MONICA DASCĂLU (PRO TV Internațional) - "Am o foame extraordinară de-a învăța"

Ines Hristea
Premianta clasei

- Ești una dintre cele mai longevive prezențe din sfera televiziunilor românești: ai împlinit 15 ani de Știri la Pro TV și 13 ani de Pro TV Internațional, unde acum prezinți emisiunea "Week-end cu Monica Dascălu"! Nu te-ai plictisit? Care este secretul?

- Dragul de muncă, în primul rând! Făcută "că tre­buie", munca este un chin. Fără dorința de a face ceva realmente util pentru semenii tăi, nu cred că poți să reziști în această meserie nici doi ani. În afară de asta, ceea ce mi se pare atrăgător este capacitatea de a rămâ­ne tu însuți, într-un loc în care depui atâta efort. Și modul în care reușești să fii credibil. Credibili­tatea este cel mai greu de obținut pe micul ecran.

- Chiar și atunci când există seducție, șarm, "ce"-ul acela care atrage ca un magnet?

- Eu cred că ceea ce atrage pe micul ecran este, îna­inte de toate, normalitatea. Cu toate că, aparent, în societatea mo­dernă, oamenii sunt mereu în goană după senza­ționalul acela plin de sclipici, tot normalitatea este cea care creează legătu­rile cele mai solide. Și, nu în ultimul rând, eu am mai avut și-un mare noroc: intrând în echipele Pro TV și Pro TV Internațional, am fost lăsată să lu­crez în ritmul meu! Nimeni nu mi-a impus un alt ritm, iar asta m-a făcut nu doar relaxată, dar mi-a și înlesnit procesul de învățare. Pentru că, nici o secundă, eu nu m-am oprit din învățat. Din 3 în 3 ani, mă mai înscriu la o facul­tate, mai fac un master... (râde) Am o foame extraor­dinară de învățare!

- Normalitatea, studiul, respectul față de muncă au oare legătură cu "vâna" ta de ardeleancă născută în Târgu Mureș?

- Cu certitudine! Totul se trage de-acolo: din locu­rile în care am copilărit și din educația părinților mei. Fac parte dintr-o familie simplă, normală, cu un res­pect extraordinar față de valoare. Ăsta e darul cel mai prețios care s-a transmis din generație în generație. Țin minte că, de pildă, atunci când eram în școala ge­ne­rală, ai mei mi-au spus: "Monica, nu contează dacă ești sau nu prima, ceea ce contează este să știi că aco­lo unde ești e locul tău!". Mai mult, părinții mei m-au lăsat să greșesc, m-au lăsat să fiu eu însămi în raport cu mine, nu mi-au interzis nicio experiență. Iar faptul că, atunci când greșeam, nu eram pedepsită, m-a ajutat să înțeleg realmente lecțiile vieții. Acum - e drept! - nici eu n-am luat-o vreodată pe arătură! (râde) Dar experiențele acestea adunate m-au format în felul în care sunt azi.

Raiul din Delureni

- Pe lângă moștenirea transmisă prin intermediul părinților, ce ți-a mai dat Ardealul?

