Deși calciul, sub forma varului, este cunoscut și folosit de oameni de mai bine de nouă milenii, descoperirea sa ca element chimic este de dată destul de recentă. În anul 1808, un chimist englez, sir Humphry Davy, a reușit să-l izoleze pentru prima oară: un metal alcalin, de un cenușiu albicios, dar care, expus la aer, se oxida imediat, devenind brun, iar atunci când ardea, scotea o frumoasă flacără roșie. În lumea vie, calciul este cel mai prezent mineral, el fiind folosit de Natură la construcția a aproape orice, de la cochiliile scoicilor, la minunatele căsuțe spiralate ale melcilor, și de la frumoasele recife de corali, la scheletul tuturor vertebratelor. De-a lungul evoluției, Natura a găsit forme din ce în ce mai ingenioase de modelare a acestui mineral, care este însă la fel de important și în forma sa invizibilă, de susținător al unor procese vitale.
Rolul calciului în corpul uman
Aproape 99% din calciul aflat în organismul uman este utilizat pentru construcția oaselor și a dinților. Natura a creat un uimitor "aliaj" din calciu, asociat cu siliciu, fosfor și magneziu organic, pentru a da dinților extraordinara strălucire și duritate, pentru a da oaselor rezistență și elasticitate. Apoi, calciul mai este stocat în rinichi și în alte organe, o cantitate foarte mică circulând liberă în sânge, unde are însă un rol extrem de important. Calciul din sânge este esențial pentru a echilibra secreția unor hormoni, pentru a face inima să bată regulat, pentru transmisia comenzilor către mușchi sau pentru coagularea sângelui. Fără el, nu am putea respira, pancreasul nu ne-ar putea echilibra glicemia și nici sistemul nervos tensiunea arterială. Încă din primele ore de după naștere, aportul de calciu în mari cantități este esențial pentru menținerea vieții. Teoretic, alimentația normală asigură zilnic cele 800 de miligrame de calciu necesare pentru desfășurarea normală a tuturor acestor procese în organism, dar în practică lucrurile stau un pic diferit.
Deficitul de calciu în organism
Alimentația zilelor noastre conține multe, extrem de multe produse care, pentru a fi metabolizate, epuizează efectiv resursele de calciu din sânge, într-un timp foarte scurt. De pildă, zahărul alb, amidonul din făina albă, din orezul decorticat sau din cartofii prăjiți, toate acestea au nevoie, pentru a fi metabolizate, de cantități foarte mari de calciu. Apoi, excesul de acid fosforic și citric din băuturile răcoritoare, mai ales cele carbogazoase, le face și pe ele mari consumatoare de calciu. Adăugați faptul că, în condițiile suprasolicitării și ale stresului psihic prelungit, asimilarea acestui mineral este mult mai slabă și veți putea înțelege de ce foarte multe persoane suferă de lipsă de calciu, temporară sau cronicizată. Primele simptome ale acestei lipse sunt o stare de oboseală generală, asociată cu irascibilitate și dificultate în controlul emoțiilor. În faza a doua, apare insomnia, scade capacitatea de efort, forța musculară este diminuată și apar frecvent cârceii (crampele musculare), iar starea de oboseală se instalează mult mai repede. Atunci când se cronicizează, lipsa de calciu are efecte mult mai grave: dantura se cariază rapid și gingiile slăbesc, oasele își pierd din densitate și devin mai fragile, apare o predispoziție spre afecțiuni renale, hipertensiune și boală coronariană, dar și spre anumite forme de cancer. În fața unor probleme de o asemenea gravitate, au apărut și remediile. Iar cele mai la îndemână s-au dovedit a fi tabletele cu săruri de calciu obținute prin sinteză, prezentate în diverse culori și forme, de la gustoasele pastile efervescente cu care toți copiii se delectează, la suplimentele cu formule savante, ce conțin zeci de vitamine și minerale obținute toate prin sinteză. Studii recente au demonstat însă că formulele sintetice nu pot ține locul decât parțial "adevăratului calciu", despre care vom vorbi în continuare:
Diferența dintre CALCIUL organic și alte forme de calciu
Foarte multe plante și viețuitoare marine conțin calciu în formă organică, în care este asociat cu diverse vitamine și minerale (mai ales magneziu și fosfor), în proporțiile lăsate de natură. Studiile științifice au demonstrat că acest calciu organic este cel mai ușor asimilat de către organism și, mai mult decât atât, el este și singurul care poate ameliora rapid bolile produse de deficitul său. De exemplu, în cazul osteoporozei, afecțiune caracterizată de demineralizarea și fragilizarea oaselor, calciul de sinteză nu are nici un efect. În schimb, cel organic, obținut din algele calcaroase, stopează procesele de demineralizare și, mai mult decât atât, produce chiar o echilibrare hormonală, foarte necesară pentru ameliorarea acestei afecțiuni. De asemenea, în cazul sugarilor, s-a observat superioritatea calciului organic din laptele de mamă, unde este asociat cu alți nutrienți necesari asimilației, față de același mineral, de sinteză, chiar dacă acest element sintetic este combinat în cele mai savante formule de lapte praf.
