Nu întâmplător ne este dăruită de natură la începutul primăverii, când ieșim din iarnă slăbiți, cu organismul împovărat de toxine. Cu frunzele ei în formă de paloș, colorate în verde lucios, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Conține mai multe substanțe binefăcătoare decât ruda ei, usturoiul, și este mult mai eficientă în tratarea bolilor, calități terapeutice care i-au adus titlul de "planta mileniului trei". Putem beneficia din plin de puterea ei tămăduitoare, urmând sfaturile și respectând rețetele domnului farmacist Ion Bobaru. Deși nu prelucrează leurda în laborator, domnia sa a cercetat cu pasiune proprietățile și particularitățile plantei, ale cărei secrete urmează să ni le împărtășească
În lunile de primăvară, o plimbare pe cărările pădurilor de stejar sau de pin ne va purta, cu siguranță, în fața unui covor colorat în verde intens, din care se înalță familiarul miros de usturoi. Este leurda, leacul pe care natura ni-l oferă la ieșirea din iarnă, pentru ca organismul nostru să se curețe de toxine și să își întărească sistemul imunitar.
Scurtă prezentare
Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă drept întăritor și detoxifiant de renumiții medici ai Greciei antice. Proprietățile sale terapeutice au fost cercetate și de medicii din Imperiul Roman, care recomandau planta atât pentru curățarea sângelui, cât și pentru tratarea unui impresionant număr de boli, de la viermi intestinali până la suferințe ale plămânilor. Miraculosul leac verde nu era străin nici dacilor, care foloseau leurda pentru vindecarea rinichilor bolnavi și înlăturarea otrăvurilor din sânge.
A fost botezată Allium ursinum - usturoiul ursului, pornind de la constatarea că urșii, abia ieșiți din perioada de hibernare, așteaptă cu mare interes apariția leurdei, pentru a-și redobândi puterile și agilitatea. Și nu este de mirare, dată fiind uimitoarea forță terapeutică ascunsă în frunzele cu miros înțepător. Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul și mirosul caracteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa și usturoiul). În plus, conține numeroase substanțe cu un valoros potențial terapeutic: vitaminele A și C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și, bineînțeles, proteine. Nemaiîntâlnita alcătuire cu care a înzestrat-o natura îi conferă numeroase calități terapeutice, leurda fiind un ajutor de nădejde în lupta cu bolile și, totodată, un excelent tonic natural.
Virtuți terapeutice
La nivelul aparatului digestiv, substanțele concentrate în leurdă acționează asemeni unui aspirator care îndepărtează toxinele și bacteriile. Contribuie la îmbunătățirea digestiei, are rol diuretic și depurativ, eliminând cu succes paraziții intestinali. Leurda are efecte benefice și asupra aparatului respirator, la nivelul căruia are rol antiseptic și antiinflamator, prevenind virozele respiratorii și afecțiunile pulmonare. Preparatele din leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea, reduc nivelul colesterolului rău, fortifică pereții arterelor și venelor, prevenind afecțiunile cardiace. Acestea sunt numai o parte dintre efectele terapeutice ale plantei cu miros de usturoi, de care trebuie să profităm mai ales acum, când natura ne-o oferă cu generozitate.
Recoltare și păstrare
Credincioasă ținuturilor europene, leurda nu a putut fi aclimatizată în alte colțuri ale lumii. În țara noastră, verdele viu al frunzelor sale și albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania și sudul Moldovei.
Se culege acum, în lunile martie-aprilie, înainte să își facă apariția tija cu flori mici și albe, moment în care frunzele își pierd mare parte din principiile active. Pentru a obține preparate cu valoare terapeutică trebuie să alegem frunzele tinere, fragede, care se desprind cu ajutorul unui briceag, astfel încât să nu fie afectat și bulbul. Deși are foarte multe principii active, bulbul trebuie recoltat moderat, deoarece leurda este o plantă perenă și din aceeași rădăcină se pot ivi frunze ani de-a rândul. După recoltare, frunzele trebuie păstrate în frigider, pentru că se veștejesc foarte repede.
Planta poate fi și uscată, la umbră sau în cuptor (la temperatura de 40 grade Celsius), dar acest proces este anevoios și de multe ori sortit eșecului, deoarece conține o cantitate considerabilă de apă. Dacă, totuși, reușiți să uscați leurda, frunzele se macină până se transformă într-un praf fin, valoros condiment-medicament, care se păstrează în recipiente din sticlă, închise ermetic.
