Răspuns pentru ELENA GHIȚĂ, F. AS nr. 1052 - "Am hipertensiune și depuneri de colesterol pe carotidă"

Redactia
Dr. IULIA VLAD - medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie și acupunctură, S.C. Medical Resonans Sistem SRL, București, tel. 0722/56.41.20

Pentru toate problemele pe care le aveți (hiperten­siu­ne, fragilitate capilară, stare de discon­fort, agitație, zgomot în urechi, epistaxis, ateroscle­ro­ză, trombocito­penie) este nece­sar un tratament pe durată de luni de zile, aso­ciat cu o dietă adecvată, nu doar câteva zile de crudități (ați menționat că v-ați sim­țit bine după 3 zile de consumare a sa­latei de sfeclă cu lămâie). Dieta trebuie adaptată toleranței digestive a dvs., dar este necesar să conțină o cantitate mare de alimente crude, printre care efecte bune au legume cum sunt ceapa, usturoiul, prazul, sfecla, morcovii, pătrun­jelul, spa­na­cul, salata verde, dovleceii, varza; fructe cum ar fi merele, lămâile, por­tocalele, ci­re­șele, strugurii, cai­sele, coacă­zele, prunele, afinele, frăguțele, cătina, precum și con­sumul de leuș­tean, pătrunjel. Hrișca este un ali­ment foarte util, fiind recomandat în boli cardiace și fragilitate vasculară; se poate consuma înmuiată în apă pentru câteva ore sau fiartă timp de 10 minute, în diverse combinații cu le­gume sau fructe. Proteinele pot fi asi­gurate prin consumul de ciu­perci, po­len, fasole, linte, năut, mazăre, cerea­le integrale, semin­țe de susan, alge marine. Evitați alimentele procesate din comerț cu chimicale, mezelurile, carnea, zahărul alb, margarina, vegeta, sucurile din comerț, grăsimile animale.
Sunt utile anumite plante me­dicinale, cum ar fi: saschiul, păducelul, vâscul, care curăță vasele de sânge și scad tensiunea arterială; păpădia, care scade colesterolul și îmbunătățește func­ția ficatului și vezicii biliare; petalele de trandafir, care reduc fragilitatea capilară și îmbunătățesc funcția mușchiului cardiac; scorțișoara, care stimulează cir­cula­ția sanguină; vale­riana, cu efect de scădere a ten­siunii și de calmare, de reducere a simptomelor neu­rovegetative; splinuța, care îmbunătățește și funcția spli­nei, putând ajuta la regla­rea trombocitelor. Plan­tele pot fi folosite prin ameste­carea lor în părți egale, mai puțin scorțișoara, care se adaugă în cantitate mai mică, un sfert față de celelalte, iar din amestec se pun 2 linguri de plante mărunțite la un litru de apă plată, rece, se lasă la răcoare 6-8 ore, apoi se strecoară și se bea în cursul unei zile. Dacă urmați acest tratament este necesar să vă urmăriți ten­siunea arterială, deoa­rece este posibil să fie necesar să reduceți doza de medicamente.
Referitor la trombocitopenie, aceasta poate avea mai multe cauze, printre care disfuncția splinei (care distruge prea multe trombocite), a măduvei spinării (caz în care este scăzută producerea de trombocite), dis­funcții imunitare, infecții, folosirea unor medica­mente etc. În cazul în care se poate stabili cauza aces­teia, se tratează în funcție de situație. Pentru fragilita­tea vasculară există și alte remedii astringente, care ar putea să o rezolve, dar acestea ar putea produce un spasm al vaselor, cu depuneri de plăci de aterom, așa­dar ar face mai mult rău pe ansamblu, de aceea mai bine vă ajutați de remedii bogate în bioflavonoizi, cum sunt cătina, afinele, coacăzele, citricele. Vă doresc multă sănătate!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus(R)"
București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro


"Simt un gust foarte sărat în gură, indiferent ce mănânc"
(Răspuns pentru MARIA - Slatina, F. AS nr. 1048)


