Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
Minunea de la Lourdes

- Este Mecca lumii catolice. Milioane de pelerini vin în Franța, la Lourdes, să se închine statuii Fecioarei Maria, în speranța că-și vor vindeca trupul și sufletul. Iar minunile nu întârzie să se împlinească. Așa cum este și întâmplarea incredibilă pe care v-o povestim -

Sunt un medic la pensie. Am lucrat toată viața mea profesională într-un mare centru medi­cal universitar la Paris, în domeniul oncolo­giei. Anul acesta se împlinesc 45 de ani de când îngri­jesc - în măsura posibilităților medicale în vigoare - oameni atinși de "boala secolului". Am văzut și am trăit alături de ei zeci de mii de situații medicale în care lupta cu "absolutul", uneori chiar cu "imposi­bilul", era drama­tică.
Mi-am început drumul profesional în oncologia medicală la București, în 1963, și am continuat activi­tatea mea la Paris, din anul 1967. În acele momente ale oncologiei născânde, atât la București cât și la Pa­ris, rezultatele erau pline de decepție. Mijloacele tera­peutice de care se dispunea atunci erau destul de limi­tate și, privite prin prisma posibilităților medicale ac­tuale, ni se par "arhaice". Diagnosticul de cancer era sinonim cu... sfârșitul vieții! În plus, de acest cuvânt era legată noțiunea - aproape obligatorie - de suferință și de durere fără limite. Dar, odată cu trecerea anilor, s-a asistat la mari progrese medicale, în așa măsură în­cât, la vreo 20 de ani după aceea, prin anii '80, se putea afirma, cu o evidență flagrantă, că se poate vorbi de vindecare a cancerului..., bineînțeles, numai pentru sta­diul localizat, fără să se fi ajuns la stadiul de meta­staze. Acest cuvânt îl înlocuia, deci, pe cel de "can­cer"! Și au mai trecut... vreo 20 de ani, deci încă o generație: lumea medicală și cercetarea științifică mondială au continuat să caute, să cerceteze, să spere și, în felul acesta, cam spre anii 2000, putem să afir­măm că: "Existența metastazelor nu mai este o sanc­țiune de sfârșit de viață, și în multe cazuri - din feri­cire, în fiecare an mai multe - asistăm la vindecări, chiar în pofida metastazelor!". Ceea ce nu era de ima­ginat acum 40 de ani devine o realitate în multe cazuri, bineînțeles, atunci când se poate face apel la mijloa­cele științifice, tehnice, farmacologice de ultimă per­for­manță, într-un context de institute medicale univer­sitare ce au acces la acest platou tehnic. Dar, deși s-au făcut pași de gigant, există, totuși, destule cazuri în care, în ciuda eforturilor, a competenței, a mijloa­celor științifice și tehnice ultime, "cazul" evoluează fulgeră­tor și inexorabil către deznodământul dureros! Sfâșie­toare umilință pentru medicii devotați care luptă și speră alături de omul în suferință... Cu toate astea, în activitatea fiecărui medic există nenumărate "istorii" excepționale, multe "cazuri" care ies din contextul clasic al cotidianului, care rămân în memorie - pentru un lung timp - poate pentru totdeauna. Toți medicii pot afirma - cu mâna pe conștiință - că "imprevi­zi­bilul" poate și el face parte din cotidianul medical, că există și cazuri cu adevărat excepționale, pentru care medi­cina actuală este incapabilă să găsească o expli­cație valabilă, o justificare științifică lo­gică. În acest con­text, diferite persoane din preajma mea, cunoscând participarea mea indirec­tă la o "astfel de istorie" ex­cepțională, m-au rugat să aștern în scris acest fapt, care ar putea da de gândit mul­tora dintre noi.
Este vorba despre o pacientă care, în decembrie 1993, când s-a îmbolnăvit grav, avea 56 de ani. A pre­zentat o severă formă de leucemie acută mieloblastică, care a implicat o spitalizare imediată în serviciul de "camere sterile" a institutului de oncologie de la Villejuif. A fost supusă la un prim ciclu de chimio­terapie citosta­tică, așa cum protocolul terapeutic o cerea. După numai câteva zile, pacienta a prezentat cea mai gravă complicație în cadrul bolii respective: o menin­gită leu­cemică mieloblastică. Consecința clinică ime­diată a fost o comă profundă, din cau­za invaziei de celule leucemice mielo­blas­tice a structurii cerebrale complexe. În acest context, o altă complicație gravă a venit să întunece tabloul clinic: o sep­ticemie cu pio­cianic, microb greu de stăpânit, chiar cu cele mai per­for­mante antibiotice noi, complicată și de o pneu­mo­nie cu piocianic (se știe în medicină că meningita mieloblastică în cadrul unei leucemii acute este sino­nimă cu moartea în câteva zile, cu atât mai mult în cadrul septicemiei cu piocianic. Verdictul este 100% definitiv.) Totuși, echipa medicală nu a cedat; am transferat pacienta din sectorul steril al unității medicale de la Villejuif în serviciul de reani­mare intensivă dintr-un alt mare spital universitar din Paris. Pacienta a intrat în serviciul de reanimare la 3 ianuarie 1994, și a trăit în mod artificial, în co­mă, res­pirând prin plă­mân arti­ficial, dar fără nici o urmă de tratament cito­static pen­tru grava ei leucemie.
