Planta lunii APRILIE: SASCHIUL (Vinca Minoris)

Ana Dobrescu
Alungă durerile de cap, stimulează efortul intelectual și îmblânzește degenerescența senilă. Mai puțin cunoscut, Saschiul este unul dintre cele mai puternice medicamente din farmacia naturii. Putem beneficia din plin de forța lui tămăduitoare, urmând sfaturile și respectând rețetele domnului farmacist Ion Bobaru

Scurtă prezentare

Saschiul este atât de puternic, încât rămâne verde până la primele semne de iarnă. Nu degeaba l-au bote­zat romanii vinca minoris, nume ce derivă de la verbul vincere, însemnând a învinge. Și e adevărat, de-a lun­gul timpului, Saschiul a învins foarte multe boli. În me­di­cina populară a satelor românești, Saschiul era folosit pentru durerile de cap, dar mai ales împotriva hemo­ragiilor interne, a menstruațiilor abundente, și pentru a domoli durerile cauzate de întreruperea alăptării.

Acțiune terapeutică

A intrat în atenția farmaciștilor și a oamenilor de știință abia în 1954, când proprie­tățile plantei au fost demonstrate prin experimente. Prin­cipiile active pe care natura le-a pus în frunze, tulpină și florile saschiului sunt, în mare parte, alcaloizii. Acești com­puși organici contribuie consi­de­rabil la reducerea hipertensiunii ar­teriale, la oxigenarea creierului, și la asi­gurarea sănătății vaselor de sânge.

Culegere și păstrare

Saschiul se culege de trei ori pe an, dar acum, în luna aprilie, are cea mai mare concentrație de principii active. Este folositoare întreaga plantă, care se pune ime­diat la uscat, întinsă în strat subțire, în încăperi umbroase. Ca alternativă, poate fi folosit cuptorul, fixat la 50-60 grade Celsius și lăsat cu ușa deschisă, pentru aerisire. După uscare, saschiul se macină mărunt și se păstrează în recipiente de sticlă de culoare închisă. Pen­tru a afla mai multe despre valoarea terapeutică a sas­chiului, ne-am adresat domnului farmacist Ion Bo­baru, călăuza noastră în lumea plantelor de leac. De ani buni, domnia sa îl cultivă în grădina farmaciei Faltis, din Brăi­la, iar în timp, i-a deslușit aproape toate tainele.

Preparate pentru uz intern

Ceaiul de saschiu

Infuzia reprezintă un adevărat elixir pentru întreaga activitate cerebrală, calmează durerile de cap și arit­miile cardiace. Ceaiul se obține amestecând 10 g (două lingurițe) de plantă uscată și 250 ml apă (o cană). După ce a dat în clocot, vasul este dat la o parte de pe flacăra aragazului, se acoperă și infuzia se lasă în repaos 10 minute, după care se strecoară și poate fi băută.
Doza recomandată: Se recomandă două căni pe zi, dimineața pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare. Efecte terapeutice: o cură de trei săptămâni va avea efec­te benefice asupra întregului organism, infuzia fiind indicată persoanelor care depun un efort intelec­tual susținut, stimulează memoria și mărește capaci­tatea de concentrare.
Sfatul farmacistului: Ceaiul are un gust amar și poate fi îndulcit cu miere sau cu zahăr brun, iar pentru diabetici cu un îndulcitor specific. Când durerile de cap sunt de natură vasculară, datorită unui spasm cere­bral, este benefică o cană de ceai de saschiu pe zi, pen­tru că aceasta înlocuiește cu succes medicamentele co­merciale de tip antinevralgic.
O cană de ceai luată de două ori pe zi, timp de 4 zile, se poate folosi ca antigalactogog de către tinerele mame, când doresc să oprească scurgerea continuă de lapte, în timpul sau după încetarea alăptării.

Infuzie de saschiu și busuioc

Ingrediente: 10 g saschiu (două lingurițe), 10 g busuioc și 250 ml apă (o cană).
Mod de preparare: După ce amestecul de plante pus în apă a ajuns la punctul de fierbere, vasul se aco­peră și ceaiul se lasă în repaos 10 minute. La final, se strecoară și poate fi băut. Preparatul se păstrează în frigider, vreme de trei zile.
Doza recomandată: 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Efecte terapeutice: Cura cu infuzie de saschiu și busuioc contribuie semnificativ la normalizarea circu­la­ției sângelui și a ritmului cardiac, fiind un valoros tratament adjuvant în tahicardie, combaterea sclerozei cerebrale, prevenind accidentele vasculare.

Decoct din saschiu și păducel

Ingrediente: 10 g saschiu (două lingurițe), 5 g pă­du­cel uscat și măcinat groscior, 250 ml apă clocotită (o cană).
Mod de preparare: Plantele sunt așezate într-un vas emailat, apoi se adaugă apa. Se fierb timp de 10 minute și licoarea este consumată călduță. Doza optimă este de 3 cești (o ceașcă de cafea are 50 ml), pe sto­macul gol, înainte de fiecare masă.
Efecte terapeutice: Concentratul este indicat mai ales celor care suferă de hipertensiune arterială, ne­vroză cardiacă, labilitate psihică sau tulburări senile.

