ANCHETĂ - Îndrăgostire sau iubire?

Redactia
1. Care e diferența dintre îndrăgostire și iubire? 2. Ce am putea face ca îndrăgostirea să dureze până la capătul vieții?

SORIN PREDA: "Adevărata iubire nu se vede în început, ci în des­păr­țire"

1. Aparent, nu ar fi nicio deosebire - iubirea nu poate trăi niciodată fără îndrăgostire și invers. Rea­li­tatea, în marea ei imaginație, însă ne contrazice. Iu­bi­rea nu are nici legi, formule sau principii, drept care în veci nu va fi studiată la școa­lă, după un ma­nual temei­nic și bine structurat pe lecții și ca­pitole: mân­gâierea, accelerarea pulsului, oftatul, privirea pier­dută și ochii dați peste cap.
Iubirea nu are programă, "curriculă"cum se zice mai nou, așa cum nu are profesor sau ore de studiu in­di­vidual. Iubirea are doar examen (admis sau res­pins) și, mai ales, are repetenție și ex­ma­triculări. E ușor să te îndră­gostești, mai ales când ești tânăr, uimit, crud și fără minte. La o anumită vârstă, te îndrăgostești din nimic - dintr-o privire, un su­râs, o culoare, un gest sau o urmă abia bănuită de parfum. Te îndră­gostești, așa cum arată în expe­riențele lui marele ento­molog Lo­rentz, care a observat că fluturii captivi nu sunt inte­resați de par­tenere, ci de dansul lor. După un timp de așteptare, interesul lor e stârnit de o bucată de hârtie flu­turată în aer, iar la sfârșit de tot, când nu se mai poate altfel, bieții fluturi se reped chiar asupra ușii deschise de la colivia în care sunt ținuți cu forța.
Adevărata iubire nu se vede în început, ci în des­păr­țire. Aces­ta este hopul, examenul prin­cipal, BAC-ul vieții sau matu­ritatea, cum i se mai zicea pe vremea co­pilăriei mele. Puțini știu să se despartă de omul iu­bit. Puțini pot face acest lucru fără ca omul de lângă ei să sufere, să-și simtă ini­ma sfâșiată în bucăți și viața fă­cută pulbere. E al naibii de greu, e chiar de-a dreptul cumplit să te uiți în ochii iubitei și să-i spui fără să clipești: "Îmi pare rău, trebuie să plec... Te rog înțe­le­ge, relația noastră s-a terminat". În astfel de situații, se rostesc cele mai cum­plite ba­nalități, cele mai stre­pezite lo­zinici, bla-blauri și clișee: "Ești o fată mi­nu­nată... Meriți pe cine­va cu mult mai bun ca mine". Se spun prostii și vorbe mincinoase, de îngheață apa în to­iul verii: "Nu o să te uit niciodată... Nimeni nu o să te poată înlocui în inima mea". Se emit aserțiuni și chiar panseuri filo­so­fice: "Te iubesc, nu doar pen­tru ceea ce ești, ci pen­tru persoana care am devenit lângă tine". Nici prin gând nu-ți trece că ceea ce așteaptă omul din fața ta de la tine este să-i oferi un motiv, o explicație, o mică iluminare logică: de ce ? Unde? Cu ce am greșit?
Mi-e groază de privirea aceea încărcată de uluială, derută și neputință de a înțelege. Mi-e groază să recu­nosc : da, m-am despărțit de iubirile mele la modul cel mai laș - fugind, întorcând capul, nerăspunzând la te­le­fon, baricadându-mă furios și speriat în casă. Știu că nu e bine. Știu că greșesc. Știu că, procedând în acest fel, sporesc suferința despărțirii și, peste toate, îmi ră­pesc mie însumi șansa unei ultime amintiri - acea sen­zație intensă și înfiorată, ca urmele unor buze fierbinți pe o frunte de om îngândurat.
Știu și îmi dau seama că nu se mai poate face ni­mic. E prea târ­ziu. Dacă acum mi-aș cere iertare tu­turor femeilor pe care le-am pă­răsit, tare mă tem că mi-aș petrece ultimii ani din viață în genunchi, cu telefonul în mână, ascultând tot felul de reproșuri, fără să mai apuc să spun nimic din ceea ce aveam de gând să spun, cu de la mine putere sau cu vorbele lui Oscar Wilde: "Dacă iubești pe cineva, la­să-l să plece. Dacă se va în­toarce, este al tău, dacă nu, în­seam­nă că nu ți-a aparținut nicio­dată".
2. Nu știu ce am putea face ca îndrăgostirea să du­reze o veș­nicie. Dacă aș ști, cu siguranță, n-aș mai spune nimănui, convins fiind că sfaturile se dau toc­mai ca să nu fie respectate. Îmi amin­tesc, totuși, că în tinerețe, am avut o tentativă de aflare a ade­vărului și, plin de cu­rio­zitate, l-am întrebat pe un coleg de facul­tate, recent căsătorit, dacă ferici­rea în căsnicie e po­sibilă, da­că are vreun secret. Zâmbind, s-a uitat la mine de la înălțimea unei experiențe la care eu nici măcar nu îndrăzneam să mă gândesc, după care s-a îndurat să-mi ex­plice maieutic și plin de răbdare: "Dragul meu, căs­nicia e o oală plină cu o zeamă lungă și fără gust, iar deasupra, un strat con­sistent de miere. Aici greșesc oa­menii - se grăbesc în primele luni să consume mie­rea și toată viața, după aceea, nu le rămâne decât zea­ma borșită de care-ți vorbeam. Eu procedez altfel - eu le combin. Iau o linguriță mică de miere și, imediat, mă dreg cu un polonic con­sistent din zeama depusă de­de­subt. Și tot așa - dozez mierea atent, să-mi ajungă cât mai mult și, dacă se poate, să nu se mai ter­mine niciodată". L-am privit cu gura căscată pe acest te­me­rar al fericirii casnice și n-am zis nimic. Trei luni mai târziu, era în proces de divorț cu iubirea vieții lui, după ce o prinsese dez­brăcată și în fapt, cu paznicul de la că­min. A rămas, săracul, și divorțat, și cu mie­rea ne­mân­cată, încât, astăzi, de câte ori trec pe lângă un stup de albine, mă pufnește râsul, spre disperarea so­ției me­le, care mă privește de-a dreptul conster­nată, neîn­­țe­legând ce poate fi atât de caraghios sau amu­zant la un banal roi de albine.