Răspuns pentru COSTACHE COSTICĂ - Brăila, F. AS nr. 1061 - "Caut tratament naturist pentru Basedow, dacă există așa ceva"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Persoanele care prezintă tiroidă hiperfuncțională trebuie să știe că există trei cauze ma­jo­re de creștere a activității tiroidiene (boa­la Basedow-Graves, nodulul toxic solitar, gușa toxică multinodulară), iar dintre aces­tea, boala Basedow-Graves este cea mai frecventă formă de tireoto­xi­coză. Acest fenomen patologic re­zul­tă dintr-un proces autoimun complex, prin care orga­nismul produce anticorpi specifici, ce stimulează, în mod inadecvat, eliberarea de hor­moni tiroidieni în exces. Mai simplu spus, în cazul bolii Basedow, ceva anume face ca sistemul imu­nitar să producă anticorpi care imită acțiunea hormo­nu­lui stimulator al tiroidei (TSH) și stimulează glanda tiroidă. Este cunoscut faptul că un exces de tiroxină (hor­mon tiroidian principal) produce o gamă largă de semne și simptome, inclusiv nervozitate, into­leranță la căldură, scădere în greutate (în ciuda unui apetit nor­mal), puls rapid și neregulat, tremorul fin al mâinilor. Însă, cel mai sever simptom este reprezentat de oftal­mo­patia Basedow, în care edemațierea țesutu­rilor și mușchilor din spatele ochilor determină pro­truzionarea acestora (exoftalmie). Exoftal­mia, la rân­dul ei, poate determina diplopie (vedere dublă) și, mai rar, tulburări de vede­re cauzate de creșterea presiunii la nivelul nervului optic. De altfel, asemenea modi­ficări oculare sunt prezente numai în cazul bolii Base­dow-Graves.
Chiar dacă, în cazul dvs., s-a practicat tiroidecto­mia (mai rar utilizată în cazul bolii Basedow), pentru ceilalți pacienți cu Base­dow tratamentul cu iod radio­ac­tiv poate fi opțiunea principală. El poate corecta rapid excesul de tiroxină, sigur și eficient, mai ales dacă celelalte indicații terapeutice (ex. Carbimazol, Propiltiouracil) nu duc la obți­ne­rea eutiroidiei. Bine­înțeles, acest din ur­mă tip de tratament presupune su­plimentarea hormo­nilor tiroidieni, în cazul în care apa­re hipotiroidia iatrogenă (produsă de medicamente).
Așadar, se poate spune că, deși nu există un trata­ment capabil să oprească sistemul imunitar de a pro­duce anticorpi mimetici, care determină boala Base­dow, există, totuși, medicamente care pot controla simp­­tomele prin scăderea producției de tiroxină. În ceea ce privește exoftalmia, trata­men­tul temporar cu cortico­ste­roizi poate ajuta la scăderea ede­mu­lui țesuturilor din spatele ochi­lor. În cazurile se­vere de exoftal­mie, care pun în primejdie nervul optic (prin com­pre­siune), se poate recurge la inter­venția chirurgicală prin care se creează spațiu în plus într-o ca­vitate sinusală, pentru a permite o reașezare a ochiului în orbită.
Tratamentul naturist comple­mentar al bolii Base­dow poate aduce corecții importante, prin adminis­tra­rea unor produse pe bază de captalan, sânziene gal­bene, traista-cioba­nu­lui, schinduf (la persoanele cu ardere ponderală evi­dentă) și extract din muguri de sân­ger, indicat în com­plicațiile oculare și cardiace ale tireotoxicozei. Uneori, extractul din frunze de nuc poate fi util prin conținutul important de iod, mai ales la persoanele care au suferit o tiroidectomie. Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am bronșită cronică obstructivă și nu mai pot respira"
(Răspuns pentru DOBOȘ NASTASIA - F. AS 1027)