Tinctură din saschiu

Ingredientele necesare: 20 g saschiu uscat și măci­nat groscior, 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și administrare: se pune saschiul într-un borcan cu filet. Deasupra se toarnă alcoolul, borcanul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la ma­cerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluțe de culoare în­chisă.
Doza recomandată: 20-30 de pică­turi, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, îna­inte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este ne­ce­sar, se reia ori de câte ori este nevoie.
Efecte terapeutice: Tinc­tura este utilă în hiperten­siune arterială, fiind coro­na­rodila­ta­toare, îmbunătățește oxige­na­­rea mușchiului car­diac, crește circulația cere­bra­lă, sti­mulea­ză metabo­lis­mul neu­ro­nal și are acțiune hipoglice­mi­antă.
Completarea farmacis­tu­lui: Pentru cine nu le poa­te prepara acasă, tinctura simplă și tincturile pe bază de saschiu sunt preparate de mână, în la­boratorul Farma­ciei Faltis, du­pă rețete vechi, alese din primele docu­mente farma­ceutice.
Tinctură din saschiu și ginkgo biloba
Ingrediente: 20 g saschiu, uscat si măcinat groșcior, 20 g frunze de ginkgo biloba , 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare: Se obține în același fel ca tinc­tura prezentată mai sus. Doza recomandată este de 10 picături pe zi, pentru întreținere, sau de 20 picături, de 2 ori pe zi, în cazul diverselor afecțiuni.
Completarea farmacistului: Ginkgo biloba este ar­borele care nu lipsește din grădinile templelor japo­neze, introdus și aclimatizat de curând și în România. Produsele extrase din acest arbore au proprietăți trofice pentru întreg aparatul circulator. Administrarea zilnică a picăturilor din poțiunea compusă ar trebui să facă parte din tabieturile omului vârstnic. Tinctura repre­zin­tă un excelent adju­vant în bolile aduse de înainta­rea în vârstă. În plus, îmbunătățește starea bolnavilor de de­generescență se­nilă, a celor cu tulburări vascu­lare pe­­riferice și cere­brale și, în același timp, amelio­rează ateroscleroza.
Maestrul farmacist Ion Bobaru amestecă, în creu­zetele din laboratorul său, saschiu, gingseng și roz­ma­rin, pentru a obține picăturile trofice indicate persoa­nelor care au probleme sau tulburări la nivelul siste­mului nervos central.

Vin terapeutic

Remediul se obține din saschiu uscat și măcinat groscior, fiind necesare 200 g plantă la un litru de vin. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri întunecoase. Doză: Sunt recoman­date 2 linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săptămâni.
Sfatul farmacistului: Dat fiind conținutul bogat în resveratrol din vinul roșu și conținutul ridicat de vinca­mină din saschiu, consumul moderat, însemnând o ceașcă mică de cafea (50 ml), din acest supliment tera­peu­tic constituie un excelent stimulator cerebral, mă­rind apetitul gastric și intelectual.

Tratament pentru uz extern

Comprese cu infuzie combinată

Se prepară o infuzie din 10 g (două lingurițe) de saschiu uscat și 5 g (o linguriță) de flori de mușețel us­cate. Când licoarea este călduță, se toarnă peste o bu­cată de tifon, care se aplică în jurul zonei afectate. Dea­supra va fi înfășurată o folie de nailon. Efect: ajută la vin­decarea mai rapidă a rănilor, opresc sânge­rările și împiedică apariția cicatri­celor.
Cataplasme cu extract fluid de saschiu și argilă
Este necesar să pre­pa­răm mai întâi extractul fluid de saschiu și pe ur­mă să îl amestecăm cu ar­gilă. Extractul fluid pre­­supune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinc­tură (obținută după me­to­da descrisă mai sus), până când lichidul se eva­poră, ajungând la o trei­me din cantitatea ini­țială (25-30 ml). Esența astfel obținută se ames­tecă cu argilă, până se ob­ține o pastă subțire. În­tindem pasta pe o bucată de tifon și aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficiență, cataplasma se ține 30 de minute. Efect: calmarea du­rerilor ovarie­ne, grăbirea vindecării în fracturi și en­torse.

Spălături vaginale

Sunt necesare 30 g (două linguri) de plantă uscată și mărunțită, care se fierb în jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute. După acest interval decoctul se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Efect: se fac spă­lături, de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru diminuarea hemoragiilor uterine.

Atenționări și contraindicații

Consumat în cantități mari, saschiul poate provoca stări de vomă și chiar leziuni la nivelul nervilor, al rini­chilor și al ficatului. Mai mult, există riscul ca tensiu­nea arterială să scadă sub media normală. Planta nu este recomandată femeilor însărcinate și nici persoa­nelor care au boli de inimă și tumori cerebrale.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis de pe Calea Galați numărul 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de colegiul Farmaciștilor din România.