Leurda în farfurie
Salata
Este cel mai popular preparat din leurdă și se obține foarte simplu, amestecând într-un castron 100-200 g frunze tocate mărunt, 5 ml (o linguriță) oțet de mere, câțiva stropi de untdelemn și 2 g (un vârf de cuțit) sare. Se consumă dimineața, înainte de masă, imediat după preparare. O cură trebuie să dureze cel puțin două săptămâni și este o adevărată binefacere pentru întregul organism, asupra căruia are un efect tonic, relaxant, antialergic și dezinfectant.
Salată de leurdă și păpădie
Îmbină calitățile detoxifiante ale celor două plante într-un preparat gustos și sănătos. O porție pentru o persoană se obține amestecând 100 g frunze de leurdă, tocate mărunt, cu o cantitate egală de frunze proaspete de păpădie, de asemenea mărunțite. După gust, se adaugă ulei de măsline, pulbere de ghimbir și zeamă de lămâie. O cură de cel puțin 14 zile garantează curățarea organismului de toxine și optimizarea tonusului fizic și psihic.
Piure din leurdă și urzici
Urzicile sunt adevărate medicamente naturale, folosite în tratarea unui număr impresionat de afecțiuni, de la boli care apar pe fondul carenței de fier, până la afecțiuni ale splinei și ficatului. Ușor de preparat în bucătărie, piureul este un delicios remediu natural. Pentru a-l obține, avem nevoie de leurdă și urzici, în proporții egale, de exemplu 100-200 g de leurdă și aceeași cantitate de urzici. Plantele se opăresc separat, apoi se amestecă și se pasează până obținem un piure moale. Pentru gust, dar și pentru a-i spori valoarea terapeutică, se poate adăuga ulei de măsline și hrean.
Piureul este recomandat ca supliment în tratarea anemiei și imunodeficienței.
Leurda în farmacia casei
Cunoscător de elită al remediilor naturale, domnul farmacist Ion Bobaru ne oferă, cu profesionalism, rigurozitate și exactitate farmaceutică, formulele principalelor preparate medicinale din leurdă.
Pentru uz intern
Infuzia
Peste 10 g de frunze tocate mărunt se toarnă 250 ml (o cană) de apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 minute, după care se strecoară și poate fi băut. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni.
O cură cu ceai de leurdă reduce simțitor neplăcerile provocate de astenia de primăvară, asigură un somn liniștit și tonifică sistemul nervos. De asemenea, infuzia este un valoros adjuvant în tratarea afecțiunilor cardiace, prin acțiunea sa hipotensivă, și în arterioscleroză, prin scăderea concentrației colesterolului "rău" (LDL) din organism. Consumat cu regularitate, ceaiul de leurdă contribuie la vindecarea bolilor aparatului digestiv și combate viermii intestinali (limbricii, oxiurii și alte specii parazitare).
Completarea farmacistului: "În cazul oxiurilor, trebuie să ținem cont de faptul că, pe timpul nopții, paraziții migrează și ies din anus, formând colonii în jurul acestuia, formațiuni a căror prezență se face remarcată prin apariția pruritului în zona respectivă. Din acest motiv, pentru un tratament eficient, pe lângă consumul regulat de ceai, se vor face, seara și dimineața devreme, băi de șezut cu infuzie de leurdă".
Decoctul
Pentru acest preparat, domnul farmacist Bobaru recomandă folosirea tulpinii și rădăcinii de leurdă, frunzele pierzându-și calitățile prin fierberea îndelungată. La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de tulpină și rădăcină mărunțite groșcior. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider, cel mult trei zile. Doza recomandată este de o lingură, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de două săptămâni.
Poțiunea acționează ca adjuvant în caz de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, convalescență după accident vascular sau infarct miocardic. Vermicid natural de excepție, decoctul de leurdă combate eficient paraziții intestinali. În plus, datorită proprietăților sale antibiotice, anihilează bacteriile de la nivelul mucoasei bucale.
Completarea farmacistului: "Pentru igiena bucală, putem folosi decoctul sub formă de gargară".
