Capacitatea redusă a sângelui de absorbție a oxigenului și de transportare a acestuia prin organism sub formă de hemoglobină este, în aproximativ 90% din cazuri, rezultatul unei deficiențe de fier, de obicei cauzată de perioade de viață dificile prelungite sau de sângerări ce provin din ulcere, hemoroizi sau afecțiuni ale gingiilor. În același timp, deficiențele de acid folic și cianocobolamină (vitamina B12), leucemia, talasemia, unele afecțiuni genetice și chiar o reacție adversă a unui medicament, pot sta la baza instalării anemiei, situație în care numărul hematiilor sau cantitatea de hemoglobină din ele sunt scăzute sub valorile normale.
Anemia feriprivă, căci despre ea vorbim în cazul dvs., se poate datora unei cantități scăzute de fier în dietă, absorbției inadecvate a fierului, pierderilor sanguine datorate menstrelor abundente sau altor tipuri de hemoragii criptice (nedetectate). În acest context, cred că ar fi necesar să luați în calcul și posibilitatea unei pierderi cronice de sânge dintr-o sursă din organism, cum ar fi un ulcer gastric, un polip colonic sau chiar o hernie hiatală. Dacă vă hotărâți să faceți investigații pentru identificarea acestor posibile cauze, trebuie să știți că și boala Crohn sau boala celiacă (intoleranță la gluten) vă poate afecta capacitatea de absorbție a substanțelor nutritive, ducând la anemie prin deficit de fier. De asemenea, e important să cunoașteți că anumite medicamente pot interfera cu absorbția fierului. Spre exemplu, utilizarea regulată a medicamentelor puternice care blochează producția acidă a stomacului, numite inhibitori de pompă protonică (ex. Aciphex, Prilosec) pot duce la anemie feriprivă, deoarece sucul gastric acid este necesar pentru conversia fierului din dietă într-o formă de fier care poate fi absorbită la nivel intestinal.
Înțelegând că, deși urmați un tratament adecvat asociat cu o dietă bogată în fier, starea de anemie persistă, am făcut precizările anterioare cu scopul de a vă conduce spre depistarea exactă a cauzei (cauzelor) determinante. În altă ordine de idei, trebuie știut că deficitul de fier nu se poate vindeca peste noapte. Ar putea fi nevoie să luați suplimente de fier câteva luni bune sau mai mult, pentru refacerea rezervelor organismului. Nutriția adecvată este, cu siguranță, cheia combaterii anemiei feriprive, dacă aceasta nu este produsă, așa cum spuneam, de o anumită afecțiune.
Consumul alimentelor bogate în fier: carne, pește, ouă, legume, fructe, cartofi, orez, miere de albine, germeni de grâu, sos de tomate, drojdie de bere (acid folic) etc. - este important pentru cei care suferă de anemie feriprivă, inclusiv pentru vegetarienii convinși sau cei care țin cure de slăbire. Totuși, în cazurile severe de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele trebuie să aibă un rol esențial în recuperarea dvs. Suplimentele orale de fier sunt de obicei mai bine absorbite dacă sunt luate pe stomacul gol și se asociază cu produse ce conțin vitamina C (preferabil organică), care crește absorbția fierului la nivel intestinal. Mai mult, se pot administra și forme de fier injectabile, intravenoase sau intramusculare, pentru creșterea depozitelor de fier, deși acestea nu sunt în general necesare în majoritatea cazurilor.
Schema de tratament naturist, în cazul anemiei feriprive, ar trebui să includă, pe lângă dieta bogată în fier, și remedii care au la bază lăptișor de matcă (intensifică procesul de formare a globulelor roșii), Echinacea (2x200 mg pe zi), Angelică, Gențiană, Cătină (pulberi sau extracte), extractul din mlădițe de Tamarix (stimulează hematopoieza), sucuri naturale obținute din morcovi, spanac, urzică, pătrunjel, sfeclă roșie, păpădie, salată verde etc.
Pentru informații suplimentare, contactați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Se poate vorbi de o vindecare definitivă a vaginitei?"
(Răspuns pentru ELENA OLTEANU - Brașov, F. AS nr. 1054)
Stimată doamnă, vaginita, sub diversele ei forme, reprezintă cea mai frecventă patologie ginecologică, ce prezintă manifestări variate. Este o iritație și/sau inflamație a vaginului și poate fi cauzată de schimbări în echilibrul florei vaginale și, de cele mai multe ori, poate fi asociată cu o infecție. La femeile aflate la menopauză, vaginita poate fi provocată de un nivel redus de estrogen care afectează țesuturile, ce devin subțiri, uscate, provocând mâncărime și durere. În acest caz vorbim de vaginita atrofică.
În toată experiența mea profesională de până acum, nu am avut niciun caz cu această afecțiune, care să nu-și găsească rezolvarea printr-un tratament naturist complex și bine dozat. Este foarte important să se acționeze și asupra cauzei care a declanșat vaginita, nu doar asupra simptomelor locale.
