Scurtă prezentare
Saschiul este atât de puternic, încât rămâne verde până la primele semne de iarnă. Nu degeaba l-au botezat romanii vinca minoris, nume ce derivă de la verbul vincere, însemnând a învinge. Și e adevărat, de-a lungul timpului, Saschiul a învins foarte multe boli. În medicina populară a satelor românești, Saschiul era folosit pentru durerile de cap, dar mai ales împotriva hemoragiilor interne, a menstruațiilor abundente, și pentru a domoli durerile cauzate de întreruperea alăptării.
Acțiune terapeutică
A intrat în atenția farmaciștilor și a oamenilor de știință abia în 1954, când proprietățile plantei au fost demonstrate prin experimente. Principiile active pe care natura le-a pus în frunze, tulpină și florile saschiului sunt, în mare parte, alcaloizii. Acești compuși organici contribuie considerabil la reducerea hipertensiunii arteriale, la oxigenarea creierului, și la asigurarea sănătății vaselor de sânge.
Culegere și păstrare
Saschiul se culege de trei ori pe an, dar acum, în luna aprilie, are cea mai mare concentrație de principii active. Este folositoare întreaga plantă, care se pune imediat la uscat, întinsă în strat subțire, în încăperi umbroase. Ca alternativă, poate fi folosit cuptorul, fixat la 50-60 grade Celsius și lăsat cu ușa deschisă, pentru aerisire. După uscare, saschiul se macină mărunt și se păstrează în recipiente de sticlă de culoare închisă. Pentru a afla mai multe despre valoarea terapeutică a saschiului, ne-am adresat domnului farmacist Ion Bobaru, călăuza noastră în lumea plantelor de leac. De ani buni, domnia sa îl cultivă în grădina farmaciei Faltis, din Brăila, iar în timp, i-a deslușit aproape toate tainele.
Preparate pentru uz intern
Ceaiul de saschiu
Infuzia reprezintă un adevărat elixir pentru întreaga activitate cerebrală, calmează durerile de cap și aritmiile cardiace. Ceaiul se obține amestecând 10 g (două lingurițe) de plantă uscată și 250 ml apă (o cană). După ce a dat în clocot, vasul este dat la o parte de pe flacăra aragazului, se acoperă și infuzia se lasă în repaos 10 minute, după care se strecoară și poate fi băută.
Doza recomandată: Se recomandă două căni pe zi, dimineața pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare. Efecte terapeutice: o cură de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra întregului organism, infuzia fiind indicată persoanelor care depun un efort intelectual susținut, stimulează memoria și mărește capacitatea de concentrare.
Sfatul farmacistului: Ceaiul are un gust amar și poate fi îndulcit cu miere sau cu zahăr brun, iar pentru diabetici cu un îndulcitor specific. Când durerile de cap sunt de natură vasculară, datorită unui spasm cerebral, este benefică o cană de ceai de saschiu pe zi, pentru că aceasta înlocuiește cu succes medicamentele comerciale de tip antinevralgic.
O cană de ceai luată de două ori pe zi, timp de 4 zile, se poate folosi ca antigalactogog de către tinerele mame, când doresc să oprească scurgerea continuă de lapte, în timpul sau după încetarea alăptării.
Infuzie de saschiu și busuioc
Ingrediente: 10 g saschiu (două lingurițe), 10 g busuioc și 250 ml apă (o cană).
Mod de preparare: După ce amestecul de plante pus în apă a ajuns la punctul de fierbere, vasul se acoperă și ceaiul se lasă în repaos 10 minute. La final, se strecoară și poate fi băut. Preparatul se păstrează în frigider, vreme de trei zile.
Doza recomandată: 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Efecte terapeutice: Cura cu infuzie de saschiu și busuioc contribuie semnificativ la normalizarea circulației sângelui și a ritmului cardiac, fiind un valoros tratament adjuvant în tahicardie, combaterea sclerozei cerebrale, prevenind accidentele vasculare.
Decoct din saschiu și păducel
Ingrediente: 10 g saschiu (două lingurițe), 5 g păducel uscat și măcinat groscior, 250 ml apă clocotită (o cană).
Mod de preparare: Plantele sunt așezate într-un vas emailat, apoi se adaugă apa. Se fierb timp de 10 minute și licoarea este consumată călduță. Doza optimă este de 3 cești (o ceașcă de cafea are 50 ml), pe stomacul gol, înainte de fiecare masă.