- Oooo, câte ore avem la dispoziție?! (râde) Ardea­lul mi-a dat amintiri unice, de o mare frumusețe și curățenie. Mai ales că în copilă­rie și în vacanțe, eu am stat la bunici, în Bistrița-Nă­săud, într-un sat mirific, care se numește Delureni și care, după cum îi spune nu­mele, e înconjurat de dea­luri și de niște păduri ca-n basme. Acolo am deschis eu ochii asupra lumii: printre copaci, printre animale - nu doar cele din gospodăria bunicilor, dar și cele pe care le găseam prin pădure și le aduceam acasă să le oblojesc - printre poveștile și povețele bunicilor... Acolo a căpătat înțeles pen­tru mine noțiunea de liber­tate... Acolo am deprins ceea ce se numește "spiritul de familie" și, când spun asta, nu mă refer numai la exemplul propriei fa­milii, ci și la ceea ce am văzut la toți ceilalți oameni din sat. În Delureni se trăiește autentic, în­tr-o perfectă sim­bio­ză, nu doar cu se­me­nii, ci și cu natu­ra. Acolo nu se tră­iește în viitor, cum facem noi, la oraș, ci doar în prezent. Oa­menii iau lucrurile așa cum sunt și-și aranjează viața în funcție de coordonatele pre­zen­tului: dacă recolta de anul ăsta e mai să­racă, nu-i nimic! Se descurcă fiecare cu cât are. Nimeni nu se gândește la ce-o să fie peste unul sau doi ani, ci trăiește clipa cât mai intens cu pu­tință. Iar colectivitatea, vorba la poartă, întrajutorarea func­ționează încă. Tristețile se împărtășesc și cu alții, și-n felul ăsta se depă­șesc mai ușor, iar bucuriile sunt cin­stite tot așa, la co­mun. Acolo, când e vreo sărbătoare, cuptoarele duduie cu o săptămână înainte, iar petre­ce­rile durează câte 3 zile! Acolo, frățietatea nu e doar teorie, ci e o prac­tică de fie­care zi. Eu și acum, în va­canțe sau la sărbă­torile mari, tot acolo merg. Ne strân­gem în Delureni cu toții, întreaga familie. Îmi place să mă duc acolo ca să-mi văd adunat tot neamul, să mă plimb pe dealuri și prin pădure și apoi să mă întorc în București cu rezer­voarele pline.

- Mai seamănă țăranii de astăzi cu cei de ieri? Mai sunt legați de glie, de ogradă, de casă, sau glo­balizarea i-a atins și pe ei?

- Firește că fenomenul globali­zării se insinuează peste tot, însă tot el generează și un efect contrar: oa­menii prețuiesc parcă și mai mult acele elemente care îi fac speciali, care le dau identi­tatea, care împiedică diluția și ano­nimatul: locul în care s-au născut, casa, tradiția. Aici intervi­ne acel sentiment de apartenență, care induce o stare de confort psi­ho­logic și emoțional. De-asta, de pildă, mă simt eu atât de bine când mă duc în De­lureni: pentru că simt că apar­țin acelui loc, acelei comunități și acelei familii, pentru că aco­lo sunt rădăcinile mele, iar ră­dăcinile acestea mi-au dat iden­titatea.

Români pentru toată viața

- În cadrul emisiunii "Week-end cu Monica Dască­lu", de pe Pro TV Interna­țio­nal, ești perma­nent în legă­tu­ră cu românii stabiliți în străi­nătate. Profilul lor psihologic s-a schimbat în perioada pe­trecută departe de țară?

- Cu siguranță! Modifi­ca­rea este impusă de proce­sul de adaptare la noile condiții de trai, la noile cutume sociale etc. Însă o constantă rămâne: românismul din sufletul și din inima lor! Oamenii aceștia ră­mân toată viața lor români! Eu am cunoscut foarte mulți com­patrioți stabiliți în străi­nă­tate, unii dintre ei au reușit acolo și o duc bine, alții au des­tine mai triste, se luptă cu ne­voi și pro­bleme, dar la absolut toți am văzut asta: că au rămas ro­mâni! Iar spiritul românesc se regăsește în mâncarea pe care o aleg, în tradițiile pe care le respectă cu sfințenie, în felul în care petrec și în deschiderea față de "ai noștri", manifestată prin "adu­sul acasă". Românul de oriunde de pe Glob face ce face și te invită la el acasă, iar acolo te omenește cu ce poate. Și mai e ceva: peste tot pe unde am umblat - și am bătut lumea în lung și-n lat - nu i-am văzut pe români altfel decât cu zâmbetul pe buze. Deși - repet - nu toți o duc ca pe roze, nu pentru toți viața e ușoară. Adaptarea nu e un proces simplu. El cere curaj, putere, răbdare și opti­mism. Iar românii sunt înzestrați cu aceste calități.

