Miracolul polonez! Expresia face de ani de zile înconjurul lumii. E vorba, evident, despre modul în care o țară fostă socialistă, la fel ca și România, a izbutit să scape din umbrele trecutului comunist, ba chiar să devină un model economic pentru Comunitatea Europeană. Singura țară care n-a fost lovită de criză. Țara care își susține cu fermitate opiniile la forumurile europene, izbutind să atragă cei mai mulți bani. O țară căreia i se simte de la distanță patriotismul, demnitatea și dorința de-a performa. O țară pe care am vrut s-o cunoaștem îndeaproape, ca să-i înțelegem "miracolul". S-ar putea aplica și la noi? În două numere consecutive ale "Formulei AS", colegii noștri CIPRIAN RUS și ION LONGIN POPESCU vor relata ce-au văzut și ce-au înțeles din călătoria lor în Polonia.
Profesor de Politologie la Universitatea din Varșovia, impecabil vorbitor de limbă română, căsătorit cu o româncă și bun cunoscător al istoriei și al prezentului țării noastre, dr. Bartlomiej Zdaniuk e o referință pe orice temă de comparație între Polonia și România, așa că a acceptat cu multă deschidere un dialog despre "Modelul polonez", despre resursele ambiției și forței extraordinare cu care Polonia s-a impus în ultimii ani în Europa, dar și despre preocupările comune ale țărilor noastre, după căderea comunismului și intrarea în Uniunea Europeană. Un dialog sincer și franc, în care, nu o dată, Bartlomiej Zdaniuk vorbește despre România cu patima și cu dragul cu care vorbești despre a doua ta țară.
Tradiție și catolicism
- În România, Polonia este văzută ca un miracol, când vine vorba despre adaptarea la rigorile Uniunii Europene și capacitatea sa uimitoare de atragere a fondurilor europene. Am venit aici, la Varșovia, să vedem de unde vine această determinare a Poloniei în ambiția lucrului bine făcut, care a impresionat Europa.
- Aș porni de la o constatare foarte simplă: ca să realizezi un proiect, trebuie să ai o societate dispusă să respecte câteva principii de bază. Noi avem, în Polonia, o tradiție statală mai lungă decât România, bunăoară, iar acest lucru are efectele sale până în zilele noastre. Statul polonez a apărut în 966 și cred că de aici vine și un sentiment puternic de respect față de lege. Apoi, când vorbim despre Polonia, nu putem să nu vorbim despre catolicism. Tradiția catolică are două consecințe: în primul rând e, din nou, o sursă de drept, de principii, iar în al doilea rând, vine cu un fel anume de a privi obediența. Când ești romano-catolic, faci parte dintr-o anumită țară, dar există, în același timp, și o autoritate suprastatală, Vaticanul. De aceea, poate, clerul romano-catolic de la noi a avut o raportare mai curajoasă față de statul comunist - cardinalul Stefan Vyszynski, primatul Poloniei până în 1981, cardinalul Karol Wojtyla, devenit Papa Ioan Paul al II-lea, Jerzy Popieluszko, care a fost beatificat după ce a fost ucis de serviciile secrete comuniste în 1984. La noi a existat mereu o opoziție puternică la comunism din partea bisericii, iar ziarele bisericii erau, de fapt, ziare de opoziție. Acest lucru e valabil și azi în Polonia, unde avem un post de radio, o televiziune și un ziar înființate de preotul Tadeusz Rydzyk, care nu sunt doar posturi religioase, ca Trinitas în România, ci au și atitudine anti-liberală și împotriva viziunii de integrare europeană care se realizează în momentul de față.
- Vorbind despre liderii religioși și politici, ajungem la problema elitelor, o temă delicată în societățile post-comuniste. Când se discută despre calitatea îndoielnică a clasei politice actuale, în România, lucrul acesta se motivează prin distrugerea elitelor de către regimul comunist. Care e, din acest punct de vedere, experiența Poloniei?
