Din rețetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)

Ana Dobrescu
Plantă cățărătoare, avântată spre înălțimi, iubitoare de umezeală și umbră, iedera a fost prețuită încă din antichitate, atât pentru însușirile ei magice (din ea se făceau cununile ritualurilor lui Dionysos), cât și pentru virtuțile ei medicale, de mare trecere printre daci. Cu frunzele ei lucioase și veșnic verzi, iedera este cunoscută de mii de ani drept plantă medicinală ce poate lupta cu tusea, reumatismul și bolile de ficat. Respectând rețetele domnului farmacist Bobaru, vom învăța cum să transformăm iedera într-un medicament preparat acasă

Se întinde, ca o broderie colorată în verde stră­­lucitor, pe zidurile clădirilor sau îmbrăți­șea­ză trunchiurile copacilor, de parcă ar vrea să atingă cerul. Rămâne verde chiar și sub urgiile ier­nii, pentru a ne transmite vitalitate și mai ales sănătate. Iedera este o plantă ornamentală, dar și un remediu natural cunoscut de mii de ani ca leac pentru numeroase boli, de la banala tuse la dureri reumatice sau ulcerații dureroase. Crește de ani buni în gră­dina Farmaciei Faltis din Brăila, și domnul farmacist Ion Bobaru, ghidul nostru în lumea plantelor de leac, i-a deslușit aproape toate secretele. Dacă îi urmăm sfaturile privind recoltarea, păstrarea și prelucrarea lăstarilor și frunzelor de iederă, putem obține valoroase medicamente pentru far­macia casei.

Virtuți terapeutice

Puterile vindecătoare ale iederei sunt cunoscute de mii de ani, încă de pe vremea strămoșilor daci. Preoții triburilor dacice numeau planta "ede­ra" și îi foloseau frun­zele sub formă de fiertură, pentru a calma durerile de piept, dar și pentru a obloji rănile infectate. Secole mai târziu, bătrânii din satele românești îi sfătuiau pe cei bolnavi de plămâni să bea ceai din rămurelele tinere, care apar primăvara. Tămă­duitorii din popor foloseau fiertura de iederă contra febrei sau pentru a domoli stările de sufocare și astm. În zona Moldovei, cu frunze de iederă opărite se oblo­jeau picioarele fracturate, care apoi se fixau între două scândurele. Tot iedera, presărată uscată pe foi de varză și folosită sub formă de comprese, venea de hac dure­rilor de cap, alunga amețelile și bolile de urechi.
Calitățile terapeutice ale iederei au fost redesco­perite și confirmate de savanții contemporani. Supuse ana­lizei de laborator, frunzele de iederă au dezvăluit o fascinantă complexitate de substanțe vindecătoare, capabile să lupte cu peste 40 de boli.
În anul 2003, eficiența acestui medicament natural de elită a fost demonstrată de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Bonn, Germania. Sub conducerea profesorului Haberlein, au fost inițiate studii de biologie celulară care au dezvăluit, fără pu­tință de tăgadă, virtuțile vindecătoare ale plantei. Cele mai importante principii active sunt saponinele, care intervin în ameliorarea tusei, iar celelalte sub­stanțe, prezente în frunze și lăstarii tineri, remediază afec­țiunile aparatului respirator. Explicația constă în faptul că iedera acționează simultan la nivelul bron­hiilor, li­chefiind mucusul vâscos, acumulat acolo, și contribuie apoi la eliminarea treptată a acestuia. Stu­diile au de­monstrat, de asemenea, acțiunea principiilor active prezente în iederă împotriva bacteriilor și virușilor. În concluzie, sevele care străbat frunzele colorate în verde intens sunt veritabile medicamente cu rol anti­septic, antiinflamator, depurativ, antibacte­rian și anti­parazitar.
Ținând cont atât de reputația ei în medicina populară, cât și de argumentele științifice din ultimii ani, oamenii de știință din Germania au acordat iede­rei binemeritatul titlu de "Planta anului 2010".
Toate aceste virtuți tămăduitoare se pot afla la în­demâna oricui, dacă sunt respectate regulile de recol­tare, păstrare și preparare pe care domnul farmacist Ion Bobaru ni le explică în amănunt, cu răbdare și profesionalism.

Culegere și păstrare

Deși rămâne mereu verde, ie­dera se culege acum, în luna mai, fiind recomandat să alegem frun­zele și lăstarii tineri. După ce au fost spălate, se întind, în strat sub­țire, pe o hârtie albă, în camere um­broase. Periodic, plantele trebuie întoarse pentru nu a permite in­sta­larea mucegaiului. Când frunzele și lăstarii devin sfărâ­micioase, pro­cesul de deshidratare este încheiat. Iedera se păs­­trează în pungi de hârtie sau în să­culeți de tifon, departe de razele soarelui.
Completarea farma­cistului: "În scop tera­peutic, se folosesc frunzele crescute pe lăstarii anuali, nicidecum cele de pe lăs­tarii cu fructe. Trebuie să fim atenți, pentru că fruc­tele de iederă pot produce probleme de sănătate, mai ales la copii, care pot fi tentați să le ingereze, confundându-le cu diferite fructe comestibile".

