Scoarța mesteacănului se desprinde cu ușurință de pe trunchi în lunile martie-mai, când fluxul sevei este abundent, "irigând" copacul în întregime. Se recomandă să se recolteze scoarța doar de la mesteceni tineri, cu trunchiul gros cam de 20-30 de centimetri, din crânguri de mesteceni situate departe de zonele industriale poluate. Pentru a îndepărta coaja de pe copac, aveți nevoie de un cuțit bine ascuțit. Fâșiile se vor scoate ușor, cu mâna, doar printr-o crestare în trunchi, adâncă de 1-2 centimetri. Pentru a preveni uscarea sau îmbolnăvirea copacului, luați câte puțin din scoarța fiecărui copac.
Uz intern
Tumori maligne
Într-un vas de lut, se pun la fiert 200 de grame de scoarță uscată și mărunțită de mesteacăn, 100 de grame de muguri și un litru de apă. Când lichidul începe să clocotească, focul se dă la minimum și recipientul se acoperă cu capac. Se fierbe până când decoctul scade la jumătate. Se învelește vasul cu un prosop gros și se lasă să se răcească treptat, timp de 3-4 ceasuri. Apoi se strecoară, iar depunerile rămase se storc foarte bine. Se administrează numai adulților, astfel: în prima săptămână - câte o lingură de decoct, de două ori pe zi, înainte de masă; în a doua și a treia săptămână - câte două linguri de decoct, de trei ori pe zi, înainte de masă; în ultima săptămână se repetă schema de tratament din prima săptămână. Se face obligatoriu o pauză de două luni, apoi tratamentul poate fi reluat.
Afecțiuni ale pielii
În trecut, scoarța de mesteacăn era elementul de bază în tratarea rănilor, ulcerațiilor, escarelor, erupțiilor cutanate, scabiei. Rețeta pe care o prezentăm are mare putere de vindecare.
În 1,2 litri de apă care fierbe se adaugă 60 de grame de pulbere uscată de scoarță de mesteacăn. Se fierbe la foc foarte mic, într-un recipient cu capac, până ce conținutul scade până la 0,8 litri. Se strecoară și se păstrează la frigider. Se bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, până la vindecare. Seara, înainte de culcare, se spală locurile bolnave cu același decoct.
Boli femeiești, hemoroizi și afecțiuni ale vezicii urinare
1. Se bea un decoct din scoarță de mesteacăn (o parte scoarță mărunțită, uscată sau proaspătă, 10 părți apă), câte o jumătate de ceașcă, de două ori pe zi, după masă. Urmați tratamentul cel mult o lună. Numai după o pauză de 2-3 luni se poate repeta.
2. Se desprinde scoarță de mesteacăn proaspătă. Imediat după culegere, se introduce într-un recipient cu apă și se lasă la înmuiat timp de șase ore, după care se toacă mărunt. Peste două lingurițe de scoarță mărunțită, se toarnă o cană și jumătate de apă și se pune la fiert la foc foarte mic, într-un vas acoperit, timp de 20 de minute. Se trage de pe foc, se adaugă câte o linguriță de sunătoare uscată și una de frunze de mesteacăn și se acoperă cu un prosop. Se lasă să se răcească treptat, după care se strecoară. Se administrează câte una-două linguri, de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Pietre la ficat și fiere
Puneți palma pe trunchiul copacului și decupați din scoarță, cu un cuțit bine ascuțit, exact atât cât este palma. Tocați mărunt coaja și adăugați-o într-un litru de apă în clocot. Se fierbe la foc mic, până când din lichid nu rămâne decât un sfert (aproximativ 250 ml). Se lasă la răcit, se strecoară și se introduce la frigider. Se administrează câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează până la terminarea preparatului. Se face o pauză de două luni, apoi poate fi reluat.
Boli articulare
Pentru eliminarea depunerilor de sare și calciu din articulații, medicina populară rusească recomandă infuzia din scoarță de diferiți copaci.
Ingrediente: un kilogram de scoarță de mesteacăn, un kilogram de scoarță de plop tremurător, 100 de grame de scoarță de stejar. Se poate folosi atât scoarță proaspătă, cât și uscată.
Mod de preparare: se pun la fiert trei litri de apă. Când începe să clocotească, se adaugă cele trei tipuri de scoarță de copac, mărunțită în prealabil. Se lasă la fiert, la foc mic, până ce conținutul scade aproape de jumătate.
Administrare: din infuzia concentrată, se bea un sfert - cel mult o jumătate de cană, în funcție de greutate (75 ml pentru 40-70 de kg, 125 pentru 70-120 de kg) de trei ori pe zi, după mesele principale.
În primele zile de tratament, durerile se vor intensifica, dar cu timpul, vor dispărea complet și vor apărea semne vizibile de întremare.
Uz extern
Loțiune împotriva arsurilor
Se iau în părți egale scoarță de mesteacăn, scoarță de nuc și rădăcină de urzică și se toacă mărunt. Peste două lingurițe din acest amestec se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se introduce într-un alt recipient cu apă și se fierbe în baie de aburi, la foc mic, timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească, se strecoară și se păstrează la frigider, în recipiente din sticlă de culoare închisă. Se aplică sub formă de comprese, împotriva arsurilor.
