Pe 25 iunie, La Sala Palatului din Capitală, și pe 26 iunie, la Sala "Horia Demian" din Cluj, vă dau întâlnire doi mari maeștri ai muzicii cubaneze - Omara Portuondo și Eliades Ochoa, care vor cânta împreună cu celebra orchestră Buena Vista Social Club. Toți au mai fost și au mai cântat pe la noi, dar pentru prima dată vin în formulă completă, pentru două concerte unice.
Adevărați pionieri și ambasadori ai stilurilor son montuno, danzón, cha cha cha sau bolero, Eliades Ochoa și Omara Portuondo se numără printre reprezentanții de seamă ai muzicii din insula caraibiană. Au milioane de fani în lumea întreagă și sunt foarte iubiți pe meleagurile noastre, unde muzica lor, cu aromă de tutun și zahăr brun topit, este extrem de gustată.
Există un viitor și la 80 de ani
La cei 82 de ani ai săi, Omara Portuondo, marea doamnă a muzicii son, este încă plină de vitalitate, chiar dacă nu mai poate dansa ca pe vremuri, în anii '50, când făcea parte din trupa de balet Cabaret Tropicana și amețea protipendada cubaneză cu pașii ei de dans. Vocea i-a rămas însă clară și profundă, iar pofta de viață este la fel de mare, ca la 17 ani. Nu regretă nicio clipă că a renunțat la iubire în favoarea muzicii. "M-am îndrăgostit și eu, m-am căsătorit, însă tatăl copilului meu nu a înțeles cariera mea, cu toate turneele și călătoriile ei, așa că ne-am despărțit. Fiecare cu viața lui. N-aș fi putut să renunț la muzică", afirma artista într-un interviu acordat în exclusivitate colegului nostru, Iulian Ignat, în 2006.
De mai bine de 60 de ani, Omara farmecă întreaga Cubă cu vocea ei. Nu și-a părăsit țara, deși a avut numeroase ocazii, mai ales în 1961, atunci când sora ei, Haydee, alături de care a dansat și a cântat în cvartetul Aida, a părăsit grupul, în favoarea visului american, și a îndemnat-o să-i urmeze exemplul. După succesul pe care grupul îl avusese în America, viitorul părea să-i surâdă. Dar Omara a rămas în apartamentul ei modest de pe esplanada Malecón, din Havana (devenit astăzi adevărat loc de pelerinaj pentru toți iubitorii de nueva trova, bolero, jazz și son) și a continuat să trăiască în propria-i țară, în timp ce sora ei s-a pierdut în marea de visători americani.
Omara Portuondo se numără printre puținii artiști cubanezi norocoși, care nu au fost uitați, chiar și în cei mai urâți ani ai comunismului, reușind să rămână în inimile compatrioților, prin muzica ei valoroasă. Nu s-a limitat doar la muzică, devenind un artist plurivalent, s-a făcut remarcată chiar și ca actriță. Cântă încă din anii '50 și a făcut turnee în lumea întreagă cu cvartetul Aida, apoi din 1967 singură, ca solistă, însă abia la aproape 70 de ani a dobândit faima internațională, odată cu proiectul "Buena Vista Social Club". Duetele cu Ibrahim Ferrer au urcat-o pe noi culmi ale gloriei.
Regizorul german Wim Wenders a avut motive întemeiate să-i aleagă pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Omara Portuondo și pe Eliades Ochoa ca să filmeze un documentar antologic despre muzica cubaneză, în anii ei de aur. Fără virtuozitatea acestor artiști, iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de piesele "Chan Chan", "El Cuarto de Tula", "Candela" sau de "Dos Gardenias". Omara este însă singura reprezentantă feminină a acelei epoci inclusă în proiectul "Buena Vista Social Club". O femeie puternică, ce are acum peste 60 de ani de carieră și experiență pe scena muzicală, și care, la 70 de ani, când a simțit iar gustul gloriei, a renăscut. După două discuri Buena Vista Social Club, unul în colaborare cu regretatul Ibrahim Ferrer și altul solo, Omara a înregistrat, din anul 2000 până acum, nu mai puțin de 15 discuri, sub atenta supraveghere a fiului ei, Ariel Jimenez, care îi este și manager.