Ceai împotriva infecțiilor fungice
Poate fi un ajutor de neprețuit în combaterea infecțiilor fungice, mai ales când apar primele semne ale bolii, fiind un adevărat antimicotic de origine vegetală. Ceaiul se prepară din: două lingurițe de leurdă tocată mărunt, o linguriță de mentă uscată și un vârf de cuțit de cimbru. Peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită și se lasă 15 minute la infuzat. Pentru profilaxie, este recomandată o cană pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecțiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Tinctura de leurdă
Este un medicament care nu ar trebui să lipsească din farmacia casei, deoarece conservă calitățile terapeutice ale leurdei pe o perioadă de timp mai lungă, și ne putem bucura de ele pe tot parcursul anului. Se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 g frunze de leurdă, tocate mărunt, și se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare.
Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Ce boli vindecă: previne hipertensiunea, formarea cheagurilor de sânge și migrarea lor pe artere. O cură de minimum trei săptămâni poate mări nivelul colesterolului bun (HDL), reduce nivelul trigliceridelor din organism și întărește sistemul imunitar, în special față de agresiunea agenților bacterieni. Mai mult, administrată cu regularitate, tinctura contribuie semnificativ la funcționarea optimă a sistemului digestiv și este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator - gripă, bronșită sau traheită.
Tinctură de leurdă și păpădie
Pentru a o obține, avem nevoie de 20 g frunze de leurdă tocate mărunt, 20 g frunze de păpădie uscate și măcinate groșcior și 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se prepară urmând procedeul de obținere a tincturii simple de leurdă, prezentat mai sus.
Ulei de leurdă
Avem nevoie de 50 g frunze proaspete, tocate mărunt, și 100 ml ulei de măsline. Plantele se pun într-un vas emailat, apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de apă, timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit și se strecoară printr-o bucată de tifon, care se stoarce bine, pentru a extrage cât mai mult din esența plantei. Preparatul trebuie păstrat în sticluțe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase.
Completarea farmacistului: "Datorită principiilor active, cu proprietăți antibiotice și antimicotice, uleiul de leurdă se folosește în principal pentru uz topic (extern), în tratarea diferitelor afecțiuni cronice ale pielii".
Suc de leurdă
Se obține din planta proaspătă, într-un blender sau mixer de bucătărie. În absența acestor ustensile, se poate prepara într-un vas de sticlă, în care, peste 20 g de plantă tocată fin, se toarnă 250 ml (un pahar) de apă călduță. Se lasă la macerat aproximativ 6 ore, după care se strecoară prin tifon și se stoarce. Doza optimă este o ceașcă cu suc, dimineața, pe stomacul gol. Se recomandă o cură de trei săptămâni, cu o săptămână pauză.
Poțiunea are efecte diuretice și depurative, este un puternic dezinfectant al aparatului digestiv, vindecă afecțiunile intestinale și anihilează viermii intestinali. Consumat zilnic, sucul de leurdă reface flora intestinală, mai ales după bolile infecțioase.
Vin medicinal de leurdă
Remediul se obține din 200 g frunze de leurdă și un litru de vin. Plantele se toacă mărunt și se introduc într-o sticlă de culoare închisă, în care adăugăm apoi vinul. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul va fi strecurat și depozitat în locuri întunecate. Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săptămâni, mai ales în sezonul rece. Cura cu vin de leurdă contribuie în mod esențial la prevenirea bolilor de natură virotică.
Pentru uz extern
Comprese cu leurdă
Frunzele de leurdă se toacă mărunt și se zdrobesc apoi într-un mojar. Pasta astfel obținută se întinde pe o bucată de tifon și se bandajează zona afectată. Îndepărtează durerile cauzate de gută și înlătură durerile în piept, ușurând respirația.
Cataplasme cu leurdă
Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, reumatism sau articulații inflamate este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de leurdă și pe urmă să îl amestecăm cu argilă. Extractul fluid de leurdă presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctură (preparată conform procedeului descris mai sus), până când lichidul se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea inițială (25-30 ml). Esența astfel obținută se amestecă cu argilă până se transformă într-o pastă subțire. Întindem pasta pe o bucată de tifon și aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru un efect eficient, cataplasma se ține 30 de minute.