În acest articol, vom vedea o întreagă listă de boli în care calciul organic și-a dovedit superioritatea față de cel de sinteză. Înainte, însă, să trecem în revistă toate formele în care acest mineral se poate administra.
Modul de administrare al calciului
Căutarea unei surse satisfăcătoare din acest mineral în formă organică este un demers făcut de numeroase echipe de specialiști, după ce studiile făcute pe zeci de mii de oameni au arătat că lipsa și mai ales problemele de asimilare ale calciului sunt foarte des întâlnite. Principalele surse care au fost identificate sunt: vegetalele ecologice, laptele și produsele din lapte, suplimentele cu calciu. Să le cunoaștem pe fiecare în parte:
Calciul organic din lapte
De decenii, există o adevărată controversă între nutriționiști referitoare la efectele calciului din lapte, versus celui din vegetale, asupra sănătății. Partizanii laptelui au ca argumente faptul că în doar 3-4 pahare de lapte se află întreaga cantitate de calciu necesară pentru o zi, dar și realitatea incontestabilă că organismul uman este genetic programat să-și extragă încă din pruncie acest mineral din lapte. Cei care susțin calciul extras din vegetale argumentează prin faptul că laptele pasteurizat, omogenizat și modificat în fel și chip conține foarte puțin calciu asimilabil. Apoi, cercetările demonstrează că femeile cu osteoporoză care consumă lapte și lactate nu înregistrează nici un fel de ameliorare, în timp ce o cură cu vegetale crude bogate în calciu duce la stoparea și chiar la ameliorarea acestei boli.
De fapt, laptele este o sursă de calciu valabilă, dar capacitatea de a extrage acest mineral este mult mai bună la copii, scăzând o dată cu vârsta. Pentru copii, cea mai bună sursă de calciu este laptele de mamă, pe care îl sug de la sân, iar apoi laptele de capră (cel mai bun) sau de vacă, cât mai puțin procesat. În schimb, pentru adulți, sursele vegetale de calciu sunt indispensabile. Aceasta, cu atât mai mult cu cât tot mai multe persoane sunt intolerante la lactoză, au un regim preponderent vegetarian sau țin posturi fără lactate, pentru sănătate sau în scopuri religioase.
Calciul organic din vegetale
Cele mai bune surse de calciu din hrana noastră cea de toate zilele sunt: semințele neprăjite, cum ar fi cele de susan, arahidele, migdalele, fisticul, nucile, alunele, boabele de soia, apoi inflorescențele de broccoli, frunzele de păpădie, boabele de fasole și fasolea verde. Cantități importante din acest mineral mai conțin și frunzele de spanac și tulpinile de rabarbăr, dar acesta este greu asimilabil și este asociat cu foarte mult acid oxalic, prezentând risc ridicat de formare a pietrelor la rinichi, la consumul în mari cantități.
