Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii

Dana Ene
Postul Cel Mare se apropie de sfârșit iar copacii și grădinile s-au împodobit cu flori de sărbătoare. E momentul să luăm și noi pilda naturii, pentru a primi cum se cuvine evenimentul pascal. Un strop de culoare și muzică, strecurate în rutina zilnică, sunt cum nu se poate mai potrivite pentru a ne crea o stare de bine în așteptarea Sfintelor Paști.

"Paștele în Bucovina"

Cei mai harnici în organizarea evenimentelor de­dicate Paștelui au fost anul acesta bucovinenii. Pro­gramul "Paștele în Bucovina", organizat de Consiliul Județean Suceava, a în­ceput încă de pe 16 martie, odată cu Festivalul Națio­nal al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești. Până la Sfânta Sărbătoare, în fie­care joi, la Fălticeni au loc conferințe religioase, sub genericul "Postul Mare - Urcuș spre Înviere" și în toată Bucovina au loc ex­poziții și concursuri de ouă încondeiate și con­certe pascale.
În Duminica Floriilor, și la Suceava au loc o mul­țime de evenimente: Târ­gul "Produs în Bucovi­na", cu bunătăți tradițio­nale din toate zonele jude­țului, un concert de mu­zică corală religioasă ținut pe espla­na­da din centrul orașului și un concert pascal susținut de Grigore Leșe, la Biserica Romano-Catolică "Sf. Ioan Nepomuk". Tot în Dumi­nica Floriilor, la Moldovița se organizează Festivalul Ouălor Încondeiate, iar la Fălticeni are loc o expoziție de artă religioasă.
Și cum pictura pe ouă se bucură de mare trecere în Bucovina și reprezintă o adevărată atracție, în special pentru turiștii care vor poposi, de Paști, pe plaiurile ei însorite, în fie­care localitate vor putea fi vizitate ate­liere de încon­deiat ouă și expoziții cu vânzare. În sâm­băta dinaintea Paștelui, în Salina Cacica se oficiază "Învierea din adâncuri", la capela amenajată în peș­teră, iar în prima zi de Paște, în municipiul Suceava pu­teți participa la obiceiul sfințirii de pască, apoi la slujbele de miruit și, nu în ultimul rând, la concursuri de ciocnit ouă roșii sau concursuri de coșuri pascale.
(Mai multe date despre toate evenimentele organi­zate în cadrul programului "Paștele în Bucovina" gă­siți pe www.cjsuceava.ro)

Târgul de Florii de la Muzeul Țăranului

Muzeul Țăranului din București așteaptă și anul acesta meșteri artizani din toate zonele țării, de vineri, 26 aprilie, și până dumi­ni­că, 28 aprilie, la Târgul de Florii. Organizat în curtea muzeului, în cadrul lui veți găsi: olari, fierari, cioplitori, lin­gurari, cojocari, cofetari, pielari, ru­dari, iconari, dar și țe­sătoare, cusăto­re­se, specialiste în bro­derie și împleti­turi. Puteți cumpăra ouă încondeiate, obiecte din lemn, cerami­că, țesături, ju­cării, instrumente muzi­cale, podoa­be, mobilier pictat și icoane - numai bune de făcut cadou sau de îm­po­dobit casa de sărbătoare. Pentru cei care nu au timp, sau nu se pri­cep să gă­tească "finețuri" tradițio­nale, se vor găsi și de-ale gurii, bu­nătăți ce vor im­pre­siona, cu sigu­ranță, mu­sa­fi­rii cei mai exigenți: cozonaci, cofeturi din Te­leorman, kürtös kalács și turtă dulce de Har­ghita, dar și mere frumoase din Ma­ra­mu­reș, suc de mere, halviță, miere de albine și lăptișor de mat­că, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor și vin.
Vor exista și demonstrații de încondeiat ouă, iar sâmbătă, pe 27 aprilie, de la ora 11:30, la Atelierul de creativitate vor fi spectacole de teatru de păpuși pentru copii: Lă­zărelul, cu trupa Tropăiele, coor­donată de Beatrice Iordan. Tot sâm­bătă, de la ora 15:00, în curtea muzeu­lui puteți vedea Ansamblul Tălăncuța, din Republica Moldova, care prezintă muzici tradi­ționale.
(Preț bilet: 6 lei, 3 lei - reduceri pentru elevi, stu­denți, pensionari.)

Paula Seling și Marcel Costea - Concert special de Paște, la Sala Radio

Îndrăgita Paula Seling le-a pregătit fanilor ei o sur­priză de proporții. Chiar de Florii, duminică, pe 28 apri­­lie, ea va interpreta, pe scena Studioului de Con­certe "Mihail Jora", pricesne și alte cântece sfinte, dedicate celei mai importante sărbători a creștinătății, Paștele.
Frumoasa maramureșeancă va fi acompaniată de muzicianul Marcel Costea, la marea orgă a Sălii Radio (cel mai mare instrument de acest tip din sud-estul Europei), dar și de pianistul Călin Ionce, care este și orchestratorul tuturor pieselor ce vor fi prezentate în concert. Paula Seling a mai umplut o dată, la refuz, anul acesta Sala Radio, de ziua îndrăgostiților, când a sus­ținut un concert alături de orchestra Radio Româ­nia.
(Ultimele bilete pentru concertul Paulei Seling se găsesc în rețeaua www.bilete.ro și au prețuri cuprinse între 20 lei categoria I și 10 lei cate­goria a III-a.)

Divna, la Ateneul Român din București

Duminică, pe 28 aprilie 2013, de la ora 16 și de la ora 20, soprana de ori­gine sârbă, Divna, va susține două spec­­tacole speciale de Paște, la Ate­neul Român din București. Ală­turi de ea va fi prezent și Dan Puric.
Divna Ljubojevic s-a născut la Bel­grad (Serbia), în 1970, și a înce­put să cânte de la o vârstă fragedă, în Gru­pul Mânăstirii Vavadenje. Aici au fost puse bazele tehnicii sale vo­ca­le remarcabile. A urmat apoi Co­le­giul de Muzică Mokran­jac din Bel­grad și Academia de Muzică din Novi Sad. În urma aces­tei peri­oade de perfecționare, Divna a devenit diri­jorul Corului Mokran­jac și a condus, din 1989, pentru o peri­oadă de doi ani, "Prima So­cietate Corală" din Belgrad. În 1991, a înființat Ansamblul "Me­lodi" și a început să sus­țină con­certe de muzică bisericească veche și contemporană, prin întreaga lume.
Datorită calită­ți­lor sale vocale ex­cep­ționale, Divna a abordat pe lângă mu­zica bisericească, și opera. Artista cân­tă și astăzi alături de Ansamblul "Me­lodi" și are în reper­toriu poeme, piese de muzică barocă și cântece interpretate atât în limba engle­ză, cât și franceză și italiană.
Divna a mai cân­tat în România în anul 2008, la Sala Palatului din Bu­cu­rești, în ca­drul Con­cer­tului Inter­național de Muzică Bizantină "Bu­curia În­vie­rii".
(Biletele pentru con­­certul ei de la Bucu­rești se găsesc online pe www.myticket.ro și au prețuri cuprinse între 150 lei categoria a III-a și 250 lei ca­te­goria I.)