Dr. PAVEL CHIRILĂ - "Astenia de primăvară nu este gravă, se ameliorează spontan sau prin câteva remedii homeo sau fitoterapice"
Deși tratatele de medicină nu o abordează ca atare, oboseala de primăvară, cunoscută și sub numele de "astenie de primăvară", este o realitate clinică.
Există câteva cauze pentru care sindromul se manifestă în cursul primăverii: * alimentația din timpul iernii, mai săracă în crudități, legume, zarzavaturi, fructe; * frigul solicită energetic mai mult organismul; * infecțiile - mai frecvente în timpul iernii (viroze, infecții acute de căi respiratorii) - lasă, de asemenea, o astenie în urma lor; * obiceiurile alimentare (cel puțin în zona noastră geografică) de a avea o dietă hiperlipidică (grăsimi animale) sau bogată în carne de porc - solicită, de asemenea, mult mai mult organismul.
Manifestările clinice sunt ușoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acordă importanță, sau sunt corelate cu alte manifestări: apatie, cefalee, somnolență, scăderea randamentului în munca fizică și intelectuală.
Tratamentul este accesibil și se poate rezuma doar la remedii naturiste: * dietă bogată în crudități, fructe și zarzavaturi de primăvară (urzici, untișor); * remedii fitoterapice.
Iată câteva dintre ele:
• Mugurii foliari de alun (Corylus avelana). Alunul este un arbust cu o vitalitate deosebită, fiind primul care înmugurește primăvara (sfârșitul lui februarie, începutul lui martie). Se folosesc mugurii foliari (nu amenții), adică frunzele foarte tinere (nu mâțișorii).
Mod de preparare: se usucă în strat subțire și se face o infuzie de 10 minute, care se bea dimineața, timp de 6-8 săptămâni, îndulcită cu miere; se pot folosi și ca extract în vin, în procent de 3%, macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează și se ia în doză de 3 linguri pe zi.• Angelica arhangelica este o altă plantă tonică, cunoscută ca atare din cele mai vechi timpuri. O tradiție etnoiatrică românească zice că este o plantă folosită de haiduci ca să prindă putere. Se folosește rădăcina macerată în palincă, timp de două săptămâni. Doza este de 3 lingurițe pe zi.
• Sucul de orz verde. Este un remediu bogat în minerale și enzime detoxifiante. Se găsește în farmacii, fabricat de Institutul Cantacuzino sub denumirea de SOD natural, sau se poate prepara în casă sau grădină (în jardiniere); când orzul ajunge la dimensiunea de 10-15 cm, se recoltează și se stoarce sucul cu un aparat casnic. Se administrează oral, 2-3 fiole de SOD natural/ zi sau se beau 10-15 ml/zi suc de orz făcut în casă.
• Kalium phosphoricum este un remediu homeopatic indicat astenicilor, în special celor cu suprasolicitare intelectuală, cu tulburări de vedere ("ochi obosiți") și cefalee.
De reținut: există mai multe boli care se manifestă la fel ca astenia de primăvară. De aceea, dacă nu se ameliorează sau nu trece în 3-6 săptămâni, să consultăm un medic.
Dr. DORU LAZA - "Destul este destul"
- Oboseala de primăvară - vestea cea bună a odihnei -
Oboseala sau astenia este unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care bolnavii se adresează medicului. Ca definiție, oboseala este o stare de slăbiciune generală, datorată unui efort (stres) fizic sau intelectual intens, sau unui dezechilibru mineral sau vitaminic, sau unei boli. Ca etiologie, acest simptom, aparent banal, acompaniază diverse afecțiuni organice sau tulburări psihice: * boli infecțioase (tuberculoză, endocardită bacteriană, bruceloză, viroze, parazitoze etc); * boli interne (boli cronice ale inimii, ale plămânilor, rinichilor, ale aparatului digestiv, anemie, neoplasme și hemopatii maligne etc.); * tulburări endocrine, nutriționale și metabolice (insuficiența cortico-suprarenală, tiroidiană, hipofizară, diabetul zaharat etc.); * intoxicații cu diverse substanțe (oxid de carbon, metale grele, compuși organici, alcool, medicamente etc.); * boli neurologice (boala Parkinson, scleroza în plăci, sindromul post-traumatic etc.); * boli neuromusculare (miastenia gravis); * boli de colagen (polimiozita, poliartrita cronică evolutivă etc.); * nevrozele.
