Se apropie Sfintele Paști. Mai trăiți emoția sărbătorii, bucuria și iluminarea Învierii?

Ruxandra Constantinescu
ANCHETĂ

SOFIA VICOVEANCA
"Pe mine, Paștele mă prinde pe drum"


Eu am fost crescută în acest Spirit al Sărbătorii Paștelui, cu credință și cu pioșenie. Să știți că în Bu­co­vina oamenii respectă și tradițiile, și postul. Nu știu, însă, ce să mai facem cu primăvara aceasta care, iată, parcă nu mai vrea să vină, parcă a uitat să mai vină și pe la noi. În preajma Paștelui, oamenii își adună gunoa­ie­le de prin grădini, le dau foc, văruiesc casele, pomii - este o înnoire a vieții, așa cum mugurele apare firav, dar hotărât, pe creanga pomului. Toa­tă lumea se prinde în hora lu­crului care dă forțe noi, după o iarnă așa de lungă și de mocnită. Acum văd că lumea aș­teap­tă Iepu­rașul, care a devenit un sim­bol al Paștelui, al primăverii - ca­re în copilăria mea nu exista. A fost preluat sub forma bucuriei fie­căruia de a primi câte ceva. Hrana mea sufletească este atunci când ghicesc gândul cuiva drag și, dăruindu-i ceva, văd o lumină mare în ochii celui care primește.
Pe mine, sărbătoarea Paștelui mă va prinde pe drum, ca de obicei. Sunt omul care de sărbătoare n-am sărbătoare... Atunci când oamenii mă cheamă să merg pe undeva, să cânt, merg - înseamnă că oamenii mă vor, le bucur sufletul și, iată, o altă hrană sufletească! În­­că mai am pețitori pe acest Pământ. Nu refuz pe ni­meni. Știți cum e? Noi ne facem planuri și Dumnezeu râ­de de noi, că El are planul Lui cu noi. Voi petrece Sfân­­tul Paște în zona Galațiului. Îmi doresc sănătate și pace. Avem nevoie de pace, că prea ne-am înrăit, parcă nu mai avem loc unul de altul. Să reînviem deodată cu Mântuitorul nostru, să fim mai generoși și mai buni. Doam­ne Dumnezeule, urez cititorilor revistei "For­mu­la AS" ca Sfânta Înviere să le aducă sănătate, liniște, belșug, să-și vadă copiii la casele lor, să se bucure de tot ce-or pune pe masă. Să fie mai buni, mai generoși, le urez roadă bogată, primăvară frumoasă, și un an mi­nunat!

VETA BIRIȘ
"Începem, mai întâi, curățenia sufletului"


La mine acasă, pe Valea Târnavei, poate că e puțin mai complicat, pentru că n-am părăsit satul, am rămas la locul nașterii mele, iar Paștele a rămas ca în copi­lărie. Alături de copiii mei, de nepoții mei, ne pregătim intens de marea săr­bătoare a Învierii. Nici nu știu cum săr­bătoresc orășenii Paștele, pentru că niciodată nu am făcut altundeva În­vie­rea Domnului decât acasă. Nu ne-am părăsit tradiția de a face pentru ma­sa de Paște tocană de miel, ouă ro­șii, cozonaci... Dar în­cepem mai întâi curățenia sufletului, apoi continuăm curățenia în curte, prin casă, în grădină, la cotețele găi­nilor, văruim pomii. Viața în sat este ca o poveste, și fru­moasă, și grea, dar cu multe satisfacții și bucurii. Paș­tele înseamnă bucu­rie. Oamenii de la țară încă păs­trează cu sfințenie tra­diția postului. Când eram copil, acasă, mergeam cu ma­ma în noaptea de Înviere la bi­se­rică cu coșul plin cu ouă roșii. Acum nu mai facem așa, dar vom merge îna­inte de miezul nopții la biserică, vom sta la slujba de În­viere, iar când venim acasă, pe la 4 dimineața, cioc­nim un ou roșu, mâncăm o felie de co­zonac și tradițio­nala tocană de miel. De-abia în ziua următoare, de Paște, copiii intră din casă-n casă, cioc­nesc un ou roșu și urează Hristos a Înviat!, iar în fa­milie se mănâncă la prânz tradiționala supă ardele­neas­că de găină cu tăiței, friptură de miel și drob. Familia este laolaltă și asta contează cel mai mult, căci bucuria În­vierii Domnului este deplină. Dacă vremea este fru­moa­să, lumea iese la porți, se salută cu "Hristos a În­viat!", se îmbră­ți­șea­ză. Vom păstra tradiția și în ceea ce privește purtatul unui obiect de îmbrăcăminte nou, așa încât le-am luat nepoților mei lucrușoare ca să le îm­­brace în ziua de Paște, să se bucure, așa cum ne bucu­­ram și noi când eram copii, iar mama, chiar dacă avea opt copii, ne cum­păra fiecăruia câte un lucrușor, să în­tâmpinăm Paștele înnoiți, cum se cuvine.
Paște fericit!