Efecte terapeutice: Concentratul este indicat mai ales celor care suferă de hipertensiune arterială, nevroză cardiacă, labilitate psihică sau tulburări senile.
Tinctură din saschiu
Ingredientele necesare: 20 g saschiu uscat și măcinat groscior, 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și administrare: se pune saschiul într-un borcan cu filet. Deasupra se toarnă alcoolul, borcanul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluțe de culoare închisă.
Doza recomandată: 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia ori de câte ori este nevoie.
Efecte terapeutice: Tinctura este utilă în hipertensiune arterială, fiind coronarodilatatoare, îmbunătățește oxigenarea mușchiului cardiac, crește circulația cerebrală, stimulează metabolismul neuronal și are acțiune hipoglicemiantă.
Completarea farmacistului: Pentru cine nu le poate prepara acasă, tinctura simplă și tincturile pe bază de saschiu sunt preparate de mână, în laboratorul Farmaciei Faltis, după rețete vechi, alese din primele documente farmaceutice.
Tinctură din saschiu și ginkgo biloba
Ingrediente: 20 g saschiu, uscat si măcinat groșcior, 20 g frunze de ginkgo biloba , 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare: Se obține în același fel ca tinctura prezentată mai sus. Doza recomandată este de 10 picături pe zi, pentru întreținere, sau de 20 picături, de 2 ori pe zi, în cazul diverselor afecțiuni.
Completarea farmacistului: Ginkgo biloba este arborele care nu lipsește din grădinile templelor japoneze, introdus și aclimatizat de curând și în România. Produsele extrase din acest arbore au proprietăți trofice pentru întreg aparatul circulator. Administrarea zilnică a picăturilor din poțiunea compusă ar trebui să facă parte din tabieturile omului vârstnic. Tinctura reprezintă un excelent adjuvant în bolile aduse de înaintarea în vârstă. În plus, îmbunătățește starea bolnavilor de degenerescență senilă, a celor cu tulburări vasculare periferice și cerebrale și, în același timp, ameliorează ateroscleroza.
Maestrul farmacist Ion Bobaru amestecă, în creuzetele din laboratorul său, saschiu, gingseng și rozmarin, pentru a obține picăturile trofice indicate persoanelor care au probleme sau tulburări la nivelul sistemului nervos central.
Vin terapeutic
Remediul se obține din saschiu uscat și măcinat groscior, fiind necesare 200 g plantă la un litru de vin. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri întunecoase. Doză: Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săptămâni.
Sfatul farmacistului: Dat fiind conținutul bogat în resveratrol din vinul roșu și conținutul ridicat de vincamină din saschiu, consumul moderat, însemnând o ceașcă mică de cafea (50 ml), din acest supliment terapeutic constituie un excelent stimulator cerebral, mărind apetitul gastric și intelectual.
Tratament pentru uz extern
Comprese cu infuzie combinată
Se prepară o infuzie din 10 g (două lingurițe) de saschiu uscat și 5 g (o linguriță) de flori de mușețel uscate. Când licoarea este călduță, se toarnă peste o bucată de tifon, care se aplică în jurul zonei afectate. Deasupra va fi înfășurată o folie de nailon. Efect: ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, opresc sângerările și împiedică apariția cicatricelor.
Cataplasme cu extract fluid de saschiu și argilă
Este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de saschiu și pe urmă să îl amestecăm cu argilă. Extractul fluid presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctură (obținută după metoda descrisă mai sus), până când lichidul se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea inițială (25-30 ml). Esența astfel obținută se amestecă cu argilă, până se obține o pastă subțire. Întindem pasta pe o bucată de tifon și aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficiență, cataplasma se ține 30 de minute. Efect: calmarea durerilor ovariene, grăbirea vindecării în fracturi și entorse.
Spălături vaginale
Sunt necesare 30 g (două linguri) de plantă uscată și mărunțită, care se fierb în jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute. După acest interval decoctul se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Efect: se fac spălături, de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru diminuarea hemoragiilor uterine.
Atenționări și contraindicații
Consumat în cantități mari, saschiul poate provoca stări de vomă și chiar leziuni la nivelul nervilor, al rinichilor și al ficatului. Mai mult, există riscul ca tensiunea arterială să scadă sub media normală. Planta nu este recomandată femeilor însărcinate și nici persoanelor care au boli de inimă și tumori cerebrale.
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis de pe Calea Galați numărul 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de colegiul Farmaciștilor din România.