Amintiri din pădurea verde

Otilia Teposu
Primăvara se încăpățânează să vină. Ne uităm pe fereastră și populăm priveliștea cenușie și friguroasă, cu primăverile verzi și înflorite de altădată. Aveți vreo amintire deosebită, legată de o zi de aprilie petrecută în pădurea verde? Puneți-vă pe scris! Paginile revistei noastre abia așteaptă să înverzească și să se încălzească cu soare adevărat.

Și-n anul acela s-a întâmplat la fel ca-n alți ani. Totul a început cu vreo trei, patru săptămâni îna­inte de Paști. Parcă înnebuniseră cu toții, nu mai aveai cu cine să te înțelegi. Femeile din casă, Buna și Mama, deschideau ferestrele și ușile de la toate încăperile, paturile și dulapurile erau trase de la locu­rile lor, ștergarele și covoarele duse la vâltoare, vasele erau luate din cuie și de pe polițe și puse afară, în vai­lin­gul cel mare, la frecat cu cenușă. Totul era în casă întors, nimic nu mai era la locul lui, căci începea marea curățenie de primăvară. Până și lăduca mea cu jucării era aruncată în gura podului de la șură. "Las-o acolo", îmi zicea Buna, "până după Sărbători. Nu vezi că ne împiedicăm de ea pe aici?". Ce puteam să mai zic, da­că nici tata nu se punea cu femeile, când era cură­țe­nia cea mare. Lăsam lada acolo, căci știam din anii trecuți că va trebui să cobor tot eu jucăriile, pe rând și pe furiș, ca să le aduc iar pe toate în colțul meu din bu­că­tărie, pe care-l împărțeam cu Ciurli, motanul cel gras.
În zilele acelea, când totul mirosea a var și-a leșie, mi-era mai ușor să scap de sub ochii lor și să fug de-acasă. O luam pe ulița Nastasiei și, din câțiva pași, ajun­geam în pădure, unde nimeni nu văruia și nici nu trân­tea geamuri, vase, pahare și uși. Acolo era tot­dea­una curat, chiar și atunci când încă nu era topit bine omă­tul și când mai erau nenumărate mlaștini pe la marginea poienilor. Cine oare face curat în pădure?, m-am gândit eu odată, în timp ce treceam pe cărarea spre Poiana cu mușuroaie. Dar mi-a sărit repede gân­dul din cap, căci am văzut niște urme ciudate, de lăbuțe mici, care duceau către Dealul cu viezuri, de care mă te­­meam, așa că am ocolit cu grijă locul și m-am oprit toc­­mai în poiana în care era un fag bătrân și scorburos. În urma mea, pe cărare, crengile care s-au dat la o parte din drumul meu se mai mișcau, scuturându-și mugurii tari. Unii copaci, nu știu cum îi chema, aveau deja frun­­zișoare galben-verzui, acre la gust, numai bune pentru când ți-era sete. M-am băgat în scorbura fagu­lui, cu greu. Parcă nu mai încăpeam așa bine ca altă­da­tă. Auzeam tot felul de zgomote acolo în scorbură, pă­reau niște ape care curg și, câteodată, se auzea și o mu­zică de departe. Nu stăteam prea mult acolo, căci mi se făcea de la o vreme frig, trunchiul fagului era umed pe dinăuntru.