Cum scapi de pistrui?
Peste 100 de grame de pulbere din scoarță de mesteacăn se toarnă un litru de vin roșu sec. Se amestecă bine și se pune în sticle de culoare închisă, fără a strecura preparatul. Se lasă într-un loc întunecos, timp de zece zile. Recipientele se agită zilnic. După cele zece zile, se introduc la frigider. Pentru aplicarea compreselor, tinctura se încălzește puțin, după care se strecoară. Se tamponează zonele pistruiate, de două ori pe zi, timp de 15-20 de minute, cu un tifon înmuiat în preparat. Tratamentul trebuie practicat zilnic, timp de o lună.
GUDRONUL DE MESTEACĂN
Gudronul este un produs natural, vâscos, de culoare închisă, care se obține prin distilarea uscată a cărbunelui sau lemnului. În medicina populară rusească, gudronul din mesteacăn este folosit pe scară largă, pentru tratarea afecțiunilor aparatului respirator, a bolilor de piele, împotriva tulburărilor sistemului digestiv, împotriva hipertensiunii arteriale și a tulburărilor metabolice. Gudronul de mesteacăn îmbunătățește circulația sângelui, stimulează regenerarea pielii, înlătură efectele negative ale chimioterapiei, curăță organismul de substanțele nocive.
Pentru obținerea acestui ulei rusesc, cum este numit gudronul din mesteacăn, se folosește numai primul strat al scoarței, de la copacii tineri.
Obținerea gudronului
1. Aveți nevoie de o cutie rotundă, metalică (din tablă), cât mai mare.
2. Pe fundul cutiei, în centru, faceți un orificiu.
3. Tăiați scoarța mesteacănului în fâșii care să nu depășească înălțimea cutiei și rulați-le bine. Scoarța are tendința de a se desface, de aceea, pentru a vă ușura munca, legați fiecare sul de scoarță cu o sforicică. Continuați rularea straturilor de scoarță și puneți-le unul lângă altul, în picioare, până ce se umple cutia.
4. În spațiile rămase goale, introduceți bucățele de scoarță, până la umplerea completă a cutiei. Puneți capacul.
5. Săpați o groapă în pământ și introduceți în ea o altă cutie metalică, în care puneți cutia cu sulurile de scoarță. În primul recipient se va colecta gudronul, care se scurge prin orificiul făcut în cutia plină cu scoarță de mesteacăn.
6. Astupați groapa cu pământ, îndesându-l bine ca să acopere complet cutiile și ele să nu se deplaseze. Deasupra faceți un foc. Când scoarța din interiorul cutiei se va încălzi (la temperaturi foarte ridicate), va începe să elimine gudronul sub formă de vapori. Acești vapori vor începe să se condenseze în picături de gudron. Procesul de extracție durează 5-6 ore. În tot acest timp, focul trebuie menținut constant.
7. După câteva ore, lăsați focul să se stingă singur, treptat. Atenție! După ce s-a stins complet, nu înlăturați de îndată pământul, ci mai lăsați-l o oră-două. Gudronul încins este ușor inflamabil și dacă focul nu s-a stins foarte bine, există riscul de a lua foc.
8. În conserva de jos, veți obține gudronul. Din aproximativ un kilogram de scoarță, se pot extrage circa 200 de mililitri de gudron.
Gudronul în uz intern
Apă gudronată
Se ia o parte gudron, la opt părți de apă fiartă și răcită. Se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn, se acoperă și se lasă într-un loc răcoros și întunecos. După două zile, pe suprafața apei se va forma o peliculă subțire și uleioasă. Îndepărtați ușor acest strat, cu atenție să nu agitați recipientul. Lichidul rămas se toarnă în sticle și se introduce la frigider.
Bronșite, pneumonii, astm
Se administrează câte o lingură de preparat, înainte de culcare. Totodată, puneți pe gâtul și pieptul pacientului un prosop încălzit în cuptor. În cazuri mai grave, doza poate fi crescută până la 2-3 linguri. De cele mai multe ori, accesele de tuse se vor ameliora după doar o singură astfel de procedură. Nu utilizați preparatul mai mult de trei zile consecutiv!
Detoxifiere, îmbunătățirea digestiei, în chimioterapie
Dozaj: pentru copii - două lingurițe, o dată pe zi, înainte de masă; pentru adulți, două linguri pe zi.
Schemă de tratament: 10 zile de tratament, 10 zile pauză, 10 zile tratament, 20 de zile pauză, 10 zile tratament. După un an de pauză, rețeta poate fi reluată.
Arteroscleroză
Într-un pahar cu lapte călduț, se adaugă o jumătate de linguriță de concentrat de gudron și se amestecă bine. Se bea de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 45 de zile, urmate de o pauză timp de o lună. Schema trebuie obligatoriu ținută de trei-patru ori pe an.
Boli parazitare
Se amestecă o picătură de concentrat de gudron cu o linguriță de miere. Se administrează seara, înainte de culcare. Treptat, cantitatea de gudron trebuie mărită până la opt picături. Durata tratamentului este de 24 de zile și este recomandat să se repete de două ori pe an.