A înregistrat și trei dvd-uri: "Live in Montreal" (2007), "Omara Portuondo & Maria Bethania Live" (2008), alături de cunoscuta cântăreață braziliană Maria Bethania, și "Omara & Chucho" (2011), împreună cu unul dintre cei mai mari pianiști de jazz din țara ei natală - Chucho Valdés. "După mine, au fost mai multe momente de aur în muzica cubaneză. Suntem iar în topuri, pentru că știm să ne reinventăm muzica, fără a ne desprinde însă de trecut. Succesul Buena Vista nu s-a răsfrânt doar asupra celor care au făcut parte din proiect, ci și asupra orchestrelor mai mici, din cluburi și de pe terase, care cântă același tip de muzică", afirma artista într-un interviu acordat publicației Los Angeles Times.
Omara cântă, în continuare, în cele mai renumite cluburi din orașul ei natal, Havana, cum ar fi: Tropicana, Delirio Habanen și Cafe Cantante. "Iubesc Tropicana", spunea într-un interviu, "sunt invitată permanent acolo. La Tropicana am cântat în deschiderea concertului lui Nat King Cole (în 1958 n.r.); un bărbat de culoare minunat, într-un costum alb. Am văzut-o și pe Sarah Vaughan acolo, dar nu am cântat niciodată împreună". Deși octogenară, artista merge în lungi turnee prin lumea întreagă și are încă proiecte de viitor, ce includ un nou album, care va fi lansat probabil la finalul anului curent.
Chitaristul cu pălărie de cowboy
Dacă sunteți fani Buena Vista, vi-l amintiți, cu siguranță, și pe Eliades Ochoa, El sonero de Santiago de Cuba, cu vocea lui profundă, pălăria de cowboy și armoniile dulci-amarui ale chitarei sale. La 66 de ani, este unul din "mezinii" Buena Vista. Chiar dacă s-a născut după ce splendoarea insulei începuse să pălească, atunci când plantațiile cu trestie de zahăr și cazinourile pline cu mafioți deveniseră doar povești, Eliades a reușit să absoarbă ca un burete esența muzicii son, devenind unul dintre cei mai importanți interpreți ai stilului.
Alături de cei doi "dinozauri", Omara și Eliades, vor cânta pe scenele din România și instrumentiștii din Orquesta Buena Vista Social Club(TM), dintre care îi remarcăm pe:
* Jesus "Aguaje" Ramos este șeful de orchestră, iar trombonul lui poate fi auzit în toate înregistrările de muzică cubaneză ale casei de discuri World Circuit. Măiestria lui interpretativă și abilitățile de dirijor i-au asigurat un loc de cinste în turneele mondiale ale legendarilor Ibrahim Ferrer, Ruben González și Omara Portuondo.
* Barbarito Torres a fost conducătorul muzical al trupei Grupo Campoalegre și a cântat cu Afro-Cuban All Stars, iar pe albumul lui solo, intitulat "Havana Café", i-a avut ca invitați pe Ibrahim Ferrer și Omara Portuondo.
* Guajiro Mirabal este unul dintre cei mai cunoscuți trompetiști din Cuba. Valoarea lui a fost recunoscută și are parte de propriul album - "Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal". Este supranumit "trompeta Cubei" și a fost nominalizat la Premiile Grammy și Latin Grammy.
(Biletele pentru concertul Buena Vista Social Club feat. Omara Portuondo & Eliades Ochoa, de la Sala Palatului, costă între 75 și 300 lei și sunt disponibile în rețeaua Eventim, pe www.eventim.ro sau la casa de bilete a Sălii Palatului.)