- Imaginația mai tare decât cuțitul -
Un medicament placebo este de fapt o "păcăleală". Deși lipsit de substanțe active, efectul său este foarte puternic. Conform unui studiu publicat în celebra revistă britanică "The Lancet", orice tratament are și un efect placebo. El este de fapt partea invizibilă a tratamentului și are la bază o mulțime de factori, de la forța de convingere a doctorului, până la prezența sau absența stresului și a optimismului la pacient, ba chiar la posibilitatea ca acesta să dea un sens bolii pe care o are. De peste 15 ani, fenomenul placebo și contrariul său, efectul nocebo, sunt subiectul unor studii care au permis descoperirea unora dintre mecanismele lor de bază. "Se știu care sunt instrumentele muzicale, dar dirijorul este încă necunoscut", spune psihiatrul francez Patrick Lemoine, un specialist în domeniu.
Oare de ce, atunci când te doare un dinte, corpul secretă substanțe care pot să anuleze durerea? Oare cum ne pot influența starea de sănătate, cu așa de multă eficacitate, factori precum administrarea unei pastile de mentă, prezentată drept o substanță activă, credința, speranța transmisă de la doctor la pacient, ba chiar și atingerea mâinilor unui vindecător?
Acum 30 de ani, un caz foarte ciudat i-a atras atenția doctorului Patrick Lemoine. Confrații săi încercau să trateze o țărancă bolnavă grav de ulcer, care începuse să perforeze, cauzând sângerări. Toate tratamentele încercate nu avuseseră nici un rezultat, medicii ajungând la concluzia că este necesară extirparea unei părți a stomacului. Într-un moment de inspirație, Patrick Lemoine, care pe atunci era doar un tânăr internist, a desenat pe o foaie de hârtie un stomac și apoi i l-a arătat femeii întrebând-o: "Cu ce seamănă acest desen? Cu o șosetă, domnule doctor", a venit răspunsul. El i-a arătat pe desen locul unde se afla ulcerația și i-a zis: "Și ce faci atunci când în șosetă ai o gaură?". "Pun un ou de lemn înăuntru și apoi o cos", a venit răspunsul țărăncii. În clipa aceea, doctorul Lemoine a prescris un tratament ciudat: "În fiecare zi, în mintea ta, o să bagi un ou de lemn în stomacul tău și o să coși gaura provocată de ulcer". Peste o săptămână, femeia era vindecată! Chirurgilor nu le venea să creadă.
După părerea lui Patrick Lemoine, eficacitatea anumitor vindecători s-ar putea explica prin inducerea unui puternic efect placebo, o capacitate foarte puternică de a declanșa la pacient efecte auto-vindecătoare. Această ipoteză, care are meritul de a recunoaște eficacitatea unor tratamente naturiste, nu explică și modul în care efectul placebo funcționează, ci doar recunoaște existența lui. Unii doctori cred că pacienții "sensibili" la placebo sunt de fapt mai temători decât ceilalți în ceea ce privește boala lor. Se pare că această legătură placebo-sensibilitate este dovada unui bun echilibru mintal. Această realitate începe încet-încet să fie recunoscută în toate laboratoarele medicale.
Oase tari, inimă bolnavă
- Calciul luat în exces omoară -
Femeilor li se recomandă să ia cât mai mult calciu, ca să evite osteoporoza. Iată însă că un studiu american, realizat pe o durată de 10 ani, cu 60.000 de femei, arată contrariul. Anume: un consum exagerat de calciu dăunează grav sănătății și scurtează viața! Medicii le recomandă femeilor o limită de circa 1400 mg calciu pe zi, ceea ce corespunde unui litru de lapte. Peste aceste valori, apare riscul ca numărul femeilor bolnave de boli de inimă să crească periculos. Mai ales combinația unei alimentații bogate în calciu cu administrarea de pastile de calciu crește mortalitatea. Un studiu paralel, realizat în Suedia, arată și un risc crescut de deces în rândul bărbaților care au luat în exces pastile cu calciu. Concluzia medicilor este că 1000 miligrame de calciu pe zi sunt suficiente pentru a preîntâmpina osteoporoza. Cine mănâncă regulat brânză, lapte și bea apă minerală nici nu mai trebuie să recurgă la suplimente cu calciu. (British Medical Journal)
Nu vă mai radeți "părul rușinii"
- Epilarea zonelor intime produce boli -
Începând cu anii '90, raderea părului în zonele intime, atât la bărbați, cât și la femei, a devenit un ideal de frumusețe. Dar folosirea aparatului de ras și a cerii de epilat poate duce la infecții, avertizează medicii francezi, în publicația "Sexually Transmitted Infections". În ultima vreme, tot mai mulți pacienți se plâng de apariția unor noduli, purtători de viruși. 93% dintre ei au recunoscut că își rad regulat "părul rușinii" din jurul organelor sexuale. Cercetătorii presupun că ascuțișul lamei de ras și chimicalele cuprinse în produsele depilatoare sensibilizează pielea și facilitează pătrunderea virușilor și dezvoltarea infecției. Practica rasului, avertizează medicii, favorizează și infecțiile cu papiloma virus, care provoacă negi în zona genitală și chiar tumori.
Adevărul despre guma de mestecat
- Un "drog" pozitiv pentru elevi și studenți -
Cercetătorii din domeniul creierului au descoperit că atunci când copiilor li se permite să folosească guma de mestecat în timpul orelor de la școală sunt mult mai atenți și iau note mai bune. Substanțele folosite în prepararea gumei de mestecat îmbunătățesc funcțiile creierului și activează reacțiile nervoase. Într-un studiu realizat la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie, studenților cărora li s-a permis să folosească la cursuri gumă de mestecat s-au descurcat mult mai bine la analiza matematică decât colegii lor.