Capsulele cu calciu de sinteză
Le găsim în farmacii cu diverse denumiri și în diverse asocieri cu vitamine și cu alte minerale de sinteză. De regulă, aceste capsule conțin lactat, gluconat sau citromalat de calciu, niște săruri ale unor acizi obținuți prin sinteză, care pot fi asimilate de organism în proporție de 20-30%. Aceste săruri au o anumită eficiență în tratarea deficiențelor de calciu severe, precum și în medicina de urgență. Însă, în curele pe termen lung, eficiența calciului de sinteză, oricât de savant ar fi combinat cu alte minerale și vitamine sintetice, este foarte limitată în tratamentul unor afecțiuni cum ar fi tulburările de creștere la copii, osteoporoza, caria dentară, parodontoza, tulburările de coagulare etc. Ca atare, cercetătorii și-au orientat atenția asupra unor surse naturale de calciu, cele mai multe dintre ele aflate în mări și oceane:
Capsulele cu calciu de coral
Așa cum o arată și numele, calciul este extras din micile animale marine numite corali sau, mai exact, din fosilele acestora, care sunt extrem de bogate în carbonat de calciu. Iar aceste fosile de corali, care alcătuiesc adevărați munți în diversele locuri ale planetei, sunt o sursă extrem de ieftină de calciu. Simpla măcinare și încapsulare a acestor fosile de coral ar putea asigura necesarul de calciu pentru populația planetei vreme de milioane de ani. Din păcate, calciul obținut din fosilele de corali este la limita dintre organic și anorganic, prin trecerea timpului foarte multe din substanțele care asigurau asimilarea și metabolismul corespunzător al acestui element degradându-se. Mai mult, în diverse tipuri de corali au fost descoperite metale cu efecte toxice, cum ar fi aluminiul (atacă sistemul nervos și produce Alzheimer) sau stronțiul (produce afecțiuni tumorale). Ca atare, s-a căutat o sursă de calciu cu adevărat viu, lipsit de toxicitate și foarte ușor de asimilat, iar atenția s-a orientat asupra unui anumit tip de alge.
Capsulele cu calciu organic din alge calcaroase
În mările reci ale planetei există niște plante ciudate, niște alge roșii, care conțin imense cantități de calciu, motiv pentru care au și fost numite "alge calcaroase". Numele lor științific este Lithothamnium calcareum, fiind supranumite și "pietrele vii", deoarece conțin atât de mult calciu și magneziu, încât au soliditatea unui mineral, dar în același timp au o culoare foarte vie (de la roz-deschis, la roșu-grena) și capătă forme uimitoare, fiind și unul din principalii susținători ai vieții marine. Aceste alge calcaroase sunt considerate, în momentul de față, cea mai bună sursă de calciu, deoarece ele asociază acest mineral cu magneziul și fosforul, adică exact cu elementele necesare pentru metabolizarea sa corectă. Mai mult, distribuția moleculară a calciului favorizează absorbția sa corectă de către organism. Nu în ultimul rând, extractul din aceste alge calcaroase, care conține aproximativ 30% calciu, influențează pozitiv digestia și echilibrul hormonal, ajutând la vindecarea afecțiunilor produse de deficitul sau de perturbarea metabolismului acestui element. Calciul organic din alge este condiționat sub forma capsulelor, care conțin de regulă aproximativ 200 de miligrame din acest element. Zilnic, se administrează 3-5 capsule, în cure de minimum 30 de zile. Care sunt afecțiunile care răspund la tratamentul cu calciu organic, vom afla în continuare:
Calciul organic și dezvoltarea normală a copiilor
Până la vârsta de un an aproape nimic nu poate suplini aportul de calciu al laptelui matern. De aceea proaspetelor mămici le sunt recomandate capsulele cu calciu organic (câte 5-6 pe zi), dar și plantele care stimulează lactația, cum ar fi: semințele de schinduf (Trigonella foenum-graecum), semințele de anason (Pimpinella anisum), rădăcina de nalbă (Malva sp.), semințele de mărar (Anethum graveolens). Între vârsta de 1 și 3 ani, pentru aportul de calciu organic, este recomandat laptele de capră sau vacă, dar și câteva alimente vegetale bogate în acest mineral, cum ar fi nucile, semințele de susan, alunele de pădure, arahidele sau fisticul. Pentru copiii cu intoleranță la lactoză, doar cu acordul medicului pediatru, se pot folosi și capsulele cu calciu organic obținut din alge. Peste vârsta de 3 ani, capsulele cu extract de alge calcaroase pot fi administrate practic fără restricții, câte 4 pe zi, asociate cu o alimentație diversificată, cu o expunere suficientă la soare (pentru sinteza vitaminei D) și cu un regim cu puține zaharuri concentrate sau îndulcitori artificiali. De altfel, obișnuirea copiilor cu o dietă cu cât mai puține bomboane, ciocolată, dulciuri preambalate și produse de cofetărie este esențială pentru un metabolism corect al calciului, care se află în legătură nu doar cu dezvoltarea lor fizică, ci și cu maturizarea intelectuală și psihică și chiar cu atât de prețiosul echilibru emoțional.
