Poveste despre un proiect de viață sănătos

Dr. Cristina Aosan
Aș putea începe ca-n povești, cu "au fost oda­tă doi studenți care visau pe sub stejari secu­lari, la o clinică naturistă".

Pare banal, deși este adevărat. Mai bine să continui cu anii care au ur­mat, trăiți în ținuturi de la un capăt de țară, în care au pus câte un pas mic în fața altuia, au cunoscut tot mai bine ierburile, au lucrat cu plante, cu albine, s-au stră­duit mereu să facă lucruri bune și au început să trans­forme în realitate părți ale visului lor. Dar prin părțile lo­cului viețuiau niște zmei grozavi, care le-au fost po­triv­nici. S-au luptat o vreme, apoi au înțeles că nu acela era locul, iar Dumnezeu le-a arătat calea printr-o poartă de curcubeu, deschisă pe un cer fără ploaie, fără nori, pe înserat.
Au mers într-acolo peste munți și văi, până la ce­lă­lalt capăt de țară, unde au găsit un loc vechi. L-au cer­ce­tat cu pasul, s-au umplut de tihna lui, l-au simțit că aș­teaptă. S-au așezat acolo și au prins rădăcini. Au să­pat după apă și au găsit apă dulce. În anii următori, au în­ceput să apară flori și plante care nu erau înainte pe aco­lo: regina nopții, melisa, fumărița, viorelele, spa­ran­ghelul sălbatic... Copacii care nu rodeau au început să facă fructe. Spinii s-au rărit. Pășunea s-a umplut de flori. Pupăza le-a venit în palmă. În scorburi de copaci s-au așezat albine. Calea Lactee se arăta cu două spire. Curcubeul apărea mai des dacât altundeva...
Așa s-a născut Melidava. Ce înseamă acest nume? MELI vine din "melifer", adică producător de nectar pen­­tru miere; vine din "Melissa officinalis", numită popu­lar "Roiniță", adică o plantă meliferă, medicinală și folosită de stupari spre a atrage roiurile de albine; și mai vine din grecescul "Melissa", care înseamnă al­bină. O particulă care conține deopotrivă înțelesurile de floa­re, albină și miere. Iar DAVA, cum știm toți, în­seam­nă cetate, în limba stră­moșească a dacilor. Locul este al unui fost co­nac dom­nesc, în sudul Mol­­dovei. Un loc li­niștit, ex­travilan, la 40-50 km de cele mai apropiate ora­șe. Șoseaua Galați-Bârlad trece pe la o margine. Satul aparți­nător este la 3 km. Dea­lu­rile din jur sunt singurii vecini. Te­renul acoperă circa 17 hec­tare, ce îmbracă un deal în­conjurat de vii. Dăi­nu­iește aici o pădure de tei și cas­tani. Avem o livadă cu fe­lu­riți pomi fructiferi; o plan­ta­ție de sal­câm; fâneață, teren pentru grădini și culturi mari. Sunt feluriți alți arbori și ar­buști, unii dintre ei deosebiți prin vârstă, dimensiuni și as­pect general, numeroase plan­­te medicinale și deco­rative.
Ce vom face aici? Ne-am pro­pus ca în acest spațiu să ve­ghem și să promovăm ce es­te natural, firesc, ono­rabil, orânduit cu dreptate și bun simț. Am adunat pe parcur­sul timpului, de la noi și din alte țări, experiență, infor­ma­ții și valori autentice, despre ce în­seamnă o viață sănă­toa­să, tră­ită cu bucurie și seni­nă­tate, în familie și societate. Le păs­trăm cu grijă și le fo­lo­sim în spa­țiul nostru, pe care îl des­chi­­dem pentru ace­ia care do­resc să afle câte ceva de la noi. Plănuim un așezământ na­­turist pentru viață să­nă­toa­să. Clădirea conacului, oda­tă ce va fi reînnoită, va oferi un spa­­țiu generos, atât pentru găz­duire confor­ta­bilă, cât și pentru terapii, seminarii, cursuri sau confe­rințe, ac­tivități de agrement, relaxare.
