Lăstarii de plante și semințele germinate

Florentin Popa
AURICA ALEXANDRU

"După o perioadă în care mergeam cu semințele de la om la om, acum încercăm să facem față solicitărilor"

După succesul de la Târgul Internațional de Pro­ duse Ecologice "BIOFACH" din Nürn­berg, unde România a fost nomina­lizată "Țara Anului", ne-am hotărât să căutăm povești de succes pentru cei ce vor să-și încropească o afacere cu bani puțini, destinată, în primul rând, celor ce doresc să trăiască sănătos. Un exemplu concret în acest sens este Aurica Alexandru din Brașov, care și-a dat seama de im­portanța alimentației biologice pentru sănătate, pe care apoi a transformat-o într-o afacere de succes.

- D-nă Alexandru, firma pe care o conduceți, Germalex, este unul dintre principalii furnizori de se­mințe germinate și lăstari pe piața magazinelor bio din România. Ce v-a motivat să începeți această ac­tivitate?

- Încă din copilărie am iubit natura. Bunica avea în grădină tot soiul de flori: plante aromatice și de leac, numai de ea știute. La grinda casei stăteau mereu atâr­nate, la uscat, legături de flori de tot felul... Când mă strecuram în pod, mă pierdeam printre săculeții cu plan­te medicinale pentru ceaiuri, care miroseau dum­ne­zeiește. Tot în pod găseam fructe și ciuperci uscate, păstrate de bunica pentru perioadele de post, care erau ținute cu sfințenie. Mi-a fost greu să nu mă "molip­sesc" de la ea, mai ales că ne doftoricea numai cu leacuri naturale, pe care nu le-am uitat niciodată...
Adolescentă fiind, am plecat la oraș, dar am rămas cu nostalgia copilăriei, cu gustul sănătății, asigurată din grădina în care am crescut, așa că am început să expe­rimentez diferite rețete, pentru o alimentație cât mai sănătoasă. Un impuls serios în acest sens mi-a fost dat de revista "Formula AS", care este nelipsită din familia noastră, încă din primii ani de existență. Fascinați de informațiile citite, hotărâsem să mâncăm sănătos (nu­mai crudități), măcar o zi pe săptămână, pentru aportul de enzime, vitamine și minerale natu­rale, de care orice organism are nevoie. Cel mai mult mă atrăgeau semin­țele încolțite, ale căror proprietăți nutritive și curative mi se păreau de excepție. Citeam tot ce apărea pe aceas­tă temă și aplicam practic: pu­neam diverse semin­țe la germinat, apoi le testam gustul... Am început cu grâul, care uneori germina, alte­ori mucegăia, dar când am găsit o sursă bună (semințe proaspete, netratate chimic), problema s-a rezolvat, ba aveam mereu un sur­plus, pe care-l dădeam prietenilor atrași de bene­ficiile unei alimentații sănă­toase.
La acele vremuri, industria din Brașov începea să se destrame: se făceau disponibilizări, iar eu și cei doi fii ai mei - studenți, pe atunci - ne gândeam să înce­pem o activitate, să putem trăi din ceva. Mai greu era să alegem domeniul. Inițial, ne-am gândit la creșterea albi­nelor, pentru bogăția de sănătate pe care ne-o oferă, dar soțul meu era plecat să lucreze în Israel și nu aveam cum să mergem cu stupii în natură. Într-o discuție telefonică, el ne-a spus că la Tel Aviv semin­țele ger­minate și lăstarii de plante se găsesc la toate maga­zi­nele alimentare, iar în restaurante sunt nelipsite de la orice masă. Atunci ne-a venit ideea să producem se­min­țe germinate și lăstari, mai ales că aveam ceva ex­periență în domeniu.
Băieții mei au fost încântați de idee și, în anul 2008, am început activitatea, cu bucurie și entuziasm. Știam că produsele noastre sunt sănătoase și ne gândeam că n-avea cum să nu meargă bine. Încă lucram la firma la care eram angajată, iar după program plecam la București, cu trenul, pentru livrarea comenzilor (mici, pe atunci). Fiul meu, Lucian, (student la Medicină) mă aștepta la gară și de acolo mergeam pe la magazine... Apoi mă întorceam acasă. A fost destul de greu - fă­ceam activitate de pionierat, de două ori pe săptămână făceam promovare de la om la om, mergeam la târguri și expoziții... Unii ne priveau cu mirare, alții cu neîn­credere (ce nu cunoști poate părea straniu), alții cu bu­curie: "Uite, există așa ceva și la noi!"... Am mers mai departe și, după 2009, chiar dacă ne-a fost greu (an de criză, când multe firme au dat faliment)! Ne-am dat seama că cel mai important este ca produsele noas­tre sănătoase să ajungă la cei care aveau nevoie de ele, mai ales că a existat și un curent bio favorabil în acea vreme! Ușor-ușor, am devenit cunoscuți și ne-am făcut loc pe piață... iar acum, încercăm să facem față solicitărilor!