Precizarea farmacistului: "Fie că folosim leurda cumpărată din piață, fie că o culegem din pădure, trebuie să fim atenți să nu fie confundată cu lăcrămioarele, pentru că cele două plante au frunzele foarte asemănătoare. În mod cert, distincția se face prin miros - leurda degajă un miros de usturoi - și prin flori. Lăcrămioarele au florile în formă de clopoței, dispuse pe o tulpină arcuită, pe când leurda are florile în vârful tulpinii florifere, în formă de glob".
Alte boli vindecate cu leurdă
* Amnezie - Principiile active din frunzele de leurdă acționează asupra vaselor de sânge de la nivelul creierului și stimulează activitatea neuronală, rezultatul fiind încetinirea sau chiar stoparea evoluției bolii, în funcție de gravitatea acesteia. Primăvara este recomandată o cură cu suc de plantă proaspătă, 30 ml (un păhărel) de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. În restul anului sucul poate fi înlocuit cu tinctură, 20 de picături, diluate în 100 ml (jumătate de pahar) de apă, de trei ori pe zi.
* Anemie feriprivă - În cazul acestei boli, care apare în urma carenței de fier, leurda se dovedește a fi un miraculos medicament natural, capabil să redea echilibrul organismului. Se recomandă o cură de primăvară, cu salată din frunze proaspete. Doza necesară este de 200 g leurdă, de două ori pe zi, vreme de trei săptămâni. Această cantitate asigură dublul necesarului de fier și magneziu, efectul fiind de remineralizare a întregului organism. În cursul anului, tratamentul poate fi continuat cu tinctură sau ulei de leurdă.
* Articulații dureroase, artrită reumatoidă - Pe zona afectată se aplică o compresă cu frunze proaspete de leurdă, zdrobite pe o planșetă de lemn cu ajutorul unui ciocan de bucătărie. Compresa se acoperă cu un pansament ocluziv (o folie de polietilenă peste care se înfășoară un material gros, tip brâu, fular, fașă elastică sau o țesătură din lână). Pentru efecte optime, compresa se ține cel puțin o oră. În paralel, este recomandată o cură cu salată de leurdă, câte 150 g pe zi. Acest tratament se bazează pe proprietățile antiinflamatoare și analgezice ale plantei. Urmat cu regularitate, calmează durerea și redă mobilitatea articulațiilor afectate.
* Efectele nocive ale antibioticelor - Este indicată o cură de trei săptămâni cu salată de leurdă, minim 200 g pe zi. Efectul benefic al plantei se datorează adenozinei, substanță secretată de frunze, care acționează asupra sistemului nervos central, determinând relaxarea musculară.
* Hematurie (sânge în urină) - Ca tratament adjuvant este recomandată cura cu suc de leurdă, dar este eficientă și infuzia. Doza zilnică este de trei pahare cu suc sau trei căni cu ceai, cu 15 minute înainte de fiecare masă.
* Mastite (infecții ale țesutului mamar) - Pentru calmarea durerilor se poate aplica o cataplasmă protejată de o folie de nailon. Cataplasma trebuie ținută aproximativ 10 ore. În paralel, se recomandă o cură cu infuzie de leurdă, trei căni pe zi, vreme de două săptămâni.
* Insomnie, stări de neliniște - În tratament sunt incluși bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată. Doza recomandată este de 10 g bulbi de leurdă pe zi, vreme de trei săptămâni, cu o săptămână pauză. În lipsa bulbilor este eficient și uleiul, 5 ml (o linguriță), seara, înainte de culcare.
* Infecții cu Candida - Tinctura de leurdă contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare. Doza optimă este de 20 ml (3 lingurițe) pe zi, după masă, timp de o lună. Dacă infecția se află la nivelul mucoasei bucale, tinctura se aplică prin badijonare.
* Pneumonii recidivante, astm alergic - Se recomandă cura cu salată de leurdă, 100 g pe zi, o perioadă de timp cât mai îndelungată. Acțiunea benefică a plantei este datorată substanțelor volatile pe care le conține. Acestea ajung în plămâni, de unde sunt eliminate treptat, exercitându-și astfel capacitatea bronhodilatatoare și antiseptică. Aceleași substanțe au și un pronunțat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronșic.
Precauții și contraindicații
Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui și poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudență, fiind recomandate pentru început doze mici, care vor fi mărite ulterior, în funcție de reacția organismului.
(Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis de pe Calea Galați numărul 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com. Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de colegiul Farmaciștilor din România.)