FLOAREA CALOTĂ
"Îmi doresc să trăiesc Paștele cu mai multă putere"


Aștept Paștele ca orice bun creștin, cu emoție și cu speranță. Mă străduiesc să am și eu tot ceea ce trebuie pe masă, de sărbători. Vreau să-i știu pe toți cei dragi sufletului meu că se bucură de Învierea Domnului și să încercăm împreună să mergem mai departe, să în­frun­tăm viața asta, cu toate neajun­surile, cap­canele și ne­li­niștile ei.
Desigur, de fiecare dată mă stră­duiesc să pregătesc preparatele tra­diționale săr­bă­torii pascale, așa cum se fac ele la mi­ne, în Teleor­man, dar anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate voi ajunge să întâmpin Paștele în Maramureș, în familia unei prietene vechi, o cân­tăreață renumită, Anuța Tite. Lu­mea n-o prea știe, deși are o voce dumnezeiască, și pe lângă voce i-a dat Dumnezeu darul pic­turii (pic­tează icoane pe sticlă, icoane pe piatră), al sculpturii în lemn - ea face crucile din Cimitirul vesel de la Săpânța, o demnă urmașă a lui Stan Ioan Pătraș. Abia aștept s-o văd, poate vom merge și la Rohia, poate și la românii din Ucraina. Îmi doresc ca Paștele de anul asta să fie mai plin de evenimente, să-l trăiesc cu și mai multă putere. Voi mai avea alături anul acesta, pe lângă copiii mei, și pe o bună prietenă, care își trăiește aproape toate sărbătorile de una sin­gură. Așa în­cât, dacă ne stră­duim unii pentru ceilalți, aco­perim din singurătăți și, măcar de marile sărbători să reușim să le facem frumoase, pentru cât mai mulți dintre noi. De Cră­ciun și de Paște, oamenii sunt mai generoși și mai atenți unii cu alții. Eu m-aș bucura da­că bunătatea și căldura sufle­tească ar lăsa o dâră luminoasă permanentă în sufletul lor și să încerce ca tot timpul anului să fie mai buni, să se hrănească din dâra aia luminoasă și să dăruiască mereu. Unii sunt generoși din puținul lor cu cei mai săraci decât ei, iar asta este o lecție demnă de urmat de către noi toți.
Nu vreau să închei înainte de a le ura cititorilor revistei "Formula AS" sănătate, să-i aibă aproape pe cei dragi, să-și facă timp, fiecare, ca să dobândească mai multă lumină și curățenie sufletească.
Paște fericit tuturor și Doamne-ajută!

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU
"Nu poate fi nimic mai frumos pe lumea asta, decât să te aduni acasă cu-ai tăi, la marile Sărbători Împărătești"


Printre lucrurile esențiale învățate de la părinții mei, de altfel simpli țărani din județul Sălaj, a fost să am credință în Dumnezeu și - la rândul meu - transmit această credință și copiilor mei. Mi-aduc aminte de niște versuri: "Eram copil și mama mă ducea întins de mână/ în zi de sărbătoare spre biserica străbună/ și-n fața unor icoane mă învăța să îmi fac cruce/ ca Dumnezeu cel bun în viață să ne-ajute/ ma­ma citea rar, dintr-o carte bă­trână rugăciunea Tatăl Nos­tru/ iar inima Lui bună bătea de fericire la gândul că și eu/ mă pot ruga fierbinte la bunul Dum­nezeu". Fac parte, deci, dintr-o familie de oameni simpli, dar cu credință în Dum­nezeu, care au avut principii extrem de sănătoase. Am fost crescută în ideea că fără muncă nu se poate trăi, că trebuie să-ți câștigi pâinea cea de toate zilele cu sudoarea frunții și să ai credință în Dumnezeu. Sau - să ai cre­dință în Dumnezeu, pe pri­mul loc, și de-acolo to­tul ți se ofe­ră, pentru că Dumnezeu e bun, iubitor și mi­lostiv. Să nu uităm că trăim zilele pe care le trăim, că tră­im viața pe care o trăim, că nu pu­tem trăi ca-n bise­rică. Viața este tu­multuoasă, plină de încercări, de ne­pre­văzut, dar în limita posibilului, să nu uităm să ne pregătim su­fletește și trupește pentru Învierea Mân­­tui­to­ru­lui. Voi petrece Paș­tele ca de obi­cei, în familie, cu mic, cu mare, căci am și doi ne­po­ței. Așa că nu poate fi ni­mic mai frumos pe lumea asta, decât să te aduni aca­să cu-ai tăi, la marile Sărbători Îm­pără­tești și să în­cerci să împăr­tă­șești și să împarți cu ceilalți tot ce ai pus pe masă. Vreau să le urez tuturor celor care citesc aceste rân­duri, să-i iu­bească bunul Dumnezeu, să le dăruiască sărbători cu sănătate și cu bucurie în suflet și să nu uite niciodată că fără Dumnezeu nu se poate nimic.

NICOLAE FURDUI IANCU
"Măcar de sărbători să lăsăm grijile deoparte"


Familia noastră își pregătește de fiecare dată săr­bătorile așa cum se cuvine și cum se obișnuiește la noi, în Ardeal. Și cu ocazia Nașterii, și a Învierii Domnului, vom fi cu toții împreună. În­cer­căm să fim pregătiți și spiritual, și culinar. Cum se cuvine, în­seamnă pregătirea vop­sitului ouălor, a co­zonacilor cu nucă și cu mac, a ie­­du­țului, pe care-l sacrificăm de Paște, de când avem fer­­mă pro­prie. Mergem la slujbe, în Săptă­mâna Pati­milor, la Înviere, apoi duminica stăm acasă, cu familia restrânsă, iar a doua zi mergem la celelalte rude, ca să stropim cu parfum femeile din casa respectivă - ăsta e obiceiul nostru, aici, împrumutat de la sași. Întot­dea­una petrecem aca­să și Cră­ciunul, și Paștele. Măcar de săr­bă­tori să lăsăm grijile deo­par­te, să nu ne mai gândim la ele și să ne bucu­răm de Învierea Domnului.
Urez celor care vor citi rândurile acestea sărbători frumoase, cu bine și cu sănătate pentru ei și familiile lor și să aibă numai gânduri bune. Paște fericit!