PATRICIA KAAS - "Sunt un artist mare, o femeie realizată, și nu mai trebuie să demonstrez nimănui nimic"

Dana Ene
În luna iunie, Patricia Kaas, franțuzoaica născută la granița cu Germania, care a cucerit lumea cu vocea ei gravă și pătrunzătoare la finalul anilor '80, va putea fi ascultată live, în trei orașe din Româ­nia: la Iași (pe 19 iunie), la București (pe 23 iunie) și la Cluj (pe 24 iunie).

De data aceasta, concertele ei vor fi alcătuite din melodii ale nemuritoarei Edith Piaf: "Non, Je Ne Regrette Rien", "Mon Dieu", "Padam, Padam", "Mi­lord", "Les Amants Merveilleux" - cântece pe care le veți asculta într-o nouă interpretare, la fel de tulbură­toare precum originalul.
Concertele fac parte din turneul de promovare a ultimului disc al Patriciei - "Kaas Chante Piaf", al­bum lansat anul trecut, pe 5 noiembrie, și care repre­zintă un omagiu adus inegalabilei Edith Piaf, la come­morarea a 50 de ani de la moartea acesteia. "Ideea de a cânta Piaf nu mi-a aparținut mie, ci oamenilor ală­turi de care lucrez. Am acceptat-o, însă, pe loc. Am înce­put imediat să-mi imaginez scenariul pentru con­certele mele. E un proiect care mi-a apărut în cale exact atunci când eram pregătită pentru el. Pentru a cânta melodiile lui Edith Piaf trebuie să ai experiență de viață, să fi suferit ca s-o înțelegi, ca să-i simți muzica. Îți mai trebuie și mult curaj și încredere în tine. Mie, încrederea mi-a lipsit până de curând. Abia după ce mi-am scris biografia, în 2011, «L'Ombre de ma Voix» (Umbra vocii mele) m-am autodescoperit", declara artista într-un interviu recent.

"Kaas Chante Piaf"

La cei 46 de ani, Patricia este pregătită să intre, cel puțin pentru câteva ore, cât ține un concert, în pielea celei mai renumite cântărețe franceze. Și cum prin venele cântăreței curge și sânge german, iar ordinea și disciplina nu-i sunt străine, și-a pregătit cu atenție tema. A ales înțelept melodiile pentru noul album și nu a folosit doar hiturile cele mai cunoscute ale lui Edith: "Ea înregistrase peste 400 de melodii. Le-am ascultat aproape pe toate. Nu integral, pentru că unele nu mi-au trezit niciun sentiment. Am ales din toate aceste cântece doar pe acelea pe care le puteam vizualiza puse în scenă, deoarece am vrut să-mi iasă ceva ori­ginal, chiar teatral. În concerte voi cânta 24 de piese, în timp ce pe album există doar 16. Aș vrea să cânt în acest turneu doar melodiile lui Piaf, nu și hiturile care m-au făcut celebră, și sper ca fanii mei să în­țeleagă", măr­turisea ar­tista, într-un interviu acordat în pri­măvara aceasta, revistei "New Style".
Ca să realizeze pro­iectul "Kaas Chante Piaf", Patricia a cerut ajutor la Hollywood. Ea l-a contactat pe com­pozitorul Abel Korze­niowski, a cărui muzică, cuprinsă pe coloana so­noră a filmului "A Single Man", în regia lui Tom Ford, a fascinat-o în mod deosebit. Din fericire, el a acceptat provocarea și împreună au încercat să surprindă cât mai bine aerul anilor '30, '40, '50, adăugând și un strop de moder­nism. Pentru realizarea melodiilor au folosit 90 de muzicieni, de la Royal Philharmonic Orchestra din Londra, și multă imaginație. "Am încercat să reînviem vremurile de glorie ale lui Edith Piaf, iar eu încerc să intru cât mai bine în pielea personajului, chiar dacă nu ne asemănăm foarte mult... Ea avea 47 de ani și era deja obosită. E vârsta pe care o am și eu acum, vârsta la care ea murea".
"Kaas Chante Piaf" este cel de-al 9-lea al­bum din cariera artistei și a apărut la patru ani după succesul discului "Kaba­ret", iar concer­tele orga­nizate pentru promovarea lui vor fi la fel de ela­borate și de specta­culoase ca și cele ale turneului din 2009, anul în care Patricia a parti­cipat și la Euro­vision, unde și-a repre­zentat țara cu melodia "Et s'il fallait le faire". În ciuda criticii favo­rabile și a renumelui ei, a reușit să obțină doar locul 8 și, drept con­solare, premiul "Artis­tic Marcel Bezençon".
Acum doi ani, cân­tă­reața și-a lansat auto­biografia "L'Ombre de ma Voix", carte ce a stâr­nit controverse și specu­lații în România și care a fost tradusă deja în șase limbi. "Ca să-ți scrii autobiografia, tre­buie să atingi o anumită matu­ritate. Mi se suge­rase de multe ori să o fac, dar am refuzat până acum. Sunt o per­soană destul de dis­cretă. Apoi am ajuns la vârsta la care am sim­țit că începe un nou capi­tol al vieții mele și am dorit să mă cunosc mai bine, să mă autoanalizez. Scri­sul cărții a fost ca o terapie. După 50 de ore de inter­viu pentru carte și alte 200 de ore de lucru pe margi­nea acesteia, am realizat că sunt un artist mare, o femeie realizată, și că nu mai trebuie să mai demonstrez nimănui nimic. De acum încolo trebuie doar să mă bucur de viața mea".
Tot în 2011, Patricia Kaas a jucat în filmul de televiziune "Assassinée" în regia lui Thierry Binisti. Ea cochetează cu marele ecran din 2002, iar primul rol important a fost cel din filmul "And now... Ladies & Gentlemen".
În vara aceasta, Patricia va urca în premieră, pe scena din Piața Palatului Culturii din Iași și pe cea a Sălii Sporturilor "Horia Demian" din Cluj, în timp ce, la București, am putea spune că este o obișnuită a Sălii Palatului.

(Bilete la concertele ei se găsesc online pe eventim.ro, blt.ro sau myticket.ro)

Carte de vizită

* Patricia Kaas s-a năs­cut pe 5 decembrie 1966, în Forbach - un oraș din Alsa­cia - și este cel de-al șaptelea copil dintr-o familie modes­tă, de mineri.
* În 1988, odată cu lan­sarea primului său album, "Mademoiselle chante..." Pa­tricia a urcat vertiginos în topurile din lumea întreagă, melodiile "Mon mec à moi" și "Mademoiselle chante le blues" ajutând-o să câștige inimile a milioane de oa­meni. În același an, câștigă premiul "Victoires de la Mu­sique", cel mai important premiu acordat anual în muzica franceză.
* A mai câștigat pre­miul "Victoire de la Mu­sique" și în anii 1989, 1991, 1992, 1995 și 2000, cât și multe alte premii inter­naționale.
* Cele mai cunoscute discuri ale ei sunt "Made­moiselle chante..." (1998), "Scène de vie" (1990) și "Je te dis vous" (1993).
* În 2012, a fost ridicată în gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres).