Atenție, ochii!

Redactia
Soare, ștranduri, smog: pe timpul verii, cele mai importante dintre organele noastre de simț au nevoie de o îngrijire specială. Ajutați-le cu plante medicinale, exerciții de relaxare și o alimentație adecvată

Contăm pe ochii noștri și, așa stând lucru­rile, îi punem la muncă fără menajamente: citim e-mail-uri pe display-uri miniaturale, măsu­răm distanțe mari cu privirea sau apreciem într-o frac­țiune de secundă dacă vom reuși să trecem de pe o ban­dă a carosabilului pe alta. Peste 90% dintre per­cepțiile senzoriale ne parvin prin intermediul ochilor. Abia în momentul când nu mai funcționează așa cum eram obiș­nuiți, ne dăm seama cât de puțin ne-am ocu­pat de ei.

Mai dăunător decât soarele și smogul estival: lucrul la computer

Ochii noștri necesită îngrijire mai ales vara. Căci deficiențele stratului de ozon, soarele, aerul condițio­nat, clorul din bazinele de înot, alergenii și praful nu le fac deloc bine.
"Din păcate, multe din influențele mediului nu pot fi evitate", observă specialiștii. "Însă una dintre neplă­cerile cele mai frecvente, uscăciunea ochilor, este în mare măsură provocată de tehnica modernă, de faptul că ne fixăm privirea ore întregi pe ecranul compu­terului sau al televizorului, pe tabletă și smartphone. Măcar în timpul liber, ar trebui să mai renunțăm la aceste deprinderi".
Atunci când privim cu maximă concentrare în­tr-un punct, pleoapele încetează să se miște, astfel încât corneea nu mai este umezită suficient. Ca o con­secință, apar congestionarea ochiului, senzația de arsură sau de corp străin, care chinuie milioane de oameni în anotimpul cald.

Faceți pauză la intervale de jumătate de oră

Uneori este de folos o simplă creștere a consu­mu­lui de lichide. Și calmarea conjunctivei cu picături, timp de câteva zile. Deosebit de utile s-au dovedit prin­cipiile active conținute în rostopască. Ele combat iritația mucoasei și îi stimulează regenerarea. Deoa­rece, în spectrul optic al multor ecrane, o pondere importantă este deținută de lumina albastră, care poate prejudicia acuitatea vederii, e indicat să facem o pauză la fiecare jumătate de oră. Sfatul specialis­tului: "Acoperiți-vă amândoi ochii cu palmele, pentru trei minute".

Simptomele persistă mai mult de trei zile? Mergeți la doctor!

Când ochii lăcrimează, s-au înroșit și ne dau o sen­zație de mâncărime, e vorba, în majoritatea cazurilor, de o conjunctivită provocată de curent, praf, lumină prea intensă ori alergie. Ca ajutor în faza acută, pot fi recomandate picăturile cu extract de silur, fiindcă reduc inflamația și restabilesc echilibrul mucoaselor. Puterea tămăduitoare a acestei plante este cunoscută și valorificată de secole în medicina popu­lară.
Însă dacă s-a declanșat deja o infecție (pleoape umflate, lăcrimare abundentă, du­reri), neplăcerile se pot ameliora cu echi­nacea. Substanțele ei active întăresc siste­mul imunitar, astfel încât, după o zi sau două, simptomele cedează.

Ospăț pentru ochi

Nu e o poveste: cine mănâncă mult mor­cov are vederea mai bună. * Pentru a putea să funcționeze, celulele fotoreceptoare au nevoie de vitamina A și betacaroten - pre­zente din abundență în caise și morcovi. * An­tocianii, pigmenții care se găsesc mai ales în fructele albăstrii și roșii, cum sunt cele de merișor, afinele și murele, întăresc capacitatea de adaptare a ochilor la lumină și întu­neric. * Pentru vederea cromatică și claritatea imaginii ne sunt necesare luteina și zeaxantina. Ni le pun la dispoziție legumele verzi, ca spanacul, broccoli sau rucola. * Acizii grași Omega 3 din peștii marini, ca și din uleiul de in și de nucă, întăresc structura re­tinei și sporesc acuitatea vizuală. De aceea, includeți zilnic în alimentația dvs. 1 lingură din uleiurile amintite și mân­cați de 2-3 ori pe săptămână he­ring, somon sau macrou.

