Leușteanul verde
În bucătăria tradițională românească, leușteanul este indispensabil în timpul primăverii. Fie că este vorba de delicioasele ciorbe de post, al căror gust sporește prin frunzele aromate ale leușteanului, sau de bucatele de Paște, unde leușteanul e salvator, deoarece contracarează toxicitatea ridicată a cărnii de miel, acest zarzavat este nelipsit. Apoi, este imposibil să nu îl remarci în grădină, datorită staturii sale impozante, dar și a verdelui ușor albăstrui al frunzelor sale lucioase, ca să nu mai vorbim de aroma lui inconfundabilă. În popor, era cunoscut deopotrivă ca aliment, dar și ca plantă magică, fiind creditat cu puteri extraordinare, de alungare a spiritelor rele. Nu exista talisman mai puternic împotriva zburătorilor, ielelor și a altor amenințări de dincolo, decât combinația dintre leuștean și iarba creață (un soi de mentă de grădină). Din punct de vedere științific, principiile active pe care le conține au o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin și a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, când este dozat corespunzător, și un remediu eficient într-o multitudine de boli.
Leușteanul și digestia
Frunzele sale sunt un excelent tonic digestiv, care crește secreția de sucuri, alungă inapetența și pune în mișcare tubul digestiv. Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo- și hiper-acide, dischineziei biliare (fiere leneșă). Leușteanul reglează și secreția de sucuri gastrice, favorizează peristaltismul gastric și eliberarea bilei din colecist, are efecte antiinflamatoare, fiind un adjuvant util în cazul colecistitei și al pancreatitei. Tratamentul este simplu: se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuștean înainte și după masă.
În cazul lipsei poftei de mâncare, a senzației de greață persistentă, cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proaspete de leuștean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile și substanțele amare pe care le conțin sunt un excelent stimulent digestiv și măresc pofta de mâncare. Are, datorită acidului angelic conținut în frunzele sale, și efecte tonice nervoase și psihice, fiind ca atare eficient și în cazul anorexiei psihice. Un element interesant este că atunci când sunt consumate în cantități mai mari (5-10 frunze odată), efectul frunzelor de leuștean este cel opus, diminuând pofta de mâncare, și constituie un tratament util contra apetitului alimentar excesiv.
Leușteanul și sănătatea intestinelor
În cazul sindromului colonului iritabil se recomandă consumul de leuștean proaspăt, în cantități cât mai mari, precum și administrarea unei căni de infuzie combinată de frunze de leuștean, de două ori pe zi. Un studiu recent arată că flavonoidele conținute în frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, în timp ce substanțele sale volatile, cu efect antiseptic, reglează flora tubului digestiv. Rezultate foarte bune se obțin prin combinarea acestui tratament cu administrarea de uleiuri bogate în acizi grași Omega 3 (conținuți de pește, de semințele de in etc.).
În cazul colicilor intestinale și al spasmelor digestive, se bea o cană de ceai fierbinte de leuștean, obținut prin opărirea a 2 lingurițe de frunze uscate cu 250 de ml de apă. Leușteanul conține substanțe active cu efecte antispastice și carminative, fiind printre cele mai eficiente plante medicinale în aceste afecțiuni.
Leușteanul și bolile renale
Un studiu realizat în Germania arată faptul că sucul proaspăt de leuștean (10 lingurițe la o cană de suc de morcov, cu care se bea combinat) ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi (urați, oxalați) și previne formarea lor. Atunci când nu există leuștean proaspăt la îndemână, efecte excelente se obțin și prin consumarea zilnică a 1-2 căni de infuzie combinată, preparată din 2 lingurițe de plantă uscată (frunze și semințe) la 250 ml de apă.
Pentru prevenirea cistitei (inclusiv a recidivelor sale) se consumă mult leuștean proaspăt, adăugat la diferite mâncăruri. Odată instalată cistita, ea se tratează cu infuzie combinată de leuștean, din care se consumă câte 3 căni pe zi, administrate la 2 ore după masă.
În cazul retenției de urină, se recomandă leușteanul proaspăt, tăiat marunt, adăugat la supe calde și în salatele de legume. Consumat în cantități suficiente (minimum 20 g pe zi), are efect diuretic, antispastic, fiind indicat pentru retențiile de urină care apar post-operator, după cistitele acute, după administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecțiuni tumorale. Suplimentar, se consumă sucul de leuștean proaspăt, câte 1 lingură luată din oră în oră, pe parcursul zilei. Principiile active nu doar stimulează formarea urinei și eliminarea ei, ci ajută și la eliminarea masivă a ureei și a altor produși reziduali din organism.
Leușteanul și pielea
În medicina populară, leușteanul cules primăvara este considerat deopotrivă un elixir de sănătate și de frumusețe pentru piele, utilizările sale fiind surprinzător de diverse în acest domeniu.
