medicale adresate mai mult vezicii urinare decât pros­tatei.

- Ce alte afecțiuni urologice se pot trata la Clinica EVOMED?

- O afecțiune rară, dar foarte su­părătoare, este cistita cronică sau vezi­ca dureroasă. Această tulbu­rare (cu origine necunoscută, pen­tru care trata­mentele au succes limitat) alterează grav viața pacien­telor. Femeile se duc la toaletă, din cauza durerilor, de mai mult de 20 de ori pe zi și de 5 ori în cursul nopții! La Evomed, putem efectua atât stimulări electrice ale nervului tibial (prin care influențăm sensibilitatea vezicii), cât și in­stilații intravezicale și tratamente cu medicamente pen­tru durerea cronică.

D-l dr. ANDREI VELENTIN MANU-MARIN poate fi contactat la Centrul de diagnostic și tratament al tulburărilor urinare EVOMED din str. Suvenir nr. 10, sector 2, București, tel. 0740/07.73.37, www.evo-med.ro