Odihniți-vă ochii

* Curele de 10 minute învio­rează ochii obosiți și redau clarita­tea ve­derii.
* Amestecați 1 linguriță de mie­re cu 2 linguri de lapte călduț și 10 pică­turi apă de trandafiri. Îmbibați două dis­curi demachiante cu aceas­tă "băutură ener­­gizantă" și pune­ți-le pe pleoape.
* Mască de pătrunjel: peste 10 g de plantă se toarnă 150 ml apă clocotită, se in­fuzează o oră, apoi se strecoară. În­muiați în această infuzie discuri dema­chiante, stoarceți-le ușor și țineți-le pe ochi.
* Compresă cu albăstrele și pătla­gină: turnați 250 ml apă clocotită peste 10 g albăstrele și aceeași cantitate de pătlagină. Acoperiți vasul și lăsați să se infuzeze 15 minute, după care stre­curați. Umeziți o pereche de discuri dema­chian­te și așezați-le pe ochi.
* Loviți ușor punctele de pre­so­punctură de lângă ochi. În poziție șezând, lipiți unul de celălalt de­getul mijlociu și arătătorul. Începeți exer­cițiul de la capătul interior al sprân­cenelor: tapotați zona ochilor de la interior spre exterior - mai întâi dea­supra sprâncenelor, iar la întoarcere, pe marginea orbitelor, sub sprâncene. Executați 10-15 repetări, crescând treptat pre­siu­nea.
* "Relaxarea musculară pro­­­gresivă" după Ja­cob­son. Așezați-vă relaxați pe un scaun. Țineți capul drept și lăsați brațele să atâr­ne în voie pe lângă corp. Acum închideți ochii, strân­gând puternic pleoapele cinci secunde, pentru ca după aceea să-i deschideți cât de larg puteți. Rețineți: aceste mișcări nu trebuie să vă producă nicio durere. Repetați exercițiul de 10 ori și re­luați-l în total de 10 ori pe parcursul zilei.


Apelați la puterile vindecătoare ale naturii

Efecte de netăgăduit: trei leacuri blânde pentru ochi, luate din medicina antroposofică.

Echinacea - petale de culoare roz și un miez țepos al florii, a cărui formă sugerează un arici - de unde și denumirea plantei: echinacea (de la cuvân­tul din limba latină "echinus" = arici). Acțiunea ei de stimulare și reglare a imunității e confirmată dincolo de orice dubii. Picăturile pentru ochi cu echinacea sunt de mare ajutor contra reacțiilor alergice, de exemplu la po­len, la unele alimente sau la diverse produse cosmetice.

Gălbenelele - în Europa de ră­sărit, gălbenelele fac parte din reme­diile-standard, folosite în infecțiile ocu­lare. Într-un studiu clinic realizat în Rusia, în cadrul căruia, 300 de pacienți bolnavi de ochi au fost tratați cu ceai și extract de gălbenele, la 90% din­tre ei s-a constatat o vindecare totală. Efec­tul constă în faptul că gălbenelele opresc dez­voltarea bacteriilor și a inflamației oculare, sti­mulând, în schimb, sis­temul imunitar.
Mod de administrare: beți de trei ori pe zi o cană mare (250 ml sau chiar mai mult) de ceai concentrat de gălbenele (2 linguri de plantă se opăresc cu 1 cană de apă clocotită). Se lasă la infuzat 10 minute, se stre­coară, apoi se bea.
Puneți deoparte o cănuță de ceai și folosiți-l drept compresă pe ochi, cu o bucată de tifon steril. Se aplică peste pleoapele închise și se lasă să acționeze 10 minute.

Silurul - întrebuințarea silurului ca leac pentru suferințele oculare datează din Evul Mediu târziu. Nu întâmplător, una din denumirile lui populare sună chiar așa: "floare de ochi". În epoca modernă, o serie de studii clinice îi atestă acțiunea antiinflamatoare, ca și faptul că este bine tolerat în tratamentul conjunctivitelor, ble­faritelor și al traumatismelor recente ale ochiului. Silurul are un efect calmant și de echilibrare.