Scăpați de durerile de cap
Pulsează sau înțeapă, bubuie sau apasă - din datele cuprinse în studii științifice aflăm că peste 54 de milioane de europeni suferă frecvent de cefalee, mai ales în acest anotimp. Deoarece durata zilei se mărește, organismul își modifică echilibrul hormonal, iar temperatura aerului în creștere și desele schimbări de vreme suprasolicită sistemul circulator, ca și pe cel nervos.
Ce vă ajută - Nux vomica D6 declanșează un proces de echilibrare generală, deci este de luat în prima săptămână. Haplopappus D3, cu acțiune verificată împotriva amețelilor și a vederii neclare, se va administra în a doua săptămână. În a treia și ultima parte a curei, Scutellaria D6 va combate durerile, excitabilitatea nervoasă și oscilațiile tensiunii arteriale.
Ce vă mai este de folos - "Curățirea cu ulei" este o metodă de origine ayurvedică, prin care se îndepărtează toxinele din organism. Dimineața, pe stomacul gol, luați în gură o lingură de ulei de susan ori floarea-soarelui și, timp de 15 minute, plimbați lichidul prin cavitatea bucală, agitându-l încolo și încoace. Apoi scuipați uleiul și clătiți gura de mai multe ori cu apă caldă. Aplicați această procedură zilnic, vreme de două săptămâni.
Minicură pentru abdomen
Mâncare prea multă, prea grea, prea grasă - în lunile de iarnă, sistemul digestiv muncește din greu. E absolut necesar să-i faceți o curățenie riguroasă, eliminând produșii reziduali ai metabolismului. Beți lichide din abundență și mâncați multe legume și fructe proaspete, pentru a vă completa rezervele de minerale.
Ce vă ajută - În prima săptămână, Nux vomica D6 favorizează evacuarea metaboliților. Urmează în a doua săptămână Carduus D6, care stimulează procesele metabolice la nivelul ficatului și detoxifierea. Luați în a treia săptămână Adlumia fungosa D4, pentru a vă asigura buna funcționare a tubului digestiv.
Ce vă mai este de folos - Căldura umedă aplicată pe ficat îi furnizează acestuia energia necesară, activează irigarea lui cu sânge și îl ajută să funcționeze cu randament sporit. Umpleți o buiotă cu apă fierbinte, înfășurați-o într-un prosop și puneți-o pe ultimele coaste, în partea dreaptă. Stați astfel în repaos, circa 20 de minute, după masa de prânz. Nu efectuați procedura seara, fiindcă atunci ficatul se află în intervalul său de odihnă.
Întăriți-vă spatele
Peste 80% dintre oameni au mereu probleme cu spatele, îndeosebi suferind de dureri în zona coloanei cervicale și a celei lombare. Cauzele cele mai frecvente sunt obezitatea, suprasolicitarea și sedentarismul. În general, noi acordăm prea puțină atenție spatelui. Dacă mușchii, tendoanele și ligamentele sale nu beneficiază de suficient antrenament, ajungem să avem dureri. Și nu arareori de vină este și psihicul: la mulți suferinzi, sursa simptomelor este stresul.
Ce vă ajută - În prima săptămână, Nux vomica D6 poate mobiliza forțele de autovindecare ale organismului. Bryonia D6 vă ajută în a doua etapă să combateți stresul, echilibrând decompensările psihice și calmând durerile. În a treia săptămână, Paloondo D6 elimină contracturile musculare și realizează o destindere generală.
Ce vă mai este de folos - Întăriți-vă musculatura trunchiului. Vă recomandăm un exercițiu util în acest scop. Întindeți-vă pe burtă, pe o saltea. Ridicați trunchiul, sprijinindu-vă în coate. Proptiți picioarele pe vârfurile degetelor. Ridicați-vă tot corpul, astfel încât ceafa, trunchiul, popoul și picioarele să formeze o linie dreaptă. Apoi ridicați alternativ picioarele. Opt repetări.
Revigorarea sistemului imunitar
Acum, în această perioadă de tranziție de la sezonul rece la cel cald, organismul nostru este atacat de numeroși germeni patogeni. Iar variațiile bruște de temperatură ne fac deosebit de vulnerabili la răceli. Mecanismele noastre de autoapărare au mai mult ca oricând nevoie de sprijin. Căci un sistem imunitar intact ține funcțiile tuturor organelor în echilibru.
