Răspuns pentru MARIANA - Galați, F. AS nr. 1063 - "Se poate vindeca nevralgia Arnold fără operație?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Contrar celor afirmate de medicii pe care i-ați con­sul­­tat, există tratament pentru nevralgia Arnold (și pentru alte tipuri de nevral­gii). Doar dacă medicația analgezică se dovedește a fi ineficientă, se poate re­curge la efectuarea altor proceduri, in­clusiv cele chirurgicale. Astfel, primul pas terapeutic este reprezentat de folo­sirea medicamentelor ce pot ameliora simp­tomatologia, în acest scop utilizân­du-se, de la caz la caz, următoarele:
* Analgezice și anestezice topice (locale), repre­zentate de creme ce conțin acid acetilsalicilic sau lidocaină.
* Capsaicin, unguent obținut din semințele de ar­dei iute, care acționează prin extragerea unei anumite sub­stanțe chimice (substanța P), din neuroni, implicată în transmiterea senzației dureroase spre creier.
* Plasturi cutanați cu lidocaină (se eliberează cu rețetă), care se aplică direct pe zona dureroasă și au efect de la 4 la 12 ore.
* Antidepresivele triciclice, de tipul amitriptilinei, pot ameliora simptomele ușoare până la moderate, prin efectul asupra proceselor chimice cerebrale respon­sabile de apariția senzației dureroase.
* Anticonvulsivantele, de genul Gaba­pen­tinului și Carbamazepinei, sunt adesea utilizate pentru controlul durerii acute, ascu­țite, din nevralgii.
* Medicamentele neurolitice se utilizea­ză în scopul de a distruge țesutul nervos în­tr-o arie limitată, calmând astfel durerea.
În plus, și fizioterapia poate ameliora anumite nevralgii, prin folosirea tehnicilor de desensibilizare. Spre exemplu, stimularea electrică nervoasă transcutanată presupune implantarea unor electrozi în aria dureroasă, atașați la un mic stimulator portabil. Ame­liorarea durerii se produce prin impulsuri electrice care declanșează eliberarea de endorfine, subsțante naturale endogene cu efect analgezic.
În sfârșit, dacă, așa cum spuneam la început, tera­piile medicamentoase nu au rezultatul scontat, ultima soluție poate fi intervenția chirurgicală. Prin aceasta se distruge zona în care nervii periferici afectați intră în sistemul nervos central, împiedicân­du-i să mai trans­mită mesaje dureroase neadecvate spre creier. Trebuie știut, însă, că acest gen de inter­venție are un potențial periculos, deoarece presupune deco­nectarea unor ver­tebre.
Ca tratament naturist, se pot utiliza remedii anal­ge­zice și antiinflamatoare precum Boswellia și Gheara-diavolului, în asociere cu creme sau uleiuri de ardei Cayenne (uz extern). Uleiurile esențiale de Levănțică, Mușețel, Măghiran și Rozmarin atenuează durerea și tensiunea nevralgică, prin aplicare directă pe traiectul dureros. Totodată, tinctura de valeriană și aspirina organică se dovedesc eficiente în combaterea nevralgiei Arnold și a celorlalte tipuri de nevralgii.
În încheiere, trebuie menționat că administrarea vitaminelor din grupul B este esențială pentru cei care suferă de nevralgii. Să auzim numai de bine!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Nu mă pot vindeca de anemie"
(Răspuns pentru IOANA - Canada, F. AS nr. 1060)


Celulele roșii (hematiile sau eritrocitele) sunt pro­duse în măduva osoasă și conțin hemoglobină. Hemo­glo­bina conține fier și transportă oxigenul de la plă­mâni la toate țesuturile. Anemia este definită ca o scădere a cantității de hemoglobină sau a numărului de globule roșii. Urmarea este o cantitate insuficientă de oxigen în celule și, în timp, îmbolnăvirea celulelor și a organelor. Manifestările anemiei pot fi slăbiciune, leșin, scurtarea respirației, creșterea ritmului cardiac, dureri de cap, greață, pierderea poftei de mâncare, ame­țeală, sângerarea gingiilor, confuzie, infecții, sen­za­ție permanentă de frig, amorțeli, impotență. Anemia pre­lungită în forme severe poate pune în pericol viața, prin infarct miocardic, accident vascular cerebral și cancer.
Cauzele anemiei pot fi: lipsa vitaminei B12 (anemia perni­cioasă), a acidului folic (anemia megaloblastică), a fierului (ane­mia feriprivă), de­fec­te de formă și/sau structură a globulelor ro­șii, incapacitatea măduvei osoa­se de a produce eritrocite, trom­bocite și leucocite (anemie aplas­tică), distrugerea anormală a globulelor roșii (ane­mia hemolitică), stimularea scă­zută a măduvei (anemie cronică), incapacitatea orga­nis­mului de a utiliza fierul și stoca­rea lui în celule (ane­mie sideroblastică), defect genetic care provoacă sinteza de globule roșii anormale (talasemie), boli cronice (anemia secundară). Au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie!
Anemiile pot fi cauzate și de dietele vegetariene, eliminarea unei părți de stomac, boala celiacă, boala Crohn, infecții bacteriene sau parazitare ale intesti­nu­lui subțire, consum îndelungat de medicamente care re­duc secreția de acid gastric, boli tiroidiene, diabet za­harat, alimentație deficitară, sindrom de malab­sorb­ție, alcoolism, hrănirea sugarilor doar cu lapte de vacă (laptele de vacă conține foarte puțin fier), sarcină, anu­mite medicamente, pierderea de sânge prin men­strua­ție, prin leziuni gastro-intestinale, alimentația cu can­tități insuficiente de fier, absorbția intestinală re­dusă a fierului, necesarul crescut de fier (ex. la gra­vide), boli autoimune, hipersplenism, valve cardiace anormale, infecțiile virale, bolile de sânge, deficite hormonale, chimio și radioterapia, tumori maligne, afecțiuni renale.
Diagnosticul corect se pune pe baza hemoleu­co­gramei și a altor analize specifice. Cu­noaș­terea cau­ze­lor este obligatorie pentru stabilirea tratamentului corect al anemiei.
Preparatele care conțin fier, folo­site de dvs. de peste un an și jumă­tate, trebuie utilizate, totuși, cu mo­derație, deoarece fierul se poate acu­mula în organism și produce dureri abdominale, dezechilibre nutrițio­nale, pro­bleme digestive și cantități mari de radicali liberi care cresc riscul de cancer, boli cardiovas­cu­lare și neurologice. Și în cazul dvs. se dovedește că admi­nistrarea doar a unui produs cu fier, fără o evaluare completă a stării de sănătate nu dă rezultatele dorite.
În Centrul de Consultanță Natu­ropată SECOM(R), ne con­fruntăm frecvent cu diverse tipuri de anemii primare sau provocate de diferite boli cronice, rezul­tatele tratamentelor naturale reco­man­­date fiind, în cele mai multe cazuri, pozitive. Pentru elaborarea progra­mului de tratament folosim și infor­mațiile - extrem de relevante asupra funcționării tuturor organelor - obținute prin testarea tip EIS (Siste­mul de Electroscanare Interstițială). Testarea permite urmă­rirea evoluției stării de sănătate, dar și a rezul­tatelor obținute în urma administrării tratamen­tului com­ple­mentar adecvat.
Deoarece locuiți în Canada, pentru elaborarea unui tra­tament natural competent ne puteți expedia prin poșta electronică rezultatele investigațiilor de labo­rator. Nu uitați, în spatele unei manifestări aparent banale și inofensive, se poatea scunde o boală care, tratată superficial, poate deveni gravă.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut extract de lemn-dulce"
(Răspuns pentru STOIANOF GEORGIANA, F. AS nr. 1028)


