Bătălia pentru dreapta

Toma Roman
Dreapta politică din România pare condamnată la neputință.

În timp ce stânga pivotează constant în jurul unui nucleu dur - provenit, e drept, din grupul "moștenitorilor" regimului comunist - dreapta se dizolvă și se coagulează continuu în jurul unor personalități ale momentului. Dacă stânga are un program susținut ideologic clar, liderii săi fiind doar "purtătorii de cuvânt" ai intereselor grupului din spate, dreapta - cu o ideologie divizată între formula populară și cea liberală - acționează, cel mai adesea, în funcție de interesele lide­rilor. Exemplul cel mai flagrant de sacrificare a pro­gra­mu­lui și doctrinei specifice în fața aspirațiilor liderului este PNL-ul. Liberalii au mers până la abandonarea iden­tității politice de dreapta în cadrul alianței lor cu socialiștii, USL-ul, în speranța - strict controlată - că liderul lor, Crin Antonescu, va deveni, după viitoarele "prezidențiale", șe­ful statului. Supunerea totală față de lider a presupus a­men­­darea dură a oricărei diferențe de opinie sau a oricărei di­zidențe. Cazul excluderii din partid a "grupului Chili­man" a fost relevant pentru nivelul de obediență față de li­der, atins de o formațiune consacrată cândva drept o gru­pare ferm definită doctrinar și pragmatic. În "partidele pen­tru lider" totul depinde de voința șefului, supunerea fiind cu atât mai mare cu cât acesta satisface mai rapid in­teresele (materiale) ale susținătorilor. La rândul lor, sus­ținătorii fac "sacrificii", acceptă arbitrariul conducerii, da­că "rezultatele" sunt întrevăzute. Eșecul, în cazul lide­rilor unor astfel de grupări este însă unul definitiv, ei fiind ex­cluși fără putință de întoarcere. "Încrâncenarea" lui Crin An­tonescu este, din această perspectivă, explicabilă, dar "prețul" este accentuarea pierderii de identitate a PNL-ului.
Asemănătoare, în mod paradoxal, este și situația din PDL, celălalt mare partid al dreptei românești. PDL-ului i-a convenit să fie "partid pentru lider" câtă vreme, șeful său, Traian Băsescu, pe care l-a propulsat în fotoliul de pre­­ședinte al țării, i-a asigurat accesul la palierele admi­nis­trației. Înfrângerile electorale ale partidului - în condițiile uzurii la guvernare și ale proastei asumări a consecințelor crizei economice - au tăiat însă "cordonul ombilical" ce-l lega de șeful statului, generând o tentativă de redefinire identitară de sine stătătoare. Vasile Blaga, liderul ales pen­tru relansarea formațiunii este, spre deosebire de caris­ma­ticul C. Antonescu, mai degrabă un tehnician, un birocrat. V. Blaga nu poate aspira la transformarea PDL-ului într-un "partid pentru lider", fără riscul de a provoca împotrivirea "nucleului intelectual" al partidului, care caută tocmai an­corarea fermă a acestuia în "perimetrul popular" al Uniunii Europene. Pentru membrii nucleului în cauză, prag­ma­tis­mul lui Vasile Blaga are o nuanță blasfematorie, distan­țarea lui de "părintele-tutelar", T. Băsescu, dar și deschi­derea spre o înțelegere cu PNL-ul reprezentând trădări ale idealurilor dreptei autentice. Gru­pul uită însă că șeful sta­tului a acceptat el însuși un prag­matic "pact de coabitare" cu premierul USL-ului, V. Ponta. PDL-ul trebuie, în con­secință, să stingă conflictele interne - concretizate în "ex­clu­deri", etichetări abuzive, blocări ale dialogului, orien­tându-și energiile spre con­fruntarea cu inamicul real, PSD-ul, reprezentantul proclamat al stângii.
Plasarea PDL-ului pe o poziție asemănătoare partidului liberalilor se datorează totuși (și, cel puțin în parte) și fos­tului său lider-tutelar, președintele Băsescu. D-l Băsescu și-a reglat în trecut "datoria" față de partidul care i-a asi­gurat alegerea și realegerea în funcția supremă. Pierderea, în contextul știut, a majorității parlamentare, l-a silit la o slăbire a controlului pe care îl exercita asupra acestuia. Mulți PDL-iști l-au și învinuit în surdină (susținând as­cen­siunea lui V. Blaga la șefia partidului) de provocarea eșe­cului electoral. "Pionii" politici pe care i-a avansat nu au dat rezultatele scontate. Președintele a constatat că, prac­tic, marja sa de joc s-a îngustat, iar timpul pentru atin­gerea obiectivelor sale "istorice" s-a scurtat. Cu un PDL tot mai puțin docil, cu "urmași" fără mare ecou în con­știința elec­toratului, d-l Băsescu a realizat că "misiunea" sa nu s-a încheiat, clasa politică actuală fiind gata să revină la ve­chile-i obiceiuri, după închiderea parantezei repre­zentate de cele două mandate ale sale. Apariția Fundației Mișcarea Populară avea, în consecință, menirea de a colecta și forma viitori politicieni, diferiți total de "tiparul" actorilor po­litici ai momentului. Cu o nouă clasă politică, printr-o no­uă manieră de a răspunde aspirațiilor electo­ratului, se spe­ră că România ar putea încerca să recupereze decalajul ce o separă de țările civilizate și democratice ale UE.
Calculul președintelui ar putea fi optimist în exces. Fundația Mișcarea Populară nu a reușit să precipite rapid nemulțumirile electoratului dezgustat de imoralitatea clasei politice în funcțiune. Forțarea transformării ei în partid (un partid de centru-dreapta, diferit nu numai de PNL, și de PDL, dar și de Alianța Dreptate și Adevăr (ADA), compusă din Forța Civică - dirijată de M. R. Un­gu­reanu - și rămășițele PNȚCD-ului), poate accentua fă­râ­mițarea dreptei. Un PMP în care va domina gruparea Elenei Udrea, sau în care se vor "reuni" nemulțumiții din PDL, nu va face diferența față de mamutul politic de stân­ga, care este PSD-ul. Refacerea dreptei este, actualmente, o urgență ce nu mai permite experimente, proiecte pe ter­men lung, manifestări de orgoliu exacerbat. Se știe deja că, dacă USL-ul va impune noul său proiect de Constitu­ție, în viața politică a țării vor conta doar marile partide. În momentul de față, mare - prin infrastructură și baza de masă - este doar PSD-ul...