* Contra tulburărilor de pigmentare (pete) ale pielii, se freacă zona afectată cu frunze proaspete de leuștean, zdrobite în prealabil. Aplicația durează cinci minute și se repetă de două ori pe zi, vreme de o săptămână. Efectele sunt excepționale în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanțe chimice. În cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern este dublat cu o cură de detoxifiere, cu o durată de minimum 2 săptămâni, timp în care se iau 12 lingurițe de suc de leuștean pe zi.
* Contra reacțiilor alergice la nivelul pielii, frunzele proaspete de leuștean se toacă foarte bine pe o planșetă de lemn sau se mărunțesc în mixer, după care se învelesc într-un tifon subțire și se aplică pe locul afectat, unde se lasă vreme de o oră. Are efecte antihistaminice directe, diminuează inflamația, calmează mâncărimile.
* Pentru tratarea arsurilor de gradele I și II, se strivește o mână de frunze proaspete de leuștean pe o planșetă de lemn, apoi se aplică pe locul afectat, unde se țin vreme de minimum o oră. Această aplicație are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previne infecția și grăbește refacerea țesuturilor distruse.
Leușteanul și protecția... magică
În Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dădea să mănânce dimineața turte de grâu cu leuștean verde, ca să fie ferite de "zburători și alte ispitiri necurate". În nordul Moldovei, se credea că rădăcina de leuștean, dezgropată în Vinerea Mare și administrată pisată în fiecare seară, ajută la alungarea spiritelor rele din om, fiind o metodă de exorcizare. De asemenea, se credea că, adăugate în apa din scăldătoare, frunzele de leuștean alungă gândurile negre.
Țelina verde
Lăsate pe nedrept în umbră de către bulbul plantei, frunzele țelinei sunt, de fapt, mult mai active din punct de vedere terapeutic decât legendara sa rădăcină. Chiar și în mâncăruri, țelina verde, proaspăt tocată, dă o aromă și un gust mai plăcut și mai puternic decât rădăcina. Pe urmă, ca și leușteanul, a cărui "verișoară" este, țelina face parte din familia Apiaceae, frunzele ei având proprietăți terapeutice destul de asemănătoare, dar și unele caracteristici speciale, deloc de neglijat. La fel ca și leușteanul, țelina conține în frunzele sale uleiuri volatile cu efecte antibiotice, flavone cu acțiune antioxidantă ori clorofilă cu efecte antitumorale și antivirale. Pe de altă parte, proprietățile sale afrodisiace, dar și cele anti-îmbătrânire și de reglaj hormonal fac din țelină un remediu redutabil, fără seamăn în bucătărie și în... farmacie. În cele ce urmează, vom afla mai multe despre proprietățile acestui zarzavat-medicament:
Țelina și hormonii feminini
Frunzele proaspete de țelină sunt un excepțional reglator al activității ovarelor și a glandelor cortico-suprarenale. Sucul de țelină verde (10 linguri pe zi) previne ciclul menstrual dureros, regularizează perioadele de timp dintre menstre și stimulează ușor apariția ovulației. Același suc este un excepțional ajutor pentru tulburările care apar pe fond de stres la nivelul glandelor suprarenale. Femeile care rețin apă în țesuturi, care transpiră foarte abundent sau care au tulburări de apetit ar trebui să facă o cură de minimum 30 de zile cu suc de țelină, din care să consume câte 50 ml, de 2 ori pe zi.
* Contra frigidității - se consumă 50-100 ml de vin obținut din frunze și semințe de țelină, preparat după rețeta de mai jos. Remediul se ia pe stomacul gol sau la minimum două ore după consumarea alimentelor și cu 15-30 minute înaintea actului sexual. Efectele sunt rapide. Pentru îmbunătățirea vieții sexuale pe termen lung, se recomandă și salatele cu frunze de țelină, pulberea de semințe de țelină (2 g pe zi), care au efecte puternice de relansare a activității ovarelor.
Țelina și reîntinerirea
Frunzele de țelină stopează procesele oxidative de la nivel celular, prevenind și chiar inversând sensul proceselor de îmbătrânire. Se recomandă consumul de frunze de țelină proaspăte (minimum 50 g zilnic), asociat cu o dietă preponderent crudivoră, cele două mijloace terapeutice conjugate făcând adevărate minuni. Se ține o cură de minimum 3 luni, timp în care se consumă zilnic țelina proaspătă, asociată cu o alimentație integral vegetariană, gătită termic doar în proporție de 30%.
Frunzele de țelină sunt foarte eficiente contra problemelor oculare, osoase, musculare și articulare, deoarece sunt bogate în flavonoide, cu efecte antiinflamatoare, în vitamina C, în fitohormoni cu efect întineritor. Cura cu țelină este foarte importantă și pentru combaterea efectelor secundare nefaste ale corticoizilor, diureticelor și statinelor, cu care sunt adesea tratate afecțiunile vârstei a treia.
Țelina și bolile cardio-vasculare
Sucul din țelină verde este folosit în mod tradițional în China pentru reducerea presiunii arteriale și prevenirea bolilor de inimă. Rețeta este simplă: se amestecă sucul de frunze cu miere în cantități egale și se administrează 5 linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o lună. Studii recente au arătat că după 6 săptămâni de tratament, valorile presiunii arteriale au scăzut, la cei mai mulți dintre pacienți, cu 12-15%, aceasta datorându-se atât efectelor vasodilatatoare, cât și celor diuretice ale acestui zarzavat.