Indiferent de origine, oboseala face parte din limbajul organismului, prin care acesta ne transmite mesajele: "destul este destul", "accesează programul divin de odihnă", "reevaluează-ți stilul de viață, dacă n-ai făcut-o până acum" și "caută-te, fie și la doctor".
Lanțul fiziopatologic al oboselii se poate ușor întrerupe, folosind remediul dietă, administrându-se, înainte, dar și în timpul unui efort fizic sau intelectual intens, alimente cu indice glicemic mare (bogate în carbohidrați naturali): cereale integrale, pâine integrală, cartofi, stafide, fructe în general, băuturi dulci - se oferă astfel organismului substratul energetic ideal.
Cauze: Oboseala de primăvară este o varietate de astenie care se instalează în organism ca urmare a acțiunii concertate a unui complex factorial. Temperatura scăzută în perioada sezonului așa-zis "alb", schimbările de climă, cu dispariția treptată a sezoanelor intermediare de primăvară și toamnă și trecerea bruscă de la temperatura rece la una mai caldă, tipul de personalitate cu emotivitate bolnăvicioasă, dizarmonioasă, provocând stări de tristețe și insatisfacție nejustificate, lipsa de expunere a organismului la razele solare, o dietă carențială în vitamine și minerale, exercițiul fizic diminuat creează premisele instalării asteniei de primăvară. În plus, expunerea insuficientă la razele solare în perioada de iarnă duce la o carență de vitamina D și, implicit, la tulburări în absorbția calciului, ceea ce generează fenomene de hipocalcemie caracteristice spasmofiliei sau tetaniei.
Manifestări: Tabloul clinic al acestui gen de oboseală are o mare coloratură simptomatologică, ce ține nu doar de partea somatică (fizicul), ci și de dimensiunea sufletească și spirituală a omului. Astfel, cel năpăstuit de astenia de primăvară poate prezenta: slăbiciune fizică, anemie, stări depresive, anxietate, somnolență în timpul zilei, insomnie, indispoziție, nesiguranță, irascibilitate, dureri de cap, dificultăți de concentrare, diminuarea randamentului fizic și intelectual, palpitații, tulburări de dinamică sexuală, susceptibilitate la infecții intercurente (viroze respiratorii, digestive) etc.
Simptomele amintite mai sus sunt accentuate de unele obiceiuri nesănătoase, atât de răspândite: fumatul, consumul de alcool, cafea, zahăr și alte dulciuri rafinate. Pentru metabolizarea zahărului, de exemplu, organismul folosește multe vitamine, în special vitamina C, fapt care duce la scăderea rezistenței imunitare și la apariția de diverse boli.
Referitor la elevi și studenți, carențele vitaminice, asociate cu suprasolicitarea nervoasă, pe lângă cele menționate anterior, pot accentua epuizarea caracteristică asteniei de primăvară, generând panica, sau chiar atacul de panică, constatând că nu mai au randament la școală sau la examene.
Într-un sistem de gândire medicală logică și coerentă, boala, după cum a scris în urmă cu peste 100 de ani inspirata autoare Elen G. White, "este o strădanie a naturii de a elibera sistemul de acele stări de lucruri care provin din călcarea legilor naturii. În cazuri de boală, trebuie a se cerceta care este cauza bolii. Să se schimbe stările de lucruri și obiceiurile nesănătoase să fie înlăturate. Apoi, natura trebuie să fie ajutată în eforturile ei de a îndepărta materiile toxice și de a restabili ordinea în sistem." (Divina vindecare, pag. 107:1, E. G. White). Deci, atitudinea noastră diagnostică și terapeutică trebuie sa vizeze bolnavul ca un întreg, cu toate bolile și caracteristicile lui biologice și de stil de viață.
Remedii: În plan recuperator, odată ce s-a stabilit diagnosticul de astenie de primăvară, este important să abordăm o strategie terapeutică, implementând remediile naturale ce aparțin Creației.