- Și la noi, ca și în România, o mare parte a intelectualității a fost persecutată sau obligată să plece în străinătate. Numai că noi am reușit să închegăm o diaspora puternică, mai ales la Londra și la Paris. Existau institute de cercetare, reviste, publicații în poloneză. În cazul României, eu cred că diaspora nu a reușit să coaguleze o structură comună puternică. Au fost mai multe insurecții realizate de polonezi cu sprijin din diaspora: prima în 1794. A fost apoi perioada napoleoniană. Napoleon a venit și a luptat pentru cauza noastră, atât de mare era influența poloneză în Franța! Apoi, au fost insurecțiile din 1830 și 1863, care au creat sentimentul foarte puternic de națiune, de încredere a polonezilor în forțele proprii. De aici, capacitatea extraordinară de rezistență a polonezilor. Dacă mă gândesc la cazul României, constat că o evoluție atât de adâncă nu s-a întâmplat. Eu cred că în perioada Regatului Vechi nu a fost în România o politică suficient de puternică pentru conștientizarea politică și economică a poporului. S-au făcut investiții, s-a construit podul peste Dunăre de la Cernavodă, l-ați avut pe Aurel Vlaicu, deci tehnică de cel mai înalt nivel, s-au construit drumuri, s-a dezvoltat Bucureștiul, deci România a progresat extraordinar atunci, dar eu spun că tot atunci s-au ratat reformele adevărate în adâncul societății. De aceea, parcă, sentimentul național, coeziunea din societatea poloneză, nu a prins în România în aceeași măsură. A venit apoi perioada interbelică, România Mare a devenit un stat foarte important, un stat independent, numai că nu s-a reușit conștientizarea acestui fapt capital la nivelul omului de rând. De multe ori am senzația, mai ales în zona Vechiului Regat, a unui sentiment de "localitate". Eu sunt aici, în satul meu, la mine acasă, și prea puțin mă interesează ce face statul, fie el familia Brătianu, fie el familia Ceaușescu, fie PSD sau PDL...
- Polonia a fost în ultimii ani, după intrarea în UE, nu doar o voce distinctă și fermă, când a trebuit să își apere interesele, ci și cel mai performant dintre statele nou intrate în Uniune, în privința atragerii de fonduri europene. Sunteți considerați un model, de către analiștii internaționali.
- E greu de spus că noi am fi un model. Pur și simplu, la noi este un respect foarte mare față de procedură. Ce spune procedura? Bun, hai să facem cum spune procedura, așa gândește polonezul! Cum facem să luăm mai mulți bani? Păi trebuie să faceți cutare, cutare, cutare. Avem și noi unii care vor să ocolească, să păcălească. Dar aici vine sistemul și, dacă ai ocolit o dată, plătești! În România, încă se vorbește de "pile", iar situația nu se va schimba până când cei care greșesc nu sunt imediat eliminați. Or, mulți dintre ei sunt azi la putere! Ai păcălit, nu mai ai voie să participi la procedura asta vreme de 5 ani! Scurt și la revedere! Și mai e ceva: degeaba ești arestat cu camerele TV și dus la Jilava, dacă după o lună ți se dă drumul. Asta e batjocură! Eu cred că aici e cheia: trebuie să fie în continuare promovată legea și procedura.
De ce nu folosește România piața estică?
- La deja 4 ani de la debutul crizei economice, Polonia nu a cunoscut recesiunea, continuă să crească din punct de vedere economic, chiar dacă ritmul a mai încetinit. Cum o duce, de fapt, Polonia, dincolo de laudele legate de absorbția de fonduri europene și de indicatorii economici care sunt încă pe verde?
- La noi, e adevărat, nu a fost recesiune. Noi am avut mereu o cerere internă destul de importantă, dar o bună parte a exporturilor mergea în Germania. Fiindcă s-a complicat situația acolo, nici debușeul nostru nu mai e cum era. Dar mai avem un debușeu important, piața estică, pe care România nu o folosește: Ucraina, Belarus... De 10 ani, de când merg în România, nu am cunoscut niciun român care să fi văzut Ucraina, să fi călătorit acolo. În România, în continuare, Ucraina e egal cu Rusia. Or, nu e deloc așa! Nu înțeleg de ce, de 20 de ani, e boicotată o piață de 40 de milioane de locuitori, într-o țară în care poți intra fără viză!