De-a lungul anilor, lu­crând cu pacienții într-o va­rietate de suferințe, am ob­servat că foarte multe dintre problemele lor de sănătate se datorează faptului că oa­me­nii nu mai știu ce, cât și cum să mănânce, să bea, să doarmă, care este ritmul nor­­mal de viață, muncă și re­laxare. Le scapă anumite as­pecte ce țin de relațiile cu ceea ce ne înconjoară. Ne-am dat seama că trebuie să ne îndreptăm spre edu­cația pentru sănătate, ca să o putem păstra, și să pre­ve­nim într-un mod firesc îmbol­năvirea. Dacă acestea două au fost depășite din diverse motive, încât boala s-a ins­talat, atunci trebuie să că­utăm calea de vindecare pentru fie­care, cu metode care să aducă bi­nele fără să dăuneze. O vindecare ce se adre­sează în­tre­gului, spre a fi com­pletă și stabilă. Adi­că, care să atin­gă planul fizic, dar și pe cele mental, emoțional, spiritual și energetic; atât ca individ, cât și în relație cu cei din jur. În acest așezământ vom putea aplica terapii pe care nici un pacient nu le poate face acasă, într-un mod co­rect și complet. În­cepând de la die­ta naturală po­trivită, continuând cu me­tode adec­va­te individual de masaj, proceduri ayur­ve­dice, dezin­to­xicare fizico-chimică și funcțională, fito­terapie, apiterapie, terapie cu aer de stup, terapii parti­cu­lare cu albine, până la de­zin­to­xicare energetico-emo­țională, rela­xare și armoni­zare energetică.
Sursa principală a produselor uti­li­zate va fi propria grădină și curte. Cele ce nu se pot produce aici vin din surse bine alese. Noi înșine aplicăm o agri­cul­tură natu­rală. Pentru plantele noastre că­utăm soiuri autohtone, rezistente în cli­matul local, fără a necesita trata­men­te spe­ciale. Ele trăiesc libere, armonios și dau roade să­nătoase, bine încărcate în prin­cipii hrănitoare și armo­nizatoare. Apa este din forajele noastre, la o adân­cime sufi­cientă încât să fie curată și plă­cută, neatinsă de in­filtrații sau tra­ta­mente chimice.
Spațiul în care trăim trebuie să fie cu­rat sub toate aspectele. Începem cu fap­tul simplu că aici nu se pro­duce "gu­noi". Resturile menajere biode­gra­dabile se de­pun într-un loc special amenajat pen­tru compost, care va alimenta gră­dina. Ce­le­lalte de­șeuri se sortează și se reciclează. Spre a nu mur­dări pământul în care ajunge apa menajeră, folosim să­pu­nuri naturale. Aerul este în­mi­res­mat pe tim­pul verii de florile de stân­­jenei, apoi sal­câm, căp­­șune sălbatice, tei, sân­ziene, sul­fi­nă... Iarna îl cu­răță ge­rurile Moldovei. În­treaga zo­nă fa­vo­­rizează în­treținerea unui spațiu curat, fiind lip­sită de poluare indus­trială și zoo­teh­nică.
Două părți importante ale proiectului sunt o api­cul­tură particulară și un parc de plan­­te melifero-me­dici­nale. Dorim ca albinele noastre să trăiască într-un mod simplu și natural. Ele sunt prietenii noștri, și nu niște supuși. Le tratăm cu respectul pe care îl merită ori­ce ființă creată de Dumnezeu. Ne străduim să le în­țe­­legem și să le satis­fa­cem nevoile naturale. Cre­dem că e bine să luăm de la ele doar surplusul din recolta stu­pului și să le lăsăm hrana nativă, pentru care mun­cesc cu sârguință. Ni se pare absurd ca noi să tratăm al­­binele cu medicamente de sinteză, când ele ne dăru­iesc reme­dii terapeutice care ui­mesc întreaga lume. Con­se­cin­țele benefice ale unui ase­menea parte­ne­riat cu albinele sunt mul­tiple. Voi menționa doar re­coltele mari, cu pro­duse apicole curate chimic și ener­getic. Efectele terape­u­tice sunt amplificate față de ace­leași produse obținute prin apicultura obișnuită; ac­țio­­nează atât fizic, cât și profund, în plan psiho-emo­țional și energetic.