Numai că în ziua aceea, de care mi-aduc bine amin­te acum, n-am putut să ies când am vrut, pentru că așa, dintr-o dată, a început o ploaie rece și un vânt mare. Din scorbură vedeam numai o parte de pădure, capătul poienii și cărarea care ducea către casă. Ploaia cădea grăbit și, de undeva de sus, din scorbură, începuse să se prelingă apă pe trunchiul fagului. M-am ghemuit mai bine și mi-am strâns paltonul albastru peste ge­nunchi, ca să nu-mi fie frig. Când a fost ploaia mai ma­re, dintre copaci a ieșit o femeie pe care n-o mai vă­zu­sem niciodată până atunci. Nu semăna cu nimeni, era mare, mare, și s-a apucat să strângă în brațe toți copacii din poiană. După ce pleca de lângă ei, mugurii țepeni se desfăceau cu pocnete ușoare, în frunze. Pe cap, fe­meia aceea n-avea năframă, așa cum purtau Buna și Mama ori alte femei de pe uliță. Avea părul lung și-l tră­gea după ea ca pe o mătură uriașă, în care erau de-a val­ma prinse frunze uscate și crengi rupte. În urma ei, perdeaua ploii se reteza brusc și de pe frunzele proas­păt dechise se prelingea apa în iarbă. M-am uitat după ea până când a ajuns la capătul poienii. Atunci s-a întors și a încetat și șuieratul acela pe care nu știam dacă-l făcea ea sau co­pacii mișcați de vânt. Și-a scuturat părul și hai­nele, a intrat în pă­dure și-a dispărut. Când am ie­șit din scor­bură, am văzut că jumătate din pădure înfrun­zise. Nu mai ploua și iarba părea mai mare și mai deasă. Nici nu știu cum am ajuns acasă. Femeile n-au băgat de seamă că am lip­sit, Ciurli mi-a aruncat doar o privire plic­ti­sită, iar eu n-am știut niciodată dacă ceea ce v-am po­vestit am visat sau chiar am văzut, din scorbura aceea de fag, cine face curățenie mare și aduce pri­măvara în pădure.

Ploaia

Era dimineață devreme și deschideam ochii numai pe jumătate, ca s-o pândesc. Ea se-nvârtea prin bucă­tărie, povestind cu cineva, parcă. Când se-așeza pe scăunelul de lemn, la sobă, ca să facă focul, deschi­deam ochii ca lumea, căci ea stătea cu spatele la mine și nu putea să vadă că nu mai dorm. Dar acum cred că știa, cred că simțea că mă prefac. Și poate de aceea vorbea, cred că de fapt mie îmi spunea ce să nu uit, cu mine vorbea, ca să țin min­te.
În bucătăria mare nu era nimeni în afară de noi două. Ea, cu conciul gata făcut în vârful capului, prins cu agrafele făcute din sârmă groasă și eu, ascunsă în pat, sub duna uriașă din pene de gâscă, ușoară, de credeai că te acoperi c-un nor. Și Buna povestea despre un gard care trebuia reparat, despre o găină care nu mai făcea ouă, despre cratița cea mare și roșie care s-a gău­rit și despre multe altele încă. Și eu adormeam alintată de vocea ei molcomă și mă trezeam și iar adormeam și vi­sam, în vreme ce lumina se furișa pe fereastră, se li­pea mai întâi de spă­tarul scaunului și-apoi se scurgea ca o apă ma­re pe tot pe­retele. Și când tot peretele scli­pea, numai ce-o au­zeam pe Buna că se apropie de pat și mă cheamă: "No hai, că-i vremea de pădu­re." Și câtă vreme eu mă scoboram din pat, câtă vreme îmi beam laptele, ea își lua șur­ța care avea buzu­nare mari și pregătea co­șu­rile.
Coșul ei de nuiele cu frânghii late, ca să n-o taie la umeri, și coșul meu mic, ce-avea o dungă ma­ronie, ca un brâu, pe mijloc. Punea în coșuri una și alta și îmi spunea mereu aceeași poveste: că atunci când mergi în pădure e bine să fii pregătit, să ai la tine o bucată de pâine, că nu se știe niciodată cu cine te poți în­tâlni, să ai un capăt de ață, că poate trebuie să legi oa­rece. Că e bine să nu uiți să iei un săcuț ori o straiță ca să strângi ierburi de leac. Nu-i rea nici o năframă, dacă vine ploaia, că, vorba ceea, nu se știe niciodată... Și-n vreme ce-mi spunea toate astea, deschidea serta­rele dulapului mare și scotea de-acolo, pe rând, sfori, pungi, pâinea pe care o înfășura într-un ștergar și mai lua și o coțcă de zahăr, sau poate două, ca să mi le dea când îi ziceam că mă dor picioarele. Închideam ușa, puneam mătura în prag, ca să știe oricine că suntem pe-aproape și-apoi plecam.