- Ce tipuri de semințe germinate produceți în pre­zent și ce proprietăți au acestea pentru sănătate?

- Producem toate tipurile de semințe, în funcție de cerere: germeni de grâu, lucernă (alfa-alfa), linte, schin­duf, năut, mazăre, fasole, broccoli, varză roșie, ridichi, armurariu etc. De asemenea, producem o largă varietate de lăstari: de floarea soarelui, trifoi roșu, ceapă, praz, iarbă de grâu, iarbă de orz (din care re­zul­tă sucul de orz verde - cu proprietăți miraculoase de vindecare și refacere a celulelor). Toate produsele noas­tre sunt proaspete și 100% biologice, nefiind tra­tate cu niciun fel de substanțe chimice.
Ca beneficii în sănătate, în primul rând, germenii și lăstarii au în compoziția lor o cantitate de 20-30 de ori mai mare de vita­mine, enzime, minerale și nutrienți decât planta matură. În procesul ger­minării, se mai dezvoltă o serie de vitamine, en­zime, minerale, flavo­noi­de și uleiuri volatile, denumite generic "ele­men­te vitale". Cerce­tătorii au demonstrat că sămânța declan­șează pro­cese extraordinare în timpul germinării. Se­min­țele germinate puse în caserole își continuă dez­voltarea, deci sunt hrană vie, cu un conținut mare de antioxidanți - importanți pentru buna funcționare a sistemului imuni­tar, fără calorii, dar cu multe fibre, care ajută digestia.

- Produsele dvs. au și recomandări pentru anumi­te afecțiuni?