Calciul organic și boala canceroasă
Studii de dată recentă arată că un aport mărit de calciu organic (minimum 800 mg pe zi), administrat vreme de ani sau zeci de ani, reduce cu până la 50% riscul apariției sau al recidivelor bolii canceroase. Până acum, cercetările au demonstrat acțiunea benefică a acestui mineral natural în trei forme de cancer, pe care le vom detalia în continuare:
• Cancerul de colon - la acest nivel, acțiunea antitumorală a acestui mineral organic este cea mai evidentă. Studii făcute pe mii de oameni arată că o dietă cu mult calciu reduce foarte mult probabilitatea apariției tumorilor intestinale și chiar încetinește evoluția cancerului deja existent.
• Cancerul la sân - femeile cu vârsta peste 21 de ani care consumă constant calciu și magneziu organic se bucură de o anumită imunitate la formele de cancer de sân hormonodependente.
• Cancerul gastric - prevenirea și combaterea sa nu ține doar de administrarea calciului organic, ci și de păstrarea unei așa-numite diete alcaline, cu multe zarzavaturi și legume crude bogate în clorofilă. Acești doi factori terapeutic conjugați previn apariția mutațiilor maligne la nivelul epiteliului gastric și instalarea cancerului.
Calciul organic și osteoporoza
Este o afecțiune în care - se știe - suplimentele cu calciu de sinteză sau din coral nu au practic nici un efect pozitiv. În schimb, calciul organic, obținut din algele calcaroase, are o acțiune benefică demonstrată. Se țin cure cu o durată de 90 de zile, timp în care se iau câte patru capsule de calciu organic zilnic, pe stomacul gol. După o cură, se face o pauză de 2-4 săptămâni, după care administrarea se reia. Pentru a avea succes, tratamentul trebuie ținut minimum 9 luni, iar administrarea calciului organic va fi obligatoriu însoțită de un regim vegetarian cu foarte legume și zarzavaturi proaspete, negătite la foc, consumate ca atare sau sub formă de salată. Formula "calciu organic + regim vegetarian cu crudități" este imbatabilă în lupta cu osteoporoza, fiind deopotrivă blândă cu organismul și foarte eficientă.
Tratamente interne
• Obezitate - în viziunea tot mai multor nutriționiști, antidotul pentru pofta de mâncare scăpată de sub control, dar și pentru tulburările produse pancreasului de dieta extrem de bogată în zaharuri a zilelor noastre, este dieta alcalină, dublată de administrarea calciului organic, din surse naturale. Mult mai eficientă decât regimurile de înfometare, o dietă în proporție de 90% vegetariană, cu multe verdețuri proaspete, dublată de administrarea capsulelor cu calciu organic, câte 800 mg pe zi, ajută la ținerea sub control a greutății. Este o metodă de tratament sigură, care nu promite scăderi în greutate peste noapte, dar cu rezultate în timp, deoarece ajută la ținerea sub control a apetitului și la schimbarea obiceiurilor alimentare greșite cu unele corecte, sănătoase.
• Caria dentară, problemele gingivale cronice - pentru persoanele care se confruntă cu carierea accelerată a dinților, cu perfidele infecții din interiorul gingiei sau de la rădăcina dinților, administrarea calciului organic este necesară, dar nu suficientă. Dentina, stratul alb-strălucitor și dur care protejează dintele este un amestec de calciu, magneziu și fosfor, totul fiind cuprins într-o veritabilă urzeală din siliciu. Toate aceste minerale, în forma lor organică, trebuie să fie prezente în dieta zilnică. Capsulele cu calciu organic, din care se iau 4-6 pe zi, conțin cantități considerabile de magneziu și fosfor, iar siliciul organic trebuie administrat separat, sub forma capsulelor cu extract de coada-calului (tot câte 4-6 pe zi). În plus, se va renunța complet la toate răcoritoarele obținute industrial, mai ales cele carbogazoase. De asemenea, se recomandă o dietă din care se vor exclude complet zahărul și produsele care îl conțin, dar și ceilalți îndulcitori artificiali.
