Chiar dacă mai faci încă slalom printre mormanele de zăpadă gri, gheață și mașini parcate aiurea pe trotuare, în momentul în care îți legi șnurul alb-roșu, de Mărțișor, la încheietura mâinii, sau îți pui darul primit, de la cineva drag, într-un loc special, ceva se schimbă, ceva îți dă o speranță, ceva te bucură și te face fericit. Chiar dacă suntem târâți de viață, voit sau nu, prin griji și necazuri, prin vârtejuri și furtuni sufletești, nu putem să nu observăm că primăvara este după colț...
Locuiesc în Vancouver de peste cinci ani. Și aici, luna martie vine cu raze de soare calde și jucăușe, cu splendoare de culori pastelate, revărsată din miile de buchețele pline de gingășie: o binecuvântare a Domnului. Și aici, natura a reînviat și eu m-am bucurat când am zărit primii ghiocei, câteva gingașe zambile sau brândușe, un trifoi cu patru foi și multe alte flori ce se înalță, "curajoase"din pământul încă reavăn. Dar... poate o să zâmbiți când vă spun cât de încântată am fost când am zărit, prin câteva locuri cu totul neprielnice, răsărite, câteva... urzici. De cinci ani, în fiecare primăvară, întrebam pe unul și pe altul dacă au văzut urzici pe aceste meleaguri. Desigur că localnicii nu știau dacă urzica e floare, buruiană sau pomișor. Nu știau și se mirau când spuneam că urzicile sunt "trufandalele"primăverii, la noi, la români. Deveneau curioși când le spuneam cât sunt de sănătoase și hmmmm... cât de gustoase sunt! Când am descoperit locul cu pricina, câțiva curioși s-au oprit, s-au uitat mirați, au îndrăznit să se apropie și să întrebe: la ce sunt bune buruienile astea pișcătoare? Cum să faci pe un străin să înțeleagă că pentru noi, românii, urzica este o delicatesă a primăverii, ba chiar și o plantă medicinală? Dar faptul că sunt și "ecologice", ceea ce pentru ei reprezintă o siguranță pentru sănătate, i-a convins și chiar m-au întrebat cum se pregătesc. Odată culese, am adus în casă primăvara. Cu mirosul lor proaspăt și iute, am adus în casă un dor de țară, am adus în casă un pic de sănătate, am adus în casă o mâncare care a primit nota 10, de la cei ce nu-i știau gustul.
Dar să revin la primăvară, că doar ea este "personajul principal". Ceea ce îmi doresc eu, la acest început de sezon, este ca tot anul să fiu caldă în suflet, ca primăvara, chiar dacă afară plouă, să râd chiar dacă sufletul îmi plânge, să mai cred, chiar dacă sunt înșelată, să mă ridic, chiar dacă sunt doborâtă, să o iau de la început, așa cum și Crăiasa Primăverii își începe creația an de an, proaspătă și mereu înfloritoare. Liniștea și sentimentele pozitive sunt sugerate de acest început de primăvară, care mă inspiră și la alte începuturi și încercări cât mai reușite.
Așa cum luna martie este un nou început de primăvară, și pentru voi poate fi un nou început de speranțe, vise, reușite și împliniri, chiar dacă în acest an, în jur nu mai este totul atât de "colorat". Cu toții știm că frumusețea vine din noi și că privirea senină, luminoasă, împrăștie lumină și în sufletul celui de alături. Asta vă doresc și vouă, dragi redactori și cititori ai acestei minunate reviste: să împrăștiați fericire și bucurie celor din jur și, de ce nu, și nouă, românilor din străinătate, care vă suntem cititori fideli. În primăvara asta, să fiți în ton cu pajiștile și copacii care vor fi în curând înverziți și în floare. Reînnoiți-vă, bucurați-vă!
DORINA CORNELIA ALDEA - Vancouver