De data aceasta, concertele ei vor fi alcătuite din melodii ale nemuritoarei Edith Piaf: "Non, Je Ne Regrette Rien", "Mon Dieu", "Padam, Padam", "Milord", "Les Amants Merveilleux" - cântece pe care le veți asculta într-o nouă interpretare, la fel de tulburătoare precum originalul.
Concertele fac parte din turneul de promovare a ultimului disc al Patriciei - "Kaas Chante Piaf", album lansat anul trecut, pe 5 noiembrie, și care reprezintă un omagiu adus inegalabilei Edith Piaf, la comemorarea a 50 de ani de la moartea acesteia. "Ideea de a cânta Piaf nu mi-a aparținut mie, ci oamenilor alături de care lucrez. Am acceptat-o, însă, pe loc. Am început imediat să-mi imaginez scenariul pentru concertele mele. E un proiect care mi-a apărut în cale exact atunci când eram pregătită pentru el. Pentru a cânta melodiile lui Edith Piaf trebuie să ai experiență de viață, să fi suferit ca s-o înțelegi, ca să-i simți muzica. Îți mai trebuie și mult curaj și încredere în tine. Mie, încrederea mi-a lipsit până de curând. Abia după ce mi-am scris biografia, în 2011, «L'Ombre de ma Voix» (Umbra vocii mele) m-am autodescoperit", declara artista într-un interviu recent.
"Kaas Chante Piaf"
La cei 46 de ani, Patricia este pregătită să intre, cel puțin pentru câteva ore, cât ține un concert, în pielea celei mai renumite cântărețe franceze. Și cum prin venele cântăreței curge și sânge german, iar ordinea și disciplina nu-i sunt străine, și-a pregătit cu atenție tema. A ales înțelept melodiile pentru noul album și nu a folosit doar hiturile cele mai cunoscute ale lui Edith: "Ea înregistrase peste 400 de melodii. Le-am ascultat aproape pe toate. Nu integral, pentru că unele nu mi-au trezit niciun sentiment. Am ales din toate aceste cântece doar pe acelea pe care le puteam vizualiza puse în scenă, deoarece am vrut să-mi iasă ceva original, chiar teatral. În concerte voi cânta 24 de piese, în timp ce pe album există doar 16. Aș vrea să cânt în acest turneu doar melodiile lui Piaf, nu și hiturile care m-au făcut celebră, și sper ca fanii mei să înțeleagă", mărturisea artista, într-un interviu acordat în primăvara aceasta, revistei "New Style".
Ca să realizeze proiectul "Kaas Chante Piaf", Patricia a cerut ajutor la Hollywood. Ea l-a contactat pe compozitorul Abel Korzeniowski, a cărui muzică, cuprinsă pe coloana sonoră a filmului "A Single Man", în regia lui Tom Ford, a fascinat-o în mod deosebit. Din fericire, el a acceptat provocarea și împreună au încercat să surprindă cât mai bine aerul anilor '30, '40, '50, adăugând și un strop de modernism. Pentru realizarea melodiilor au folosit 90 de muzicieni, de la Royal Philharmonic Orchestra din Londra, și multă imaginație. "Am încercat să reînviem vremurile de glorie ale lui Edith Piaf, iar eu încerc să intru cât mai bine în pielea personajului, chiar dacă nu ne asemănăm foarte mult... Ea avea 47 de ani și era deja obosită. E vârsta pe care o am și eu acum, vârsta la care ea murea".
"Kaas Chante Piaf" este cel de-al 9-lea album din cariera artistei și a apărut la patru ani după succesul discului "Kabaret", iar concertele organizate pentru promovarea lui vor fi la fel de elaborate și de spectaculoase ca și cele ale turneului din 2009, anul în care Patricia a participat și la Eurovision, unde și-a reprezentat țara cu melodia "Et s'il fallait le faire". În ciuda criticii favorabile și a renumelui ei, a reușit să obțină doar locul 8 și, drept consolare, premiul "Artistic Marcel Bezençon".
Acum doi ani, cântăreața și-a lansat autobiografia "L'Ombre de ma Voix", carte ce a stârnit controverse și speculații în România și care a fost tradusă deja în șase limbi. "Ca să-ți scrii autobiografia, trebuie să atingi o anumită maturitate. Mi se sugerase de multe ori să o fac, dar am refuzat până acum. Sunt o persoană destul de discretă. Apoi am ajuns la vârsta la care am simțit că începe un nou capitol al vieții mele și am dorit să mă cunosc mai bine, să mă autoanalizez. Scrisul cărții a fost ca o terapie. După 50 de ore de interviu pentru carte și alte 200 de ore de lucru pe marginea acesteia, am realizat că sunt un artist mare, o femeie realizată, și că nu mai trebuie să mai demonstrez nimănui nimic. De acum încolo trebuie doar să mă bucur de viața mea".
Tot în 2011, Patricia Kaas a jucat în filmul de televiziune "Assassinée" în regia lui Thierry Binisti. Ea cochetează cu marele ecran din 2002, iar primul rol important a fost cel din filmul "And now... Ladies & Gentlemen".
În vara aceasta, Patricia va urca în premieră, pe scena din Piața Palatului Culturii din Iași și pe cea a Sălii Sporturilor "Horia Demian" din Cluj, în timp ce, la București, am putea spune că este o obișnuită a Sălii Palatului.
(Bilete la concertele ei se găsesc online pe eventim.ro, blt.ro sau myticket.ro)
Carte de vizită
* Patricia Kaas s-a născut pe 5 decembrie 1966, în Forbach - un oraș din Alsacia - și este cel de-al șaptelea copil dintr-o familie modestă, de mineri.
* În 1988, odată cu lansarea primului său album, "Mademoiselle chante..." Patricia a urcat vertiginos în topurile din lumea întreagă, melodiile "Mon mec à moi" și "Mademoiselle chante le blues" ajutând-o să câștige inimile a milioane de oameni. În același an, câștigă premiul "Victoires de la Musique", cel mai important premiu acordat anual în muzica franceză.
* A mai câștigat premiul "Victoire de la Musique" și în anii 1989, 1991, 1992, 1995 și 2000, cât și multe alte premii internaționale.
* Cele mai cunoscute discuri ale ei sunt "Mademoiselle chante..." (1998), "Scène de vie" (1990) și "Je te dis vous" (1993).
* În 2012, a fost ridicată în gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres).