Vreți să plutiți pe aripi de primăvară?

Rodica Demian
Iată 20 de rețete, menite să vă creeze bună dispoziție și optimism

1. Întăritor parfumat. Ziua bună se cunoaște de di­mineață! Începeți-o parfumând-o cu roz­ma­rin. Întă­rește memoria și puterea de concentrare, des­tinde și stimulează metabolismul. Amestecați într-o cană mai mare, cu apă, 3 picături de ulei de rozmarin + 4 picături de ulei de lămâie și clătiți-vă pe corp, după ce faceți duș.
2. Puterea apei. Vă pune în miș­care dimineața: jetul de apă rece pe față. Plimbați dușul peste față cu miș­cări circulare, apoi îndreptați-l câ­teva se­cunde asupra orbitelor. Când sunteți deprimați, lăsați apa rece de la robinet să curgă 30 de secunde peste pul­sul mâinii drepte, apoi peste cel al mâinii stângi, după care aco­periți-vă tâmplele, fruntea și ochii cu un prosop în­muiat în apă rece, 30 de secunde, timp în care res­pirați adânc.
3. Înviorare cu pumnul. După ce ieșiți de la duș, practicați următorul exer­cițiu de învio­rare: stați în picioare și loviți-vă sternul (coșul piep­tului) de 10 ori cu pumnul drept; loviți-vă apoi umărul stâng, urcând spre gât și conti­nuați pe exterio­rul bra­țului, în jos, aplicând loviturile de-a lungul lui, către palmă. Urcați iar, lovind cu pumnul partea inte­rioară. Urmează coastele, șoldul și coapsa, cobo­rând până la gambă. Repetați procedeul pe partea dreap­tă, folosind pumnul stâng. Este un procedeu ex­ce­lent, care vă înviorează pentru toată ziua.
4. Respirați energie. Așezați-vă pe un scaun, cu mâinile sprijinite pe șale (degetele mari sunt îndreptate spre șira spinării, iar celelalte spre șolduri) și tălpile pe podea, la distanță de 15 cm una de alta. Lă­­sați capul pe spate și împingeți (cu mâi­nile) șoldurile înain­te, trăgând umerii înapoi. Coșul pieptului se di­lată și poate pre­lua o cantitate mult mai mare de oxi­gen. Inspi­rați adânc, între 3-5 secunde, și expirați 3-5 se­cunde.
5. Masaj cu vibrații. Calmează stresul și învio­rea­ză: puneți degetele ambelor mâini pe pielea ca­pului și lăsați-le să vibreze circa 2 minute, mutân­du-le din loc în loc.
6. Urechile și senzația de bine. Uluitor de sim­plu și uluitor de eficient: masajul urechilor. Prindeți lobul urechii între degetul mare și arătător (degetul mare în spate, celălalt în față) și masați în sus și-n jos, până ce urechile se-ncălzesc plăcut, irigân­du-se bine cu sânge. Vă înviorează instantaneu.
7. Băutură... piperată (numai pentru cei cu sto­macul bun). Această băutură trezește puterea de viață și accelerează circulația sângelui: mixați 100 g de iaurt cu 1/2 avocado, zeamă de lămâie, apă mine­rală și piper (de Cayenne), beți imediat licoarea astfel pre­pa­rată și țineți-vă bine!
8. Curățenie mare pentru organism. Oțe­tul de mere îndepărtează reziduurile și im­pul­sio­nează sistemul imunitar. Sti­mu­lează metabolismul, amelio­rea­ză alimentarea cu oxigen a or­ga­nismului și întărește imu­ni­ta­tea. În plus, el ajută la valo­ri­fi­carea hidraților de carbon și po­tolește - pare-se - pofta de mân­care. Pentru ca organismul dvs. să atingă for­ma maximă, beți de trei ori pe zi - înainte de masă - 2 lin­gurițe de oțet de mere ames­tecate într-un pahar cu apă pla­tă. Cine dorește, mai poate adău­ga și o lin­guriță de miere.
9. Drumul spre fericire. Mai bună decât cio­colata: o plimbare sub soarele strălucitor al amiezii. Lumina stimulează producerea seroto­ninei, hor­­monul bunei dispoziții. Și ciocolata creea­ză bună dis­poziție, dar cu grăsimi și cu multe calorii inutile.
10. Ținută de învingător. Senzația de în­vin­gător ți-o dă și ținuta, poziția corpu­lui. Când acesta "se lasă", dispoziția se duce și ea de râpă. Încer­cați următorul exercițiu: îndoiți ușor genunchii, cu muș­chii bazinului și ai feselor relaxați. Îndreptați trun­chiul, lăsând umerii moi și brațele atârnate. Imagi­nați-vă acum că de creștetul capului dvs. este agățat un fir de ață atârnat din tavan. Întindeți genunchii, priviți drept înainte și faceți câțiva pași, lăsându-vă mâinile să se balanseze pe lângă corp. Cum vă simțiți?
11. Cura de slăbit cu verde­țuri. Cântarul arată cam mul­te kilograme, fără să vă fi schim­bat ali­mentația? Înseamnă că țesuturile dvs. s-au um­plut de lichid. Ce vă poate fi de folos: stoarceți 100 g de urzici proas­pete, puneți zeama într-un mi­xer și ames­tecați-o cu 1-3 boabe de ie­nu­păr. Beți-o imediat. Alter­nati­vă: ceai de ur­zici. Efectul maxim se poate ob­ține dacă, vreme de trei săp­tămâni, beți câte 1-3 pahare pe zi.
12. Dorul de lumină. După ce­nușiul prelungit al ier­nii, psihicul nostru tân­jește după căldură, după lu­mină și după soare. Iar dacă cerul e-aco­pe­rit cu nori, culoarea gal­benă este un excelent înlocuitor. Ea vă ajută să depășiți depresiile, vă învio­rează și vă înve­selește. De pildă, un buchet mare de flori galbene, pus într-o vază gal­benă. Sau, lipiți pe o su­pra­față - un­deva deasupra me­sei dvs. de lucru - o hâr­tie galbenă și pri­viți-o con­ști­ent, de câteva ori pe zi. Face minuni!
13. Cum se alungă tristețea. Când sunteți triști și fără niciun chef, găsiți-vă un loc li­niștit și ascultați ce se petrece înăuntrul dvs., acolo de unde pleacă sentimentul de tristețe. Simțiți cum se ex­tinde în tot corpul. Încercați să exteriorizați ceea ce simțiți: loviți cu pumnii pernele, strigați-vă tare neferi­cirea, dar fiți atenți să nu transformați starea dvs. su­fle­tească în milă pentru propria dvs. persoană. Un sfat bun: notați tot ceea ce vă apasă și vă încorsetează. Scri­sul vă va elibera. Pe urmă, respi­rați profund, întin­de­ți-vă din toate încheieturile și veți constata că încet-încet, "deșeurile" sufletești au fost îndepărtate.
14. Metoda stopării gân­­du­ri­lor. De multe ori, gri­jile neîmpărtășite sunt cele care ne blo­chează. Gândurile se ro­tesc doar în jurul spaimelor și temerilor noastre și nu mai lasă loc per­ce­perii con­știen­te a pre­zen­tului. Iată cum puteți încerca să sto­pați ca­ru­­selul gândurilor ne­gre: așezați-vă pe mar­ginea unui scaun, ți­nând spatele drept, și inspi­­rați adânc, pâ­nă ce aerul co­boară în ab­domen, apoi expi­rați la fel de pro­fund. În timp ce in­spirați, repetați în gând cu­vântul "în", iar când ex­pi­rați, ros­tiți cu­vântul "din". Atâta tot. Con­­cen­tra­ți-vă asu­pra respirației și alun­gați ce­le­lalte gânduri.
15. Vise plăcute. Seara, înainte de-a adormi, treceți în revistă întâmplările pozitive din ziua care s-a scurs. Uitați tot ce v-a necăjit sau nu v-a reușit. Contează doar ceea ce este frumos. Efectul: veți aluneca liniștiți în lumea viselor, veți dormi bine, iar dimineața vă veți trezi mai veseli.
16. Insule de bucurii zilnice. Planificați-vă pentru fiecare zi câte un lucru mărunt, de care să vă bucurați deja de dimineață, chiar dacă nu este altceva decât o sim­plă plimbare prin parc, o vizită la un muzeu sau o cafea, cu prie­tenii dragi.
17. Creați-vă un scut de pro­­tecție. Pe mă­su­ră ce vre­­mea se încălzește, sursa de stres nr. 1 de­vine circulația în autobuzele și tram­vaiele su­praaglomerate cu care mer­geți la serviciu. Dacă vă ener­­­vează ideea de a sta înghesuiți, spate-n spate și umăr lângă umăr, cu niște persoane total necunoscute, creați-vă, în gând, o cara­pace: imaginați-vă că sunteți încon­jurați de un înveliș luminos, de care se lovește tot ceea ce vă supără. Sau com­portați-vă ca și când ați fi com­plet permeabili: zgomotele, miro­surile, atingerile curg pur și simplu prin dvs. Sau că totul se prelinge de pe dvs., ca și când ați purta o pe­lerină de ploaie.
18. Folosiți formulări pozitive. Înlocuirea unor cuvinte cu altele vă ajută să deve­niți opti­miști. Începând de mâine, nu mai spu­neți "pro­ble­mă", ci "provocare", spuneți "vreau" în loc de "trebuie" și, în loc de "groaz­­­nic", "nu chiar grozav". Subconști­entul reacțio­nea­ză la acest truc, cu energii care vă sti­mu­lează, nu cu asociații ne­gative, parali­zante.
19. Călătorie în gând. Așeza­ți-vă într-o po­ziție comodă, rela­xan­tă. Închideți ochii și concen­trați-vă asupra respira­ției dvs. Începeți să ima­gi­nați peisaje. Întoarceți-vă într-un loc frumos și liniș­tit, pe care l-ați vizitat cândva. Cutreierați pădu­rile, bucu­ra­ți-vă de un apus de soare pe malul mării sau plim­bați-vă pe o pajiște înflorită. Călătoria poate fi însoțită de o muzică specială, meditativă.
20. Faceți-vă complimente. Ce se în­tâmplă când vă uitați di­mi­neața în oglindă? Vă nu­mărați ridu­rile? Vă scoate din sărite părul? Observați, îngrijorate, celulita de pe coapse? Toate acestea sunt sem­nale nega­tive, care produc blocaje în organismul dvs. și nu vă fac decât rău. Dar se poate și altfel. Pri­viți-vă în ochi și spuneți cu voce tare: "Mă accept și mă iubesc așa cum sunt". Faceți acest exercițiu cel puțin o dată pe zi. La-nce­put, o să vi se pară cam ciudat, dar cu­rând vă veți da seama că organismul vă este recu­noscător: fața vi se destin­de, arătați mai frumoși și mai veseli, iar metabolismul este și el activat.