Candidoza reprezintă nu doar o boală de sine stă­tă­toare, ci un semn că, la nivel imunitar, a apărut un deze­chilibru. Cea mai frecventă situație în care apare candidoza este după un tratament antibio­tic, deoarece acesta distruge nu doar bacteria responsabilă de boala tratată, ci și flora bacte­riană prietenoasă de la nivelul intestinului și al vaginului. A­ceas­tă floră bacteriană proprie intestinului are rol în menține­rea echilibrului imunitar, reduce­rea inflamațiilor mucoasei diges­tive, precum și în sinteza vitaminelor grupului B, iar cea de la nivel genital, în menținerea în limite normale a pH-ului, reducerea inflamațiilor și a riscului dezvol­tării infecțiilor genitale. Apariția candidozei indică un dezechilibru imunitar manifestat prin incapacitatea organismului de a realiza apăra­rea antiinfecțioasă la nivelul ba­rierelor (mucoasă bucală/ intes­ti­nală/ vagi­nală). Manifestările di­gestive sunt limba încărcată, in­flamată, sângerări ale mucoa­sei bucale, tulburări de gust, respi­rație urât mirositoare, tulburări digestive și tulburări de tranzit, crampe abdominale, meteorism, iar cele genitale sunt infla­mație, secreție albicioasă, urât mirositoa­re, usturime, durere la contactul sexual. Pot apărea și manifestări nespeci­fice, cum ar fi intoleranțe digestive la unele ali­mente, până atunci tolerate, hipoglicemie fără cauză cunoscu­tă, dezechilibrul apei și al electroliților, acumularea substan­țelor toxice în organism, tulburări emo­ționale.
Candidoza este, de obicei, o infecție greu de tratat. Tratamentul antifungic alopat este eficient, dar poate prezenta complicații uneori mai greu de suportat și mai periculoase decât infecția în sine. Tratamentul natural în candidoze trebuie să țină cont de toate aspectele bolii (cauze, factori fa­vorizanți, factori care pot între­ține infecția, localizare, alte boli asociate, tratamentele alopate/naturale pe care le are pacientul) și să includă ca direcții de tratament: produse cu acțiune antiinfecțioasă, alcalinizarea me­diu­lui intern, efect antiinflamator la nivelul mucoa­selor, reechilibrarea flo­rei bacteriene prietenoase, restabilirea echilibrului imunitar și a capacității de apărare a mucoaselor.
În cadrul Centrului de Consultanță "Energy Plus" pentru elaborarea pro­gramului de tratament folosim și infor­mațiile extrem de relevante asupra func­ționării tuturor organelor, obținute prin testarea tip EIS (Sis­temul de Elec­troscanare Interstițială). Testarea per­mi­te urmărirea evoluției stării de sănă­tate, dar și a rezul­tatelor obținute în urma administrării tratamentului com­plementar adecvat. În cadrul Centrului de Consultanță Energy Plus, există un magazin în care pot fi găsite toate produsele reco­man­date.
(Răspuns valabil și pentru MIHAELA SUMANU, "Nu scap de o candidoză vaginală recurentă", F. AS nr. 978 și MARIA - Câmpulung Muscel, "Nu mă pot vindeca de candidoză vaginală", F. AS nr. 1039)

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Cum putem vindeca un copil de amigdalită cronică cu stafilococ rezistent?"
(Răspuns pentru MARIA STEREA, F. AS nr. 1044)


Faringo-adeno-amigdalita este inflamația amig­dale­lor, a mucoasei faringiene și a întregului inel lim­fa­tic Waldayer (amigdale palatine, tubare, farin­giană și linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: Adeno­viru­surile, Streptococii, Stafilococul patogen și Haemo­filus Influenzae, cu transmitere aerogenă, mai rar diges­tivă și de contact. Rolul normal, fiziologic, al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imunitară a copilului, la infecțiile repetate ale faringelui. Imunologii apreciază că este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de 10-12 ani, când sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoașterea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât și părinți­lor, care au tendința să apeleze la antibioterapie abu­zivă, cu consecințe negative în dezvoltarea mecanis­mului imunitar al copilului. Antibioterapia este reco­mandată în cazurile grave, de angine bacteriene.
O problemă dificilă de diagnostic o reprezintă eti­chetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecție (pe baza unor criterii clinice și paraclinice), respon­sabile de unele complicații la distanță: reumatism arti­cular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicația operatorie (amigdalecto­mia), ca mijloc de tratament în amigdalita cronică focar de infecție, se va pune cu mult discernământ, prin cola­borarea medicului specialist ORL cu medicul pediatru. În unele cazuri, se va proceda inițial la ade­noidectomie (extirparea "polipilor"), care determină diminuarea secundară în volum a amigdalelor palatine și dispariția recurențelor. În cazul copilului dvs., vă recomand corectarea limfantismului, a carențelor de vitamine și imu­nitate, se va utiliza cura heliomarină și crenote­rapia, după următoarea schemă de tratament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă proprie individualizată).
* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai căl­duț combinat din: mușețel, salvie, gălbenele și tătă­neasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată cu propolis sau soluții iodurate (atenție la alergia la propolis sau iod!).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpăcit).
* Susținerea terenului imunologic cu Sirop Imu­nitate Fares (extract din Echinaceea herba, cătină, ginseng, sovârv, astragalus, vitamina C, ulei esențial de lămâie, portocale și eucalipt) - 3x 1 linguriță pe zi.
* Tonsilotren (homeopat) - 3 x 1 tabletă pe zi.
* Decasept (conține ulei de eucalipt, cedru, cimbru și mentă) - 2 x 1 tabletă pe zi.
* Administrarea a 10-15 ședințe de aerosoli salini în stațiunile: Ocna Sibiului, Govora, Praid, sau "salină la domiciliu" cu Ocnasept-spray (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice, poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, 0733/67.87.85.
* Repetarea exudatului faringian și a secreției nazale cu examenul bacterio­logic și antibiograma, atât la copil, cât și la părinți (pentru depistarea unui purtător sănătos de Stafilococ patogen).