Stimată doamnă, bronșita cronică este o tulburare caracterizată prin inflamația căilor respiratorii majore, ce se definește prin tuse productivă, 3 luni la rând, în 2 ani consecu­tivi. Așadar, simptomele bronșitei cro­nice includ tusea productivă, sputa (de culoare alb-gălbuie, poate chiar verde), febra, fri­soanele și senzația de oboseală. Simp­to­mele de alarmă includ sângele în spută sau febra mai ridicată.
Cauza principală a bronșitei cronice este fumatul. Apoi, poluarea, fie atmo­sfe­­rică, fie de la locul de muncă. Terenul individual (or­ganis­mul) este foarte im­portant, căci nu toți fumătorii sau toți cei ce se expun poluanților dobândesc această boală.
Din punct de vedere al medicinii holistice, bronșita este o slăbiciune a plămânului, care se datorează unor fac­tori psihologici, prin­tre care și tendința spre interio­ri­­za­rea excesivă a grijilor (deci melanco­lia), care face plămânul susceptibil față de factorii discutați mai sus. De ase­menea, blocajele energetice de la ri­nichi ar pu­tea explica durerea dvs. de spate și tot ele împiedică func­ția plămânului de supri­mare a energiei care elimi­nă stresul. Astfel, nu ar trebui să priviți tul­bu­­rarea pul­mona­ră ca fiind com­plet sepa­ra­tă de durerile lom­bare (în afară de cazul în ca­re nu au fost cauzate de un trau­ma­tism).
Abordările naturiste care v-ar putea fi de folos sunt:
* Evitați fumatul și alte surse de polua­re atmo­sfe­rică. Chiar dacă trebuie să purtați o mască, cum se face în unele țări, merită.
* Atitudinea trebuie să fie pozitivă. Poa­te fi dificil să fi pozitiv atunci când su­feri de o asemenea boală, însă gândiți-vă că atitudinea negativă ar putea contri­bui la agra­varea sau la întreți­nerea bolii.
* Sportul este foarte important în trata­mentul bolii. Obligă plămânii să funcțio­neze la o capa­citate mai ma­re, reduce efectul stresului și ridică mora­lul. Ar putea fi de ajutor și în problema dvs. lombară.
* Plantele medicinale care ar putea fi de folos includ menta și eucaliptul, care ajută plămânul, căci, prin energia lor, contribuie la desfășurarea funcției de expansiune a plămânului. Alifia de arnică montană v-ar putea ajuta pentru durerile de spate.
* Dietă care să conțină hrean, cea­pă, usturoi. Întă­resc energia plă­mânului, dar și sistemul imu­nitar.
* Umidificator - inhalarea aburului cald (nu fier­binte!), con­ținând plantele medicinale men­țio­nate ar putea ajuta plămânul.
* Homeopatia - ajută în re­glarea organismului. Tra­tamentele ideale trebuie să fie individua­lizate. Însă, unele medicamente homeopate, precum Ammonium carbonicum, Antimonium tarta­ri­cum, Arsenicum al­bum, Bryonia alba și Kali bichromicum, care se găsesc în farmacii, ar putea fi de folos. Pentru durerile dvs. de spate, mai puteți utiliza Iris versicolor sau prefera­tul meu pentru durerile lom­bare, Viscum album.
* Acupunctura - va echilibra energia plămânului în fazele acute sau cronice ale bolii. În cazul dvs., va fi și de folos pentru durerile de spate. Meridianele cele mai utile includ plămânii, rinichii, stomacul, vezica urinară. Vă urez succes!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și biorezonanță, București, tel. 0723/51.07.37

"Avem nevoie de orice fel de ajutor pentru mama, bolnavă de diabet cu multe complicații"
(Răspuns pentru ANDRA SERALIO - Italia, F. AS nr. 1061)