Realizarea unei dezintoxicări eficiente a organismului
Pentru aceasta, pacientul va consuma o dietă vegetariană bazată pe sucuri și hrană crudivoră (neprelucrată termic - cereale, fructe, zarzavaturi și nuci), sau predominant crudivoră, care realizează o excelentă revitaminizare și remineralizare, stimulând în același timp și porțile naturale de eliminare ale organismului: plămâni, rinichi, intestin gros și piele.
În acest sens, farmacia naturii ne oferă o gamă variată de remedii:
• Transfuzii de "sânge verde" încărcat cu clorofilă: 2 x 250 ml/zi suc proaspăt de păpădie. Frunzele și tijele de păpădie (5-6 frunze și 3-4 tije) se dau la blender timp de 1 minut, cu 250 ml apă curată. Se strecoară. Se bea ca atare, înainte de a mânca.
• Suc de măr (sau cătină): 2 x 250 ml/zi, timp de 2-3 zile; Suc de struguri (sau grepfrut): 2 x 250 ml/zi, 2-3 zile, alternând a doua zi cu suc de morcov sau sfeclă roșie, în aceleași doze. Se administrează exclusiv 6 doze de suc a câte 250 ml la fiecare 2 1/2 h, 2-3 zile, după care se trece la hrana crudă, sau predominant crudă, păstrându-se în același timp 2-3 doze de suc.
• Ceaiuri din plante unice, sau combinații de plante cu efect depurativ (trifoi roșu, coada-calului, coada-șoricelului, mătase de porumb, cozi de cireșe, frunze de mesteacăn, mentă, brustur, urzică, păpădie, cicoare). Se administrează 2-3 căni pe zi, 15-20 zile/lună, 1-2 luni.
• Ceaiuri din plante (combinații) cu efect ușor sedativ (sunătoare, păducel, valeriană, ciuboțica-cucului, levănțică), sau pentru insomnie, dacă este cazul (hamei, valeriană etc.); se administrează 1 cană cu 1 o oră înainte de culcare, 1-2 luni;
• Pulbere de cătină și măceșe (amestec în părți egale), bogată în complex vitaminic și mineral. Se administrează 2 x 1 linguriță/zi, 20 zile/lună, 1-2 luni;
• Tincturi de plante:
- tinctura de rozmarin, cu acțiune tonică asupra sistemului nervos și cardiac, fiind și un excelent reechilibrant al compartimentului emoțional afectiv; se administrează 3 x 30-60 picături/zi, cu puțină apă sau ceai, 20 zile/lună, 1-2 luni;
- tinctura de busuioc, un tonic general al organismului. Se administrează 3 x 30 picături/zi, cu puțină apă sau ceai, 20 zile/lună, 1-2 luni;
- tinctura suedeză (bitterul), care are efect tonic și reglator asupra sistemului nervos, dezintoxicant, stimulator și reglator al funcțiilor digestive, hepatice și renale. Se administrează 3 x 30-60 picături/zi, înaintea meselor, 20 zile/lună, 1-2 luni.
• Produse gemoterapice, care sunt extracte glicerinice din muguri sau mlădițe de plante, ce au efect stimulator asupra sistemului imunitar. Astfel, se pot administra extracte din mlădițe de măceș, muguri de brad, de mesteacăn, de coacăz negru, în doze de 3 x 30-60 picături/zi, 20 zile/lună, 1-2 luni.
• Polen de albine, un excelent aliment-medicament. Se administrează 1 lingură dimineața, înainte de masă, 20 zile/lună, 1-2 luni.
• Suc de orz verde, foarte bogat în superoxid dismutază (un excelent drenor de radicali liberi), Zn, Ca, Mg etc, ca și în vitamine. Se administrează 3 x 50 ml/zi, 20 zile/lună, 1-2 luni.
• Cărbune vegetal (pulbere), un bun aspirator și drenor toxinic natural. Se administrează 2 x 1 linguriță/ zi, cu 100 ml apă.
Alte recomandări
• Băi generale călduțe (32-34°C), cu flori de fân, de 2 ori/săptămână, câte 20 minute.
• Dușul scoțian (alternant), 2 x 1/zi.
• Frecția generală rece, 1-2 ori/zi.
• Plimbări și exercițiu fizic în aer liber, coordonând respirația cu mișcarea.