Ce vă ajută - Din nou se administrează, în prima săptămână, Nux vomica D6, pentru a crește "receptivitatea" sistemelor. Apoi, timp de o săptămână, Propolis D12. El protejează nervii și activează circulația. În a treia săptămână, cura se încheie cu Thuja D12, un remediu homeopat foarte apreciat pentru acțiunea sa antiinflamatoare și imunostimulatoare.
Ce vă mai este de folos - Băile la picioare cu apă încălzită progresiv - două săptămâni, în fiecare seară - întăresc capacitatea naturală de apărare a organismului, răspândesc în corp o căldură plăcută și au efect relaxant. Puneți într-un lighean apă încălzită la aproximativ 30 de grade, atât cât să vă depășească puțin înălțimea gleznelor, țineți picioarele înăuntru și adăugați din când în când apă fierbinte, făcând ca temperatura să crească treptat, până la 40 de grade. Totodată, extindeți-vă programul sportiv și, pe cât posibil, efectuați-l în aer liber, având însă grijă să vă protejați în special zona gâtului de vânt, umezeală și frig, pentru a nu cădea victimă microorganismelor agresive.
Pentru o piele frumoasă
Un ten care și-a pierdut strălucirea și, în plus, tinde să se acopere de impurități? Modificările hormonale determinate de anotimp afectează profund echilibrul pielii.
Ce vă ajută - Luați în prima săptămână Nux vomica D6, ca terapie de bază, apoi în săptămâna a doua Berberis vulgaris D6, care intensifică eliminarea toxinelor prin secreția biliară, ficat și rinichi. În ultima parte a curei, Okoubaka D3 va întări funcția de barieră a pielii și va activa metabolismul la nivelul ei.
Ce vă mai este de folos - Puneți câte 2 lingurițe de rădăcină de brusture și rădăcină de păpădie în 750 ml apă și fierbeți-le la foc mic, 20 de minute, într-un vas acoperit. Pe urmă luați vasul de pe foc, adăugați 2 lingurițe de flori de trifoi uscate și lăsați să se infuzeze 10 minute. Strecurați și beți până la trei căni pe zi. Acest ceai medicinal activează metabolismul pielii și îmbunătățește structura învelișului cu rol protector al corpului nostru.
De asemenea, recomandabil: masajul de dimineață. Îndată ce v-ați ridicat din pat, fricționați-vă tot trupul, timp de 3 minute, cu o mănușă aspră de lufă sau o perie de masaj. Începeți cu laba piciorului drept, apoi urcați încet pe gambă și coapsă, cu mici mișcări circulare. Procedați în același mod cu piciorul stâng. Înaintați în sus, masând rând pe rând abdomenul, fesele și spatele. La doamne, gâtul și decolteul trebuie tratate cu deosebită delicatețe. La sfârșit, vor avea parte de masaj și brațele, de la vârfurile degetelor până la umeri.
Dr. MARIA DRIMBA, specialist în homeopatie
"Cum se dozează corect granulele"
- Cum acționează remediile homeopatice asupra zonelor cu probleme ale organismului nostru?
- Homeopatia este o metodă empirică de tratament, inițiată în urmă cu mai mult de două secole și bazată pe o gândire holistică. Medicamentele, cunoscute de aproape toată lumea sub formă de granule, restabilesc echilibrul fizic și psihic și activează mecanismele de autovindecare.
- Cum se face o asemenea cură de primăvară?
- Fiecare din ele durează trei săptămâni și în fiecare săptămână se ia un alt remediu. Toate cele cinci cure încep cu Nux vomica. Desigur, se procedează astfel cu un motiv întemeiat: în homeopatie, noi știm ce eficiență are Nux vomica în stimularea reactivității, deoarece impulsionează toate procesele de reglaj din organism.
- Cum se dozează remediile?
- Se urmează schema săptămânală, luând din fiecare remediu câte cinci granule, de trei ori pe zi. Ele se lasă pur și simplu să se topească în gură, cel mai bine o jumătate de oră înainte sau după masă.
- Există posibilitatea să apară efecte secundare?
- Nu - cu condiția ca remediul să fie luat corect. Căci administrarea pe termen lung a unui remediu homeopatic poate stimula excesiv organismul.
- Se pot aplica simultan și alte metode de tratament?
- Remediile homeopatice pot fi combinate cu alte terapii, de exemplu cu proceduri Kneipp, acupunctură sau Ayurveda. Chiar și aromaterapia se împacă bine cu homeopatia, dacă se renunță la uleiurile care conțin mentol sau camfor. Acestea interferează cu medicamentele noastre și le pot inactiva.