Dragă doamnă, diabetul de tip 2 are ca principală cauză rezistența membranelor celulare la propria insulină. Astfel, pancreasul se­cre­­tă din ce în ce mai multă insulină, pentru a facilita intrarea glucozei în celule, iar în cele din urmă, se epuizează. Cu alte cuvinte, nu mai poate furniza de­cât o cantitate minimă de insulină. Sunt con­vinsă că mama dvs. nu a luat foarte în se­rios boala și a continuat să mănânce mult, la o sin­gură masă, preparate cu făină albă sau chiar dulciuri.
Primul lucru ce trebuie făcut pentru a echilibra metabolismul glucidic este corecția alimentară. Este foarte important ca din 3 mese pe zi să faceți 5, adică aceeași cantitate mâncată într-o zi să fie împărțită în 5. Dimineața este foarte important să se mănânce cereale integrale fără zahăr, cu iaurt, și o cafea sau un ceai. Apoi un măr sau o portocală, la ora 10; la masa de prânz, întâi o salată, și apoi o ciorbă sau o supă, peste 3 ore se poate mânca un iaurt cu fructe uscate (1-2 bucăți), sau o felie de pâine integrală cu o bucă­țică de caș sau telemea, iar seara, o bucată de carne cu legume fierte. Așa trebuie să arate o masă zilnică. Ceea ce mai trebuie făcut este să se corecteze alimentația cu nutrienții lipsă, ce blochează celulele. Aceștia sunt fito­sterolii: beta-sitosterol, gamma-oryzanol, stimaste­rol, campesterol, octacosanol. Ei au puterea de a re­face membranele celulare, astfel ca acea cantitate mi­ni­mă de insulină și cu ceva suplimentar să fie sufici­en­tă. Se mai recomandă, pentru prevenția complicațiilor, an­ti­oxidanți. O astfel de atitudine permite oricărei per­soane bolnave de diabet să trăiască mulți ani și bine. Vă urez multă sănătate!

Dr. GHEORGHE SAVU - Caracal, tel. 0722/66.52.82, e-mail: savughe@yahoo.com

"Am 80 de ani și nu mai suport durerile de picioare"
(Răspuns pentru Un bătrân cititor, F. AS nr. 1058)


Pentru arterita obliterantă trebuie respectat regimul igieno-dietetic, ce cuprinde următoarele: renunțarea la fumat, mersul pe jos (permite dezvoltarea circulației colaterale), respectarea strictă a regimului alimentar în caz de colesterol crescut, diabet zaharat, hipertensiune arterială. Nu se vor consuma alimente înalt procesate cu conținut de conservanți, coloranți, potențatori de gust, toți acești aditivi de care organismul nu are nevoie. Se vor evita legumele și fructele forțate să crească prin stimulare, tratate cu insecticide, fungicide și insecticide. Încercați să reduceți până la renunțare alimentele de origine animală, care sunt acide (acizii fac rău și în natură, și în organism). Se va trece spre alimentația vegetariană, care este bazică. Consumați la discreție portocale, legume și fructe.
Vă recomand o rețetă ce vă asigură necesarul de vitamine, minerale și de omega vegetal: 1 kg de morcovi, 1 kg de mere ionatane, 1,5 kg țelină, 3 lămâi și 3 portocale, 600 g nuci rase, 200 g semințe de floarea-soarelui, 200 g semințe de dovleac, 200 g semințe de susan, 500 g miere polifloră (nu în diabet), 1 l vin de tămâioasă, toate trecute prin mașina de tocat carne, cu excepția semințelor, ce se trec prin râșnița de piper. Se amestecă bine cu o lingură de scorțișoară și se porționează în borcane de 800 g (se pot păstra mai bine în borcane vidate de la firma Zepter). Se țin la rece 7 zile și se iau 3x2 linguri/zi. În plus, 1 lingură de ulei de măsline pe zi, minimum 6 căței de usturoi și o ceapă roșie pe zi, ceai de roibos cu ganoderma 2 l pe zi, Ganoderma - 3 x 1 capsule/zi, Excelium - 3 x 1 capsule/zi și 10 ședințe de acupunctură.
Suferința reumatică asociată se datorează depunerii sărurilor în exces în articulații. Pentru aceasta, eliminați cât puteți proteinele de origine animală și zahărul - puteți folosi fructele dulci și mierea. Pentru eliminarea lor, se stimulează transpirația: vă așezați pe un scaun sub care puneți un lighean cu apă fierbinte, luați o pătură prin care faceți o gaură la mijloc prin care scoateți capul și o lăsați să cadă până la podea. Consumați la discreție prune uscate, fasole, napi, păstârnac, varză, anason, praz, ceapă roșie, urzică (ciorbă). Toate plantele aro­mate să le folosiți la ciorbe (tarhon, pătrunjel, mărar, salvie și busuioc). - Se adaugă ceaiurile de fra­sin, de crețușcă și de ienupăr, căldură pe articulație (pernă electrică, sticlă cu apă caldă), frecții cu tinctură de ardei iute. - Cură balneară la Olănești, Herculane, Băile Felix, ședințe de acupunctură și reflexoterapie. Vă urez multă sănătate!