- Ardelenilor nu le place în București. E prea mare și gălăgios pentru ei. Tu ai izbutit să te adap­tezi?

- Eu am intrat la facultate în Cluj și acela a fost momentul în care am zburat din cuib. În paralel, am lucrat, vreo jumătate de an, la stația Pro TV din Târgu Mureș, după care am început trainingul pentru Pro TV București și așa am venit aici. Eram o boboacă! Nici 19 ani nu aveam! Ceea ce m-a ajutat a fost entuziasmul vârstei, dorința aceea nebunească de a cuceri lumea. Am descins aici înarmată doar cu ideea că trebuie să mă țin de școală și că trebuie să învăț cât mai bine tot ceea ce ține de meserie. Și așa am și făcut. În plus, mi-am apropiat oameni de la care aveam ce învăța, oameni care purtau în desagă experiențe oarecum ase­mănătoare cu experiența mea și, încetul cu încetul, am izbutit să mă adaptez la noile condiții impuse de Ca­pitală, de locul de muncă, de depărtarea de fami­lie... Totul însă într-o notă pozi­ti­vă, fără traume și lamentări.

Libertate în doi

- Nici căsătoria ta cu cu Mihai (n. red. Mihai Bă­je­naru, de profesie avocat) n-a ridicat probleme de adaptare? Ești mai mult pe micul ecran decât la bu­toanele araga­zu­lui...

- Eu sunt de părere că oa­me­nii trebuie să fie liberi, să fie ei înșiși și neconstrânși și în ceea ce privește familia. Eu, îna­inte de căsătorie, am fost eu, după căsă­torie, sunt tot eu, iar Mihai, înainte de căsătorie, a fost el, iar după căsătorie, este el. Nici unul dintre noi nu a făcut nimic impus, forțat. Nu ne-am transformat, nu ne-am schimbat obiceiurile... Am fost noi înșine și sun­tem noi înșine și ne este bine împreună. Și atât! (râde)

- În ultima vreme, căsă­toria a început să piardă teren. Tot mai mulți oameni preferă singurătatea și legăturile "fie­care în casa lui".

- Da, sunt schimbări în zo­na aceasta. Familia tradiționa­lis­tă, pentru care bunicii sau pă­rinții noștri erau dispuși să facă sacrificii enorme ca s-o păstreze, a cam dispărut. Ten­din­­ța globală este aceea către indi­vidualizare. Privind în stân­­ga și-n dreapta, vedem cu toții foarte mulți oameni care se alipesc, în formulă de cuplu, și apoi se despart, cu foarte mare ușurință. Pen­tru mine este șocant! Este șocant să văd că doi oameni se căsătoresc la trei săptămâni după ce s-au cunoscut sau că, la două luni după ce s-au "întâlnit" pe Face­book, doi oameni se declară ca fiind suflete pereche. De ce să anulezi peri­oada aceea de așteptare, perioada aceea în care lași lu­crurile să se desfășoare în ritmul lor? Nu era mai fru­mos și mai sănătos cum se proceda în epoca familiei tradiționaliste, când bărbatul și fe­meia așteptau măcar o săptămână până la o nouă întâlnire, timp în care fie­care se gândea cu ce să se îmbrace, cu ce poezie să-l mai încânte pe celălalt sau prin ce loc romantic să-l mai invite la plimbare? Eu și Mihai așa am procedat: am lăsat lucrurile să meargă în ritmul lor. Eram deja împreună de cinci ani, iar căsătoria a părut cel mai natural lucru. Și bucuria nu s-a stins. Crede-mă!

Foto: Adrian Stoicoviciu. Locație: Parlor. Hair: Constanța Săplăcan. Make up: Mariana Artuz