• Boala coronariană - câte 600-800 mg de calciu organic administrate zilnic protejează inima și vasele de sânge care o alimentează, de îmbolnăviri. Aportul de calciu natural ajută la metabolizarea corectă a grăsimilor, prevenind depunerea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. De asemenea, acest mineral împreună cu magneziul ajută inima să bată regulat și să reziste la supra-efort, prevenind afecțiunile care se pot instala la acest nivel. Nu în ultimul rând, calciul organic contribuie la stabilizarea stărilor emoționale și la o mai bună gestionare a stresului, în condițiile în care tulburările emoționale sunt printre primele cauze ale apariției și agravării bolii coronariene.
• Refacerea după fracturi - se ține o cură de 60 de zile, timp în care se administrează câte șase capsule de calciu organic pe zi. Pe timpul curei, este obligatoriu să expunem fața și brațele la soare, vreme de măcar un sfert de oră, o dată la trei zile. Expunerea pielii direct la soare ajută la sinteza din belșug a vitaminei D, care ajută la fixarea calciului și la formarea calusului, adică a acelui țesut bogat în calciu care sudează la loc oasele rupte sau fisurate.
• Litiază renală (pietre la rinichi) - se știe despre calciu că intră în compoziția nisipului și a pietrelor formate la rinichi. De aceea, multă vreme s-a crezut că un aport mare de calciu conduce la apariția mai rapidă a calculilor. Ei bine, studiile făcute în ultimul deceniu au arătat că, din contră, aportul suplimentar de calciu organic îmbunătățește metabolismul acestui mineral, împiedicând precipitarea în rinichi și formarea pietrelor. În schimb, trebuie evitat excesul de alimente care conțin urați (carnea și produsele din carne, peștele) sau excesul de alimente care conțin oxalați (ciocolata, produsele cu cacao, în general, spanacul, rabarbărul).
• Concentrare dificilă, irascibilitate, oboseală cronică - de foarte multe ori aceste simptome se datoresc unui insuficient consum de calciu organic și se ameliorează rapid atunci când consumăm acest mineral. Se recomandă curele de o lună, timp în care se administrează în fiecare zi câte patru capsule cu calciu organic, extras din alge calcaroase. Suplimentar, ne vom expune pielea la lumina solară cât mai des, dar fără a exagera.
• Sindrom premenstrual - câte 800 mg de calciu, administrate într-o cură de scurtă durată, care va începe din ziua 14 după încetarea menstruației și va continua până la declanșarea unui nou ciclu menstrual, este de un mare ajutor. Un aport sporit de calciu organic reduce simptomele cum ar fi: greața, crampele abdominale, stările de nervozitate, labilitatea emoțională. Aportul sporit de calciu natural reduce și intensitatea hemoragiei menstruale și îi va scurta durata.
• Sarcină - administrarea a 1000 mg pe zi de calciu organic este indispensabilă pentru femeile însărcinate, mai ales în ultimele două trimestre, când foetusul consumă cantități imense de calciu, pentru a-și forma sistemul osos. De asemenea, în această perioadă este recomandat și consumul de magneziu organic (câte 400 mg pe zi), necesar, pe de o parte, pentru asimilarea calciului, și pe de altă parte pentru a nu apărea probleme în păstrarea sarcinii.
Precauții și contraindicații
Consumul excesiv de calciu (de 5-6 ori peste doza zilnică, de 800 mg, recomandată) produce tulburări la nivel renal. Practic, rinichii sunt obligați să elimine tot mai mult surplus din acest mineral și, la un moment dat, pot intra în colaps, apărând insuficiența renală, cu consecințe deosebit de grave, care pot merge până la deces.
Capsulele cu calciu organic sunt produse de către firma românească "HERBAGETICA" din Brașov. Le găsiți în farmaciile sau în magazinele naturiste ori puteți să le comandați direct la tel. 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, scriind la adresa comenzi@herbagetica.ro ori vizitând magazinul www.herbagetica.ro.