În primul rând, vă recomand o dietă pentru detoxifiere, echilibrarea pH-ului din organism și întărirea imunității. Este bine să evitați dulciurile, carnea de porc și de vită, mezelurile, afumăturile, lactatele cu multe grăsimi, prăjelile, băuturile carbogazoase. Vă recomand să aveți o alimentație bazată preponderent pe crudități: fructe și legume proaspete, sub formă de salate, sucuri naturale, care hrănesc celulele și regenerează, echilibrând pH-ul din corp. Consumați mai des legume de culoare verde, care au clorofilă și ajută la eliminarea toxinelor; consumați: sfeclă roșie, morcovi, ardei, tomate, caise, lămâi, kiwi, nuci, sâmburi de migdale, caise, alune, semințe de dovleac și floarea-soarelui crude, cereale integrale, tărâțe, uleiuri presate la rece (măsline, in, sâmburi de struguri). Toate acestea, prin vitaminele și mineralele pe care le conțin, acizii grași esențiali, ajută la protecția și sănătatea pielii, mucoaselor și întăresc imunitatea.
Tratamentul naturist pe care vi-l recomand vizează refacerea florei vaginale, are rol cicatrizant, antiinfecțios, antiinflamator și reglator hormonal și trebuie urmat pe o perioadă de minimum 3-6 luni.
Local, vă recomand Superforte Ovulin - cremă solidă, câte o doză în fiecare seară, timp de 20 de zile, cu 10 zile pauză și aplicații intravaginale cu un gel pe bază de plante și acid hialuronic. Tratamentul intern este compus din Tonic ginecologic "E-lite", Tonic imunitar "E-lite", Biofloran, Mabelle, Ulei de cătină, Ulei de luminița nopții+vitamina E, Argilă, Imunostim, Salcie.
Prin compoziția sa unică și deosebit de complexă, Superforte Ovulin contribuie semnificativ la reglarea nivelului hormonal și a PH-ul vaginal, previne și acționează benefic asupra simptomelor precoce ale afectării aparatului genital feminin, are efecte pozitive în cazurile de infecții, inflamații, chisturi și fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Produsul este recomandat în afecțiuni precum Candida, Tricomonas, E-Coli, cistită, rană pe col uterin, metroanexită acută și cronică, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal și uterin, tumoare în zona genitală, vaginită, infecție cu Papiloma virus, dereglări menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoză.
Tonicul Imunitar "E-lite", Tonic ginecologic "E-lite" și Superforte Ovulin - cremă solidă se prepară la Farmacia "E-lite Nutriția" Deva, Str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"În urma unei răceli puternice, soțul meu a rămas fără miros"
(Răspuns pentru CĂLIN ADRIANA - Constanța, F. AS nr. 1058)
Pierderea mirosului de care suferă soțul dvs. are implicații majore în viața sa: anumite gaze și alimente alterate nu mai pot fi conștientizate, dispare aroma alimentelor, deoarece simțul olfactiv este foarte înrudit cu simțul gustului ("gustul de la distanță").
Terapia tulburării olfactive (pierderea mirosului în cazul de față) vizează dezobstrucția nazală și ventilația eficientă a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Prognosticul tulburării de miros din cauză respiratorie este bun, dar rezervat în cazul anosmiei neurosenzoriale. Vă recomand următoarea schemă de tratament:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instilează în fosele nazale câte 2 picături dintr-o soluție preparată (rețetă proprie) și vitamina A uleioasă/ ulei de cătină.
* 10 zile ședințe de aerosoli cu Dexametazonă/ Flixotide nebules în ser fiziologic.
* Inhalații și pulverizații cu Ocnasept (soluție salină cu extract din plante medicinale aromatice), de două ori pe zi, timp de 15-20 de zile.
* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemoterapie: tinctură/ceai/extract din coacăz negru și trei-frați-pătați.
* Ionizări endonazale cu calciu gluconic 1% - 10 ședințe.
* Vitaminoterapie grup B: se administrează injectabil i.m. zilnic, câte 1 fiolă B1 și B6, timp de 10 zile.
* Obstrucțiile importante ale foselor nazale (hipertrofia cornetelor, deviația de sept, polipoza nazală) asociate tulburărilor de miros beneficiază de cauterizare/mucotomie, septoplastie sau chirurgie endoscopică a sinusurilor paranazale.
Dr. IULIA VLAD - medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie și acupunctură, S.C. Medical Resonans Sistem SRL, București, tel. 0722/56.41.20
"Am dureri lombare și infecții urinare recidivante"
(Răspuns pentru ILEANA - Bacău, F. AS nr. 1052)
În cazul infecțiilor urinare recidivante sunt necesare remedii antibiotice, dar și remedii care să crească imunitatea și să tonifice rinichii, iar pentru dureri, remedii antiinflamatoare naturale. Plante cu efecte antibiotice în caz de infecții urinare sunt merișorul, afinul, ienupărul, care se folosesc sub formă de pulberi, macerate sau capsule. Gokhru este o plantă foarte bună pentru rinichi, deoarece, pe lângă efectul antibiotic, este și un tonic renal foarte bun. Se găsește sub formă de capsule la plafare. Plante puternic antiinflamatoare sunt Boswellia (se găsește și sub numele de Sallaki în plafare) și scoarță de salcie. Vă pot ajuta și băile de șezut calde, cu infuzie din coada-calului și scoarță de salcie.