Preparate farmaceutice

Formulele după care dom­nul farmacist Ion Bo­baru pre­gătește medica­men­tele natura­le din ie­de­ră sunt descoperite în manu­scri­sele vechilor spi­țeri, manuale și codexuri pe care aproape le știe pe dina­fa­ră. În grădina far­maciei Faltis, cultivă și îngrijește cu drag plan­tele care aduc sănă­tatea, pentru a fi sigur de efectele lor vin­decă­toare, iar iedera este o plantă pe care o îndrăgește foar­te mult. Iată două re­me­dii pe bază de iederă, pe care le obține folosind ier­buri cultivate sau cu­lese de domnia sa:

Sirop împotriva tusei
În creuzetele vechiului său laborator, maestrul farmacist pregătește o poțiune care este foarte eficientă în tratamentul adjuvant al afecțiunilor traheo-bronho-pulmonare. Ca un adevărat alchimist, domnul Bobaru amestecă frunze de iederă, muguri de pin, frunze de patlagină, de podbal, rădăcină de iarba mare și iarbă de sovârf pentru a obține un decoct care stă la baza unui sirop terapeutic. "Plantele din care, în laboratoarele farmaciei Faltis, este preparat siropul de tuse, for­mează așa-numitele specii pectorale. Siropul pe care îl obțin pe baza decoctului din toate aceste ierburi de leac are o formulă complexă și s-a dovedit eficient și este foarte des solicitat", explică zâmbind domnul farmacist Bobaru.

Cremă anticelulită - antivergeturi

Extractul moale rezultat din frunzele de iederă și din tescovină sunt principalele ingrediente ale cremei care ameliorează celulita și luptă împotriva vergetu­rilor. Acțiunea benefică a plantelor este sporită atât de coenzima Q 10, cât și de vitaminele A și E, adaos ce con­tribuie considerabil la mărirea elasticității pielii. Efi­ca­citatea acestor ingrediente de excepție este poten­țată de baza de unguent emolientă, compusă tot din sub­stanțe naturale: ceară de albine, lanolină, butir de cacao și ulei de măsline.

Preparate de casă

Pentru uz Intern

Pulberea de iederă

Dacă vreți să conservați efectele terapeutice ale iederei, măcinați fin frunzele uscate și păstrați-le în recipiente de sticlă de culoare închisă. Făina de iederă se prepară ușor, fie în râșnița de cafea, fie manual, în mojar, prin pisarea frunzelor uscate, până ce acestea dobândesc consistența unui praf.
Mod de administrare: Dimineața, înainte de masă, este recomandată o linguriță de pulbere, care poate fi amestecată cu puțină miere sau dizolvată în suc natural.
Indicații terapeutice: O cură de o lună reduce con­siderabil simp­tomele bolilor de ficat și este efi­cientă și în tratarea afec­țiunilor gastrice.
Sfatul farmacistului: "Pentru combaterea mi­grenelor, pulberea de iederă ar trebui amestecată cu frunze de saschiu, principiile active din cele două plante garantând un efect optim și alungând durerile de cap".

Infuzia din iederă

Ingrediente: Peste 10 g (două lingurițe) de frun­ze și rămurele tinere, uscate și mărunțite, se toarnă 250 ml (o cană) de apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 minute, după care se strecoară și poate fi băut călduț.
Mod de administrare: Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni, cu o pauză de o săptămână.
Indicații terapeutice: Infuzia din frunze de ie­deră combate spasmele gastrice, elimină bacteriile nocive din tubul digestiv și favorizează buna funcțio­nare a fi­ca­tului.
Completarea farmacistului: "Infuzia din ie­de­ră are proprietăți antimicrobiene, acționând mai ales asupra bacteriilor gram pozitive care infectează orga­nismul, instalându-se la nivelul foselor nazale, al in­testinului, dar și pe piele".

Decoctul de iederă

Ingrediente: 30 g (două linguri) de frunze abia cu­lese și o cană cu apă (250 ml). Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile.
Mod de administrare: O doză de 15-20 picături pe zi.
Indicații terapeutice: Decoctul de iederă este deosebit de eficient în tratarea reumatismului, reduce durerile și sângerările menstruale puternice, îndepăr­tând crampele abdominale.

Tinctura de iederă

Ingrediente: 20 g (o lingură cu vârf) și 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare: Plantele se pun într-un bor­can cu filet și deasupra se adaugă alcoolul. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează și se pune la de­cantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare.
Mod de administrare: Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Indicații terapeutice: Datorită proprietăților antispastice și sedative, tinctura este o armă de folos în lupta împotriva tusei convulsive. În plus, prin efectul antiinflamator și analgezic al principiilor active pre­zen­te în iederă, combate afecțiunile urechilor (în spe­cial infecțiile) și constituie un analgezic de succes.

Vin terapeutic

Ingrediente: 100 g frunze de ie­deră și un litru de vin.
Mod de preparare: Într-o sticlă de culoare închisă se pun mai întâi plantele, apoi se toarnă vinul și se închide ermetic, eventual cu un dop de plută. Preparatul se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri umbroase.
Mod de administrare: Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săp­tă­mâni.
Indicații terapeutice: Este un eficient tratament alternativ pentru durerile provocate de gută, dureri articulare și reumatism.