• Mersul desculț pe iarbă, dimineața.
• Somn de 7-8 ore în timpul nopții.
• Înainte de a intra în odihna nopții, să ne aducem aminte de toate binecuvântările pe care le-am primit peste zi și să înălțăm în rugăciune un gând de gratitudine pentru Preabunul nostru Tată Ceresc.
• În bioritmul natural de șapte zile, în care se derulează viața noastră, să ascultăm recomandarea Creatorului: "Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o." (Ex. 20:8-11) Această invitație și recomandare are în vedere două aspecte foarte importante. Primul aspect se referă la una din nevoile fundamentale ale ființei umane: nevoia de comuniune. Această comuniune are o dimensiune pe verticală, în relație cu Dumnezeu, și o dimensiune pe orizontală, în relație cu semenii. Comuniunea pe verticală, în relație cu Creatorul, definește profilul spiritual al omului, ca ființă creată. Înstrăinarea de Dumnezeu ne înstrăinează de noi înșine. Chemarea la comuniune cu Dumnezeu în cea de-a șaptea zi a săptămânii face posibilă, atunci când omul ascultă, intrarea în rezonanță cu Creatorul într-un mod special, încarcă bateria umană cu puteri spirituale deosebite și dă posibilitate omului ca, în următoarele șase zile, trăind printre semeni, să-și manifeste plenar valorile moral-spirituale, care se reflectă pozitiv asupra altora și asupra propriului organism. Al doilea aspect se referă la profilul hormonal al omului, dominat peste zi de hormonii de stres (adrenalină, noradrenalină și cortizol), care ajung la un apogeu al concentrației plasmatice în ziua a șasea, iar în timpul nopții, dominat de hormonul melatonină (care face cu putință instalarea și desfășurarea somnului). Odihna din a șaptea zi a săptămânii face posibilă refacerea statusului hormonal necesar organismului pentru o nouă perioadă de șase zile de lucru. În acest sens, ziua a șaptea a săptămânii este aleasă de Dumnezeu ca remediu-odihnă cu rol protector, pentru a păstra integritatea morfo-funcțională a mașinăriei vii în toate cele trei compartimente ale sale: spirit, suflet și trup.
• Să manifestăm o atitudine mentală pozitivă, cultivând credința adevărată, care face din toate făgăduințele lui Dumnezeu realități prezente.
Prejudecăți asupra oboselii
Iarna suntem mai predispuși la oboseală?
ADEVĂRAT
Frigul și lipsa de lumină ne diminuează vitalitatea și este normal să avem nevoie de mai mult somn și de odihnă. Iarna, sistemul nostru imunitar are tendința să slăbească și, în paralel, se înmulțesc și virușii.
Pierderea greutății epuizează organismul
ADEVĂRAT & FALS
Un regim alimentar prea sever din punct de vedere caloric sau prost echilibrat pe plan nutrițional provoacă unele carențe de fier, magneziu și vitamine, care pot induce stări de slăbiciune. Dar un exces de greutate poate, de asemenea, să "evacueze" un maximum de energie, deoarece toate funcțiile organismului sunt supraîncărcate din pricina lui.
Forma bună revine după o săptămână de odihnă
FALS
Aceasta permite o recuperare provizorie, dar nu rezolvă problema de fond. Trebuie să țineți seama de obiceiurile dvs., apoi să adoptați o strategie globală ce însumează dieta, programul sportiv și somnul reparator, pe durată lungă.
Mai mult, la femei, oboseala este însoțită deseori de carențele în vitamine și oligo-elemente, ce nu se recuperează în opt zile.
Administrarea antibioticelor ne slăbește
FALS
Doar atacul virusului obligă organismul să acționeze și să recurgă la rezervele sale pentru a se apăra. Antibioticele, dimpotrivă, au tendința să evite epuizarea, ajutând corpul să combată infecțiile.
La originea unor forme de slăbiciune se află fluctuațiile hormonale
ADEVĂRAT
Ovarele secretă în a doua parte a ciclului progesteronul, care are un efect sedativ. Acesta este motivul pentru care unele femei simt o oarecare oboseală și înaintea zilelor de ciclu vor să doarmă mai mult.