Stimată doamnă, extractul de lemn-dulce (Glycyr­rhiza glabra) îl puteți cumpăra din București (Plafar), indicațiile generale de administrare fiind specificate în prospect. Vă rog să mă sunați sau să reveniți cu amă­nunte privind nivelul de testosteron seric și vârsta dvs. Valorile normale, la femei, sunt: < 1 ng/ml sau < 3,5 nmol/l. Este secretat de ovare și suprarenale, nor­mal, în cantități reduse. Dacă la femei acest hormon este excedentar, apare amenoreea și hirsutismul. Prele­va­rea de sânge pentru test se va face dimineața, când nivelele testosteronului au concentrația maximă. Înain­te de a face testul, nu consumați: alcool etilic, keto­cona­zol, corticosteroizi, ciclofosfamidă, spironolac­tonă, ci­metidină, dezametazonă, estrogeni artificiali (de sin­teză), contraceptive orale - 2 săptămâni înainte de test, metilprednisolon, tamoxifen, bromocriptină, rifampi­cină etc.
Înainte cu 3 luni de efectuarea testului, evitați orice explorare radioactivă și nu consumați gonadotropine.
Foarte important! Un nivel crescut de testosteron trebuie să vă pună în gardă și să faceți investigații amă­nunțite. Producția anormală de hormoni corticosteroizi de către corticosuprarenală se poate datora unui defect genetic ce produce sindromul adrenogenital, care poate determina masculinizarea la femei.
Nivelele crescute de testosteron sunt asociate cu tumori ovariene, corticosuprarenale, hiperplazie su­pra­renală, hirsutism idiopatic, ovare polichistice, fibrom uterin. Pe lângă efectul de scădere a nivelului de testosteron, extractul de lemn-dulce mai este indicat în: hirsutism, amenoree, menopauză prematură, creș­terea și mărirea fermității sânilor etc.
Multe femei sunt foarte mulțumite de efectele be­nefice în osteoporoză (50 pică­turi în ceai de coada-calului) și tulburările de menopauză (transpirații diurne sau nocturne, palpitații și bufeuri). Efectul tinc­turii de lemn-dulce poate fi potențat dacă se administrează în paralel cu produsele: Vitex Agnus, Multi Gland Caps For Woman, Tre-En-En, Indole-3-Supreme, Fe­male Hormone Blend, Eve­ning Primrose + vitamina E.
Atenție! Preparatele din lemn-dulce (inclusiv ceai) se vor folosi cu precauție de persoanele hipertensive. Multă sănătate!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și consultant biorezonanță, București, tel. 0723/51.07.37

"Nu mă pot vindeca de anemie"
(Răspuns pentru IOANA - Canada, F. AS 1060)


Dragă doamnă, ce bine că există "Formula AS", cu ajutorul căreia putem face legături și peste mări și țări! Am mai avut un caz similar din Canada, cu amețeli și stare de oboseală și rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Este clar că aveți un deficit de absorbție în ceea ce pri­vește fierul și de aceea este absolut nece­sară suplimen­tarea lui. Dar atenție, el va fi absorbit dacă îl veți lua într-o formă chela­tă, ușor de absorbit. Ceea ce vă mai trebuie, pe de altă parte, sunt suplimente cu fitosteroli, pentru a vă îmbu­nătăți absorbția la nivel digestiv și totodată vă ajută să creșteți energia organismului.
Compania de suplimente naturiste cu care colabo­rez are posibilitatea de a vă trimite în Canada, Fe chelated și Liver plus C, pentru a vă însănătoși.
Cu mult drag!