În scopul unei flore care să asigure din arealul nos­tru în­tregul necesar pentru stupi, am început să re­mo­de­lăm flora locului. Tipurile de plan­te, supra­fe­țele afec­tate pentru fiecare, ca și felul în care le așezăm, sunt de natură să protejeze albinele de dă­unători na­turali și factori climatici extremi, cât și să le ofere ma­terii prime pe o perioadă extinsă, de primă­vara de­vreme, până toam­­na cât de târziu. Culturile noas­tre sunt ecologice, ca o alternativă naturală în ime­diata apro­piere de stupi, față de alte culturi conven­țio­nale din vecinătăți. În zona de parc melifero-medicinal, pe lângă aceste nevoi pe ca­re plantele le respectă, mai alegem soiuri cu efecte te­rapeutice pentru oameni și toto­dată decora­tive. Adu­cem și plante de pe alte melea­guri, dacă ele ne sunt de folos; le alegem doar pe cele care pot trăi în condițiile cli­matice de la noi. Am or­ganizat de peste 3 ani o școală de co­paci, în care punem noi înșine se­min­țele și îngri­jim puieții. Deja cresc aici, odată cu lo­cul, nuci, caiși, pier­sici, migdali, aluni, ginkgo bi­loba, evodia, nuci ne­gri, castani, stejari, pini co­­mestibili, sal­câmi japonezi și alții. Am inființat câ­teva mici culturi, între care salvia, melisa, satavari. Re­gu­larizăm și or­donăm plante me­di­cinale va­lo­roa­se afla­te în flora spon­tană, cum sunt iris-ger­manica și mă­rul-lupului, sau plan­te ocrotite prin lege, cum e bu­jorul săl­batic. Am plantat în pă­dure ghio­cei, leurdă, spânz, rosto­pască și bre­be­nei.
Vom aloca câteva hectare de te­ren pentru parcul ce va fi des­chis tuturor vi­zitatorilor noștri. Ei îl vor putea cerceta în plimbările lor, se vor putea delecta cu fru­musețile plantelor, vor găsi loc de meditație asupra ne­mă­su­ratelor bogății oferite de Creatorul Vie­ții.
Oamenii care vin la noi se simt mai bucuroși, li­niștiți și re­la­xați. Ei ne spun că "aici suntem mai a­proape de cer". Locul va fi străjuit de o mică capelă. Dorim o cons­trucție tradițională din lemn, în spiritul simplu al pla­iurilor noas­tre.
Legea acțiunii și reacțiunii se manifestă în Univers la toate nivelurile. "Dăruind vei dobândi", spunea Pă­rintele Steinhardt. Mai putem afirma că întreaga natură și toate ființele trebuie să fie respectate și iubite. Ar­monia pe care o creăm în jurul nostru va fi cea în care și pe care o trăim.
De curând, am înființat o organizație neguverna­mentală, o asociație denumită Melidava, prin care vom încerca să facem reale planurile noastre. Asociația își propune să susțină, să promoveze și să participe la îmbunătățirea sănătății și a factorilor care o determină sau participă la menținerea sa. Viziunea noastră asupra sănătății (pe care o înțelegem sub toate aspectele sale: fizică, mentală, spirituală, individuală și colectivă) îm­preună cu metodele de abordare și de lucru ale aso­cia­ției se bazează pe principii naturale, moralitate, bune intenții și relații armonioase între membri, cât și între asociație și restul societății. Dorim să contribuim la formarea unei viziuni la nivel social asupra sănătății, în acord cu principiile mai sus menționate. Unul dintre obiective este edificarea centrului naturist de educație pentru sănătate de la Melidava, în care vrem să func­țio­neze și o școală de medicină naturistă. Pentru aceas­ta, avem în vedere constituirea unui corp de dascăli de înaltă ținută.
Doctorul japonez Hirofumi Naito, un maestru in­ter­național al terapiei cu venin de albine, și-a strămutat de curând gospodăria la Melidava, unde a ales să tră­iască și să lucreze împreună cu noi la ceea ce plănuim. Experiența sa profesională îndelungată l-a condus la o profundă și fundamentată înțelegere a micro-api-punc­turii cu venin de albine. El vine la noi cu suflul orân­duirii statornice japoneze, încărcată cu simțul onoarei și al datoriei împlinite, cu respect față de tot ce ne în­con­joară, de la oameni până la ierburi și gâze; cu bucuria față de frumusețea simplă și delicată.
Realizarea acestor planuri necesită muncă, timp, răbdare, eforturi materiale și spirituale. Cei care agre­ează proiectul nostru și vor să contribuie o pot face și cu o simplă rugăciune. Trecem prin vremuri în care știm că susținerea materială este dificilă. Însă doritorii ar putea să o facă simplu, fără a scădea din buzunarul propriu, ci doar îndreptând spre Asociația Melidava acei 2% din impozitul plătit către stat, odată cu declarațiile fiscale care se depun în această perioadă.
Viitorul se schimbă cu fiecare gând al nostru despre el. Poate că da - ar zice unii, poate că nu - ar zice alții. În orice caz, faptele noastre dau o formă anume vii­torului, care poate fi mai bună sau mai puțin bună. Iar faptele se aștern în continuarea gândurilor.

Adrese ale Asociației Melidava:
melidava.asc@gmail.com, www.melidava.ro, Cod fiscal 31516444, Cont lei: RO46BTRLRONCRT0204860501