Rețete de post de la Mânăstirea Pasărea

Iulia Vlad
Aflată în partea de sud a Bucureștiului, pe drumul care duce spre Călărași, Mânăs­tirea Pasărea își deschide cu drag porțile pentru orice doritor de rugăciune, pace și liniște.

Cine îi trece pragul se întoarce acasă iluminat. Am pătruns și eu, în acest lăcaș, într-o zi de sfârșit de martie. O bise­rică frumoasă și primitoare, chilii curate, înșirate ca mărgăritarele pe un fir de mătase, și exploziile de verde pur, ale începutului de primăvară. Peste toate, plutește aerul binecuvântat al postului. La cuhnia mâ­năstirii e forfotă. Se gătesc bucatele de peste zi. Har­nice ca niște albine, măicuțele cu șorțuri albe pregă­tesc mâncăruri specifice postului. Cu ospitalitate și bunăvoință, au răspuns rugăminții noastre, oferin­du-ne câteva din rețetele lor.

Salată de sfeclă roșie

Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 lingurițe untdelemn, o linguriță rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere după gust.
Preparare: Sfecla se spală bine și se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zeamă de lămâie sau oțet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare și untdelemn. Sfecla roșie are proprietăți benefice asupra sănătății. Ține hipertensiunea sub control, curăță sân­gele, ajută la prevenirea apariției cancerului. De aceea, pe durata postului, consumul de sfeclă roșie, în combi­nație cu alte fructe și legume, contribuie la menținerea sănătății.

Borș de urzici

Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borș, ceapă, păs­­târnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi - în cantită­țile dorite, frunze de leuștean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust.
Preparare: Urzicile se curăță, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mă­runt cu un cuțit din lemn. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac și de pătrunjel se curăță și se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară. Separat, într-o cratiță, se pune untdelemn la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt și urzicile. Zeama strecurată de la zar­zavat se pune din nou la fiert. Când a dat în clocot, se adaugă ceapa călită, urzicile și orezul. Când s-a înmu­iat orezul, se adaugă borșul, fiert separat, se potrivește gustul cu sare, piper și frunze de leuștean. Zarzavatul fiert se poate adăuga și el, tăiat cubulețe, sau poate fi servit separat, cu un sos.
Urzica este apreciată datorită proprietăților sale bene­fice în afecțiunile renale, circulatorii, gastrice, he­patice și în obezitate; purifică sângele și regenerează celulele. Înțelepciunea Lui Dumnezeu a făcut ca, la creația lumii, pământul să rodească toate plantele, le­gu­mele și fructele de care organismul uman are ne­voie, pentru a-și menține sănătatea.

Supă de fasole

Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căței de usturoi, ceapă, morcovi, țelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare.
Preparare: Fasolea aleasă și spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot și se face spumă, se ia de pe foc, se spală și se pune la fiert în altă apă încălzită. În această apă se adaugă ceapa, morco­vul, țelina, păstârnacul și usturoiul. La sfârșit, se adaugă, după preferință, suc de roșii și mirodenii: tarhon sau cimbru.
Pentru persoanele care suferă de diabet și nu nu­mai, fasolea este un aliment benefic: împiedică ab­sorb­ția zaharurilor și reduce secreția de insulină, mic­șo­rează riscul de cancer la colon, reduce colesterolul din sânge. Fasolea este recomandată în curele de slăbire și în dietele echilibrate.

Ghiveci călugăresc

Ingrediente: 3 cartofi de mărime potrivită, 2 mor­covi, 2 ardei grași, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate varză, o mână de fasole verde, o țelină, 2 cepe, 4 roșii potrivite, o linguriță de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 lingură de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn, sare după gust.
Preparare: Legumele se spală, se curăță de coajă (cartofii, țelina, morcovii, dovlecelul) și se taie în cuburi mici. Varza se taie fideluță, conopida se rupe în buchețele, iar fasolea verde se taie în bucăți de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță cu untdelemn încins, se adaugă legumele și ardeii tăiați bucățele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate. Roșiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeața tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit și se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde și pastă de tomate.