Frunzele de țelină sunt eficiente și contra ischemiei cardiace, ajutând la prevenirea infarctului. Aceasta, deoarece țelina are în compoziția frunzelor sale așa-numitele "ftalide", substanțe care au efecte relaxante asupra musculaturii netede și care fac arterele să își mărească diametrul. Mai mult, această categorie de substanțe reduce nivelul hormonilor de stres din sânge, împiedicând astfel vasoconstricția și puseele de hipertensiune. Se recomandă cura cu suc de țelină (150 ml pe zi), dar și consumul de țelină sub formă de salată, în cure de 6 săptămâni, minimum.
Țelina și cancerul
Studii de laborator au arătat că anumite substanțe active din țelină, așa-numiții compuși acetilenici, stopează creșterea tumorilor. Alte substanțe din acest zarzavat, cumarinele, au un important rol în prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomandă - atât pentru prevenire, cât și ca adjuvant contra afecțiunilor tumorale - consumul de țelină proaspătă, sub formă de salată, câte 50-70 g pe zi.
Efecte deosebite are țelina contra cancerului de colon și de rect, un studiu făcut în China, la Colegiul de Medicină din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer colo-rectal, a dovedit că un consum ridicat de frunze de țelină și de ceapă verde, în special, și de zarzavaturi verzi, în general, ameliorează această formă de cancer. Un rol la fel de important îl au - se pare - cele două vegetale și în prevenirea acestei forme de cancer. Se recomandă, așadar, consumul zilnic de salate de crudități, asezonate din belșug cu frunze de țelină și de ceapă verde.
Ca adjuvant contra leucemiei și a limfomului malign Hodgkin se recomandă consumul de suc de țelină verde, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporții egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împiedica deteriorarea unor substanțe conținute de frunzele de țelină, substanțe care sunt o speranță în tratamentul acestor afecțiuni. Studii de medicină experimentală au arătat că mai multe principii active conținute de țelină (luteolina și ftalidele) inhibă dezvoltarea tumorilor, inducând apoptoza, adică moartea programată a celulelor canceroase.
Țelina și frumusețea
Salatele de crudități cu multă țelină verde sunt un adevărat elixir în tratarea supragreutății, a problemelor pielii, dar și a retenției de apă din corp. Această plantă are efecte diuretice, ajutându-ne să eliminăm excesul de apă din țesuturi și ajutându-ne la "topirea" mai eficientă a adipozităților în exces. De asemenea, țelina verde consumată zilnic (40-70 g) reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea așa-numitelor "accese de foame", care apar frecvent la obezi, mai ales în condiții de tensiune emoțională, de gol sufletesc, de frustrare afectivă. Salatele cu multă țelină verde, consumate zilnic, întineresc pielea, făcând-o mai elastică, mai luminoasă și mai netedă. Datorită conținutului său de clorofilă și de siliciu organic, țelina mai este folosită și ca tonic pentru păr și unghii.
Modalități de administrare a zarzavaturilor de primăvară
Adaos în mâncare
Foarte multe din mâncărurile de zi cu zi pot căpăta mai multă savoare prin adăugarea de frunze de leuștean ori țelină foarte fin tocate, așa încât să nu li se simtă prea tare asprimea. Tradițional, cele două zarzavaturi sunt adăugate în mâncărurile calde, cum ar fi ciorbele, tocănițele, drobul, însă este recomandat ca acest zarzavat să fie pus și după prepararea termică, nu doar în timpul ei, pentru păstrarea unei părți importante din conținutul lor de vitamine și enzime. Folosiți frunzele de țelină și leuștean și ca adaos aromatic și, totodată, ca element decorativ, în salate, sandviciuri, sosuri ori garnituri.
Sucul
Pentru a obține sucul de leuștean sau țelină se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat 4 linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obținută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obținut din frunzele de leuștean sau țelină este un puternic medicament care, de obicei, nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 3-4 linguri de suc de frunze, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
Vinul
O sută de grame de frunze de leuștean proaspăt sau de țelină proaspătă se toacă mărunt și se pun la macerat în 750 ml de vin alb, într-o sticlă care se închide ermetic și se păstrează la temperatura camerei, vreme de două săptămâni. După trecerea acestei perioade, amestecul se filtrează, iar preparatul astfel obținut se păstrează la rece, în recipiente bine închise. Se bea câte un păhărel înainte de masă. Vinul de leuștean este un leac străvechi, cunoscut pentru efectele sale în combaterea anorexiei, a indigestiei, a unor boli cardiace, asociate cu retenția de lichide.
Vinul de țelină, la rândul său, este un puternic diuretic, reglează menstrele și activitatea ovarelor. Dacă la macerare se adaugă, alături de frunze, și vreo 10 g de semințe de țelină pisate, vinul capătă proprietăți afrodisiace, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.