Și cum să nu fim aproape, căci pădurea era doar la capătul gardului... Din câțiva pași eram dincolo de casa Nastasiei, treceam puntea peste Valea Albă și gata, ajungeam. Știam că, de cum lăsam în urmă tufele de alun de la marginea văii, trebuie să tac, pentru că în pă­dure erau alte legi, nu ca acasă, unde puteam să lălăiesc cât voiam, prin curte ori pe uliță. Așa mi-a spus Buna, să tac în pădure ca să aud mai bine. N-am auzit nimic la început, ce să aud? Cred că nu știam să ascult. Dar asta până într-o zi, când ne-a prins ploaia și Buna m-a așezat sub crengile unui fag scorburos, ca să mă apere. Și câtă vreme ea a umplut mai departe, prin ploaie, căldărușa de fragi, eu am rămas sub crengile groase ale copacului, ascunsă de picăturile mari, care brăzdau aerul cu șuierat ascuțit.
Ghemuită lângă trunchiul gros al copacului, aco­pe­rită cu năframa Bunii, care mă apăra, auzeam un fel de tropot care venea de undeva de tare departe și se apro­pia pe sub iarbă, însuflețind într-o legănare imensă întreaga pădure. Am tremurat odată cu frunzele, mărunt și des, după cum bătea vântul. M-am aplecat odată cu trunchiul copacului, lângă care ședeam, m-am înfiorat cu prima picătură de apă scursă pe obraz, de undeva de sus, dintre crengile care săltau înnebunite și parcă răs­pun­deau freamătului de sub pământ, ca și cum o her­ghelie ar fi căutat acolo scăpare dintr-o mare primejdie. Și-am auzit și murmurul apelor care veneau de sus și de jos, într-o împreunare fără sfârșit, și în momentul acela cred că am văzut, deși acum nu mai sunt chiar sigură, am văzut că în loc de degete am frun­ze și-n loc de mâini se-nălțau în aer niște crengi subțirele, iar picioarele nu-mi erau decât niște lujeri firavi, precum crenguțele de mesteacăn. Muguri și flori se deschideau în trupul meu și m-au acoperit cu o platoșă verde ca o scoarță ră­coroasă de mătase, ce m-a prins pe veci în strân­soa­rea ei. Auzeam cum alunecă spre rădăcini picături mari de ploaie. Eram în mijlocul pă­durii și ploua. Creșteam în ploaia de primăvară și pădurea se bucura fre­mătând.
Câteodată, mi-e tare dor de pădurea copilăriei mele și de Buna. E dimi­nea­ță, devreme. Deschid ochii numai pe jumătate, ca să pân­desc ziua care toc­­mai începe. Ca­sa e alta, și lumina, care pare aceeași, nu mai curge azi ca un șuvoi pe pereți. Mă ridic din pat și-mi prind părul în vârful capului într-un conci țuguiat. Câ­tă vreme îmi pre­gă­tesc cafeaua, vorbesc despre una și alta, singură, în bucătăria goală. Des­­pre o cană care s-a spart, despre un cu­țit care nu mai taie, despre un ceas care a înțepenit. Și de undeva, de departe, străbate o chemare: "No hai, că-i vremea..." și atunci îmi pregătesc geanta. Și pun în ea una și alta, că atunci când mergi în lume e bine să fii pregătit, să ai la tine o bucată de pâine, că nu se știe niciodată cu cine te poți întâlni, să ai un capăt de ață, că poate trebuie să legi oarece, un săcuț ori o strai­ță... Nu-i rea nici o nă­fra­mă, dacă vine ploaia... Și mai pun și o bomboană, pen­tru când m-or durea picioarele, și ies din casă prin­tre oameni și mașini, înfășurată într-o platoșă verde de amin­tiri, ca o scoarță răcoroasă de mătase. Și nu-mi ră­mâne altceva decât să tac, căci în lume legile sunt alte­le, dar știu sigur că vine și aici, nu se poate să nu vină, simt asta până în ultimul colț al fi­in­ței mele, care a fost atunci demult îngemănată pe veci cu pădurea, știu și mai aștept încă o dată Ploaia aceea de primăvară...