Gala premiilor Gopo a adunat la Opera Națională 800 de invitați și jurnaliști, atât din trustul PRO cât și din sfera filmului românesc independent. Au fost prezenți Amalia Enache și Mircea Solcanu, gazdele transmisiunii live de pe ProCinema, starurile recentului "Poziția Copilului", Luminița Gheorghiu și Ilinca Goia, regizorii Marian Crișan, Călin Peter Netzer, Florin Piersic Jr., fiecare având un film acum pe marile ecrane din România ("Rocker", "Poziția copilului", respectiv "Killing time"), actorii Dorian Boguță, Malvina Cervenschi, Crina Semciuc, Ana Ularu, Radu Iacoban, Dorotheea Petre, Dan Bordeianu, Marius Florea Vizante, Diana Dumitrescu, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Medeea Marinescu, Adela Popescu și minunata Iulia Vântur.
"Toată lumea din familia noastră", aiuritorul, nevroticul și negrul film al regizorului Radu Jude, a primit luni seara trei dintre cele mai importante trofee: pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Corina Sabău). Actrița Luminița Gheorghiu, remarcabilă în "Poziția copilului", a ridicat sala în picioare când a înmânat trofeul Gopo pentru Cel mai bun film. În absența lui Radu Jude, producătoarea Ada Solomon, proaspăt întoarsă de la Berlin cu Ursul de Aur, a ținut unul dintre cele mai înduioșătoare discursuri ale serii, un apel la bune practici adresat colegilor de breaslă: "Când sunt în străinătate, nu-mi dau voie să fiu emoționată. Când sunt la filmare, nu-mi dau voie să fiu emoționată. În seara asta, în fața dumneavoastră, îmi dau voie să fiu emoționată. Mulțumesc tuturor celor care ați votat la Premiile Gopo, indiferent pentru ce filme ați votat. Cred că această competiție ar fi fost cu atât mai minunată, iar eu cu atât mai fericită pentru reușitele colegilor mei, dacă această competiție ar fi fost completă". Făcea, desigur, referire la refuzul lui Cristian Mungiu de a fi prezent, cu "După dealuri", printre nominalizații Gopo 2013. "De ce iubesc cel mai tare și mai tare meseria asta?", continua Ada Solomon. "Pentru că ea nu se face de unul singur. Ea se face întotdeauna împreună. Și cred că acesta e singurul cuvânt de ordine care ar trebui să ne guverneze. În competiție ne pun operele noastre, dar lucrurile se construiesc împreună. E visul meu ca această industrie să fie unită în România, să putem să-i aplaudăm din suflet pe colegii noștri, atunci când câștigă, să putem să-i ajutăm atunci când le e greu și să putem face în așa fel încât cinematografia românească să rămână cu ușile deschise. E o mare onoare să fii cineast român în lume azi și sunt recunoscătoare pentru asta".
Dar nu doar talentul lui Radu Jude a fost apreciat la Premiile Gopo, ci și actorii care au dat viață personajelor din "Toată lumea din familia noastră". Ei au obținut pentru performanța lor toate premiile de interpretare de la această ediție. "Nu există roluri mici pentru actori mari", spunea Dorotheea Petre, anunțând nominalizările la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar, premiu disputat anul acesta de Alina Berzunțeanu ("Despre oameni și melci"), Ozana Oancea ("Visul lui Adalbert"), Tamara Buciuceanu-Botez și Mihaela Sîrbu ("Toată lumea din familia noastră"). Numele Mihaelei Sîrbu a fost pronunțat după deschiderea plicului, probabil unanim îndrăgită pentru interpretarea rolului Otilia: "Sunt recunoscătoare regizorului și producătorilor, juriului care m-a propus și votanților care au considerat că merit acest premiu". Poate cel mai așteptat nume al serii a fost cel al actorului Gabriel Spahiu, candidat, alături de Doru Ana ("Visul lui Adalbert"), Sorin Leoveanu ("Undeva la Palilula") și Tudor Smoleanu ("Și caii sunt verzi pe pereți") la premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar: "Pentru mine, premiul ăsta înseamnă un soi de recunoaștere din partea breslei noastre. Dar sunt trei oameni cărora le datorez recunoștință dincolo de faptul că fac parte din această breaslă: domnului Cătălin Naum, care m-a adus până la porțile institutului (n.r. - Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale), doamnei Olga Tudorache și domnului Adrian Pintea. Vă mulțumesc și vreau să știți că mă gândesc deseori la voi". Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost disputat de Adrian Titieni ("Și caii sunt verzi pe pereți"), Gabriel Spahiu ("Visul lui Adalbert") și Șerban Pavlu
("Toată lumea din familia noastră"). Trofeul i-a revenit lui Șerban Pavlu, amuțit pe scenă de aplauzele generoase și energice ale colegilor din sală: "I-așa frumos că-mi vine să vorbesc în engleză. (râde) Sunt foarte emoționat. Înainte de orice, aș vrea să-i mulțumesc lui Radu Jude pentru șansa imensă pe care mi-a dat-o cu rolul ăsta. Apoi, aș vrea să mulțumesc unei actrițe fără de care nu știu cum ar fi fost filmul, dar cu siguranță că eu nu aș fi fost la fel, în acest film: Sofia Nicolaescu". De altfel, unul dintre cele mai amuzante momente de la Gală a fost apariția pe scenă a celor doi mici actori care s-au remarcat anul trecut: Sofia Nicolaescu ("Toată lumea din familia noastră") și Aaron Șerban ("Superman, Spiderman sau Batman"), răsplătiți de organizatori cu două trofee Gopo de ciocolată! Ei au fost mesagerii premiilor pentru Cel mai bun debut - câștigat de Gabriel Achim, pentru regia filmului "Visul lui Adalbert" și Tânără Speranță - oferit lui Nicolae Constantin Tănase, pentru scurtmetrajul "Blu".