- În primul rând, produsele noastre sunt alimente vii, sănătoase, complete, care nu ar trebui să lipsească din alimentația omului modern. De exemplu, germenii au cel mai mare procent de vitamine și enzime, germe­nii și lăstarii au indicații în detoxifiere, completează ne­voile de vitamine, enzime și minerale naturale, iar prin aportul de fibre de cea mai bună cali­tate, cu efect diu­retic, combat con­stipația (afecțiune din ce în ce mai des întâlnită) și reduc colesterolul, fiind indicate în tratarea diabetu­lui, a obezității etc.
Toate tipurile de ger­meni și lăstari stimulează ac­tivitatea sistemului imunitar. Pentru că volumul fibrelor din semințe crește odată cu germinația, ele accelerează digestia, asigu­ră asimilarea corectă a nu­trienților și aju­tă la eli­minarea grăsimilor inutile din organism.
Lăstarii de broccoli sunt de 50 de ori mai puternici în lupta împotriva cancerului decât planta matură, fiind totodată o excelentă sursă naturală de enzime, fla­vonoide și antioxidanți.
Germenii de armurariu au cea mai intensă și com­plexă acțiune la nivel hepatic. Stimulează activitatea de regenerare a celulelor hepatice, împiedică acumu­larea de toxine în ficat, determinând și eliminarea toxi­nelor existente. Prin activitatea purificatoare și tonică a ficatului, a sângelui și a splinei, germenii de armu­rariu susțin organismul în perioada de con­valescență și activează sistemul imunitar.
Germenii de ridichi sunt antibiotice naturale în stare proaspătă, cu rol antiseptic general. Conținutul bogat în minerale (potasiu, fier și fosfor) sprijină siste­mul circulator și activitatea cordului. Germenii de ri­dichi sunt indicați în rahitism și în curele de remine­ra­lizare a organismului. Au o puternică acțiune de drenaj hepatic și renal, îmbunătățesc digestia și tonifi­că întreg organismul. Au un gust proaspăt, ușor picant.
Germenii de mazăre, bogați în proteine, sunt foarte hrănitori, fiind indicați în stări astenice, avitaminoze și anemii. Nu degeaba sunt considerați un aliment-medicament: conțin vitaminele A, B, C, D, E, K și minerale (Ca, Fe, K, Mg, P, Zn, Se) în cantități impre­sionante! Componentele naturale cresc longevitatea și întrețin sănătatea organismului.
Germenii de varză roșie au proprietăți antioxi­dante, un conținut ridicat de vitamina U (necesară în tratarea ulcerului) și de calciu organic.
Germenii de năut amplifică energia și vigoarea, ajută digestia și combat constipația. Năutul germinat stimulează metabolismul, procesele de curățare și regenerare a organismului, fiind indicat în curele de slăbire și în dieta diabetică. De asemenea, acești ger­meni au proprietăți tonice sexuale, fiind denumiți și "sămânța virilității".
Germenii de linte sunt indicați în situațiile care ne­cesită un consum ener­getic crescut: stări de con­vales­cen­ță și anemii. Sunt bo­gați în proteine Germenii de linte conțin și multe fi­bre vegetale, fiind un ex­celent substituent pentru carne (110 g germeni de linte conțin aceeași canti­tate de proteine ca 134 g car­ne de vită!). De aseme­nea, combate constipația, iar canti­tatea mare de anti­oxidanți ajută la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
Lăstarii de trifoi roșu hră­nesc și optimizează func­­țio­narea glandelor, pu­rifică sângele, întăresc ar­ticulațiile, dizolvă gră­simile depuse în timp în ficat, au efecte anti­infla­ma­toare, energizante și expectorante.
Din iarba de grâu se obține un suc cu proprietăți miraculoase. Dato­rită conținutului bo­gat în clorofilă, sucul din iarbă de grâu protejează împotriva factorilor can­ce­ri­geni, curăță ficatul și ajută la oxige­narea celu­lelor.
Germenii de schinduf reglează metabolismul gene­ral, nivelul colesterolului, protejează sistemul cardio­vas­cular, previn și controlează diabetul, stimu­lează lac­tația la mămici, stimulează activitatea pan­crea­sului și a ficatului, mențin tonusul muscular, previn osteo­poroza și anemia. De asemenea, au efect afrodisiac.

- Semințele germinate trebuie incluse în ali­men­tația de zi cu zi?

- Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în sala­te. Sunt indicați în alimentația copiilor, pot fi de un real ajutor bolnavilor în convalescență, persoanelor care țin cure de slăbire sau sportivilor care fac antre­namente epuizante și, mai ales, oamenilor care vor să rămână sănătoși.

- Cât costă și unde pot fi găsite produsele Ger­malex?

- Produsele noastre sunt accesibile ca preț: noi le vindem cu 1,5 lei până la 5 lei caserola, în funcție de sor­timent și gramaj. Ambalăm germeni și lăstari în ca­serole de gramaje diferite, pentru a veni în întâm­pina­rea nevoilor cumpărătorilor. Produsele noastre pot fi gă­site în rețeaua Real, Billa, Cora, magazinele Natu­ralia, Paradisul Verde etc. Suntem dispuși să colabo­răm și cu alte magazine naturiste din țară, care doresc să comercializeze aceste adevărate comori de sănătate!

D-na AURICA ALEXANDRU poate fi contactată la GERMALEX Brașov, tel. 0747/05.00.82; e-mail: germalex@yahoo.com, www.germalex-germeni.ro