Într-o după-amiază de sâmbătă, de sfârșit de mar­tie 1994, medicii i-au co­municat soțului pacientei intenția lor de a "opri" plă­mânul artifi­cial, fiind vorba de o comă prelungită, fără nici o urmă de speranță de recuperare. Aici in­tervine aspectul "excep­țio­nal" al istoriei noas­tre! În mod ti­mid, soțul pacientei a avut totuși curajul și dis­perarea să spună medicilor: "Vă rog să nu opriți plă­mâ­nul artificial astăzi! Vă rog!". Foarte mirați, și cu o mare compasiune, medicii în­trea­bă: "De ce toc­mai as­tăzi?". Stupefiați, aud răs­pun­sul unui om puternic, echilibrat, un agricultor bo­gat și responsabil din Nor­mandia, un om întreg la minte și la trup, pentru care nu există jumătăți de măsură: "Pentru că tocmai astăzi o mare parte a fa­miliei noastre se află la Lourdes, ca să facă o rugă­ciune colectivă pentru soția mea: cei doi fii, soțiile lor, un frate, un văr. Dragostea de mamă și disperarea lor i-au împins să străbată mai mult de 1000 de km, ca să se roage toți în genunchi, ținându-se de mână, pentru un... miracol!, fiind conștienți că nu­mai un miracol ar mai putea să o reîntoarcă din dru­mul fără de întoar­cere pe care se găsește!". Mișcați de fervoarea acestui om, reanimatorii din spitalul pari­zian au acceptat să nu oprească mașinile în acea seară, așa cum era pre­văzut! Ei bine, realitatea a fost zgu­duitoare. La câteva zile după acest episod, în mod spon­tan, pacienta s-a trezit din coma profundă în care se găsea de mai mult de 3 luni. A deschis întâi ochii; nu putea să vorbească căci era intubată (avea traheo­tomie). Vorbea cu ochii! Medicii au acceptat să o extu­beze, au închis tra­heo­tomia; putea respira prin propriii ei plămâni. Au înce­put să-i facă examene, și "mira­colul" a fost, și este și astăzi, enorm: atât în sânge, în măduva osoasă, cât și în lichidul cefalorahidian nu s-a mai găsit nici o urmă de celule leucemice! Mi­nunea acestei remisiuni com­plete spontane a ce­lei mai grave forme de leu­cemie acută mielo­blas­tică, fără nici o tera­pie citostatică de mai mult de 3 luni... este mult mai "de necrezut" decât trezirea ei din co­mă. După două săptă­mâni i s-a permis să pă­răsească spitalul, ser­vi­ciul de rea­nimare, și a venit la In­stitutul de la Villejuif, unde noi am constatat și confirmat această remi­siu­ne com­pletă, fără pre­cedent în literatura medicală știin­țifică mondială!
De atunci (aprilie 1994) pacienta se gă­sește într-o perfectă stare de sănătate. Și-a reluat viața normală, ca și cum nu s-ar fi întâmplat ni­mic. Nu a mai avut ne­voie de nici un tratament. Studiind literatura știin­țifică mondială de specialitate, am constatat că nu mai există un al doilea caz asemănător.
Acest fapt m-a îndreptățit pe mine, în anul 2001, la 7 ani de la acest "eveniment medical excepțional", să semnalez cazul Biroului medical de la Lourdes, orga­nism ce are misiunea omologării even­tuale a "miracolelor". Acesta este un comitet științific medical internațional, cu specialiști din majoritatea universi­tăților Franței (Paris, Bordeaux, Mont­pellier, Stras­bourg etc.), cât și cu parti­cipare medicală internațio­nală (An­glia, Italia, Portugalia etc.). Cu un deosebit de critic spirit științific, fie­care caz este "decorticat", și până să se poată afirma existența "miracolului", pot trece mulți ani. Într-adevăr, în ca­zul de față, după aproape 7 ani de la semnalarea lui, deci la 14 ani de la grava boală, dosarul este încă în curs de omologare, în pofida evidenței fla­grante. Dacă se va accepta într-un sfârșit, va deveni al 68-lea caz de miracol omologat, în decursul a mai mult de 150 ani de când există acest loc excepțional: Lourdes.
Am fost chemată de două ori la Lourdes, ca să sus­țin "cazul" științific în fața acestui aero­pag. Arhie­pis­copul, care este și el prezent la aceste conferințe medi­cale, mi-a împărtășit perplexitatea lui în fața acestui caz care, după părerea lui, este "excep­țional" din două puncte de vedere, teo­logic vorbind:
* în primul rând, nu bolnavul a fost cel care a venit să se roage personal la Lourdes, ci "ai lui", făcându-ne în felul acesta să ne cutremurăm, încercând să în­țelegem forța rugăciunii colective pentru cineva.
* în al doilea rând, că este pentru pri­ma oară în analele biroului medical de la Lourdes când nu pa­cien­tul sau familia lui semnalează "miracolul", cerând să fie luat în considerație, ci un membru al corpului medical universitar, care, mărturisind cu umilință li­mitele științei, cere ajutor pen­tru a înțelege ceea ce știința nu poate să ex­plice.
Avem toți de gândit la această istorie ade­vărată, trăită! Prin ea, am putea accep­ta, fiecare dintre noi, că există și fapte care depășesc puterea noastră de înțe­legere, și că suntem - poate - mânuiți de forțe "spi­ri­tuale" care domină materia și materialis­mul!
Fiecare înțelege ce vrea și ce poate. Ca în fiecare fapt al vieții, și în capacitatea de înțelegere există o liber­tate individuală!

Dr. MARINA MUSSET