Ultimele știri

Andrei Cheran
Efectul placebo

- Imaginația mai tare decât cuțitul -
Un medicament placebo este de fapt o "păcă­leală". Deși lipsit de substanțe active, efectul său este foarte pu­ter­nic. Conform unui studiu publicat în celebra revis­tă britanică "The Lancet", orice tratament are și un efect placebo. El este de fapt partea invizibilă a tratamentului și are la bază o mulțime de factori, de la forța de convin­gere a doctorului, până la prezența sau absența stresului și a optimis­mu­lui la pacient, ba chiar la posibilitatea ca acesta să dea un sens bolii pe care o are. De peste 15 ani, fenomenul placebo și contrariul său, efectul noce­bo, sunt subiectul unor studii care au permis desco­pe­rirea unora dintre mecanismele lor de bază. "Se știu care sunt instrumentele muzicale, dar diri­jorul este încă necunoscut", spune psihiatrul fran­cez Patrick Lemoine, un specialist în domeniu.
Oare de ce, atunci când te doare un dinte, corpul secretă substanțe care pot să anuleze durerea? Oare cum ne pot influența starea de sănătate, cu așa de mul­tă eficacitate, factori precum administrarea unei pastile de mentă, prezentată drept o substanță acti­vă, credința, spe­ranța transmisă de la doctor la pa­cient, ba chiar și atin­gerea mâinilor unui vinde­că­tor?
Acum 30 de ani, un caz foarte ciudat i-a atras atenția doctorului Patrick Lemoine. Confrații săi încercau să trateze o țărancă bolnavă grav de ulcer, care începuse să perforeze, cauzând sângerări. Toa­te tratamentele încer­cate nu avuseseră nici un rezul­tat, medicii ajungând la concluzia că este necesară extirparea unei părți a sto­macului. Într-un moment de inspi­rație, Patrick Le­moine, care pe atunci era doar un tâ­năr internist, a de­senat pe o foaie de hârtie un sto­mac și apoi i l-a arătat femeii în­trebând-o: "Cu ce seamănă acest desen? Cu o șosetă, domnu­le doctor", a venit răspunsul. El i-a arătat pe desen locul unde se afla ulcerația și i-a zis: "Și ce faci atunci când în șosetă ai o gaură?". "Pun un ou de lemn înăuntru și apoi o cos", a venit răspunsul ță­răn­cii. În clipa aceea, doctorul Le­moine a prescris un tratament ciudat: "În fiecare zi, în mintea ta, o să bagi un ou de lemn în stomacul tău și o să coși gaura provocată de ulcer". Peste o săptămână, femeia era vindecată! Chirur­gilor nu le venea să creadă.
După părerea lui Pa­trick Lemoine, eficacitatea anu­mitor vindecători s-ar putea explica prin induce­rea unui puternic efect pla­cebo, o capacitate foarte puternică de a declanșa la pacient efecte auto-vinde­că­toare. Această ipoteză, care are meritul de a recu­noaște eficacitatea unor tratamente naturiste, nu explică și modul în care efectul placebo funcțio­nează, ci doar recunoaște exis­tența lui. Unii doctori cred că pacienții "sensibili" la pla­cebo sunt de fapt mai temători decât ceilalți în ceea ce privește boala lor. Se pare că această legătură pla­cebo-sensibilitate este dovada unui bun echilibru min­tal. Această rea­litate începe încet-încet să fie recunos­cută în toate laboratoarele medicale.

Oase tari, inimă bolnavă

- Calciul luat în exces omoară -
Femeilor li se re­co­mandă să ia cât mai mult calciu, ca să evite osteo­poroza. Iată însă că un studiu american, realizat pe o durată de 10 ani, cu 60.000 de femei, ara­tă contrariul. Anume: un con­sum exa­­gerat de cal­ciu dău­nea­ză grav să­nă­tății și scur­tează viața! Medicii le re­comandă femeilor o limită de circa 1400 mg calciu pe zi, ceea ce corespunde unui litru de lapte. Peste aceste va­lori, apare riscul ca nu­mărul fe­meilor bolnave de boli de inimă să crească peri­culos. Mai ales combinația unei ali­mentații bogate în calciu cu administrarea de pastile de calciu crește morta­litatea. Un studiu paralel, realizat în Suedia, arată și un risc crescut de deces în rândul băr­baților care au luat în exces pastile cu calciu. Concluzia medicilor este că 1000 miligrame de calciu pe zi sunt suficiente pentru a preîn­tâm­pina os­teoporoza. Cine mă­nâncă regulat brân­ză, lapte și bea apă minerală nici nu mai trebuie să re­curgă la supli­mente cu calciu. (British Medical Journal)

Nu vă mai radeți "părul rușinii"

- Epilarea zonelor intime produce boli -
Începând cu anii '90, raderea părului în zonele inti­me, atât la bărbați, cât și la femei, a devenit un ideal de frumusețe. Dar folosirea aparatului de ras și a cerii de epilat poate duce la infecții, aver­tizează me­dicii francezi, în pu­blicația "Sexually Transmit­ted Infections". În ultima vre­me, tot mai mulți pacienți se plâng de apariția unor noduli, purtători de viruși. 93% dintre ei au recunoscut că își rad re­gulat "părul rușinii" din jurul orga­nelor sexuale. Cercetătorii presupun că ascuțișul lamei de ras și chimi­calele cuprinse în produsele depilatoare sensibilizează pielea și facilitează pătrunderea virușilor și dezvoltarea infecției. Practica rasului, averti­zează medicii, favori­zează și infecțiile cu papiloma virus, care provoacă negi în zona genitală și chiar tumori.

Adevărul despre guma de mestecat

- Un "drog" pozitiv pentru elevi și studenți -
Cercetătorii din domeniul creierului au descoperit că atunci când copiilor li se permite să folosească guma de mestecat în timpul orelor de la școală sunt mult mai atenți și iau note mai bune. Substanțele folosite în pre­pa­rarea gu­mei de mestecat îmbu­nă­tățesc funcțiile creie­rului și activează reacțiile nervoase. Într-un studiu rea­lizat la Uni­ver­sitatea Cardiff, din Marea Britanie, stu­­denților cărora li s-a permis să folo­sească la cursuri gumă de mestecat s-au descurcat mult mai bine la analiza matematică decât colegii lor.