Revenind la situația Poloniei, desigur, avem o economie care a luat avânt și s-a dezvoltat, dar nu într-atât încât să avem un nivel de trai foarte bun. Motiv pentru care mulți polonezi aleg în continuare să muncească în străinătate. Peste 70.000 de polonezi se nasc, an de an, în Marea Britanie! Deci, e loc de mai bine. Am obținut foarte multe fonduri, dar nu suficient pentru dezvoltarea pe care noi ne-o dorim. Avem o creștere economică de 1 sau 2% cu atâtea fonduri absorbite și ne gândim, cu teamă, ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi atras aceste fonduri... Deci, încercăm să vedem mai departe niște succese cum ar fi acesta, cu atragerea de fonduri. Nu ne place să ne culcăm pe o ureche.
Trăim un fel de colonizare
- După începutul crizei, Europa întreagă e în fierbere. Se vorbește despre o întărire a Uniunii Europene, despre cedarea de suveranitate, cum se raportează Polonia la aceste provocări?
- Întrebarea pe care ne-o punem acum este ce viziune a statului e mai bună pentru noi. Puterea de acum e liberală, vrea ca totul să fie privatizat. Și ce constatăm acum? Am deschis piața noastră, a intrat capitalul străin, a cumpărat tot ce era de cumpărat, ce-a mai rămas? Au mai rămas școli, universități, acum ar trebui să le vindem și pe astea și apoi, eventual, să vindem și pământul de sub ele? Necazul comun cu al vostru, al românilor, e că nu ne-a rămas mai nimic. România mai are petrol, mai are niște resurse, unele privatizări de la voi au fost reușite: Dacia e un exemplu care a cucerit Europa în plină criză, pe când la noi, era o fabrică de mașini în care, în anii '80, lucrau 30.000 de persoane, și care acum nu mai există. Ne plângeam acum 15 ani, că fabricile trebuie închise pentru că nu sunt profitabile. Bun, te doare brațul, îl tai și nu te mai doare. Dar nu mai ai brațul! La fel și cu întreprinderile comuniste. Am avut șantierele navale... S-au închis! Ne-a mai rămas doar industria de exploatare a cărbunelui. Dar vine deja o presiune foarte puternică să închidem industria asta, pentru că dăunează mediului înconjurător. Cărbunele nu mai e bun, trebuie să trecem la energia nucleară. Spre deosebire de România, noi nu avem nici un reactor nuclear. Avem impresia că e, din nou, un fel de colonizare și îmi amintesc ce scandal a fost în Franța, în 2003, când am cumpărat avioane F-16 din America. Au fost foarte supărați că nu am cumpărat din Europa. De aceea, noi ne punem mari întrebări legate de independența noastră. Pentru noi independența a fost un lucru foarte important și de aceea vrem să fim tratați echivalent cu un francez sau cu un german.
- Totuși, în bugetul european pentru 2014-2020, Polonia a negociat și a obținut peste 100 de miliarde de euro, o sumă extraordinară față de alte state, care au primit mai puțin decât și-ar fi dorit...
- Foarte bine că am obținut 100 de miliarde de euro, dar, în continuare, subvenția pentru agricultorii polonezi e mai mică decât cea pentru agricultorii francezi și germani. Cred că și Polonia, și România, trebuie să-și definească foarte clar prioritățile, iar aceste priorități trebuie realizate. În Uniunea Europeană suntem cu toții prieteni, asta e foarte bine, dar fiecare are interesele sale, care trebuie apărate.
- Sunteți un fin cunoscător al situației din România. Unde credeți că ar trebui schimbat ceva, cât de repede, pentru ca lucrurile să meargă mai bine?
- Încă din martie 1990, în Polonia a fost votată o lege de descentralizare. Mie îmi povestește un primar din România că nu poate construi drumul, pentru că nu îi dă bani Consiliul Județean. Cum adică nu îți dă bani? Competențele primarului și ale Consiliului Județean trebuie clarificate, nu se mai poate ca unul să fie blocat de celălalt, pentru că nu e membru în partidul lui! Apoi, în 2007, tot la noi, în Polonia, a fost votată o altă lege, a regionalizării. Noi eram 49 de voievodate, asemănător aproape cu România. Acum mai avem 16 "județe". Se știe clar cum e creat bugetul local și primarul este independent pe banii lui. Dacă în România primarul este responsabil teoretic, dar practic el depinde de CJ, acest lucru trebuie schimbat imediat. Dacă aș fi un om important în România, primul lucru pe care l-aș schimba ar fi acesta, pentru că vremea trece, iar banii voștri, banii pentru dezvoltarea României, rămân blocați la Bruxelles.