Aproape nelipsit din filmele anului trecut și nominalizat la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, dovedind un desăvârșit spirit "pro" față de cinematografia românească de mulți ani deja, actorul Adrian Titieni a primit luni seară Premiul ProCinema.
"Undeva la Palilula", debutul în cinematografie a lui Silviu Purcărete, a avut cele mai multe nominalizări anul acesta: 11! Extraordinara lui realizare, grandioasă, nebună, păstrând în film stilul care l-a propulsat printre cei mai valoroși regizori de teatru din România, a fost răsplătită cu nu mai puțin de 7 trofee Gopo! Cu performanța pe care doar experiența o poate aduce, Lia Manțoc a dominat categoria Cele mai bune costume, iar Helmut Stürmer și Dragoș Buhagiar au fost răsplătiți pentru Cele mai bune decoruri dintr-un film românesc. Premiul pentru Cea mai bună imagine i-a fost acordat lui Adrian Silișteanu, pentru cadrele compuse în "Undeva la Palilula", iar Gopo pentru Cel mai bun montaj i-a revenit lui Cătălin Cristuțiu, premiat a doua oară, semn că acest tânăr monteur este un nume pe care ar fi bine să-l reținem. Vasile Șirli a fost răsplătit pentru Cea mai bună muzică originală, iar echipei de sunetiști formate din Tudor Petre, Cristinel Șirli, Cristian Tarnovețchi și Florin Tăbăcaru i-au fost recunoscute meritele la categoria Cel mai bun sunet. Tot filmului "Undeva la Palilula" i-a revenit și premiul pentru Cel mai bun machiaj și coafură: niciun dram de pudră și niciun zuluf n-au fost în plus sau în minus, sub atenta grijă a Danei Roșeanu, Minelei Popa, Doinei Popa sau a lui Ionel Popa, echipa de maeștri care au creat personajele pe care le-am cunoscut la Palilula, pe chipurile actorilor.
"Ce bine că furtul actoricesc nu este introdus în legea pentru furturi!", spunea Cristi Iacob, anunțând Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. "Probabil aș fi înhățat ani buni de ocnă grea, pentru că de la omul pe care îl vom premia în această seară am furat cu ghiotura: îl invit pe scenă pe maestrul Mitică Popescu". A fost un moment deosebit de emoționant: minute în șir de ovații și aplauze, cu sala ridicată în picioare.
"Turn Off the Lights", în regia Ivanei Mladenovic, a câștigat Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizoarei de Rene Kubasek, director al Centrului Ceh, unul dintre cei mai importanți susținători ai fenomenului numit film documentar. Rene Kubasek, vorbind în română, a ținut să sublinieze că "filmul documentar face bine la cap", îndemnând publicul românesc să își facă din când în când acest cadou: să caute la cinema filmele documentare europene.
Echipa "Toată lumea din familia noastră" a anunțat că vineri, 29 martie, la sala de cinema a Muzeului Țăranului Român, vor sărbători succesul de la Premiile Gopo și lansarea pe DVD a filmului cu o proiecție specială! După film, actorii Mihaela Sîrbu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu și producătorul filmului, Ada Solomon, vă invită să-i cunoașteți. Putem spune, în sfârșit, ca americanii odinioară, că de data asta, cei din industria de film românesc chiar au nimerit-o! Să fi fost dorința de a lăsa deoparte disputele trecutului, acea poziționare "anti-ceva", într-un moment dificil pentru societatea noastră? Să fi jucat un rol superstiția celor 7 ani de ajustare? Oricare ar fi cauza acestui salt în bine, ce am simțit urmărind Gala Premiilor Gopo vine din aceeași briză a schimbării, anunțată de filmele anului 2012: o invitație destinsă la dialog, adresată publicului. Nu putem decât saluta acest nou val de gândire din noul val de cinema românesc.