Ulei de iederă

Ingrediente: 30 g frunze și tulpini tinere de iederă, mărunțite groșcior, și 100 ml ulei de măsline.
Mod de preparare: Plantele se pun într-un mic vas emailat, apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi, timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit și se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluțe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase.
Indicații terapeutice: Se folosește numai pentru uz extern și este un bun cicatrizant, util mai ales pentru tratarea celulitei. Utilizat cu regularitate, catifelează și dă strălucire pielii.

Pentru uz Extern

Comprese cu frunze

Ingrediente: 200 g de frunze tocate, un litru de apă.
Mod de preparare: Ingredientele se fierb 15 minute la foc mic, iar amestecul rezultat este lăsat să se răcească, până ajunge la temperatura camerei.
Indicații terapeutice: Poțiunea obți­nută se toarnă peste un tifon care trebuie aplicat pe locurile cu dureri reumatice, edeme, fracturi, inflamații acute. Acțiunea iederii se explică prin principiile sale ac­tive cu rol vasoconstrictor și de coagulare a sângelui.

Cataplasme de iederă cu argilă sau făină de in

Este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de iederă și pe urmă să îl amestecăm cu argilă sau făi­nă din in. Ex­trac­tul fluid din iederă presupune fier­be­rea pe baie de abur a 100 ml de tinctură (prepa­rată con­form rețetei pre­zentate mai sus), până când se evaporă, ajungând la o trei­me din cantitatea inițială (30 ml). Esența astfel obți­nută se amestecă cu argilă sau făină de in (se poate folosi și făina de grâu), până se ob­ține o pastă subțire. Întindem pasta pe o bucată de tifon și aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Cataplasma se păstrează aproximativ 30 de minute.
Indicații terapeutice: Pentru calmarea du­rerilor provocate de ulcere varicoase, degerături, fracturi și entorse.

Cataplasme din iederă și ardei iute

Ardeiul iute acționează prin calitățile sale revulsive (activează circulația sângelui), iar iedera are un puternic efect analgezic (combate durerea).
Mod de preparare: Se toacă mărunt frunze tine­re de iederă proaspete și deasupra se presară praf de ardei iute. Se amestecă până se va realiza o compoziție omogenă, seva iederei ajutând la formarea unei mix­turi.
Mod de utilizare: Mixtura se întinde pe o bucată de tifon care va fi aplicată pe zona dureroasă. Cata­plas­ma se înfășoară cu nailon sau o folie de plastic de uz casnic. Pentru o eficiență maximă trebuie ținută 30 de minute.
Indicații terapeutice: Reprezintă un bun adju­vant pentru a combate durerile reumatice, prin acțiu­nea combinată a celor două plante.

Băi terapeutice

În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obținută prin fierberea a 200 g de frunze proaspete și mărunțite de iederă, în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, și este recomandat de 4-5 ori pe an.
Indicații terapeutice: Îmbăierea este binefăcă­toare pentru bolnavii de reumatism, sciatică, sau pen­tru combaterea vergeturilor provenite din slăbirea ex­cesivă. De asemenea, este un tratament alternativ pen­tru tumorile benigne ale țesutului muscular.

Apă de gură cu iederă și mușețel

Ingrediente: 10 g (două lingurițe) de mușețel us­cat și 10 g de frunze și tulpini de iederă proaspătă, to­cate mărunt.
Mod de preparare: Se fierb în 250 ml (o cană) de apă, timp de 5 minute, și se lasă la răcit, până când amestecul ajunge la temperatura camerei.
Mod de utilizare: Se folosește după periajul den­tar, pentru combaterea infecțiilor gingivale. În cazul durerilor în gât, cu această mixtură se poate face gar­gară, dimineața și seara.

Decoct pentru sănătatea părului

Ingrediente: 30 g (două linguri) de frunze de iederă, 30 g frunze de nuc și un litru de apă.
Mod de preparare: Se realizează un decoct prin fierberea iederei, 10-15 minute.
Mod de utilizare: Dacă licoarea este turnată în apa de spălat pe cap, elimină cu succes mătreața, con­tri­buie la întărirea firelor de păr și preîntâmpină insta­larea păduchilor.

Lapte împotriva celulitei

Efectul preparatului se explică prin capacitatea sevelor care străbat primăvara frunzele de iederă de a contribui semni­ficativ la eliminarea apei din țesuturi și de a reda suplețea pielii.
Ingrediente: 5 ml (o linguriță) tinctură de iederă, 5 ml ulei esențial de lămâie (poate fi procurat din ma­gazinele cu produse naturiste) și 100 ml lapte dema­chiant.
Mod de preparare: Componentele se amestecă și mixtura se păstrează în recipiente de sticlă, în frigider.
Mod de utilizare: Cu preparatul obținut se ma­sează zonele afectate de celulită, de două ori pe zi, di­mineața și seara.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis de pe Calea Galați numărul 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com. Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­maceutică pentru prepararea medicamentelor", acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.