Iahnie de fasole

Ingrediente: O cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml unt­delemn, 2 mor­covi, 1 linguriță de boia dulce, 6 căței de usturoi, sare, după gust, tarhon sau cimbru, 1 lin­guriță pătrun­jel verde tocat, 1 lin­guriță pastă de to­mate.
Preparare: Fa­­solea se alege, se spală bine în mai multe ape, apoi se pune de cu seară, în apă rece, la în­muiat. A doua zi, se schim­bă apa și se pune la fiert până ce dă în clocot, când se schimbă apa din nou, apoi se adaugă 1 ceapă curățată, tăiată în sfer­turi, 2 morcovi curățați, tăiați în jumătăți, tarhonul sau cimbrul și se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale. Apoi se stre­coară printr-o sită. Într-o cra­tiță, se pune untdelemn la încins și se călesc cele 4 cepe rămase. Când s-a rumenit ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legu­mele, sare după gust. Se fierbe până ce scade bine și la final se presară pătrunjel verde tocat.

Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 250-300 g ciuperci de crescătorie, 2 linguri untdelemn, 1 lingură mărar verde tocat, 3 lin­guri vin, 1 linguriță făină, sare, piper după gust.
Preparare: Ciupercile se curăță, se spală bine și se taie mărunt. Într-un vas se pune untdelemnul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă, se pune puțină apă și se lasă să fiarbă înăbușit 30-35 de minute. Se adaugă făina, diluată în vin, sarea, puțin mărar, și se lasă să mai fiarbă 15 minute. La sfârșit, se presară restul de mărar, se pune piper după gust. Se poa­te servi ca atare sau alături de car­tofi natur.
Ciupercile sunt singurele dintre legume și fructe care conțin vitamina D, ce ajută la fixarea calciului în orga­nism. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, prevenind obezitatea. Pe lângă vitamina D, ciupercile conțin vitamina B2, B3, care favorizează ritmul metabolismu­lui, precum și alte mi­ne­rale.

Mâncare de ștevie

Ingrediente: 5-6 mâini de ștevie, 6 căței de usturoi, 2 cepe potrivite, 1 lingură de mărar verde tocat, 250 ml untdelemn, 1 lingură făină, sare, piper după gust.
Preparare: Ștevia se spală și se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 -15 minute și se reține o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobește și se călesc amândouă într-o cratiță cu untdelemn încins. Se adaugă făina și zeama în care a fiert ștevia. Ștevia se toacă mărunt și se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârșit, gustul se potrivește cu sare și piper după gust. Mâncarea de ștevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.
Ștevia este o plantă bogată în vitamine (B, C și K), săruri minerale (potasiu, fos­for, mag­­neziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxi­danți. Totodată, ajută la scă­derea tensiunii arteriale, a co­les­te­rolului, precum și la con­trolul diabetului zaharat.

Mâncare de urzici

Ingrediente: 5 grămăjoare de urzici, 2 cepe potrivite, 6 căței de usturoi, 1 lingură mă­rar verde tocat, 250 ml untde­lemn, 1 lingură făi­nă, sare, după gust.
Preparare: Urzi­cile se spală bine și se pun la fiert în apă clocotită, cu sare. Din zeama în care s-au fiert, se reține o ceașcă. Se pune unt­delemnul într-un vas, se încinge, se taie cepele mărunt și se călesc până devin aurii. Se adaugă usturoiul zdrobit, se pre­sară făi­na și se toarnă zeama în care au fiert urzicile. Acestea se toacă mărunt și se adaugă la sosul de ceapă, ames­te­cându-se încontinuu pentru a nu se lipi. Se ser­vesc cu mămăligă și mujdei de usturoi, după prefe­rință.

Chec de post cu nucă

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr tos, 1 lingură za­hăr pudră, 250 g margarină vegetală, 200 g miez de nucă măcinată, 500 ml suc de fructe, 1 lingură scor­țișoară măcinată, 1 lingură coajă de lămâie și de por­tocală (amestecate), 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat.
Preparare: Într-un castron se pune margarina ușor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat. La sfârșit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie și de portocală, scorțișoara, praful de copt și bicarbonatul. Se obține o compoziție care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn și se coace, timp de 50 - 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

Plăcintă de post cu mere

Ingrediente: 1 kg făină, 3 linguri oțet, o ceașcă untdelemn, 1 linguriță sare, apă cât cuprinde, 1 kg de mere.
Preparare: Se frământă un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus menționate. Se întinde o foaie subțire. Merele se spală, se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare și se storc de zeamă. Peste foa­ia întinsă se presară merele rase, în cantitatea do­rită. Dea­supra merelor se presară zahăr tos, după gust, și esență de vanilie. Se rulează foaia și se așează într-o tavă unsă cu untdelemn. Se lasă la cuptor timp de 30 de minute. Se servește rece.