Gudronul în uz extern
Pentru tenul gras
Se înmoaie un tampon în apă gudronată și se șterge fața, seara, înainte de culcare.
Împotriva mătreței
Este recomandată următoarea mască: 10 grame de concentrat de gudron, 30 de grame de ulei de brusture și o jumătate de pahar de alcool. Amestecul se toarnă pe pielea capului și se frecționează foarte bine tot scalpul. Se lasă să acționeze două ore, după care părul se spală cu șampon.
Psoriazis, împotriva pruritului
O compresă din tifon se înmoaie în apă gudronată și se tamponează ușor pielea afectată. După o oră, trupul se primenește într-o baie călduță.
Hemoroizi
O lingură de concentrat de gudron se amestecă cu doi litri de apă călduță. Turnați lichidul într-un lighean și așezați-vă cu șezutul în el, pentru 15-20 de minute, seara, înainte de culcare.
CHAGA - CIUPERCA NEAGRĂ A MESTEACĂNULUI
Chaga se formează ca rezultat al infecției copacului cu ciuperca parazită Inonotus obliquus. Sporii ciupercii germinează doar dacă rămân pe porțiunile de scoarță deteriorată. Ciuperca are o formă neregulată, cu diametrul între 5 și 40 de centimetri și o grosime de 10-15 centimetri.
Folosirea ciupercii chaga este menționată în farmacia populară rusească, încă din secolul al XVI-lea, ca tratament împotriva tumorilor maligne, fără efecte adverse. În urma cercetărilor și studiilor ulterioare a rezultat că în compoziția ciupercii se găsesc acizi organici, alcaloizi, acid folic și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Prezența acestor substanțe determină ca ciuperca să aibă efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central, stimulând metabolismul și crescând rezistența organismului la boli. Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunostimulator, anti-inflamator, antiseptic, anestezic, laxativ.
Ciuperca chaga poate fi recoltată în orice anotimp al anului, însă de preferat ar fi iarna sau primăvara, folosind un cuțit pentru desprinderea de pe trunchiul copacului. Partea spongioasă, mai deschisă la culoare, se înlătură. Nu culegeți ciupercile din partea de jos a copacului, pentru că acelea au efecte mult mai slabe. Ciuperca se poate folosi atât proaspătă, cât și uscată. Pentru conservare, se taie fâșii de câte cinci centimetri și se pun la uscat, într-un loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui.
Tratamente
Împotriva cancerului
Trebuie specificat că tratamentele cu ciuperca chaga nu elimină tumorile, ci îmbunătățesc starea de sănătate a pacientului și ameliorează durerile. Peste ciupercile proaspăt culese sau uscate se toarnă apă fiartă (la o temperatură de aproximativ 50-60 de grade). Vasul se acoperă și ciuperca se lasă la înmuiat timp de patru ore. Apoi, chaga se dă prin mașina de tocat. Într-un vas, la o parte de ciupercă chaga, se toarnă cinci părți de apă fiartă (temperatura apei nu trebuie să depășească 50-60 de grade). Se lasă la infuzat timp de 48 de ore. În acest timp, compoziția se decantează pe fundul vasului. Se scoate cu o strecurătoare și se stoarce foarte bine în aceeași apă. Infuzia poate fi conservată timp de patru zile, într-un loc întunecos și răcoros. Se bea câte o cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul se ține timp de două săptămâni, se face o pauză de o săptămână și se reia.
În cazurile de cancer de prostată sau colon, în plus față de administrarea internă, se fac și clisme cu infuzia ușor încălzită (100-150 de mililitri), seara și dimineața.
În cazul tumorilor maligne ale laringelui este recomandată inhalația cu ciuperca chaga. La 40 de grame de ciupercă proaspătă sau uscată se adaugă 200 de mililitri de apă aproape clocotită. Tratamentul se ține zece zile, fiecare inhalație durând câte cinci-șase minute, seara, înainte de culcare. În general, după cinci inhalații, se constată îmbunătățirea sănătății, durerile din gât se diminuează considerabil, respirația devine mai ușoară, somnul se normalizează și crește pofta de mâncare.
Ceai pentru prevenirea cancerului
Ingrediente: două părți chaga, câte o parte rădăcină de cerențel, șapte degete, sânziană și turiță mare și 0,5 părți de rădăcină de lemn-dulce.
Mod de preparare: peste o lingură din pulbere de plante uscate se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă și se lasă la fiert în baie de aburi, timp de 15 minute. Se trage de pe foc și se lasă să se așeze timp de 45 de minute. Se strecoară și se bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Se administrează timp de două săptămâni. După o pauză de o lună, se poate relua.
Ceai pentru creșterea imunității
Ingrediente: câte două lingurițe de frunze tocate și uscate de căpșuni și coacăze, o jumătate de linguriță de pulbere de chaga. Peste acest amestec, se toarnă un litru și jumătate de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră și se bea după pofta inimii, fără restricții de dozaj.
Ciuperca chaga nu are contraindicații, însă nu este recomandabil să se administreze copiilor, decât sub supraveghere medicală!